Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Recenze (603)

tomas665 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na tento film hlavne z dôvodu, že tam hral môj obľúbený herec Forest Whitaker a samurajská téma ma celkom zaujímala. Ale nič z Toho som si moc nevychutnal hlavne nie samurajstvo, lebo hlavná postava tam moc nebojovala a s mečom už vôbec nie, okrem scény kde trénoval na streche s holubmi, sem tam trošku strieľania. Nečakal som, že to bude úplne akčné, ale toto bola vcelku nuda, občas trochu filozofie. Charakter postáv bol dosť plytký, jediná scéna v ktorej sa ako tak prejavili páni mafiáni bola keď sa vysmievali z mena Ghost Dog a postava francúzskeho zmrzlinára pri ktorej som si musel dosť domýšľať. Jedine Forest to dobre zahral a z tej nočnej letargie, keď som to pozeral ma prebrala akcia okolo vyvraždenia mafiánskych šéfov, vďaka tomu dostal odo mňa film 3 hviezdy a čakal som viac na konci. Možno keby ten holub začal ďobkať do rany postreleného, ležiaceho Foresta tak by som jednu hviezdu pridal. Celkový dojem bol sklamanie, lebo som očakával podstatne viac. ()

RoSzomak 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé, ako sa práve tomuto filmu podarilo vystihnúť podstatu zen-buddhizmu lepšie ako desiatkam a stovkám filmov predtým, napriek tomu, že v hlavnej roli nie je ani jeden "mysticky" aziat. Využitie hudby a násilie ako viac ako len swagu ale priamo ako komunikačných/naratívnych prostriedkov; na akčný film zriedkavá zaležitosť, ma očarilo. Pre mňa druhy film od Jarmucha po Dead manovy, ale toto zaručene vedie. Postava zmrzlinara a obstarožny taliansky mafiany boli perfektní. Plne výborných poznámok a odkazov ktoré neboli ploche ale naopak príťažlivé a zaujímave. Film nie je len pre hipsterov (sic,) ale aj pre milovníkov americkej a východnej kultúry (miestami by som sa nebál s trochou prehánania hovoriť o black- a asian- plotetion) ()

jauahaoas 

všechny recenze uživatele

Jsem hodnej a dávám 5*. Trochu mě Forest nepřesvědčoval, že je až tak dobrý želvo-Ninžista, ale jinak perfektní práce. Tento příběh má potenciál na jiné stejně kvalitní zpracování. Ti staří mafiáni s Pemprskama na zadku a bouchačkama z dob prohibice mě opravdu dostali, ale síla a nebezpečno z toho stále šlo. Muzika, kterou úplně nemusím, se k tomu velmi hodila a asi začnu na starý kolena lehce porepovávat. ()

Bluesun 

všechny recenze uživatele

Proč je to super film, to už zde rozerbalo hodně lidí. Pro mne bylo nejlepší to, že mi až druhý den došlo, o čem ten film vlastně je (byť to bylo díky tomu, že jsem si hned po filmu pustil vystřižené scény). Pro podobně natvrdlé zde uvádím rozuzlení díla, tak pozor na **Spoilery** Hlavní otázka, která mi ležela v hlavě, byla: Proč musel Ghostdog zemřít? Ta otázka má dvě roviny: 1) Proč ho vlastně chtěli gangsteři odstranit; 2) Proč musel Ghostdog zemřít na konci filmu, když téměř všechny gangstery vyvraždil? Odpověď na obě otázky je ale stejná. Ghostdog udělal vážnou chybu. Tu samou chybu navíc udělal dvakrát: Nezabil mafiánskou dceru Louise. Nejprve v první vraždící scéně, kde zabil jejího milence, pak ve finále filmu, kde ji ušetřil při vystřílení mafiánského sídla. Když Ghostdog udělá tuto chybu poprvé, nezdá se to jako velký problém. Ano, nechal žít svědka, ano, byla to dcera mafiánského bosse, ale je to skutečný důvod, proč má za krkem celou mafii? U filmů Jima Jarmusche je často důležitější to, co není zachyceno kamerou, než to, co jako divák vidíme. Jarmusch často důležité indicie tají až do konce filmu. Zde tou hlavní indicií je to, že přeživší Louise je v podstatě hlavní boss a hlavní hybatel děje. Ona informace, která byla ve vyškrtnuté scéně, byla, že velká část majetku mafie byla napsána právě na Louise (v rámci jakéhosi svěřeneckého fondu). Byla to klasická zástěrka a o majetku dále rozhodoval její otec. Jenže to se změnilo v okamžiku, kdy Louise dosáhla věku 21 let. V tu chvíli přestala být bílým koněm, ale získala právo o majetku i rozhodovat. Ghostdog před jejíma očima zabil jejího milence, což ji muselo značně dožrat. Využila všech možností včetně vydírání vlastní rodiny, aby se Ghostdogovi pomstila. Pravděpodobně zatnula penězovody (viz scéna, kdy mafiáni mají problém zaplatit nájem) a dostala tak mafiánské bose pod značný tlak. Po tom, co Ghostdog odvedl svou práci a povraždil skoro celou mafiánskou rodinu, opět zopakoval hlavní chybu: Skutečnou hlavu mafie nechal žít a nechal ji se dívat, jak zavraždil jejího otce. Louise se tak stala jedinou hlavou rodiny, jedinou dedičkou a donutí Ghostdogova pána Louie, aby Ghostdoga zastřelil, zatímco ona se dívá ze zadního sedadla auta. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Kedysi sa tak na streche o svoje milované holuby staral i Marlon Brando, no Whitaker to ešte vylepšil vďaka svojím vraždiacim schopnostiam. Jarmusch v tomto prípade klame jeho výzorom a prejavom - na jednu stranu krehký milovník, na druhej vraždiaci stroj. Pekne zašpinený film, ktorému tá režisérova originalita padla veľmi vhod. Má to hĺbku. ()

pekarekoto 

všechny recenze uživatele

Černošský zabiják riadiaci sa samurajskými pravidlami v New Yorku bývajúci na streche a krmiaci holuby, jeho najlepší kamarát zmrzlinár ktorý nevie po anglicky... Mne sa to zdá trochu blbé. Tiež mi tam akosi nesedí rapová hudba. Viac sa mi páčil film z konca. Akonáhle pustil v aute jazz dostalo to daleko hlbšiu atmosféru. Neviem sa rozhodnúť medzi 3 a 4 hviezdičkami. Dám len 3. Ak budem chcieť Bčkovosť a zabíjanie tak si pustím niečo komerčnejšie od Tarantina, ako Kill Bill. Ak budem chcieť umelecké prvky vyberiem si zase niečo iné. Kde pravdepodobne nebude zabiják. Zábavné boli tie animované veci v TV čo v tomto filme všetci sledovali. Často Itchy & Scratchy zo Simpsonovcov. ()

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

Zamlklý zabiják, osamělá extratřída, citlivý k zvířatům, kamarádský k dětem... sorry, ale to není zrovna nejoriginálnější klišé. Samurajská linka jako filosofická berlička proti spotřebním koltům animáků? Mafiánská linka nejvíc září v (chtěně?)parodických scénách na střeše. Celkem dost vaty a scénáristických svévolností. Dost nevyrovnaná hudební linka (výrazně chybí překlad textů). A nechoďte na mne se zmrzlinou. Je to s ní jako se špenátem. Říkali to v rádiu. ()

Fredolino odpad!

všechny recenze uživatele

Po přečtení zdejších recenzí jsem film zhlédl, a musím přiznat, že to byla velká chyba! Zlobte se na mě nebo ne, ale přitloustlý zloděj aut a zabiják vyvraždí domov důchodců, a to jen proto, že mu vyvraždili holuby, který tam na něj káleli. A jen tak mimochodem, chtěl bych vidět mafiána, který si jako ochranku nechá důchodce a ještě nemá na zaplacení nájmu. A jako třešnička na dortu je rapující mafiánský důchodce. Pokud máte rádi rap a přiblblý prolínající se scény, tak potom ano a nezachrání to ani citace o samurajích. ()

Hungry Ant 

všechny recenze uživatele

skoro dvě hodiny vcelku o ničem, sem tam moto z východního učení, aneb jak se chovat a myslet, abych byl správným samurajem. Dobrý film před spaním, člověka uspí po dvaceti minutách. ()

bemygirl 

všechny recenze uživatele

Vzpoměl jsem si na Forest Whitakera v souvislosti s novým filmem "Poslední skotský král",kde hraje prim. Ghost dog je zatím jeho nejlepším filmem.Uvidíme kam posune laťku teď. ()

Marčus 

všechny recenze uživatele

Něco tak nudného jsem už dlouho neviděl. Obtloustlý černoch v roli samuraje. Nekonečně pomalý pohyb děje kupředu. Raději jsem to vzdal někde kolem poloviny, takže nevím, jestli se to třeba potom nějak zásadně nevylepšilo. První půlka 0 % ()

Triathlet 

všechny recenze uživatele

Zase tak mě to nezaujalo..Zdálo se mi, že se film poněkud vleče a při sledování jsem se párkrát nudil..Ale to neznamená, že se jedná o nějaké béčko, to ne, spíš mi to prostě nesedlo... ()

Vinczent 

všechny recenze uživatele

Výborná pocta samurajskému žánru který by si Kurosawa jistě oblíbil. Akce je sice přemálo, film plyne pomalu ale tyto věci pojí postava G.D. (životní role F.Whitakera) který dokáže být zlý, hodný, sentimentální, filozofující, zasmušilý a smutný, když mu povražděj jediný kámoše holuby. Tato postava sama o sobě je ten nejzajímavější charakter co jsem kdy na plátně viděl, jasně neni to takovej mazák jako Mifune, ale je spíš víc poetičtější a Whitakerova vizáž jí dodává respekt a harmonii(už jsem někde říkal že Whitaker vypadá pořád jako když spí na jedno oko?). Pro neznalé samurajského kodexu může jednat trochu podivně,např. když si jde sám pro smrt. Jenže tyto atributy dělají z balady o černém samurajovi nezapomenutelný film. ()

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama