Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Recenze (603)

zipper111 

všechny recenze uživatele

"Ježiši Vinnie! Vždyť jsi zastřelil babu!"..."Poldu!...Zastřelil jsem poldu...Chtěj rovnoprávnost... Tak jsem jí zrovnoprávnil..." :D Ghost Dog je opravdu originální film, zajímavě natočený, z delšíma ale stylovýma scénama, jedním výborným francouzským černochem, obrovským indiánem a vynikajícím Whitakerem... A taky je tam hafo holubů a geniální hudba, ta se fakt povedla. No ne, prostě je to docela jízda se zajímavým koncem. Jak je řečeno i ve filmu, konec je prostě nejdůležitejší... ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film. Námět o pomstě osamělého zabijáka, kterému mafie vystřílí jeho milované holuby, sice zní kýčovitě jak videoprodukce od Stevena Seagala, leč Ghost Doga zvedá do nadprůměru kvalitní a netradiční zpracování. Především ústřední hrdina je vedle Bessonova Leona nejsympatičtější nájemný vrah v historii kinematografie. Forest Whitaker se pro tuto roli snad narodil. Jeho pouhá přítomnost na plátně by snímek utáhla, i kdyby zbytek byl úplně o ničem. Kromě toho se dočkáme i spousty černého humoru, zajímavých vedlejších postaviček a odkazů na staré samurajské filmy. Určitě to není snímek pro každého, ale já se bavil dobře. ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Mafiáni, samurajové, negři, indiáni....všechno jedna verbež. Všichni pohromadě v jednom filmu, proloženi skvělým a decentně dávkovaným humorem...a funguje to, naprosto bezvadně. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zajímavé skloubení samurajských kodexů s podsvětím současného New Yorku. Forest Whitaker hraje nájemného zabijáka, který oddaně slouží svému pánovi a vykonává za něho špinavou práci. Ale jen do doby, než v jeho životě nastane zlom. Existuje velká spousta filmů, kde je hlavním motivem pomsta. Některé jsou nudné. Některé jsou akční podívanou, při jejíž sledování nestačíme chroupat popcorn. Z některých dýchá romantika. Některé jsou psychologickou studií. Možná, že bych dokázala přijít i s dalším zaškatulkováním. Ale nemám potřebu hledat další škatulku. Ale ještě nikdy se mi nedostal do ruky film, který by umně skloubil filosofickou rovinu, jistou dávku poezie a samozřejmě zabijení. V tomhle směru mě Jim Jarmusch velmi překvapil. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skvělá ukázka toho, jak je Jim Jarmusch žánrově všestranný, a i když to není zběsilá akční podívaná, z které doslova tryskají peníze, které do ní byly vloženy, o to je to chytřejší. A na akci samozřejmě dojde, to ne že ne. Hodně se zde střílí a je to místy hodně nápadité, až se budete divit. A navíc je to opravdu chytré. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Sonny: "If a warrior's head were to be suddenly cut off, he should still be able to perform one more action with certainty." ...What the fuck does that mean? Ray: It's poetry. The poetry of war. **** ()

topi 

všechny recenze uživatele

Melancholicky plynoucí děj s hlubokou filosofií a pokorou japonských samurajů. Jim Jarmusch psal roli přímo na tělo Forestovi Whitakerovi a dobře věděl proč. Ten ji zahrál naprosto famózně. Postavu jeho nájemce si perfektně střihl John Tormey, který mě nápadně připomíná jednoho hostinského z mé oblíbené hospůdky :). ()

Stanislav_H 

všechny recenze uživatele

Velmi humorná gangsterka s velmi humorným obtloustlým černým Forestem, trochou samurajské filozofie a řadou skutečně nevinných obětí. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Je to hezky natočené bez zbytečných přeplácaných filmových filtrů a celé to působí jako fajn gangsterka. Na můj vkus to bylo občas až moc natahující se a nudilo mne to, ale i tak jsem film do konce dokoukat musel. Zabití skrz trubku do umyvadla? Kdo tohle kdy kurva dokázal, kdo by si sakra tohle pomyslel, tak geniální nápad jsem snad ještě neviděl. Občas mi přišlo, že je tam moc klišé a choreografie "nepřátel" v rozpočtu 2 milionů působí přirozeně dobře. Film má příponu "cesta samuraje", ale ve filmu jsou zobrazeny jenom části textu a nic z toho ve skutečnosti neuvidíme. I tak Forest Whitaker ukázal skvělý herecký počin s málomluvným, ale drsným černochem v hlavní roli. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Jedinečné přenesení samurajského kodexu do jiné doby a kultury. Výborný film, který se prostě neomrzí. A k tomu zmrzlina, která je fakt zdravá...nebo že by ne? ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Docela ráda bych se na to podívala ještě jednou, aniž bych usnula, abych vstřebala ta samurajská moudra. Ale strašně nesnáším rap. Uznávám, že Forest Whitaker byl v roli výborný a moc se mi líbil zmrzlinář. Asi bych neměla hodnotit vůbec, ale miluju Mrtvého muže a Jim se mu v žádném svém filmu nepřiblížil. I když uznávám, že tohle mělo v sobě něco Pulp Fictionovitého a nebylo to špatné. Líbila se mi Tricia Vessey, která právě vypadala trochu jako Uma Thurman v Pulp Fiction a trochu jako mladá Tereza Brodská. ()

Ignus.cz 

všechny recenze uživatele

Chápu, že film poukazuje na nadčasové hodnoty, které platí neustále, na moudra, která neumírají a film celkově oslavuje "starý styl", ale tohle pozlátko se snaží odvrátit pozornost od mělkého příběhu a nepřesvědčivém hereckém výkonu Whitakera, který spíše nehraje nic. Italská mafie spíše irituje svou nelogičností a neschopností. Film se snaží být něčím jiným, ale je velice průhledný, třeba takový DRIVE, který je velice podobný je mnohem lépe udělaný. A to si myslím, že různá podobenství, odkazy a skryté detaily jsem pochopil správně a všiml jsem si správně i míchání různých nesourodých žánrů. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Podivné skloubení japonského samurajského kodexu, černošského nájemného vraha a prostředí italo-amerických mafiánů funguje až překvapivě dobře a výsledkem je chytrý snímek o elegantním zabijákovi. Forest Whitaker válí, hledání toho správného Doga na střechách nemělo chybu a nemusím být ani fandou do hip hopu abych dal vysoké hodnocení. ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Další Jarmushův film, který je zajímavý, ale zbytečně protahovaný. Jime zkrať to tak o 20 minut a budou tady pro tebe odemě hvězdy 4. Takhle je to zase jen 3,5* ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Moc řečí se tu nenadělá, ale jak píše kiddo, řeč je často spíš zdrojem nedorozumění. Možná právě tahle pointa je příčinou toho, proč všechny dialogy v Ghost Dog vyznívají neskutečně bláznivě, bizarně, ne-li v některých momentech přímo mysticky. Koneckonců, mlčení často řekne víc než tisíc slov, což platí dvojnásob ve světě, kde nikdo nikoho neposlouchá. A největší perla ze všech samurajských pouček, která se dá využít v praktickém životě nesamurajů? "Matters of small concern should be treated seriously." Neskutečně zvláštní film... ()

SgtPepper 

všechny recenze uživatele

Nejstylovější film ever a zároveň vyznání lásky Samuraji od Melvilla. Nikdy bych nevěřil, že kombinace hiphopové kultury, černého samotářského samuraje a taliánských páprdů může tak neskutečně šlapat. Filmová magie, kterou bych mohl vidět stokrát a pokaždé bych v tom našel něco nového. Definice swagu. ()

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama