Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za pár set let bude svět jen umírající nehostinnou pustinou, křižovanou obřími stroji na kolech, jejichž primární snahou je nacházet zbývající zdroje obživy a surovin. V tato monstra se proměnila původní města. Sídla na kolech jsou plná lidí a největším a nejmocnějším z nich je Londýn. Ten se rozrůstá i díky pohlcování menších strojů, které se objeví v jeho cestě. Tímhle způsobem se v Londýně ocitne i Hester Shaw (Hera Hilmar), tajemná dívka se zjizvenou tváří. Jí jediné, zdá se, nevadí, že Londýn spolknul její domovské město. Hester se totiž díky tomu ocitla v blízkosti jeho vládce Thaddeuse Valentina (Hugo Weaving), s nímž má z minulosti nevyřízené účty. Jenže i Thaddeus je rád, že Hester vidí. Dívka má v držení předmět, s nímž by se mohl stát nejmocnějším mužem na světě. A protože má Thaddeus poněkud větší palebnou sílu než ona, ocitne se Hester na útěku a v doprovodu zoufale nepraktického knihomola a renegátky, na jejíž hlavu je vypsaná obrovská odměna. (CinemArt)

(více)

Recenze (543)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Už jen kvůli té opulentní výpravě, i když digitálně notně vytuněné, a kvůli bizarním "gilliamovským" obrazům to stojí za to. Je to přesně ten druh pohádky jakou můžu všemi deseti. Fantaskní dalekobudoucí svět změněný k nepoznání, akcí nabitý fantasmagorický děj, fascinující vizuálno, patos i infantilita v mezích snesitelnosti, tak trochu něco jako Mad Max pro starší děti, škoda že jsem něco takového nemohl vidět ca ve dvanácti. A o čem že to vlastně je? Zjednodušeně o tom, jak se spojené síly tibetočínskoindickobělošskočernošské říše utkají v souboji na život a na smrt s pojízdným multikulti Londýnem, který do té doby jezdil pustými pláněmi Evropy, kde pojídal tamnější výrazně menší pojízdná městečka. Zdá se vám to šílené? Správně, je to šílené. A dějově samozřejmě mnohem pestřejší než můj zjednodušený popis. Smekám před fantazií tvůrce knižní předlohy. Nejzajímavější postava: o první místo se svorně dělí roboticko-démonický drsňák a korejská mužena v červené. Nejprotivnější postava: s přehledem a velkým náskokem vítězí emařský diblíkovitý holkokluk v hlavní roli. I tak moje minimálně 90% spokojenost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Samotný nápad s jezdícími městy mi přišel na první pohled pitomý, ale to se změnilo hned na začátku a dá se říct, že z úvodní honičky jsem byl nadšený. A pokud jde o efekty, neměl jsem si na co stěžovat ani po zbytek filmu. Povedený vizuál zahrál v mém případě na nostalgickou strunu, protože z něho vyzařoval duch verneovek a ty jsem měl rád. A plusem bylo nakonec i herecké obsazení, ačkoliv na místě Sheehana bych si dokázal představit tucet jiných herců. Jediné, čeho je škoda, je samotná příběhová linka, která je stupidní až běda, ale díky zmíněným pozitivům se dá překousnout. Dobré to bylo. 75% ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že ani apokalypsa nemusí být lidem dostatečným ponaučením, a boj o zdroje tak může směle pokračovat, což by samo o sobě nebylo nic nového pod sluncem, nebýt zasazení do poměrně originálního prostředí zničeného světa, v němž města pochodují krajinou jako obří stroje, jejichž ztvárnění je nakonec asi to nejpůsobivější z celého bohatého vizuálu. Také příběh není sám o sobě rozhodně nezajímavý, přestože zdaleka ne všechno v něm je uspokojivě odvyprávěno, zejména vzhledem k lepšímu vykreslení jednotlivých postav a jejich motivacím. Z nich, kromě zjizvené Hester, nejvíce zaujmou asi Shrike a Anna, v jejichž minulosti je cítit mnohem více, než je nakonec ukázáno nebo řečeno, a jichž se také týká značná část akce, která nepostrádá nápad a napětí. 70 % ()

BoPo odpad!

všechny recenze uživatele

Asi by sa dalo tipovať, že je tvorcom Luc Besson. Star Wars, do ktorých zablúdil Terminátor spolu s lesbickou verziou Morpheusa (už dlho som nevidel tak špatne zahranú a pôsobiacu postavu). Celá atmosféra je ako keby hodená do štýlu Hunger Games a má ambíciu veľkú ako mal kedysi Vodní svět. Casting je brutálne špatný. Vlastne neskutočne brutálne špatný. Céčko s áčkovým rozpočtom, ktoré jednoznačne patrí do kategórie multimiliónový prúser. Členom je napríklad aj Jupiter vychází. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Trailery boli divné a recenzie rozpačité, takže som uveril, že je to sračka a doteraz som film odkladal. Ja idiot, zase raz sa mi potvrdilo, že sa nemám príliš riadiť názormi druhých. Najmä vkus kdejakých recenzentov dnes stojí za hovno. Začne sa to ako originálne postapo z ďalekej budúcnosti s karavanmi na steroidoch. Ten vyprahnutý svet a rôzne originálne vozítka vzdialene pripomenú poetiku Mad Maxov a v druhej polovici sa to prepne na regulérnu variáciu na pôvodné Star Wars. Aj zlá hviezda smrti tu je. Len namiesto Darth Vadera tu je rovno zlý Imperátor Hugo Weaving. Asi najväčším mínusom filmu je, že je trochu zbrklý. Takže síce na jednej strane film nemá žiadne hluché miesta a nemá šancu nudiť, ale na druhej strane to trochu odniesli postavy. Okrem hlavného záporáka, tu má priestor prakticky len ústredná dvojica hrdinov a zvyšok tvorí krovie rôzne roztomilých mimozemšťanov, teda pardon, etník. Našťastie ústredné duo si ma získalo a rozhodne som chémiu medzi nimi cítil. Aj tie flashbacky mali význam a dodali hlavnej hrdinke nejaké pozadie. V jednu chvíľu pri kontaktnom súboji mi bolo trochu ľúto, že to má len PG-13. Predsalen by sa tvrdé R-ko do tej špiny a zo začiatku depresívnejšej atmosféry hodil viac, ale kamera neuhne a detský rating je vyťažený na maximum.  Podľa mňa je fungovanie toho svetu dostatočne načrtnuté a nemal som palčivý pocit, že sa mi neustále nedostávajú odpovede na základné veci. Priestor lepšie ho preskúmať v pokračovaniach, ktoré bohužiaľ nikdy nevzniknú, tu bol. No čo už. No a nakoniec som si nechal technickú stránku. Tipoval som dvojnásobný rozpočet, lebo to vyzerá jak neskutočne originálne, tak aj triky sú pre mňa na dostatočne kvalitnej úrovni, aby som ich prestal vnímať. Do veľkej miery za to môže to, že fyzika pôsobí v tom digibordely na uveriteľnej úrovni, aby to môj mozog akceptoval. Potešil aj soundtrack, ktorý ponúka zase raz niekoľko zapamätateľných mohutných motívov, čo je dnes už rarita. Takže celkovo pecka za 9/10. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Kvalitou asi take klasicke teen postapo typu Labyrint, len s premakanejsim prostredim. Sledovalo sa to ok, jedine co mi viac vadilo bolo kolko vedlajsich postav sa muselo obetovat pre hlavne prakticky zbytocne / preto ze jedno dievca nahana smutny roboticky zombie. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tohle mi hodně sedlo, i když si jsem vědom nedostatků, které celý film provází. Ten svět by si zasloužil daleko rozsáhlejší a méně klišovitě pohádkově zkratkovité uvedení. Na druhou stranu je Mortal Engines akční jízda od začátku do konce, která sice neposadí na zadek příběhem, ale promakaným vizuálem, neskutečně rychlým tempem a díky sympatickým postavám mě nezačala ani na minutu nudit. I když potenciál v tom světě by byl každopádně výrazně vyšší, minimálně na plnohodnotnou provázanou trilogii určitě. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak kreativita se tvůrcům rozhodně upřít nedá, svět budoucnosti na kolech a pásech se mi vizuálně zamlouval a stejně tak to vznášející se cosi, takový jiný hangár pro vše, co létá, prostě krásné, nápadité, neokoukané. Postupné rozplétání příběhu sympatické Hester (skvělá Hera Hilmar) mě bavilo a přiznávám, držela jsem jí palečky pro štěstí. Za zmínku jistě stojí i stárnoucí agent Smith, nepřehlédnutelná drsná dáma v červeném a samozřejmě Shrike, ten byl senzační. Mám slabost pro pohádkové příběhy, boj dobra se zlem v ryzím podání, tedy od toho se odvíjí moje hodnocení. P.S. Chtěla jsem dát čtyři hvězdy, ale když vidím, jak je tu napliváno, dávám pět. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že to nevyzerá zle, aj keď nič nové, alebo neskutočne burácajúce sa nekoná. Veľké plátno tomu sedí ( tzn. že na TV obrazovkách stratí polovicu svojej okázalosti ), akcia je tu v hojnom počte a na technickej stránke si dali tvorcovia záležať. Keď tak čítam predchádzajúce vety, tak ma vlastne napadne, že je to tuctová recenzia. Na podobne tuctový film. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Mě to přišlo nemastné neslané. Na jednu stranu pěkné efekty a zajímavě vymyšlené stroje. Na druhou stranu nezáživný děj, který místy nudí a většina herců o ničem. Akce zde nějaká je, ale celkově mě ani nezajímalo, jak to dopadne. Čekal jsem od tohoto filmu o hodně víc než průměrnou podívanou. Za mě 50% :( ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Nevím,ale toto mě absolutně nebavilo.Pro mě jde o pokus o velkofilm a možná rozjezd pro nějakou další několika dílnou sérii,která ale moc nevyšla.Příběh je sice originální,respektive ne příběh spíše nápad s jezdícími městy,ale herci mi přišli nesympatičtí a to docela dost a jako celek mě to nudilo..Jenže originalita nápadu ne vždy stačí a zde jsem postrádal pro mě nějaký moment či celkově pocit ,který by mě do příběhu vtáhl.Nenapadá mě co bych pochválil,leda tu originalitu s jezdícími městy.Za mě tedy celkově 45 % a dvě hvězdy. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Rok 2018 a za specialni efekty by se nemusel film stydet ani dnes. Spousta veci postrada logiku, film by potreboval jeste dasli dva dily, aby obsahl vse, na co ma potencial.. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Nápad s jezdícími městy super, akce i efekty taky super, to ostatní spíš průměr. Předvídatelný děj se dá ještě zkousnout, ale různé rádoby vtipné promluvy (nebo snaha o jakýkoliv humor) a vážné či snad zamilované pohledy už opravdu ne, to mě tam hrozně rušilo. Pokaždé, když jsem na ně zapomněla a začala si film opravdu užívat, přišla nějaká další pitomost. A ústřední dvojice tomu opravdu nepomáhala, hlavně Robert Sheehan mi tam ke konci vyloženě vadil. Jediný, kdo mě svým výkonem potěšil, byl Hugo Weaving. Stephen Lang totiž k mému zklamání hrál jen Shrikea, o jehož "druhu" jsme se nakonec stejně dozvěděli kulový, podobně jako o 60 minutové válce. A jejich "američtí bohové"? Beru to jako varování před úpadkem kultury. Chtělo by to méně (vtipných) keců a Rko. 5/10 ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět a dost dobře zpracované. Bohužel jsem nečetla knižní předlohu, takže mi nejsou úplně jasné pravidla tohoto světa. Plno silných a a zajímavých postav. Film mě vtáhl do děje a až do konce mě nepustil. Bohužel něco málo tomu chybělo a já s čistým svědomím nemohu dát 5*. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Potenciál a ambice by tu byly, bohužel se je debutantovi Christianu Riversovi nedaří ani z půlky naplnit. Smrtelné stroje sice nabízejí dostatek velkolepé akce (byť triky místy až možná příliš pokulhávají) trikových momentů, pod slupkou toho všeho ale nenabízí přiliš nad rámec plochách postav a nepříliš podmanivého příběhu. Pro neznalé diváky je to možná docela přímočará a polopatická blockbusterová podívaná, pro čtenáře knihy pak docela ořezané torzo, které sice v rámci možností funguje, ztrácí však kus ze svého charakteru a komplexnosti. Pokud vám tedy stačí jednorázová dobrodružná podívaná bez nějaké větší hloubky, pak směle do toho. Pokud čekáte přeci jen něco trochu více, budete mírně zklamáni. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Úvodní půlhodina tohoto filmu se velmi vydařila, ale nastolené tempo se bohužel vůbec nedařilo udržet - objevilo se to spoustu nelogických věci (scéna se Shrikem), dost toho nebylo vysvětleno, většina postav nezajímavých a to že třeba padnou je vám úplně jedno a jen nad tím mávnete rukou... Naštěstí se pak podařil alespoň závěr - slušně efekty, dobrá akce. Přesto jde jasně cítit, že z tohoto snímku se slušnou postapo atmosférou se dalo vytřískat daleko více - takto jde jen o průměrný filmový zážitek, na který si divák za měsíc už ani nevzpomene...6/10. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Ve vizuálně opojném světě (fakt to stálo jen 100mega?) zabalená scénáristická blbost na entou, kde se nesmyslně míhají neuvěřitelně nudné postavy sem a tam a vy vůbec netušíte proč, a jak. 55% Rozřezávané město uvnitř města pecka jak kráva!! ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za Weavinga. Druhá za místy fakt pěkný pohled na to co se na obrazovce dělo. A dál? Dál jeden velkej průser. Příběh je podán tak, že mi vlastně nevysvětlil co, proč, kde a jak. Vidím jak něco malého ujíždí něčemu velkému, protože se toho hrozně bojí. Pak se zavřou dveře a o těch malých už není slyšet. Pak to velký útočí na nějakou zeď. Jenže problém je v tom, že já ani nevím co za tou zdí je a proč těm za zdí mám tolik fandit. Hlavní postavy. Ty vole ten slaďouš se psíma očima. To snad ani ženský nemůže bavit. Holčina má sice pohled uhrančivý a pěkný, jenže vás baví jednou, pak po druhé a po třetí ještě nedáváte oči v sloup. Dále mi chybí jakákoliv chemie mezi jak hlavními postavami, tak i vedlejšími. Když jsme u nich. Fakt tam nešlo dát nějakou pěknou Číňanku? To by mě ji aspoň bylo líto. Nakonec nejlepší na tom bylo to cosi se zelnýma očima a záporak v podání skvělého Weavinga. No hrůza a děs. 44 procent. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Mortal Engines je prvotřídní béčkovej nářez, který sice ničím nijak výrazně nepřekvapí, na druhou stranu i přes 2 hodiny dokáže udržet pozornost a nijak zvlášť neurazí. Hera Hilmar je celkem zajímavá herečka a spolu s nesmrtelným Zmetkem tvoří zajímavou ústřední dvojici, o hereckých schopnostech Huga Weavinga ani mluvit nemusím. Celkově jde o slušnou nálož akce a povedeného CGI, které sice přesahuje svoje možnosti a občas to je vidět, ale na ten vizuál se stejně kouká opravdu dobře. Začátek skutečně dokázal navnadit - prvotní honička a chvíle v Londýně super, ale pak jsem čím dál tím začínal mít pocit nevyužitého potenciálu námětu, který prostě měl co nabídnout. Na vypnutí mozku ideál, ale jinak bohužel promrhaný potenciál. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Asi se zde shodnu s většinou, že je tento snímek má výborný svět + steam-punkový kabát tomu výborně svědčí. Dokonce i záporák není úplně k zahození. Tak proč, tak proč je to tak nepovedené?!? Cca 90minut nudy, přeplácané digitálnosti, pro mě hodně nezáživných herců až tedy na Huga, který se vážně snaží z dané role vytřískat co jde a Stephena Langa, který strčil do kapsy vlastně všechny. Btw. stylizace hlavních hrdinů alias "divnejch šampónů" a "instagramových hvězdiček" mě vážně nenadchla. Nechápu proč se Hollywood snaží což mu síly stačí, udělat ze všeho popcornovou zábavu pro masy. Proč to nemohlo být brutálně temné drama o přežití na zdevastované planetě s mnohem důstojnějším obsazením?? Velká škoda... ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

09.10.2018

Peter Jackson (Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, King Kong) má teď plné ruce práce s produkováním jeho nadcházejícího filmu Smrtelné stroje. Jako režisér už má ale pár let volno a přestože se v… (více)

Reklama

Reklama