Reklama

Reklama

Destination Moon

Trailer

Obsahy(1)

Súkromný podnikateľ chce pripraviť expedíciu na Mesiac skôr než sa tam dostanú Rusi. Americkí astronauti sa vydávajú na let. Po pristátí stavajú mesačnú základňu, no nie sú si istí, či majú dostatok paliva na let späť na Zem... (matriosa)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Některé filmy musíte vnímat v souvislostech doby vzniku. Destination Moon je vědecky podložené fantazírování o budoucnosti, kterou my považujeme za samozřejmou minulost. Pro každého to není (žádní mimozemšťané v dohledu, jednotliví hrdinové jsou spíš suchaři), ale aspoň fandové padesátkových sci-fi to snad docení. Z Heinleina tam moc nezůstalo. 70% ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Úsměvně naivní, ale poměrně chytré sci-fi a zřejmě jeden z prvních filmů o letu člověka do kosmu. Destination Moon odstartoval na sci-fi bohatá 50. léta. Vzhledem k tomu, že je film přes šedesát let starý, nepůsobí zdaleka tak zastarale, jak by mohl a jak jsem i očekával. A to nemluvím jen o slušných vizuálních efektech (zaujalo mne realistické zobrazení stavu beztíže, mnohem víc než samotné záběry na Zemi a Měsíc), ale i o napětí, které jsem při odletu z Měsíce skutečně cítil. Film nebyl vždy nejzábavnější, ale snad ani chvíli vyloženě nudný. A to i díky rychlému konci bez zbytečných ovací a oslav na Zemi, který určitě nebyl na škodu. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Od vesmírných sci-fi padesátých a šedesátých let se Destination Moon liší ve dvou podstatných věcech. Za prvné přišel v době kdy se žánr teprve rozvíjel a proto obsahuje jen minimum jeho typických prvků. A za druhé je mnohem vědečtější, popisnější a dalo by se říci, že suchopárnější. Podstatnou část děje zabírá seznamování diváka s nástrahami prostředí bez atmosféry a bez tíže. Dnes už působí triky úsměvně a představivost scenáristů měla k realitě daleko, ale občas mě vynalézavost posádky překvapila. Věřím, že tenhle film bude snesitelný i pro lidi, kteří mají z brakových kosmických béček vyrážku. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Skvele civilne sci-fi, ktore sa co najrealistickejsie snazi ukazat cestu na mesiac. Udalost, ktoru vtedy pokladali za sci-fi dnes povazujeme za minulost. Je roztomile sledovat do akej miery sa predstavy tvorcov priblizili realite a zaroven rozdiely v ktorych sa mýlili. Na svoju dobu obsahuje tento film pôsobive triky, ktore sice boli uz davno prekonane, ale je stale fascinujuce sledovat, co dokazali vytvorit. Ustredna stvorka astronautov je sympaticka a rozhodne som im v ich ceste drzal palce. Keby som to videl v dobe vzniku, tak by som dal bez vahania 5*, ale dnes uz davam len 4* kvôli castej popisnosti toho, co sa odohravalo vo filme. V dobe vzniku bola tato popisnost potrebna, ale dnes pôsobi trochu otravne. 8/10. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Amíci sa chcú dostať na Mesiac skôr, ako Rusi, ale akákoľvek konfrontácia s niekým iným, ako je posádka a samotná obežnica, tu nie je. Je to také staré Apollo 13, kde sa príliš nehľadí na exaktnosť prevedenia letu. To je síce v poriadku, ale je to vlastne taká istá rozprávka, ako ešte nemá Langova Žena na Mesiaci, viď ležiaci kozmonauti bez skafandrov pri štarte a počas cesty. Rozhodne ma zaujíma Heinleinova predloha, mám dojem, že v nej bude toho o niečo viac k zamysleniu. Ale chápem, že vo svojej dobe najmä v očiach teenagerov to mohlo vzbudiť výrazné nadšenie. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Raketa, kterou astronauti letí, nápadně připomíná V2 – v r. 1950 jediná úspěšná velká raketa. Její koncepce se pod vedením Vernera von Brauna Američané drželi i při prvních skutečných kosmických letech. (Jarek572)
  • Film je založen na novele Roberta A. Heinleina "Rocket Ship Galileo". Po uvedení filmu do kin napsal stejnojmennou povídku Destination Moon. Robert A. Heinlein se podílel na finální podobě scénáře a posloužil také jako vědecký poradce režiséra.
    (Kmotr76)
  • Ve filmu vidíme použití koncepce „přímý let“ (Direct Ascent), tj. jedné velké nedělené rakety pro start ze Země, přistání na Měsíci, opětovný start a návrat na Zemi. Tato koncepce je kvůli hmotnosti velmi problematická (vyžaduje výrazně silnější nosnou raketu). Avšak eliminuje rizika setkávacích manévrů ve vesmíru, proto měla v USA nejdříve podporu. (Jarek572)

Reklama

Reklama