Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Recenze (603)

dormouse 

všechny recenze uživatele

S Mrtvým mužem mé nejoblíbenější Jarmuschovy filmy. Příběh černocha ptáčníka Ghost Doga (Forest Whitaker), kterému kdysi italský mafián náhodně na ulici zachránil život a on se pak rozhodne po vzoru samurajů zasvětit mu své služby i svůj život. Film provází úryvky z knihy Cesta smuraje, podle níž má být samuraj vždy připraven na smrt (a nosit sebou rtěnku a pudr, kdyby opouštěl bitvu příliš bledý) a život brát jako bonus, který obdrží před nevyhnutelnou smrtí. Díky této filosofii Ghost Dog proplouvá životem s lehkostí holuba, v pohybech mohutného černocha je elgance a radost, ať už se ohání samurajským mečem nebo červeným praporkem, s nímž své holuby naviguje. Poslouchá zpěvnou mluvu svých barevných bratrů na ulici, která sama o sobě je rapovou písní, kamarádí se se zmrzlinářem, s nímž si rozumí, přestože oba hovoří jinou řečí, nachází přátelství, ač se mu vyhýbá, a radost, i když od svého rozhodnutí stát se samurejme, je de fakto mrtvý. ()

CjKukis 

všechny recenze uživatele

Od tohohle filmu sem čekal dost , bohužel se dostavilo jen sklamání. Skoro žádná akce, místo toho žvatlaní a žvatlaní. Nechápu co na tom je k vidění, ale ne každého to zaujme že? Pro mě nuda.... ()

Crackonosc 

všechny recenze uživatele

Tragicky vtipný snímek o samuraj assassinovi který připoutá myšlenkou a stylem, pobaví bizarní skvadrou postav, protáhne jednoduchoučkým příběhem a nabídne řadu zajímavých dialogů. Samurajská poetika v mafiánském prostředí je zajímavá, ale celkově mě film nijak výrazně nestrhl. Přesto krásných 70% ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní, rozvleklý a pomalý film, který, jak si matně vzpomínám, mě příliš nezaujal, když jsem ho viděl poprvé před lety. Dnes jsem měl při sledování tohoto počinu přeci jen lepší pocit. Pořád je pro mě pomalý, rozvleklý a dosti zvláštně pojatý, tenhle fakt, tenhle můj názor se nemění, jen jsem se do toho možná více ponořil. Chvílemi má člověk pocit jako by se to chtělo stát kultem, ale na tohle já kašlu. Důležitý je můj subjektivní dojem a hlavně ten POCIT! Mám rád citáty, věty k zamyšlení. Mám rád filosofii, filosofii jako takovou, i když nejsem rozhodně bůhvíjaký znalec.. a tenhle film mě prostě dokázal právě pro tyhle substance vtáhnout. Samozřejmě by se dalo polemizovat nad hloubkou oněch myšlenek.. Musim se ale přiznat, že i přes moje vysoké hodnocení se divím tak vysokému celkovému hodnocení. Nečekal bych, že to tolik lidí zaujme... ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

I když jde o kvalitní a silný film, přiznám se, že na mě to zase tolik nepůsobilo. F. Whitaker je jasně tahounem filmu a je fakt dobrý. Ale nějak mi přišlo, ře film ničím nepřekvapil. Zápletka byla celkem jednoduchá a průběh taky. Filozofie samurajů a styl zasunutí do děje se moc povedl, ale já teda čekal něco trochu jiného. Špatný film to určitě není, ale nadšení se z mojí strany bohužel nedostavilo. Hudba byla celkem kvalitní, i když tento styl nemusím, volba byla dobrá. ()

Perverz 

všechny recenze uživatele

Koukám na naprosto skvělý film, co se filmařiny týče, ale prostě mě nudí. Koukám na zpracování, je to skvělé, ale nebaví mě to, a měl jsem problém to dokoukat. ()

M.I.K.E. 

všechny recenze uživatele

Ghost Dog : Cesta samuraje - už z názvu srší, že jde o zajímavý a originální snímeček, navíc s přesně hrajícím Forestem Whitakerem. Před shlédnutím jsem sice nečetl obsah, ale už jen dle názvu jsem čekal trochu rozvinutější příběh, kterého jsem se bohužel nedočkal. Vadila mi přílišná předvídatelnost a vykonstuovanost, už i tak slabého příběhu (po 20 minutách bylo jasné jakým směrem se bude celý film ubírat,trochu napětí a tajemna by neuškodilo). Cesta samuraje byla moc krátká a jednoduchá než jak sem si ji představoval, je to docela škoda, protože snímek měl potenciál obrovský. Dále mi vadila směšná italská mafie s nejtrapnějším bossem v čele, který hledí na kreslené filmy a jako svou pravici má ještě směšnějšího týpka s naslouchátkem. Hudba byla použita skvěle, ale hip-hop mi dost vadil.Celkově mi tyto zbytečné chyby házeli na tento snímek světlo béčkových filmů, ale na druhou stranu akční scény ( ikdyž jich nebylo moc) byli výborně natočené ( sice jsme čekal, že bude využit hlavně samurajský meč, ale GD byl s puškami velmi elegantí). Největším kladem bylo jednoznačně použítí kodexu, jenž posunuje Ghosta do trochu jiné dimenze filmů. Dále záběry ze střechy byli famozní (kamera briliantní a hlavně nácvik boje s mečem byl úžásný). Toto dílko považuju za dost povedé, ale chyběl mi trochu vážnější podtext který by snímek posunul o dost výš, proto dávám jen 3*. ()

evil_ryu 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco natočený a zrežírovaný film. Drsný oldschool príbeh s úžasnými nápadmi (Ghost Dog a zmrzlinár). Aj keď je Whitaker ten posledný na koho by som povedal že sa hodí do role "Samuraia" milovníka vtákov, čítajúceho knihy ako jeho náplň voľného času, rola mu na počudovanie sadla výborne. 5* ()

Ukko 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmusch je jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. Film Ghost Dog sice patří k jeho více komerčnějším titulům ale i tak mu na kráse nic neubírá. Atmosféra, hudba od Rza, přestárlí gangsteři, a jeden novodobý samuraj, který se rozhodne "vypárat" se s problémy po staru. Američani mají Ghost Doga a Evropani Leona. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" Toto je môj najlepší priateľ. Akou rečou to hovorí? Po francúzsky. A vy mu rozumiete? Nerozumiem mu ani slovo. Najlepšiemu priateľovi? Áno." Neskutočná atmosféra! Fantastický Whitaker. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o film komerčního ražení. Forest Whitaker zde představuje dredatého nájemného vraha, který se řídí filozofií japonských samurajů, kterou čerpá z knih jejichž úryvky jsou ve filmu předčítány. 4* a 75-80 %. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Film o opravdu prazvláštní věrnosti či vděčnosti za svůj život vypráví klasický ničím neoriginální příběh o zabijákovi, které postřílí celou mafii, ale nese se v Jarmuschovském hávu a právě tato netradičnost zpracování této látky pozvedá jinak obyčejný film. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Druhé shlédnutí v brněnském kině Scala mi dokázalo, že když jsem poprvé před pár lety udělil čtyři hvězdy, šlo o jedno z nejtrestuhodnějších podhodnocení, jichž jsem se za svůj mrzký život dopustil. Holuby, kreslený grotesky, old school rap a nájemnej vrah, co ctí kodex samuraje. Absolutně geniální film a nejlepší Jarmusch. 10/10 ()

feeme 

všechny recenze uživatele

Vidět Ghost Doga na obrovském plátně letního kina je myslím příhodné a podtrhující jeho atmosféru. Je neuvěřitelný, jak čistý zážitek si z toho člověk odnáší. To je za mě hlavní bravurnost, ta ryzost vyprávění, nic navíc, nic chybějícího. Roztomilá gansterka – nepřehnané emoce, hodně srandy a zmrzky. Tak, jak to má být. Jako vyrovnaná cesta samuraje. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

"Nic není podstatnějšího než samotný smysl současného okamžiku. Celý život je řetězcem momentů jdoucích po sobě. Pokud člověk pochopí současný okamžik, nemusí již dělat nic jiného, ani se o nic jiného snažit" zaznělo ve filmu společně s jinými moudry. Nadčasový, dramatický a přitom filosofický je počin Jima Jarmusche... ()

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama