Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Recenze (603)

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak ja som šovinistické prasa, ale že TY si práve odbachol ženskú, to je nič?“ – „Ženské chcú rovnoprávnosť. Tak som ju zrovnoprávnil.“ Pôvodne som chcel napísať, že Jima Jarmuscha vlastne ani nemám príliš v láske. Potom som si ale spomenul na mŕtveho muža Johnnyho Deppa a na polámané kvetiny Billa Murraya... a zrazu zapadol na svoje miesto i tento zvláštny samuraj, v poradí tretí film, ktorý som od Jarmuscha videl. Neviem, kde ten nezávislý bard chodí na tú skvelú snovú atmosféru a čo musí všetko urobiť preto, aby hollywoodskych hercov prinútil k takým krásne bizarným výkonom. Ale žeriem mu to čím ďalej, tým viac. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jarmusch studoval poezii a značná část jeho filmů nějakým způsobem tematizuje básníky či jejich výtvory, ale právě "Ghost Dog" představuje jeho nejpoetičtější film. Režisér a scenárista nechává svou filmovou báseň plout na flow vzniklém remixováním a spojováním zcela různorodých žánrů, kulturních tradic i současnosti a historie. Spolu s předchozím "Mrtvým mužem" znamenal "Ghost Dog" zásadní přerod v Jarmuschově tvorbě, který korespondoval s dobou vzniku. Z post-studenoválečného okouzlení ideálem svobody umožňující potkávání lidí a kultur typické pro jeho předchozí tvorbu nám v obou těchto filmech předkládá vizi tehdy se teprve rodícího a dnes plně žitého světa, kde se jako v kadlubu mísí a vzájemně obohacují nejroztodivnější kulturní i historické tradice. Ale pro Jarmusche je příznačné, že v tomto odvážném novém světě vyzdvihuje historii a její artefakty i relikty, na nichž obdivuje starožitnou patinu, která sice v moderním světě může působit bizarně či směšně, ale současně sálá melancholií. Při tom s vetešnickou láskou ke všemu starému a hypsterským nadšením z jeho vsazování do nové doby a kontextu přistupuje nejen k žánrům a tradicím, ale také k postavám, respektive k lidem samotným. Stejně jako do vzájemně se zrcadlícího a souznícího dialogu dává gangsterky, samurajské filmy a animované grotesky, tak nám ukazuje, jak nás právě mix takovýchto protichůdných vlivů a inspirací utváří. Poetičnost i srdečnost Jarmusche se pak definitivně projevuje v tom, že odhaluje paradoxní souznění v opozicích a ukazuje, že za vším na první letmý pohled neproniknutelným babylónským chaosem rozličných individualit a kmenů zůstává společné jádro lidskosti, které překonává hranice rasových a jazykových bariér. Přičemž příznačně oním pojivem zůstává kultura, potažmo sdílení příběhů. Protože právě ty s námi rezonují, umožňují nám zrát, rozšiřovat si obzory, ale také nás vzájemně propojují s druhými, ať už tím, že díky nim nacházíme společnou řeč, nebo je předáváme dál. Sdílená knihovna zdejších postav obsahuje celé spektrum od kanonických klasik přes burcující pamflety po prvoplánově líbivý brak, ale hlavně také díla, která málokdo zná, ale pro konkrétní lidi sehrály či sehrají zcela zásadní roli při jejich formování. Přesně tím se stal i sám "Ghost Dog" a bylo krásné tento nestárnoucí skvost vidět po mnoha letech znovu (opět v Aeru) a v duchu filmu si pak po projekci poslechnout, jak se komu líbil. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No mozna jsem cekal krapet vic, ale rozhodne nemuzu rict, ze bych se nudil nebo ze bych si film neuzil. Ze zacatku mi krapet nesedla hudba, ale nakonec sem si zvyk a prisla mi vcelku pohodova. Taky se mi hodne libily 3 sefove a jejich rozhovory u stolu, to bylo misty i docela vtipny. Co se tyce pribehu, sice si to hraje na kdovico, ale je to proste klasickej pribeh o zabijakovi, kterymu neco provedou a on se jde pomstit, coz uz sem videl hodnekrat. Tady je to jen okoreneny tim samurajskym kodexem, i kdyz mi pride, ze to vlasne na film nemelo zadnej zvlastni vliv, ne ze by ty prupovidky z knizky o samurajich nebyly zajimavy, jen mi prisly zbytecny. A dalsi vytku mam k hlavni postave, Whitaker ma celej film stejnej vyraz, coz by nevadilo, jenze tenhle herec ma tak neuveritelne tupej xicht, ze to snad neni mozny. Navic pri treninku s mecem vypada strasne smesne, aspon moh zhubnout. Takze mi vlastne ve vysledku bylo fuk, co se s nim stane. Ale aby to nevypadalo, ze mam k filmu jen samy vytky, ackoliv jedina poradna akce pride az nekdy po hodine filmu, po celou dobu dokaze film zaujmout a je slusne napinavej, protoze clovek ceka, co bude dal. Navic dialogy jsou fakt dobre napsany a cely mi to krapet pripomnelo Leona. Slusny 4*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Z GHOST DOG mám takový nijaký pocit. Svým filosofickým rozměrem mi to připomělo pozdější Jarmuschuv film LIMITS OF CONTROL, zároveň mi ale úplně nesedl ten žánrový a náladový mix, samurajská estetika, New Yorská mafie, francouzsky mluvící zmrzlinář (mj. Isaach De Bankolé). Líbilo se mi ale uskutečnění nerealistických nápadů z animovaných pohádek ve skutečném světě (výstřel s krz vodovodní odpad). Měl bych to radši trochu prostější. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavě podaný snímek, co jako špína zaleze hluboko pod nehty a nechce ven ani plochým šroubovákem. Film mě obsadil jako vojenská jednotka nepřátelskou základnu a za žádnou cenu se nechce stáhnout. Nejhorší je, že sám nevím, čím to. Skvělým Whitakerem?? Podmanivým RZAem?? Samurajským kodexem, ze kterého je pravidelně citování?? Dabingem?? Možná směsicí všeho. A za důležité považuju i to, že nemám potřebu se na film podívat znovu, protože mě naplnil něčím těžko popsatelným ... nehmatatelným... možná třeba za tři čtyři roky se k němu dostanu opět, ale teď mám pocit plnosti a komplexnosti. Moc pěkný, nestandartní... 90% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Jimem Jarmuschim nemohl dopadnout lépe. Dostalo se mi perfektní snímku o zabijákovi, který se řídí kodexem samurajů a ctí každé pravidlo. Jarmusch dokázal všem, že i bez velkých nákladů lze natočit skvělý. Forest Whitaker do role zabijáka přesně zapadl a v mých očích podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Dále musím poděkovat kameramanovi, který odvedl velký kus práce a skvěle nasnímal každičký okamžik. O konci snímku netřeba se rozepisovat, to musíte vidět...... ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Připište prosím k těm žánrům i komedii!! Na poprvé mi to přišlo jako solidní akčňák ala Leon, ale na podruhé jsem se mohl potrhat smíchy, hlavně díky těm vyšperkovaným dialogům, zejména když se hádají o původu jména Ghost dog. Díky tomuto mému novému objevu se dostal tento snímek do první ligy mých oblíbených filmů. Shrňme si to: výborný Whitaker(dle mě největší černošský talent), brilantní akce, skvěle ladící soundtrack (hip hop jsem nikdy moc nemusel, ale tady to sedlo jak p**** na hrnec) a k tomu všemu dokonalé dialogy. Jarmusch zde potvrdil, že umí točit filmy i pro masového diváka a přesto si zachová svůj punc nezávislosti, a to dovede jenom opravdový génius. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi cool film (ta kamera!), který dokazuje, že Jarmusch by dokázal pobavit i širší okruh diváků, kdyby chtěl. Pro mě je to jednoznačně "nejzábavnější Jarmusch". ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Úžasný melting pot kultur. Jarmusch opět točí o globalizaci a o ztracenosti a bezradnosti jedince v dnešní době. A ukazuje, že tahle poloha mu prostě svědčí. Vynikající. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Poklidná, orientálně meditativní a lehce ujetá vyvražďovačka se sympatickým černým samurajem v hlavní roli. Jim Jarmush velice zdařile kombinuje přemýšlivý art s atraktivními vsuvkami akčního krimi, přičemž jím vykreslený střet kultur má snad až lehce komediální rozměr. Japonský kodex samurajské cti, černošský hip hop, sicilská mafie (na ni by byl Scorsese pyšný) a do toho jeden vyjevený indián... Vše má zde své místo a utváří dosti originální film, na který jen tak nezapomenete. 8/10 ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku jsem si říkal, že mi Forest Whitaker do role samuraje vůbec nesedí, po 116 minutách mohu v klidu říct, že jsem se spletl. Film nabere nečekané tempo a vytváří nekompromisní děj, kde není nouze o vulgární slova a vystřílené olovo. Hodně mě potěšil soundtrack od RZA, který si aspoň střihl menší „kameo“, zazněl i legendární Wu-Tang Clan – nice. Škoda trochu konce, neříkám že nebyl povedený, ale uvítal bych jiný. -9/10* ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Fakt nevim jak tohle hodnotit, na jednu stranu se mi strašně líbil ten styl jakým to Jarmusch natočil, taky je perfektní geniální postava nájemního vraha v podání Foresta Whitakera, ten kdyby byl pohyblivější a hlavně ladnější, tak snad neměl chybu, jenže zároveň mi to přišlo trošku pomalý, trošku moc ukecaný a bez nějaký opravdu výrazný scény, která by mě sundala z gauče, navíc Forest, k velkýmu zklamání všech, nepoužije samurajskej meč, ale přesto to je fakt perfektně natočený a já musim dát i tak za 5*, i když k tomu mam nějaký výhrady ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Jarmusch citlivě a přesně konfrontuje etiku starodávných japonských bojovníků se světem současných mafiánských strejců bez špetky morálky, u toho vážně filosofuje nad životem a k odlehčení se nebojí použít do absurdna vyhnané úryvky z Looney Tunes. Že se jedná o do detailů vypiplanou záležitost, kde i Ghost Dogův copánkový účes nápadně připomíná samurajskou přilbici, není pochyb. Přesto ve mně film nerezonoval natolik, abych mu mohl s čistým svědomím udělit plný počet, který si, pokud bych měl hodnotit pouze formální stránku, určitě zaslouží. Možná časem. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý snímek z prostředí New Yorku, kde hraje černoch s pseudonymem Ghost Dog, pomyslného samuraje, který má za nejlepšího přítele francouzského prodavače zmrzliny, kterému vůbec nerozumí. Film, při kterém je vykládám kodex Samuraje, hraje hudba vystřižená jako z anime Samurai Champloo, . . . opravdu dobrý příběh a herci. Nikdy bych nevěřil, že Ghost Dog bude taková bomba s tak dobrým zpracováním. 85 % ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Každé ráno by měl člověk vzdávat úctu nejprve svému pánovi a rodičům, a pak svým ochranným patronům a buddhům. Když u něj bude pán stát na prvním místě, rodiče budou rádi a bohové a buddhové mu to jenom schválí. Samuraj totiž nemyslí na nikoho jiného než na svého pána. Pakliže ve svém nitru dospěje k tomuto předsevzetí, nikdy na osobu pána nezapomene a ani na moment jej neopustí. A stejně jako muž v prvé řadě myslí na svého pána, u ženy stojí na prvním místě její manžel." HAGAKURE - Moudrost samuraje z kraje Saga (Cunetomo Jamamoto) ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kdo by si byl pomyslel, že nezávislý film dovede být tak akční a veselý a přitom i k zamyšlení. Film je zároveň reklama na Foresta Whitakera, kterého jsem díky Ghost Dog objevil. Do té doby jsem myslel, že je to jen "kamarád" Dian Fosseyové. ()

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama