Reklama

Reklama

Destination Moon

Trailer

Obsahy(1)

Súkromný podnikateľ chce pripraviť expedíciu na Mesiac skôr než sa tam dostanú Rusi. Americkí astronauti sa vydávajú na let. Po pristátí stavajú mesačnú základňu, no nie sú si istí, či majú dostatok paliva na let späť na Zem... (matriosa)

Recenze (35)

Lima 

všechny recenze uživatele

Základní kámen 50´s sci-fi boomu, velmi vážně a seriózně pojatý, v té době s přelomovými triky. Nechybí zobrazení stavu beztíže (který kosmonauti překonávají pomocí magnetických bot) a s tím související scény jako např. ve vzduchu volně poletující tableta, kterou se jeden z hrdinů snaží spolknout, spousta kamerových fíglů, optických klamů a netradičních záběrů, aby se docílil vizuální dojem beztíže. Dále je tu výstup kosmonautů na plášť rakety při letu, kdy se jeden z nich dostane do volného prostoru, nezajištěn a jeho kamarádi ho za pomocí lana a vzduchové bomby snaží zachytit. Nechybí ani záběry z povrchu měsíce (de facto celá závěrečná třetina), kde za chytrého použití neviditelných lanek je simulován pohyb kosmonautů za nižší gravitace. Na začátku filmu jsme dokonce poctěni Waltem Disneyem osobně, respektive jeho pětiminutovým filmečkem, který vtipnou formou vysvětluje fyzikální principy a úskalí meziplanetárních letů. Zamrzí pouze, jakou rovinou se vyvíjí děj v poslední třetině, příliš naivně a jako z nějakého laciného béčka. Jinak ale velká spokojenost a pro scifisty vpodstatě „povinná četba“. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,000,000Tržby Celosvetovo $5,000,000▐ na rok vzniku ide o trikovo dosť dobrú prácu, príbeh jednoduchý ale dá sa, priemer /60%/ ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Některé filmy musíte vnímat v souvislostech doby vzniku. Destination Moon je vědecky podložené fantazírování o budoucnosti, kterou my považujeme za samozřejmou minulost. Pro každého to není (žádní mimozemšťané v dohledu, jednotliví hrdinové jsou spíš suchaři), ale aspoň fandové padesátkových sci-fi to snad docení. Z Heinleina tam moc nezůstalo. 70% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Výtečné filmové řemeslo. Zíral jsem zejména na práci kamery -- vyloženě moderně pojatá, a díky chytrým úhlům výrazně omezili nutnost zadní projekce. Spousta věcí je neodfláknutá -- např. konstrukce rampy není žádný nevěrohodný papundekl, interiéry nejsou imitace, ale velmi poctivá plechařina s originálním designem. Děj je sice mírně ulítlý (1950 ! ), ale částečně to vůbec není naivní. Dost seriozně se přemýšlí o řadě technických aspektů (hmotnost je důležitá -- zkusíme titan... konstrukce skafandrů, zajímavý jaderný pohon rakety, přetížení, stav beztíže a nevolnost z ní atd.). Někdo tu měl vědecké poradce. No a docela solidní i dialogy a herci... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nudný a zdĺhavý príbeh o ceste astronautov na Mesiac. Z odpadu ho vyťahuje náučný krátky kreslený film, slúžiaci presviedčaniu investorov, aby do projektu vložili svoje prachy. Ale nielen on. Dobre sa dá zabaviť i na propagandistickej stránke filmu, úplne v duchu pravicového zmýšľania autora knižnej predlohy, súdruha Heinleina. V úvode filmu zlyhá niekoľko rokov pripravovaný vládny projekt vývoja rakety, schopnej vesmírnych letov. Nedlho potom odznie veta, že keď vládne (rozumej štátne) projekty zlyhávajú, úspešné riešenie sú schopní zabezpečiť len súkromní investori a korporácie. Dosiahnutie prvenstva v pristátí na mesačnej destinácii má slúžiť prioritne strategickým vojenským záujmom, nie poznávaco - vedecko - výskumným. Armádny generál nielenže dokáže celý projekt manažovať, ale ukáže sa byť nepretržite schopným astronautom (chvála armádnych multitalentov). Všetky tie nepríliš interesantné triky len slúžia naznačeným ideologickým východiskám v čase zúriacej studenej vojny medzi boľševizmom a kapitalizmom. Medzi komentátormi vyzdvihovaná serióznosť našťastie prispela skôr k celkovej nezaujímavosti výsledku. Pretože fantázia autorov scenára a schopnosť ponúknuť zaujímavý aj pútavý príbeh, schopný strhnúť divákov, je presne to, čo dobrý komerčný film potrebuje v prvom rade. Obidva body v Destinácii Mesiac zlyhávajú. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku prekvapivo seriózne a napínavé sci-fi so super atmosférou , v ktorom možno vysledovať inšpiračné prvky pre budúce legendy ( úvodné ttulky zo Star Wars, inštruktážne video z Jurského parku ...) 9/10 ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Destinaton Moon odštartovalo sci-fi mániu v 50tych rokoch, pre svoju snahu realisticky poňať výpravu na Mesiac však zároveň zostarlo viac než niektoré lacné béčka. Výprava na Mesiaci je ale nádherná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Amíci sa chcú dostať na Mesiac skôr, ako Rusi, ale akákoľvek konfrontácia s niekým iným, ako je posádka a samotná obežnica, tu nie je. Je to také staré Apollo 13, kde sa príliš nehľadí na exaktnosť prevedenia letu. To je síce v poriadku, ale je to vlastne taká istá rozprávka, ako ešte nemá Langova Žena na Mesiaci, viď ležiaci kozmonauti bez skafandrov pri štarte a počas cesty. Rozhodne ma zaujíma Heinleinova predloha, mám dojem, že v nej bude toho o niečo viac k zamysleniu. Ale chápem, že vo svojej dobe najmä v očiach teenagerov to mohlo vzbudiť výrazné nadšenie. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Na rok 1950 dost dobrá a realisticky vypadající věc. Značně uvěřitelně zobrazený stav beztíže, pohyb kosmonautů po měsíci. Barevný film (!), dívatelný i dnes. Nejstarší kosmické sci-fi, jaké jsem dosud viděl. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Tak jo - čistě objektivně by si film zasloužil pro občasnou zbytečnou popisnost možná o hvězdu méně... ale zatraceně, já se tak moc bavil! A to nejen filmem, dějem, tím, že jsem byl napnutý od začátku do konce, nebo třeba tím, že jako člověk, co dostává závrať třicet centimetrů nad zemí, jsem si tu při startu rakety a následných pohledech na vzdalující se Zemi užil svoje. Ona právě ta popisnost (především do přistání na Měsíci) totiž vzbuzuje dojem, že je to doopravdy, že tak to klidně může být, že je to prostě vědecká možnost, a je přitom úplně jedno, že víme, jak to za těch pár let bylo doopravdy (a jinak). Jelikož mám pro podobné filmy slabost, tak jsem se bavil i tím, jak je to smrtelně vážné, jak je to v mnoha ohledech naivní a optimistické a prostě "padesátkové". Pro mě možná nejlepší seriózní filmová cesta do vesmíru vůbec. A to je co říct. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vedecko fantastické fantazírovanie o ceste na Mesiac z produkcie Georgea Pala. Hodnota tohto filmu je v prvom rade, že stvoril nový žáner, ktorý ovplyvnil celú nasledujúcu dekádu a v druhom, nemenej doležitom, že sa postavil k tejto téme veľmi serióznym sposobom. Sledujeme zrod vesmírneho projektu až po jeho uskutočnenie. Pravdou je, že dnešnému divákovi bude chýbať vačší spád a viacej dramatických situácií, ale rozhodne by som nezatracoval tento projekt podporený technicolorom a vkusnými animačnými trikmi. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Skvele civilne sci-fi, ktore sa co najrealistickejsie snazi ukazat cestu na mesiac. Udalost, ktoru vtedy pokladali za sci-fi dnes povazujeme za minulost. Je roztomile sledovat do akej miery sa predstavy tvorcov priblizili realite a zaroven rozdiely v ktorych sa mýlili. Na svoju dobu obsahuje tento film pôsobive triky, ktore sice boli uz davno prekonane, ale je stale fascinujuce sledovat, co dokazali vytvorit. Ustredna stvorka astronautov je sympaticka a rozhodne som im v ich ceste drzal palce. Keby som to videl v dobe vzniku, tak by som dal bez vahania 5*, ale dnes uz davam len 4* kvôli castej popisnosti toho, co sa odohravalo vo filme. V dobe vzniku bola tato popisnost potrebna, ale dnes pôsobi trochu otravne. 8/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nudný a dosť nevýrazný film o prvom cestovaní na Mesiac. Film je však skvelo vizuálne natočený a za triky si svojho Oscara zaslúžil. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kam se na to hrabou dnešní scifárny. Příběh je sice hodně jednoduchý, triky, i když v tehdejší době převratné, tak dnes již zastaralé, nicméně to má pořád i po více než 60ti letech skvělou atmosféru a je to pořád stejně napínavý jako to muselo být tenkrát. Tahle cesta na měsíc mě zcela pohltila. ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Cesta party zámečníků na Měsíc. Jak to ti pánové s dýmkami v "klubu geografické společnosti" hezky rozhodli a pak hezky postaru nakreslili. Připomnělo mi to Tintinův komiks. Ale ne, vážně, na dobu vzniku a 20 let před skutečným letem Američanů na Měsíc, je to docela napínavá a zábavná věc a rozhodně stojí za shlédnutí. Vemte si, že v roce 1950 nebyla na našem území ještě všude samozřejmostí dnes tak běžná věc jako je elektřina! ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Sice jednoduchý příběh, ale parádní atmosféra, herci v pohodě, po nějaké době jsem si opět naplno užil sci-fi z padesátých let. ()

Reklama

Reklama