Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Recenze (603)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je užitečné vnímat svět jako sen. Když zažíváš noční můru, tak se probudíš a zjistíš, že to byl jen sen. Svět, ve kterém žijeme, je prý přesně takový.“ Tak trochu jiná „gangsterka“. Dle indicií jsem čekal něco rozjímavějšího. A to jsem také dostal, ostatně Ghost Dog má dost pomalé tempo, na druhou stranu nuda se rozhodně nekoná. Příběh nájemného zabijáka, který cestu samuraje bere vážně a svým způsobem jím opravdu je (až tak byl Whitaker výborný). To, co dělá, dává naprosto jasný smysl jemu, ale postupně i divákovi (snad až na to kradení aut, kde tu filosofii nějak nemůžu najít). A překvapilo mě na sobě samém, že jsem se na ono precizní vraždění těšil úplně stejně jako nad předčítání z knihy (ony ty myšlenky zdaleka nejsou tak banální, jak by na první pohled mohly vypadat). A dokonce i ten hip hop spolu s faktem, že všichni gangsteři koukají na animované blbosti, do tohohle filmu tak nějak patří. A ten symbolický závěr…no, snad si to Louie přečte a konečně pochopí. Tak zas příště Jime, protentokrát to budou silné 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Majestátný Whitaker ladně proplouvá příběhem a povyšuje zabíjení na krutou poezii. Jarmusch mou oblíbenou samurajskou tématiku a gangsterský film mistrně spojil a oděl do neobvyklého kabátu. No řekněte mi, který mafiánský boss poslouchá Public Enemy? ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Když na nějaký film slyším chválu ze všech stran, povětšinou si k němu vytvořím hromadu předsudků. U Ghost Doga platilo to samé, jenže pak zazněly první beaty, první sřelba z tlumiče a první verše z kodexu cti a já zjistil, že doplňovat si filmové vzdělání se někdy vyplatí. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný, pomalu plynoucí film s mnoha krásnými myšlenkama. A úžasným Whitakerem. Víc sympatický nájemný vrah tu nebyl od Leona, a dojemnější příběh taky ne. Akčních scén není mnoho, no když už jsou, jsou zvládnuty na výbornou, další postavy, dokonce i ta dětská jsou velmi sympatické a docela to na mně působí takovým nostalgickým dojmem. asi kvůli té stařecké mafii. Scéna z medvědem geniální ()

genetique 

všechny recenze uživatele

A to som si myslel, že Jarmush, cigaretkový pohoďák, nemá na to natočiť niečo z akčného žánru. A to ma podrž, keď sa do toho už pustil, výsledok je skvost tohto žánru, samozrejme natočený svojským a megaoriginálnym štýlom, nesúci aj čosi viac ako len pomstou za holuby. Whitaker sa vyšplhol, ako a u mňa, tak určite aj vo svojej kariére si polepšil. Trošinku mi prekážala hudba, monotónne scény ale inak strašne cool. 80%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film o černém samuraji sloužícím svému mafiánskému šéfovi za to že mu zachránil život. Jeho nejlepší kámoš je francouzský prodavač zmrzliny, kterému nerozumí ani slovo. Stará se o holubi a auta krade zásadně v rukavicích a s pomocí nejmodernější tehcniky. Jeho metody někdy složité, jindy přímočaré ale vždy efektivní a efektní. Nejlepší scény jsou vražedné zrovnoprávnění policistky a scéna s lovci medvědů. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Poměrně zvládnutý pokus, jak předhodit masám k sežvýkání, o čem vlastně to Japonsko je... v čem vlastně vězí ta jinakost a divnost. Taková věc se možná skutečně může povést lépe někomu zvnějšku... jednak protože mu není trapné po lopatě vysvětlovat i to, co by přišlo Japonci až nevkusně jasné a příčící se jejich estetice nevyřčeného... ale zadruhé i proto, že je to někdo vidící věci s odstupem -- a když je umí i předložit dál... A nakonec, kdyby to někdo fakt nechápal, tak je tam i pohled těch fakt nechápajících - což mi přijde tak nějak akorát vkusné. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

GHOST DOGa mi doporučil Fars a já se po přečtení jeho skvělého komentáře rozhodl 'Cestu samuraje' absolvovat. Škoda, že Fars usnul a nedodíval se dokonce, protože myslím, že by se mu film líbil určitě víc. Forest Whitaker do své role zapadl jako ulitý a opravdu je to jeden z nejcharizmatičtějších zabijáků, co jsem kdy viděl. Citace z kodexu cti měli hloubku a já už vím, čím nechci nikdy být. Samurajem. Holt to není život pro mě. I když pár užitečných postřehů jsem si určitě odnesl. Snímek je i plný skvělých hlášek a taky ty způsoby "provádění zakázek". Taková preciznost se už dneska jen tak nevidí. Bourne by opravdu záviděl. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Pôsobivo natočený snímok miešajúci atmoféru prestárlej talianskej mafie a černošského gheta s príchuťou múdrostí orientálneho japonska v podaní samotárskeho samuraja. Z filmu cítiť netradičný prístup nezávislého režiséra a ja pokus predať zopár hlbších myšlienok. Mne však chýbal nejaký výraznejší moment, ktorý by v mojom osobnom rebríčku vyšvihol film medzi 5 hviezdičkové. Takto "len" nadpriemerný film. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

"Nezabiješ" je pro mě přeci jen trochu dál než samurajský kodex, spousta věcí ve filmu se tak míjí účinkem. Ale pokud s tímhle problém nemáte, určitě si nějakou hvězdičku přidejte, protože ten film za to stojí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další Jarmuschova stylová volovinka. Ten, když natočí western, je z toho táhlá čb hipsteřina s Johnny Deppem. Když se rozhodne pro upíří film, tak se tam tak spokojeně natřásá Tilda s Tomíkem. Případně rád zkoumá bývalé lásky Billy Murraye, takže proč by si neudělal srandu z toho, že by se samurajským kodexem zabýval černoch? Je to sranda. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jednoduchy příběh neobyčejně podaný. Whitakera jsem snad ještě nikdy neviděl tak cool a dialogové scény mezi hlavními účastníky jsou famózně vyšponované. Je znát, že režisér je starý mazák. Jednoduchá, televizně vypadající, přesto však v některých aspektech výborně vybroušená věc pro úzké divácké spektrum. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ani v nejmenším jsem nečekal tak lehce, originálně a hypnoticky podaný zážitek, který navíc překvapí i solidní hloubkou a rozličnými detaily... ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak špičkový film! Jenom si na něj vzpomenu a začínám slintat chutí pusti si ho znovu. Má hodně společného s jiným Jarmushovým brilantním snímkem, Mrtvým mužem - tatáž perfektní odlehčená forma, kde se zajímavý námět, svižný příběh a unikátní hudební složkou vykreslená atmosféra snoubí s lyrickými, meditativními polohami a úžasně zahranými postavami, které jsou sami o sobě obdivuhodně specifické. Italský mafián nadšeně rapuje v koupelně, jiný mafiánksý pohlavár zase neustále sleduje dětské kreslené seriály, francouzský prodavač zmrzliny jako nejlepší a jediný přítel hlavního hrdiny... a on sám, Ghost dog, smrtelně nebezpečný filozof, poslouchající rap a kráčející po cestě samuraje antického Japonska. Forest Whitaker je v ústřední roli zcela důstojným pokračovatelem památného výkonu Johnyho Deppa (což už je NĚJAKÝ kompliment). No a scény ve kterých Ghost dog probírá knížky se svou malou přítelkyní Perline, jsou pro mě stejně nezapomenutelné jako hláška "zrovnoprávnil jsem ji", pronesená italským gangstrem, poté, co odpráskne jednu všetečnou policistku. Všema deseti, přátelé! 100% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Foresta Whitakera jsem si z žádného filmu nezapamatoval. Ale to po "Ghost Dogu" neplatí. Zajímavý nápad. Decentní režie. Drsný rap. Černý humor. Úžasné zpracování... Nevíte, kde bych mohl sehnat knihu Hagakure? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jarmusch opět nezklamal. Tentokrát prozkoumal svět nájemného zabijáka, vyznávajícího filosofii japonských samurajů. Žije s holuby, pracuje čistě. Žádný John Woo a jeho milovaní opeřenci. Černý pistolník s vizáží bezdomovce jde navíc inteligentní formou po divákovi, takže to tentokráte není jen čistě o úzké skupině diváků. Vyšlo i odvážné herecké obsazení. Velké sólo Foresta Whitakera Jarmuschovu další lahůdku výborně podporuje. Není to sice film, ke kterému se hned tak (zda vůbec) vrátím, ale opět ho zdobí nadsázka, vtip a výtečná balance na hraně absurdna. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za všetkým hľadaj černocha, "aneb", ako nie každý divák by samuraiom chcel byť. Strávené chvíle nebanujem, no nijak mimoriadne nebavilo. Od toľkého prepychu z pozície v červených políčok som očakával viac, ako len nápadité "sms-kovanie" za pomoci lietajúceho operenca. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Před Ghost Dogem jsem nebyl s Jarmuschovou tvorbou nikterak obeznámen a tak jsem nevěděl, co mám vlastně čekat. Meditativně laděný art? Netypický, komedií střižený akčňák? Variaci na tarantinovky? Ghost Dog se nakonec ukázal býti lehkonohým a příjemně klidným snímkem, který se lehce dotýká každé z těchto charakteristik a zůstává přitom dostatečně osobitý a žánrově těžko definovatelný. A jak už to u takových filmů bývá, záleží na tom konrétním divákovi, jeslti se dokáže do jejich poetiky naplno ponořit a souznit s nimi tak jako Ghost Dog s francouzsky mluvícím zmrzlinářem...Zkrátka, ač myslím, že jsem tomuto Jarmuschovu snímku porozumněl a strávil jsem s ním hezký večer, nemohu jej zařadit mezi "své" čtyřhvezdičkové filmy, ke kterým přeci jen citím výrazně větší sympatie. 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Šahni na holuby a si mŕtvy muž ..." No,konečne...Režisér nezávislých snímkov Jim Jarmusch si dovolil natočiť slušný komerčný film (o tenkej deliacej čiare medzi komerčným a nekomerčným filmom som už písal) s pozoruhodnou komornou atmosférou a originálnym nápadom. Film je niekoľko krát prerušený citátmi o pravidlách samurajskej cesty. Mlčanlivý F.Whitaker bol veľmi dobrou voľbou, napriek svojej miernej nadváhe v akčných scénach pôsobí svižným dojmom. Príbeh o nájomnom vrahovi nie je ničím novým, ale od iných sa odlišuje slušnou atmosférou,dobrou charakteristikou všetkých zúčastnených, vrátane celkom vtipných rapujúcich gangstrov a hlavne trošku netradičná, ale účinná hiphopová a rapová hudba od RZA. Už dosť dlho som si prial, aby to už konečne vyšlo na dvd. Trvalo to, ale mám radosť.90%. ()

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama