Reklama

Reklama

Ostrov zvaný Země

(neoficiální název)
  • USA This Island Earth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Renomovaný jaderný vědec Dr. Cal Meacham přežije bezmála vlastní smrt, když se jeho stíhačka stane za letu neovladatelnou. Neznámá síla však převezme řízení a bezpečně dopraví stroj na zem. V jeho laboratoři se objeví podivné součástky, které nikdo neobjednal. Vědec s pomocí svého asistenta sestaví revoluční komunikátor, z jehož obrazovky k němu následně promluví neznámý muž, vystupující pod jménem Exeter. Meacham je jím vyzván k zapojení se do tajného projektu. Přes prapodivné okolnosti tohoto setkání zvědavost mladého vědce dovede až na palubu nabídnutého bezpilotního letadla. Po několika hodinách letu se muž ocitá v Exeterově sídle, kde se setkává s dalšími vědci. Nevídaná koncentrace světových vědeckých špiček a podivné hostitelovo chování však nevěstí nic dobrého. (dopitak)

(více)

Recenze (32)

Lima 

všechny recenze uživatele

Další z těch mnoha půvabně naivních hollywoodských scifáren zlaté éry SF žánru 50.let. Na planetu Zemi se vetřou mimozemšťané-obyvatelé planety Metaluna a za pomocí vědců-pozemšťanů chtějí objevit nový zdroj energie, který by pomohl zachránit Metalunu před zánikem. Jeden z vědců, Dr.Meacham, spolu se sličnou vědkyní, zjistí nekalé plány mimozemšťanů ovládnout Zemi, a je unesen na Metalunu...Prvních 45 minut se nic moc neděje, vše se odehrává převážně v konverzační rovině, ale únosem vědců se film pekelně rozjede. Jsou tu opravdu zdařilé trikové scény (na svoji dobu, pochopitelně) - metání laserových paprsků, pohled do vnitřku létajícího talíře, hybernační kóje, rentgenové průřezy tělem, malý náznak kosmické bitvy, pohled na povrch i do nitra Metaluny. Půvabně naivní futuristické stavby, kresby, modely, časté používání prolínaček. Mimozemšťani se od lidí odlišují vysokým čelem a bílou parukou. Dokonce tu nechybí ani souboj s mutanty. Vše je tak neuvěřitelně hloupoučké a naivní, ale v tom je ta KRÁSA! ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Poměrně rozmáchlá scéna, solidní triky a navíc je to celé v barvě a neustále někde citované. Bohužel výsledek neodpovídá očekávání. První polovina je klasicky konverzačně nudná, druhá se zase nese ve znamení šokujících objevů a cesty na vzdálenou planetu obývanou „cool“ albínskými mimozemšťany. V kombinaci se slabšími hereckými výkony, zjevnými technickými hrubkami a nepříliš strhujícím tempem z toho vychází lehký podprůměr jehož spolehlivě předchází jeho pověst. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jedno křáplý polonudný atom age sci-fi, který (možná) splní očekávání az v druhé polovině, kdy dojde na předpotopní trikový orgie, ionizační vrstvy, přeměňovací tubusy, daleký vesmíry i zlýho ufomutanta. V hlavní roli slušně přehraný Rex Reason (skoro lepší jméno než Cal Meacham...), bavil i mimozemšťan Exeter, docela dobře to šachuje kdo vlastně je nebo není záporák. Pokud se vypálíte do sraček, může to být plná palba. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Prima oldschoolové sci-fi, které je sice technicky zastaralé a srovnávat ho třeba s 2001 asi nepůjde, ale vedle ostatních žánrových filmů z padesátých let je to nadprůměr, už jenom kvůli zajímavě vedenému příběhu. 70% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zase jednou dávám lepší než objektivní hodnocení. Úvod: Vědec vypadající jako pravý chlap, 190 cm, tvář modela, v padnoucím obleku od Armaniho žertuje s tlupou novinářů. V dalším záběru si přes oblek navléká leteckou kombinézu, bere přilbu, zesměšní novináře odbornickou hantýrkou, o které ví, že jí nebudou rozumět, nasedá za blýskání fotografů do stíhačky a odlétá do práce....... no dá se tomu odolat? :-)) Takhle je to po celý film. Je to pitomost, ale velmi zábavná. P.S. žeru Faith Domergue, už v The Atomic Man jsem ji velmi vyzdvihoval... (to je ta slečna, co s ní Howard Hughes začal chodit, když jí bylo 15, v Aviatorovi ji hrála Kelli Garner...) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V tom filme je všetko čo má správne sci - fi mať - lietajúce taniere, mimozemšťania, supervedec ktorý vypadol z obálky módneho časopisu, pekná baba, cool cudzia planéta na ktorej stále niečo vybuchuje, Burtonov marťan (!), kopa akcie a perfektný drive. A vôbec nevadí, že je to príliš naivné, zmätené a blbé aj na rok svojho vzniku pretože je to "jízda" a studňa inšpirácie pre neskoršie žánrové superklasiky. Keby v roku 1955 existovali Blockbustre vyzerali by takto. 9/10 P.S. toto je ten film , ktorý E.T. s hrôzou prepne :) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zábavné béčko, kde je po většinu stopáže béčkovost přítomna jen v podobně hlavní postavy vědce, který je téměř dokonalý nadsamec, obdivovaný každým mužem, každé ženě se z něj podlamují kolena a padají kalhotky a v neposlední řadě je chytřejší než liška Bystrouška na red bullu. První část filmu je i díky tomu mnohem méně pitomá, než by se mohlo zdát (halelujah!) a děj je docela zajímavý (byť na dnešní dobu lehce neoriginální, ale to je jako nadávat king kongovi, že mu táhne z mordy), načež potom... Hle! Mnoho a mnoho spoileroidních věcí, které nebudu psát, jen si dovolím poznamenat, že maska páně mutanta působí mnohem lépe, než by se dalo čekat. zábavné ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Napínavé sci-fi o mimozemské rase, která možná nemá tak přátelské úmysly, jak se zprvu zdá. Padesátá léta přinesla řadu vědeckofantastických snímků rozdílné kvality, tenhle patří mezi ty lepší. Na svou dobu slušná výprava i speciální efekty. Minimalistický a při tom působivý vnitřek kosmické lodi, vesmír s letícími hvězdami, vesmírné exploze i bombardování Metaluny, která jakoby vypadla z filmů K.Zemana...to vše v krásných a přirozených barvách Technicoloru. Hmyz, co slouží tamějším obyvatelům, dá vzpomenout budoucího Vetřelce. Současný divák přehlcený digitálními efekty asi Tenhle ostrov Země neocení. Pro milovníky zlatého věku SF jde o milou povinnost. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Béčko ako sa patrí. Dej je síce ešte blbší ako Lloyd Christmas a Harry Dunn dokopy, no inak je to prehliadka toho najlepšieho vintage sci-fi béčka. Najmä posledná tretina je strhujúca, permanentne sa odohráva buď vo vesmírnej lodi alebo na cudzej planéte, všade sa to hemží efektami, skvelými kulisami a perfektnými maskami (mutanti!). Ultimatívne 50s sci-fi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najlepšie o filme vopred nič nevedieť, napríklad nepozrieť sa na zbytočne veľavravný plagát. Spočiatku ide o tím vedcov, pracujúcich na výrobe bomby a veci tomu prislúchajúcich, v polovici sa ale film otočí niekde úplne inde a prostredie s ním. Samozrejme je to celé alegóriou nebezpečenstva atómového veku, nes sa ale môžeme najmä pokochať fantáziou vtedajších scénografov, kostymérov a filmových architektov. Možno vám bude film pripadať smiešny, ale má to podobné čaro, ako napríklad Forbidden planet. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Na TIE jsem se děsně těšil, ale bohužel po super efektním začátku přišlo poměrně zklamání, čekla jsem nějaké super scífko, ale je těžké když to nejlepší ukážou ze začátku a pak se už jen kecá. Začátek filmu je velmi zajímavý a kdyby se držel takhle až do konce dám i větší hodnocení. Navíc hlavní padouši či co to bylo vypadaly děsně, tak nějak jako lidi po autonehodě:-) Ale aspoň masky mimozešťanů ujdou. Takže za začátek 2* a za ty masky 1*. Každopádně se jedná o film který rozhodně vidět nemusíte. PS: Ten chlap v hlavní roli měl úděsnej hlas. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný a silný námět. Ovšem jako kdyby tvůrci nevěděli, co s ním. Od přistání na Metaluně sledujeme hrozný blábol (se všemi soudobými neduhy), který bych se nebál označit až jako sci-fi déčko. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jestli jsme něco na This Island Earth ocenil, tak to byla především vizuální stránka. Létající talíř, povrch cizí planety nebo mutanti - a ještě jak to bylo v barvě, to byla taková nádhera! Na to bych se vydržel dívat dlouho a dlouho. Průšvih je ale trošku s příběhem, sice to první zhruba tři čtvrtě hodiny atmosféru má, po prvním kontaktu s Exeterem je ještě tajemnější, ale s dějem to přece jen vázne, až do únosu dvojice hrdinů se totiž skoro nic nestane. A i poté není tempo nijak závratné, nebýt prvku mutantů, ani na jiné planetě by se mnoho nestalo. Sice silnější tři hvězdy, ale pořád jen tři. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nu dobrá, na tehdejší dobu hodně akční, výpravou přehnané a trikově bohaté. Ale přece jen mi to přišlo nakonec přitažené za vlasy, celé finále od odletu mi přišlo spíše jako špatný vtip, i to zcela zbytečné mezipřistání při cestě tam a zpět. Mutanti už mi přišli jako zbytečná věc navíc. V podstatě, kdyby se tam objevil Vinnetou, asi by mne ani to už nepřekvapilo - do doby odletu sevřený a napínavý děj se rychle zvrtl v paskvil typu stát se může cokoliv a vše je možné. Čekal jsem nějakou chytřejší pointu, když už to začalo skvělými vynálezy a prací s jadernou energií. Slabé tři hvězdy na nápad, triky a výpravu. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Zklamání, celou dobu jsem se těšil na přítomnost těch v galerii použitých klepeťáků, ale ti nakonec celý dojem ještě zhoršili. 50% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V dobe najväčšej popularity sci-fi žánru vzniklo aj toto nadpriemerné dielo, ktoré síce mnohým bude svojou naivitou pripadať trápne, ale rozhodne je sa na čo pozerať a ponúka tú pravú retro scifi zábavu. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, který je bohužel nezužitkován. Vizuálně se to povedlo, ale příběhově mi to naopak přišlo odfláknuté, protože přestože se tam toho událo docela dost, tak nic ve mě nezanechalo nějaký trvalejší dojem a ani pasáž v podzemních laboratořích a ani pasáž na jiné planetě nebyla nijak zvlášť rozpracovaná. Na konci to monstrum sice docela svou přítomností potěšilo a film oživilo, ale bylo tam spíš jenom proto, aby se neřeklo. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Ten film je divný. Nic se v něm nevyřeší. Ničeho se v něm nedosáhne. Až na 2 hl.postavy, všichni zhynou (včetně jedné planety) a docílilo se vlastně jen toho, že oni 2 hl.hrdinové se proletěli na Metalunu a zpět. Uniklo mi něco? :) Ale jinak, mutant je supr a posl. 22min. je důvod, proč to sledovati. Ze zcela očividných důvodů. Na Forbidden Planet to nemá. Ale jistý potenciál tu byl. P.s. tohle jest jedna z mála vyjímek, kterou bych raději viděl/měl v cz dabingu, páč ten hl. chlápek má naprosto otřesný vokál, který je už před pol. filmu prakticky...nesnesitelný. Tisíce+tisíce rádoby US herců a oni vyberou zrovna takové dřevo s debilním hlasem. A ani ta pipinda, co dělá, že si na něj nepamatuje z minulosti, není nic moc. :-/ Smůla. Snad...příště. P.p.s sice to zde není uvedeno (bordel na čsfd), ale jestli je i předloha taková chujovina, tak to musel býti fakt trhák, haha. Ale v té době? Proč ne, že? Všichni jsme atomoví. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Parádní sci-fi s výbornými, jednoduchými, ale skvělými efekty, který má i nějaký ten hezký, béčkový příběh, který docela funguje a jede. Jsou zde dobré postavy, i když to jsou archetypy, tak to vůbec nevadí, protože vás budou bavit. A když dojde na masky, je to neskutečná paráda. Krásné naivní béčko, kterých v té době vznikalo hodně, ale ne všechna byla takhle příjemně vymazlená. ()

Reklama

Reklama