Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za pár set let bude svět jen umírající nehostinnou pustinou, křižovanou obřími stroji na kolech, jejichž primární snahou je nacházet zbývající zdroje obživy a surovin. V tato monstra se proměnila původní města. Sídla na kolech jsou plná lidí a největším a nejmocnějším z nich je Londýn. Ten se rozrůstá i díky pohlcování menších strojů, které se objeví v jeho cestě. Tímhle způsobem se v Londýně ocitne i Hester Shaw (Hera Hilmar), tajemná dívka se zjizvenou tváří. Jí jediné, zdá se, nevadí, že Londýn spolknul její domovské město. Hester se totiž díky tomu ocitla v blízkosti jeho vládce Thaddeuse Valentina (Hugo Weaving), s nímž má z minulosti nevyřízené účty. Jenže i Thaddeus je rád, že Hester vidí. Dívka má v držení předmět, s nímž by se mohl stát nejmocnějším mužem na světě. A protože má Thaddeus poněkud větší palebnou sílu než ona, ocitne se Hester na útěku a v doprovodu zoufale nepraktického knihomola a renegátky, na jejíž hlavu je vypsaná obrovská odměna. (CinemArt)

(více)

Recenze (542)

POMO 

všechny recenze uživatele

Multikulturně přeobsazená velkofraška kolosálních rozměrů, ve které spleti postav a vedlejších motivací nejde udržet pozornost na hlavní dramatické lince. A už vůbec ne na jejím emocionálním prožitku, který je tak dobře nastíněný ve slibném rozjezdu. Škoda, protože fantaskní svět filmu a jeho obrazová bohatost nezná meze, a Junkie XL servíruje velkosountrack jako pro Bena Hura. Těžko říct, jestli to vázne na scénáři, režii nebo na obojím, ale od Petera Jacksona a celého LOTR teamu takové zakopnutí docela překvapí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jako vize dalšího originálního filmového světa se mě to velmi líbilo, škoda, že film leckteré dobré nápady vůbec nevysvětloval, prostě kde se vzaly tu se vzaly a tečka. Jako temnější pohádka však na mě fungoval dobře. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neveľmi sympatické postavy a nulová vzťahová chémia, prapodivné dejové línie z flashbackov... v úžasnom a vizuálne premakanom postapo svete. Má to tempo a finálna bitka je epická a trikovo vymaznaná. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

6/10. Ten svět je beze srandy fantastický a to platí i pro jeho využití, ovšem postavy a příběh jsou přesně něco, co jste jinde viděli milionkrát. Weaving se snaží, Sheehan je i po Misfits solidní sympaťák ale jinak opruz a šeď. Na jednu stranu mě mrzí, že to propadlo, na druhou to plně chápu. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Zajímavý svět, nezajímavý film. Londýn, který na pásech projíždí po zbytcích Evropy a požírá menší městečka, je docela fajn, ale bohužel se kolem něj odehrává nezajímavý příběh, který jeho režisér nedovede atraktivně vyprávět. Spousta slepých dějových linek, průměrně natočená akce a vizuál, který jednu chvíli bere dech a o scénu později vypadá jak z televizního seriálu. K tomu nudní hrdinové, okoukaná zápletka... vlastně se dost divím, že zrovna tahle banalita, která všechny svoje trumfy vyloží v úvodní „městské“ honičce, má něco společného s Peterem Jacksonem. A nemám z toho radost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $15,951,040Tržby Celosvetovo $81,651,040Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Už ukážka k filmu naznačovala, že tento úlet pohybujúcich sa miest na pásoch bude asi dosť mimo a aj sa tak stalo. Digitálne blato a fádny dej tomu na kráse nepridáva. Herci suchý ako piesok na púšti. Trochu zaujme aspoň ten zeleno okí terminátor, z ktorého sa nakoniec vykľuje starostlivý mechastroj, skoro by som aj slzu upustil. Ani neviem čo by som tu pochválil. Jacksonova produkčná výlevka sa čoraz viac utápa v bahne fádnosti na entú. /30%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Steampunkové Star Wars? Dream on. Wannabe soft verze Mad Maxe, podvyživené Hunger Games a mizerná kopírka Wachowski sis s naprosto nekompetentní režií, přeplácaným vizuálem, na spodek mrtvými herci a spoustou strašně špatných scenáristických řešení. Už dlouho jsem neviděl takhle nefunkční film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NA ZEMI SE ROZPOUTALO PEKLO...“ /// Vymazlená fantasy pro teneagery, takže pravda a láska zvítězí nad lží, zradou a nenávistí. Postavy zajímavý, ale zapomenutelný. Za vidění stojí i ty nápady s městy, ale jinak... slabší chvilky se střídají s těma lepšíma, u kterejch si ovšem říkám, že už jsem to někde viděl. Projebanej potenciál… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2001 napsal Philip Reeve, neznám. 2.) Fotr chce moc. 3.) Thx za titule ,,espectro“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velká, drahá Postapo-Fantasy, mix vícero filmů a vysněný projekt Petera Jacksona, který bohužel film jen produkoval a to je škoda, protože kdyby se ujal režie, je z toho mnohem zajímavější podívaná. Vizuálně je film solidní a veškeré trikové atrakce na plátně vypadají hezky, zajímavých nápadů je zde více než dost( čtyřhlavňová brokovnice, jezdící londýn, zajimavě vytvořené města) a neustále se něco děje, takže nuda naštěstí nehrozí, ale vadilo mi, že je to až moc uhlazené a bez krve, určitě by tomu slušel špinavější obal a taky to chtělo lepšího záporáka i zajímavější hlavní hrdiny. Kdo podobné filmy má v oblibě, tak by kino zkusit bez problémů mohl. Peněz jsem sice nelitoval, ale příliš velký zážitek jsem si neodnesl. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Napriek všadeprítomnému trikovému megalomanstvu strašne nudné, nezáživné a predvídateľné. Mal som veľké problémy vôbec ho dopozerať do konca. Herci už nemohli byť nudnejší. Postavy strašne podpriemerné. Tempo? Žiadne. Zaujalo ma iba lietajúce mesto, Mimoni (!) a Terminátor. Inak celé zle. Behom pár sekúnd sa z priateľov/rodiny stávajú nepriatelia na život a na smrť a podobné kávoviny, na ktoré už som asi pristarý. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Popravde, cekal jsem to daleko, daleko horsi. Pribeh je samozrejme poplatnej young adult predloze, takze tady neni moc na co si stezovat, knizky jsem sice necet, ale podle obsahu to vypada, ze spatlali minimalne dve knihy dohromady, coz je mi uprimne ukradeny. Vizualne to totiz neni uplne marny, samozrejme pri na takovejhle film relativne nizkym rozpoctu se nedaj cekat zazraky, ale triky nijak nerusej. Navic to vypada jak Mad Max riznutej steampunkem a takovejch filmu fakt neni moc. Dalsi plus je prakticky neprestavajici akce, film ma dve hodiny, ale az na par scen to je prakticky sama akce, nerikam, ze by to cloveku vypalilo oci, az tak efektni to neni, ale rozhodne film nenudi. No a Weaving je super zaporak, ten nezklame nikdy. Hlavni problem filmu je tak ostatni obsazeni, takovou sebranku nezajimavejch, necharismatickejch a tuctovejch xichtu jen tak nekde nenajdete a to bohuzel v cele s naprosto tragickou hlavni dvojici, to je v podstate to hlavni, co film srazi, jinak jsem se dobre bavil. Slabsi 4*. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Tak odpad tomu dát nemůžu protože Sasanka má stejně velký kozy jako já (mínus jedničky) a celkově je to prostě soukmenovkyně, co se děsně oblíká, vypadá silně lesboidně a váží 36 kg i s postelí. Takže až na ten účes celá já, akorát víc cool s více obdivovateli a nakonec dostane i víc přes píču. Zjizvená hlavní hrdinka si měla ten červenej šál dát zpátky na hubu, ale chápu, že doba se posunula a tak jsou v kurzu handicapované hrdinky do kterých se zamilují rachitičtí looseři, co se během dvou hodin vyvinou z absolutně neschopnýho hovada v zabijáckej postrach nebes i když celej film ty nové smrdící, éééé teda smrtící, skilly získavaj max tím, že choděj pěšky za Zjizvenou. Prostě jste tragéd, jdete pěšky, jste menší tragéd, jdete pěšky a najednou MRD umíte všechno! To je evoluce, pyčo! Pak Vás nemá šanci zastavit ani Kostěj Nesmrtelný ani jezdící město ba dokonce ani předčasná ejakuace. Hlavní záporák Hugo budí tolik respektu jako jeho jméno a když zrovna nečumí do dalekohledu, nebo nelže dcerce, tak se snaží prorazit zeď. Posledním bonusem je pak jedna úžasná naháněčka městečka městem, která se stane hned na začátku filmu a šlus flus. Takže po sečtení všech kladů - Sasanka a její plochá dráha místo hrudníku, Kostěj Lang - musím uznat, že Smrtelný stroje jsou vskutku parádní píčovina . ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický rodinný film s přístupností pro děti, ve kterém ryzí dobro bojuje proti ryzímu zlu a neukápne u toho ani kapka krve, ačkoliv akce je ve filmu požehnaně. Scénáristé přišli s celkem originálními nápady, které nechají velmi ojediněle připomenout nedávného Mad Maxe (možná i díky hudbě od Junkie XL), od nějž se ale zásadně liší tím, že tohle je na rozdíl od ultimativních pouštních soubojů s Tatrami až příliš dětské a asi žádný stroj z filmu by v reálném světě nefungoval, takže je to ještě k tomu čistokrevné fantasy - naštěstí bez nadpřirozených schopností postav. Pokud ale má divák rozpoložení nálady na jednoduchý a odsejpající výplach, akceptuje ten umělý svět, přístupnost pro děcka (krom pár flashbacků ve filmu kupodivu žádné nejsou), dokáže přehlédnout určitá klišé a především nerealističnost, pobavit to rozhodně umí. Za rok si na tento film nikdo ani nevzpomene, ale jako instantní zábava k nenáročnému odpoledni to funguje. Rozhodně sympatičtější počin než libovolná bezpohlavní teen dystopie, která si žánr uzurpovala v posledních letech. 68 % ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Má to skvělý námět a rozmach zděděné jistě od knižní předlohy, ale od ní to zároveň přebírá nerozumné množství postav vedoucí k mělkosti a nefunkční struktuře. Nemám nic proti myšlence soft-teen-sci-fi-fantasy, i v takovém žánru jde dosáhnout kvality a Mortal Engin es nejsou tak hrozně daleko jejího dosažení, jak by se podle některých názorů zdálo. Chtělo by to lepší dramaturgii a hned by to bylo o něčem jiném. 5/10 ()

choze 

všechny recenze uživatele

Má to tři scény, kvůli kterým se na to stojí za to podívat, nebo spíš na který stojí za to se podívat - úvodní honička mobilních měst (geniálně blbý nápad a la Očistná noc), pak honička postav skrz sešrotovávané město (uvnitř velkoměsta!) a pak návštěva vzdušného města. Jinak to má - navzdory třem scenáristům v čele s Peterem Jacksonem - tristně generický scénář s naprosto nezajímavým dějem i postavami (i hereckými výkony), který místo aby nám dopřál co nejvíc honiček a bitev mobilních měst a odhalil co nejvíc z jejich technického i společenského fungování, zahrnuje do příběhu další fajn, ale zbytečné bazmeky (vzdušné město) a nudné lokace (zeď). Proč si to pojízdný Londýn proboha nerozdal s pojízdnou Paříží? Nebo ještě líp - s Bruselem? Tohle Jackson nepochopitelně a trestuhodně prokoučoval. A vidět Roberta Sheehana (prostořeký Nathan z Misfits) v tak nudné roli mě až fyzicky bolelo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Steamjunk v kulisách digitální Středozemě. S herci jak z Muzikálu ze střední, lstivým hajzlem Elrondem, Terminátorem se zelenýma očima a koncem nápadně připomínajícím bitvy v Lucasově kosmické sáze. Po diskreditaci skrz Mordor se produkční tým tímto omluvil východu, kdo se ale omluví mně za ty dvě hodiny dramaturgicky i režijně neukočírované bezpohlavnosti s nepromazanými písty..? ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem počítal tak se třemi hvězdami, ale jak film plynul, pociťoval jsem že je to čím dál větší blbost. Překvapivé hvězdné obsazeni, ale hlavní postavy jsou špatně napsané a strašně nesympatické. Příběh měl slušný potenciál, ale také je nezvládnutý. Scénář pak působí, jako by to anad napsaly malé děti. Co se týče nějakých emocí, tak ty jsou ve filmu zcela nefunkční. Tedy, alespoň když pominu vztek, jak to celé diváka otráví. Tak alespoň jsme si z toho udělali legraci u sklenky vína. Něco mezi jednou hvezdou a odpadem. 20% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

S kamarádem jsme po filmu vedli takovou diskuzi, jak bychom vlastně film charakterizovali. Shodli jsme se na steampunku, já se ovšem nechtěl vzdát toho fantasy feelingu, z něhož je patrné, že tato potenciální série pochází od tvůrců prstenové trilogie (či hexalogie, chcete-li). Trikově bych se nebál Smrtelné stroje vyzdvihnout na pomyslný piedestal toho, čehož lze maximálně v CGi sféře dosáhnout, ani bych se nebál tvrdit, že udávaný stomilionový rozpočet byl o něco vyšší. Tím však má chvála bohužel pomalu končí. Ještě se zastaví u úvodní naháněčky dvou obřích měst, na kterou se krásně kouká a jako jediná scéna ve filmu naprosto strhne. Posléze už pak pouze sledujeme lapálie několika více či méně nepříliš zajímavě napsaných i zahraných postav, jejichž osudy mě vlastně příliš nezajímaly. Jediný člověk, jež mě potěšilo opět jej vidět na velkém plátně, byl nepřekvapivě Hugo Weaving, ovšem ani herec takového formátu nedokáže vše zachránit. Na filmu je vlastně fakticky vše správně, splňuje kritéra účelového dobrodružného blockbusteru, má naprosto dechberoucí výpravu, jenomže..zkrátka a jednoduše není zábavné to sledovat. Minuty plynou, ani efektní scény mě nijak zvláště neohromily a u finále jsem už jen vyloženě koukal na hodinky a nudil jsem se, což u podobného filmu rozhodně nesmí nastat a proto také ty negativní kritiky. Neodvážím se tipovat, zda-li prozatimní nic moc výdělky i tak dopomůžou ke vzniku dalšího dílu, ale tentokráte já už kino vynechám. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Z blockbusterových Vánoc (do kterých počítám i Spider-Verse) to budou na 90% právě Mortal Engines, které v kinech nejvíce ostrouhají. Což o to... Vizuálně se film povedl, o tom žádná. Problémem je, že potenciál, který vězí ve zbytku filmu se nedaří uchopit za správný konec. Například nejzajímavější linka kolem Shrika je vyřešena zbytečně rychle. Přitom se v ní skrýval dostatek materiálu jak na kvalitní psychologické drama mezi postavami, tak na zběsilé honičky, či souboje. Zbytek příběhové linie totiž nedosahuje takové kvality, aby diváka místy nenudil. Weaving sice na roli záporáka sedí skvěle, Hera Hilmar je i přes jizvu dost sympatická a města v pohybu jsou jednoduše skvělá, ale to na lepší přijetí nestačí. Musím říct, že je to dost škoda. Celé finále je totiž jistým paradoxním způsobem uspokojivě neuspokojivé a na více než 3* to stačit nebude. Jestli se někdy dostanu ke knižní předloze, je dokonce možné, že budu muset ještě dolů... ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

09.10.2018

Peter Jackson (Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, King Kong) má teď plné ruce práce s produkováním jeho nadcházejícího filmu Smrtelné stroje. Jako režisér už má ale pár let volno a přestože se v… (více)

Reklama

Reklama