Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za pár set let bude svět jen umírající nehostinnou pustinou, křižovanou obřími stroji na kolech, jejichž primární snahou je nacházet zbývající zdroje obživy a surovin. V tato monstra se proměnila původní města. Sídla na kolech jsou plná lidí a největším a nejmocnějším z nich je Londýn. Ten se rozrůstá i díky pohlcování menších strojů, které se objeví v jeho cestě. Tímhle způsobem se v Londýně ocitne i Hester Shaw (Hera Hilmar), tajemná dívka se zjizvenou tváří. Jí jediné, zdá se, nevadí, že Londýn spolknul její domovské město. Hester se totiž díky tomu ocitla v blízkosti jeho vládce Thaddeuse Valentina (Hugo Weaving), s nímž má z minulosti nevyřízené účty. Jenže i Thaddeus je rád, že Hester vidí. Dívka má v držení předmět, s nímž by se mohl stát nejmocnějším mužem na světě. A protože má Thaddeus poněkud větší palebnou sílu než ona, ocitne se Hester na útěku a v doprovodu zoufale nepraktického knihomola a renegátky, na jejíž hlavu je vypsaná obrovská odměna. (CinemArt)

(více)

Recenze (543)

Eawy 

všechny recenze uživatele

Mortal Engines určite nie sú najhorším filmom Petera Jacksona, to ani zďaleka. Pre všetkých budúcich divákov však odporúčam prečítať si niečo o filme/knižnej predlohe dopredu, pretože mnohé súvislosti vysvetlia vo filme príliš rýchlo a tým pádom prídete o niektoré zážitky. Začnime teda s hlavnou hrdinkou. Hester by mala byť tak zohavená jazvou, že by malo byť na ňu ťažké sa pozerať, nieto ju ešte považovať za atraktívnu „badass“. Keď som videla prvé fotky Hery Hilmar (nemienim písať jej skutočné priezvisko), bola som mierne sklamaná. Taká malá jazva, predsa nie je ničím odstrašujúca. Potom som sa ale hlbšie zamyslela pre aké publikum bol film určený, a je pravda že polovica ľudí by sa na ohavnú jazvu asi nevydržala pozerať skoro 2 hodiny v kuse. Takže Hesterino stvárnenie nebolo vôbec zlé. Troška som ale zaujatá voči jej charakteru, ktorý mal byť naozaj bezcitný a tvrdý, avšak, pre film bola postava o niekoľko stupňov zjemnená a nadnesená, okrem toho počas kníh Hester nikdy nestratí svoju agresivitu a hnev, vo filme však oň prišla príliš skoro. Opäť ale musím podotknúť, že film je určený pre istú skupinu divákov a úprimne nemôžeme očakávať natočenie pokračovania, preto takému rýchlemu prerodu rozumiem. Z ostatnými postavami som žiadny problém nemala, síce sa film naozaj prekonáva v počte klišé momentov, avšak, ide o fantasy, takže klišé neočakávať je až hlúposť. Film je krásna steampunková záležitosť, plná dobrej hudby, priemerných hereckých výkonov. Keď sa proste opustíte, je to naozaj zábava. 70% ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

V diskuzi sem film kritizoval, jelikož trailery mi přišli špatný, nicméně v kině je to dost o ničem jiném a to se člověk nemusí zhulit aby to pobral. Byť film, mohl být o něco delší a u některé postavy, by si zasloužili rovnou i vlastní film, ale i tak je to v pohodě sledovatelné a divák to pochopí co a jak. Je to tedy mix Mad Maxe, Bioshocku, Terminátora (proč ty pláčeš ?) a je tady hodně steampunku, čtyř hlavňová brokovnice, nějaká magie, piráti, mniši, a dojde i na kamikaze. Nicméně tahle kombinace, od všeho trošku a šup s tím na filmové plátno, prostě a jednoduše funguje. Charaktery sou dobře vyvážený a neni tady, žádná kampaň ala Metoo a #ženy sou lepší a podobné kraviny, které dělají jak ve společnosti, tak i ve filmech akorát bordel. A je to spíš taková změť, menších a větších příběhů, které se vzájemně prolínají a funguje to. Akce je tu hodně a je výborná, nějaké bitky, přestřelky, honičky, pak nějaká velkolepá akce, všechno co má mít správný áčkový filmový blockbuster. Takže má to sice, nějaké kazy, ale nad těmi lze mávnout rukou a užít si film a hned bych si dal pokračování. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Mortal Engines" bude ďalším filmom, ktorý poputuje do mojej filmovej zbierky sklamaní za rok 2018. Nemôžem povedať, že by očakávania boli na nejakej super vysokej úrovni, no aj tak to nakoniec výsledne neponúka to, čo som dúfal, že dostanem. Hoci na úvod to tak ani nepôsobilo. Napriek problémom som bol relatívne chytený filmom. Efekty boli okey, postavy boli okey, vizuálne spracovanie Londýna bolo zaujímavé a aj som mal pocit, že film sa niekam posúva. Zoznamujeme sa s postavami, svetom a jeho mytológiou a pôsobilo to, že by to reálne aj mohlo niekam reálne dospieť. Mal som akurát pocit, že niektoré postavy by si zaslúžili viac času než iné, no bolo to pozerateľné, zaujímavé a chcel som vedieť kam to dospeje. V momente ako sa dostávame k finále filmu sa to pre mňa začalo rozsypávať. Záverečné finále je pre mňa absolútne otrasné. Výsledne dostávame všetko, čo sme videli v prvej trilógii "Star Wars", Final Fantasy: Spirits Within a "Avatar". Vieme, kto prežije, vieme kto umrie, vieme od začiatku do konca ako to všetko dopadne a keď nemáme dobrého padoucha tak je to viac otravné, než je potreba. Pre mňa to film skutočne poslalo do zlých vôd a zrazu som sa strašne nudil a bolo to pre mňa otravné. Lebo som mal pocit, že s tým ako všetko ostatné relatívne film schopne zvládol, tak zrazu mu došli nápady a začal len strieľať na plátno všetko, čo sme už videli a je staré. Ako celok je to pre mňa okey, no film rozhodne mal na viac. Hodnotenie: C+ ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Mestá v pohybe na kolesách, a rôzne mechanické prevedenia vo mne vybudili záujem. K tomu obhliadnutie sa za mobilmi z dnešnej doby stalo za to. Samozrejme hlavná myšlienka je úplne iná a to že ľudia stále túžia po vojne a nepoučili sa z minulosti. Napriek nie hviezdnemu obsadeniu ma film oslovil na 80 %. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne tak špatné, jak jsem čekal. Dokonce velmi dobré, protože nemám u každé scény potřebu říkat si něco jako „tohle už tu bylo v roce 2001 a tohle v roce 1965“. Protože když se to tak vezme, všechno už tu někdy bylo. Pro mě je důležité, jestli tu bylo i něco nového a jestli jsem si to užil. Bylo a užil. Vymazlený a originální steampunkově laděný madmaxovský svět plný nápadů, sympaticky netuctová Hera Hilmar jako Hester, rozpolcený terminátor Shrike, který je ultimátním masakrátorem i dojemně tragickou obětí, odsýpající děj, který ani na okamžik nenudí a nechybí mu ani více či méně nečekané dějové a vztahové zvraty. Má to samozřejmě i své slabiny, například extrémně nesympatickou Jihae, nepříliš nápaditou zápletku a možná až moc velkou ignoranci přírodních zákonů, přetahující film z kategorie sci-fi do kategorie fantasy, ale když to podtrhnu a sečtu, klady převažují. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ale tak vyhrali sa s tým pračudesným svetom. Je to taká svižná, dobrodružná rozprávočka, kde domčeky majú kolieska. Vďakabohu, že kamarát hlavnej hrdinky chcel byť pilotom, aspoň to tam bez problémov mohol odpilotovať. A na konci som čakala minimálne tri bozky, a ništ. By ma zaujímalo, ako skončil kapitán Khora. 2,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neviem, kto je Hera Hilmar. Doteraz som počul len o Here na pečenie. Ale na moje počudovanie sa na tak incestnom ostrove, akým Island dozaista musí byť, rodia aj pozerateľné tváre, hoci zase pŕrr, žiadna sláva, je to nevýrazná severanka, výzorovo i herecky. Ale nevadilo mi pozerať sa na ňu, pretože drvivú väčšinu času mala na sebe šatku, ako by bola z Al Káidy. A potom tu bola ešte Leila George. To tiež neviem kto je, ale našťastie šatku nemala. No a potom tu bolo ešte pár chlapov, ale na tých som nepozeral. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jestli chce film na steroidech shlédněte tuto metroapokalypsu. Slepila náhradní části z jiných filmů. Vizuálně to je krásné, ale emocionálně a tématicky lehké jak vzduch. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tématem zajímavá fantasy, která na první pohled zaujme výbornou vizuální stránkou. To je bohužel všechno a zbytek je pouze nicotný, nezajímavý příběh s postavami, které jsou divákovi absolutně ukradený a té vizuální krásy ve výsledku také moc není. Film, který vyšumí do prázdna a je to v tomto případě veliká škoda. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Upřímně mě docela překvapily ty negativní recenze. V dnešní době už člověk prostě neodhadne, který slaboduchý blockbuster trhne miliardy (Assvengers) a který slaboduchý zapadne pod palbou kritiky i diváků a přitom jsou Mortal Engines jednoduchou, ale údernou zábavou s perfektní vizuální stránkou, pohádkovým a zároveň docela nekompromisním příběhem a super castingem (Sheehan je výtečný vždycky a Weaving si jako záporák odehrál svůj nadstandart). Asi se spíš ukázalo, že takhle veliký film nemůže režírovat každý a pokud většina dnešních diváků hodně visí na chybách, jsou pro ně Smrtelné stroje snadným soustem. Těch nedotažených a zcela zbytečných dějových linek je na dvě hodiny trvající film až neskutečné množství, za zmínku stojí absolutně nedořešená dějová linka podlého asistenta v muzeu nebo absolutně čas zabíjející a nedořešená dějová linka milostného vztahu mezi dcerou hlavního záporáka a nějakého technika nebo koho, který se mihne párkrát v ději, na konci hrdinku dovede ke zradě svého otce a o tomhle pak už není byť jen sekunda děje a takových linek, postav či načatých zvratů je filmu mraky bez finále, což z výsledku dělá opravdu hodně nedořešený projekt. Takže chyby vidím a uznávám, ale i tak mě film přikoval na dvě hodiny do křesla a bavil mě příběhem, bavil mě svým světem a bavil mě perfektním hereckým výkonem Roberta Sheehana. Slabší 4* tam prostě jsou. Dohlížet na to sám Jackson a dát si pozor na střih, mohlo to být asi lepší i když prokletí SCI-FI filmů, ve kterých se jedná o moderní techniku a budoucnost a přesto je vše po nějaké apokalypse a postavy se zároveň brodí ve špíně, jakých si starodávných hadrech či uniformách se zlomit asi nepodaří (ahoj Vodní světe, ahoj Pošťáku atd.).69%. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ajajáj... V tomto případě předčila forma obsah. Vizuálně pěkné, ale příběh je mimořádně hloupý. Mě to nebavilo. Snad jen ty chvilkové záběry z železáren v Podbrezové by stály za zmínění... ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

No když jsem na začátku filmu zjistil o co jde, že na světě existují města jako stroje, tak jsem byl zvědav, jak tento námět bude fungovat. A nebylo to špatné. Akorát bych řekl, že tvůrci nevyužili potenciál naplno. Scénář byl dobrý, ale ještě bych tam pár věcí doladil. Ale jinak celkem dobrá zábava. A hlavní hrdina Londýňan Tom vypadal jak fotbalista Kamil Vacek. :-D ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nevím, co se stalo s trojicí zkušených scénáristů, kteří většinou prokázali dobrý instinkt. Smrtelné stroje se odehrávají v ne zrovna uvěřitelném světě, do kterého jsem měla problém se vžít. Rodinné vazby jsou tu řešené otřesně. Mužská postava, do které se hlavní hrdinka zamiluje, stěží splňuje kritérie regulérní postavy a většinou je dost zbytečné - být jejich pohlaví obráceně, už slyším ten řev o sexismu. Weaving tu nemá moc co hrát, i kdyby chtěl. Nejde se nevšimnout análního alpinismu vůči Číně (ne že by to filmu pomohlo od titulu propadáku). Na celém filmu můžu pochválit dvě věci - představitelku hlavní role, která se opravdu snaží, a jejího... adoptivního taťku, který je alespoň trochu zajímavý. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Mortal engines je příběh o tom, jak ze sakra originálního a našlapaného nápadu se slušným vizuálem udělat díky neskutečně hloupým dialogům pouze průměrný film. Ze začátku slibný náběh na zběsilou jízdu, ale jakmile došlo na postavy a jejich konverzace, měl jsem chuť to vypnout. Absence emocí, osobnostního zpracování a zajímavosti postav je chyba, a tudíž divák nemá komu fandit a je mu úplně jedno, kdo kdy umře. Velká škoda, protože zbytek fungoval docela dobře a tenhle snímek mohl dopadnout o hvězdu nebo dvě lépe... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Scénáristické trio, které nám přineslo Pána Prstenů, se pustilo do budování nového světa podle knižní předlohy... a dopadlo to příšerně. Na ploše jednoho filmu musí divák nasáknout tolik informací, že se v nich ztrácí už po půl hodině. Zrovna tady bych uvítal rozdělení na více filmů. Bohužel by se to v konečném důsledku na kvalitách filmu asi neodrazilo, protože s výjimkou Weavinga je herecké obsazení dokonale tuctové. Vůbec žádný z herců není sympatický – jediná aspoň trochu zajímavá postava je zabiják-Terminátor, kteréhož problém ale je, že za každé situace chodí šnečí chůzí. Aspoň že zpracování tohohle světa a strojů je opravdu detailní. To je asi tak všechno, jinak je to zasloužený průšvih. Kdo ví, jak by to celé dopadlo, kdyby se režie nakonec ujal Jackson. Po technické stránce totiž film působí spíše jako televizní produkce (minimálně za střih bych střihači useknul ruce). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Nevím proč ale ja tam viděl stíny pana prstenů, no ale to je už jedno protože se mi to líbilo a hodně. Napád skvěly sice hodně promě zamotaný šroubek ale byla to akční podívana, hodně dobře natočeno. Určitě jsem našel pár drobnosti ale tyhle pojízdne města zase zachranily jiné věci. No když to dám cele do kupy, herci bomba, soundtrack bomba a celkový monstrum pohled povedený takže spokojenost je velká. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat k tomu, že obdivuji Adasin za to, že dokázala při hodnocení udržet emoce na uzdě, já jsem to nezvládl, a proto jsem nemohl udělit více než jednu hvězdičku. Přitom úvod filmu sliboval výbornou podívanou, jenže... Všechno to, co se mi líbilo velmi rychle zmizelo a zůstaly jen unylé pohledy, nezvládnutá hra na city, opakované souboje s časem a vykrádačka Hvězdných válek, v níž chyběla už jen slavná replika admirála Akbara: "Je to past!" Jinak jsem tam našel útok na Hvězdu smrti i souboj otce se synem (tedy vlastně s dcerou), to vše doplněno o genderovou vyváženost a multi kulturní provázanost pod dozorem dalajlámy. O mnohých sebeobětováních netřeba hovořit, velká škoda, že se tvůrcům podařilo tak dokonale pohřbít nápad se slušným potenciálem. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Genderově a rasově skvostně vyvážený film. Což se však nedá říci o scénáři. Odvážní mladiství zachraňující (byť fiktivní) svět mně již nic neříkají. Figurkám bez charismatu s nezajímavou minulostí a plytkou motivací (potrestat padoucha) se těžko fandí. A Hesterin příběh je až příliš samoúčelný. 30% ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

09.10.2018

Peter Jackson (Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, King Kong) má teď plné ruce práce s produkováním jeho nadcházejícího filmu Smrtelné stroje. Jako režisér už má ale pár let volno a přestože se v… (více)

Reklama

Reklama