Reklama

Reklama

Noc na Zemi

  • USA Night on Earth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve filmu Noc na Zemi se setkáváme podruhé s mimořádnou tvůrčí osobností amerického nezávislého režiséra Jima Jarmusche. Od klubového snímku Podivnější než ráj prošla tvůrcova svébytná poetika jistým vývojem a jeho svět se pootevřel širší divácké veřejnosti. Jarmuschovou doménou zůstává žánr černé komedie, prohlubuje se však kontrast mezi "vnější" zábavností a trpkým vyzněním "všedních" příběhů. Režisér se však nevzdává vyprávěcí askeze v podobě minima aktérů, umístěných do několika málo prostředí a prožívajících "nicotné" episody; o to rafinovaněji však s nimi tvůrce nakládá.

Druhý Jarmuschův barevný film je členěn do pěti povídek, odehrávajících se zároveň během noci v různých časových pásmech v pěti velkých městech (Los Angeles, New York, Paříž, Řím, Helsinky) a v odpovídajících jazycích. Aktéry jsou místní taxíkáři a jejich pasažéři. Jarmusch jemně parafrázuje typické postavy, žánry a styly jednotlivých kinematografií (Hollywood, newyorská škola, francouzský neobarokní film, velkohubá italská fraška, seversky zasmušilé filmy Akiho Kaurismäkiho), což se prosazuje ve vyprávěcím rytmu, akcentaci významotvorných motivů, v přesné hudbě Toma Waitse i v samotném hereckém obsazení "typickými" herci té které kinematografie. Kameraman Frederick Elmes (podílel se na filmech Davida Lynche) těží maximum z nutně statické kamery, omezující se na pozorování aktérů v prostředí taxíku a na charakterizaci míjejících velkoměstských ulic. Rafinovaná struktura vyprávění poskytuje v jen zdánlivě "náhodných" situacích obraz světa paradoxů, v němž žijí "vidoucí" slepci i bezdomovci, kteří jsou všude doma, a v němž se všichni musí vyrovnávat s pocity odcizení v prostředí falešných mýtů.

Noc na Zemi je malý, moudrý a zároveň velmi zábavný snímek, zasluhující si svou inteligencí, humorem a myšlenkovou náplní pozornost všech ctitelů dobrého filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (404)

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, ovšem poněkud nevyrovnaný, co se jednotlivých příběhů týče. Výrazně všechny převyšuje ten z New Yorku, jak zábavností, tak obsahem. Ostatní se pohybují v rozmezí tak 2 (Řím) až lepších 3 hvězdiček (Helsinky), v součtu jsou to takové lepší 3 hvězdičky. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších filmových zážitků za strašně dlouhou dobu a jde o snímek zniknuvší v roce 1991. Ono je to vlastně strašně jednoduché a civilní, ale právě v tom je ta krása. Krása kterou můžete spatřit během každého všedního dne. Krása pramenící z neopakovatelnosti okamžiku a z náhodného setkání se s někým, koho jste nikdy před tím neviděli a už ho nejspíše ani neuvidíte. Děkuji za tohle pohlazení po duši, někdy jsi to spolu ještě zopakujeme... ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Ten film je poměrně dobře a poutavě natočená, bohužel žádný z příběhů nemá nějakou vyšší myšlenku. Jedná se o naprosto random události které nejsou ničím vyjimečné. I tak je to slušná zábaval ale o nic vyjimečného se nejedná. Příběhy jsou v rámci možností zajímavé až na Řím, který mi přišel dost mimo mísu a New York potom asi nejlepší. ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Takže, ako sa k tomuto tu vyjadriť? Uznávam, Night on Earth je v mnohých ohľadoch klasická jarmuschovina plná úžasných trippy atmosférických prešupov. Svedčí o tom už len úvodné intro s doprovodom bizarne lahodnej muzičky Toma Waitsa. Dalo by sa povedať, že zhruba prvá polovica filmu ma veľmi bavila a vyzerala presne tak, ako by som si ju mohol predstavovať po zhliadnutí novších Jarmuschovych filmov. Avšak, približne v momente, kedy prišiel na scénu Roberto Benigni, sa sebavedomý kreatívny Jarmusch zmenil na tak trochu začínajúceho nováčika, ktorý ešte stále cíti potrebu pritiahnuť si k sebe davy komerčných establishmentových divákov takými prvkami, ktorými by ich mohol ohúriť (napríklad extrémne teatrálnu a násilne vtipnú smrť "biskupa" si naozaj mohli odpustiť). Nuž, je to proste a jednoducho začínajúci Jarmusch, ale na druhej strane si dovolím poznamenať, že jeho potenciál je značne viditeľný. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film od Jarmusche. Asi i proto, že ten jsem od něj viděl jako první, to mohl být tak rok 1995 nebo 1996. Nezapomenultná Winona Ryder, opět Benigni a hlavně finská parta z posledního příběhu. Inteligentní vtipná podívaná na téma, co se právě děje taxikářům po celém světě... ()

chef 

všechny recenze uživatele

Päť veľmi silných, prirodzených a po ľudskej stránke čistých príbehov. Poviedku z NY "Helmet" and "Jo-Jo" si vážim asi najviac. ()

Pollock 

všechny recenze uživatele

Paříži - New Yorku a kafe a cigára v taxíku miluji vás! Nevím čím to je ale styl těhle filmů je pro mě okouzlující... ()

Pelargius 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem si na páteční večer vybrat něco lehkého, vtipného. Po dlouhém týdnu se mi totiž nechtělo nad ničím přemýšlet. To víte... A dostalo se mi přesně to, co jsem chtěl ! Film se skládá z 5-ti povídek, které se odehrávají v 5-ti různých městech na Zemi. Hlavní hrdinové, taxikáři, jsou přesně takoví, jako město samo. Líbilo se mi, že kromě hl. děje se film snaží poukázat i na místní kulturu ( A to se povedlo ! Když z vozu vyběhl rozzuřený Ital v jednosměrce, málem jsem se udusil smíchy ! ) Za celou dobu jsem se snad ani jednou nenudil. Hudba se k filmu hodila a herecké výkony byly úžasné ( bylo vidět, že Benigni si tu roli zvrhlého, zoofilního, a kdovíčeho ještě blázna užívá :-) ) Tento film je milý, vtipný ( v římské části jsem se řezal smíchy ) a smutný zároveň ( zvláště ten konec ). Osobně nejvíce preferuji New Yorkskou část ( ten děda byl tak sympatický ! ) a nejméně Pařížskou. A ty dialogy ! Dávám 80% ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Jarmuschov cit zaujať atmosférou je zrejme v tomto kúsku najvycibrenejší. Noc na Zemi je film, ktorý vás presvedčí, že sa tu oplatí žiť. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Je to už dlouho, co jsem viděl nějaký povídkový film a myslím si, že jsem kdysi chytil v TV část s Winonou Ryder a tenhle film je ideální na takový ten ospalý late night watch. Benigniho "Hotel Genius" monolog mě rozsekal, jeho physical comedy je zkrátka top tier a během devadesátek jel jako drak v samých dobrých projektech, nehledě na fakt, že většina jeho replik tady byla improvizace, je jak na kokainu a dokáže z fleku na místě udělat z ničeho hodně (ale hádám, že to je část toho "být Italem"). Pár dní zpátky jsem s ním viděl 'Il Mostro', tak jsem celkem na jeho vlně, ale víceméně, každá z povídek má náladou, námětem, něco do sebe, čím vás nakonec vždycky chytí a nakonec se do každé nějak ponoříte a dá se v ní s něčím identifikovat. Stopáž byla vždy tak akorát, aby to, hmm, nechalo to kýžené "chtít víc" ve vzduchu, což je perfektní (taky celkem solid, že to Jarsmuch dokázal sepsat tak rychle, během osmi dní, co ho to napadlo v taxíku, ale holt když múza jede, nesmíte váhat). Dávám čtyři, ale zároveň nemám co vytknout, tohle asi hodně záleží, v jakém rozpoložení uvidíte. Jarmuschovský trademark "everybody is smoking" (Kafe a cigára), hudba Toma Waitse. Je to zkrátka celé velmi jarmuschovské a asi škoda, že jsem to pořádně viděl až teď, tak pozdě. Dřív bych z toho byl unešený víc, v době, kdy mě bavily všechny ty feel devadesátkové dialogovky, jako Pulp fiction, kdy jsem s filmy začínal. ()

BlueZero 

všechny recenze uživatele

Film by skôr vystihoval názov Noc v taxíku. Päť miest na Zemi päť rôznych príbehov. Film sa niesol kľudným duchom. Nič zvláštne, asi len spracovanie. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Hořkost spojená s nadějí, to u Jarmusche miluju... Ne všech pět povídek bylo úžasných, ale každá měla své místo a co říct. Pět pohledů na "typická" velkoměsta skrz noční sklo taxíku. New York s Arminem Mueller-Stahlem jasně vede, Paříž a Helsinki mrazí každá docela jiným způsobem. A všechno je to úsměvné a dojemné zároveň. Mám jedno velké přání: až někdy pojedu do NY, musím natrefit na Helmuta.. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

A já si pořád říkal, že nadcházející příběh nemůže být lepší než ten aktuální, ale Jarmusch mě vyvedl z omylu a naservíroval mi znova a znova výtečnou zábavu, kterou si určitě ještě někdy pustím. ()

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

Celkově výtečný film na hranici nudy a fascinace prostředím, výtečně vypointované příběhy a dialogy, které nenudí a za to jak jsem se smál při vyřknutí jména Yo-Yo, který měl čepici opradu jinou a fresh bych dal i 7* ()

Tritas 

všechny recenze uživatele

Mika domluví, opilci pláčou a Aki, který prožil nejsmutnější den života, se ze spaní spokojeně usmívá .. smekám před panem mistrem kontrastů Jarmuschem.. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

A tohle mělo být jako skvělé? Alespoň pokud mohu soudit dle hodnocení na ČSFD. Koukal jsem na to celých těch více než 120 minut a kroutil hlavou, kde je to skvělé představení, které tak všichni obdivují. Herecké výkony? Scénář? To snad ani neexistovalo, když to točili. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Mně se líbí všechny, ale rozhodni se sám." 1 planeta, 2 odlišné kontinenty, 3 státy Evropské unie, 4 rozdílně znějící cizí jazyky, 5 uvěřitelných i neuvěřitelných taxikářských historek, jejichž nálada se postupně mění tak, jak tento film pomalu přechází z prohřátého západu slunce v Los Angeles, až do mrazivého úsvitu ve finských Helsinkách. ()

Reklama

Reklama