Reklama

Reklama

Walt Disney - od myšáka k Disneylandu

(TV film)
  • USA American Experience: Walt Disney
USA, 2015, 2x115 (4x54) min

Režie:

Sarah Colt

Scénář:

Sarah Colt, Tom Jennings

Hudba:

Joel Goodman

Hrají:

Walt Disney (a.z.), Oliver Platt (vypravěč), Richard Schickel, Don Hahn, Rebecca Gethings (vypravěč), Ruth Tompson
(další profese)

Obsahy(1)

Čtyřdílný americký cyklus podrobně mapuje osudy legendy světového animovaného filmu. Walt Disney se narodil 5. prosince 1901 v Chicagu a jeho dětství poznamenal komplikovaný vztah s otcem. Elias Disney byl neúspěšným podnikatelem, rodina se poměrně často stěhovala a trpěla nedostatkem financí. Walt od útlého dětství projevoval výtvarné nadání, po krátké epizodě na francouzské frontě v I. světové válce nastoupil jako reklamní kreslíř a karikaturista. Už roku 1920 založil s kolegou a přítelem Ubem Iwerksem první studio kreslených filmů. Jejich programy nazvané „Laug-o-Grams" měly obrovský úspěch, ale studio navdory tomu zkrachovalo. K podnikání proto přizval svého bratra Roye. Společnost Disney Brothers si už vedla nepoměrně lépe. Roy obstarával finance a Walt realizoval své vize. Světlo světa spatřily filmy o Alence, kombinující animaci a živé postavy, ale vznikl také králík Oswald, který se později z důvodů autorských práv proměnil v myšáka. Myšák se měl původně jmenovat Mortimer, Disneyova žena Lillian však navrhla jméno Mickey. Z kresleného myšáka se stal fenomén, který zanedlouho oslaví v plné síle devadesátku. Ve třicátých letech už byla z Walta hvězda první velikosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelý medailón o velikánovi histórie filmu, povedal by som, že dokument je priam povinnosťou pre fanúšika kinematografie. Nedozvedáme sa tu len o jeho kariére a o dielach, ktoré po sebe zanechal, ale aj o osobnom živote a bez príkras sa poukazuje aj na to, že ako šéf nebol vždy ideálny a že ho osud jeho zamestnancov veľmi nezaujímal, čím sa tak nejak podobal na Stevea Jobsa. Napriek tomu však po Waltovom odchode ostali všetci v šoku a v slzách. Takéto osobnosti sa rodia veľmi zriedkavo. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý profil a příběh muže za nesmrtelnou značkou. Perfekcionista, hračička, vizionář. Walt (+ bratr) od prvotních neúspěchů, hit Mickey Mouse a posun animáků na level umění, až po trable se zaměstnanci, únik k zábavnímu parku, plán města budoucnosti na Floridě a přerod v ultimátní superkomerční impérium ocukrovaný reality a bezpečné zábavy pro celou rodinu. Hezky včetně kvalitních komentářů a kritik. Myslím, že ještě o díl delší by se vešlo. [běželo v rámci cyklu AMERICAN EXPERIENCE] ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Vždyť to říkám - Disney byl velké děcko a rád si hrál. Udělal z toho životní náplaň a vyšlo mu to. Nemusíme chodit daleko, i u nás existují podobní nadšenci, třeba pan Šikl, který vydělává na svá předražená hobby předraženým vstupným na svých atrakcích. Ale zpět k velkému Waltovi - jeho tvorbu i manýru považuji za ryze americkou, neoslovuje mě a nevnímám jí jako velký přínos pro lidstvo. Ale dokument o něm je natočený dobře. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je vidět , že podnikání ve filmovém průmyslu je velmi rizikové. Moc velké sociální cítění zdá se neměl. Historka kdy jeho zaměstnankyně musela šetřit na jídle a omdlela v práci hlady je dnes úsměvná. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak se Disneyův osobní život, zejména dětství, propojily s jeho uměleckými ambicemi. Hodný strýček Disney si vysnil sám sebe i pohádkový Disneyland na základě svých představ, které se ale nezakládaly ani na jeho životě, ani na jeho povaze. Ale do dějin, a to nejenom kulturních, se mu podařilo zapsat pořádně, i když pracovat pod ním bych nechtěla. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Nuž síce je to celé gýč, ale milý a to skrátka väčšina ľudí chce. Disney im dal špičkovú podobu cukríkových príbehov, deti sú spokojné, rodičia tiež. Tak vo co go?? ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený čtyřdílný dokument o životě a tvorbě pána jménem Walt Disney. Sleduje nelehké a přesto úžasné začátky v době, kdy animace byla v plenkách a ten, kdo měl talent, nápad a odhodlání, měl velkou šanci uspět. Nahlíží do dětsví a vztahů v rodině, sleduje dílčí (první humoresky, Alenka, králík Oswald) i velké (Mickey, nejen animované filmy, Disneyland) úspěchy i neúspěchy (finance, vztahy se zaměstnanci). Uživatel Sator tu do komentáře napsal: ,,Postavičky z filmu mu byli bližší než lidé..." a podle tohoto dokumentu to vypadá, že to byla pravda. Většinou je to podáno tak, že zatímco se schylovalo k "převratu", Disney o ničem netušil, protože mu šlo hlavně o animaci a svou vizi a předpokládal, že ostatní lidé to tak mají taky (a co na tom, že není do jíst). Disney byl natolik zajímavá osobnost a žil v tak pohnuté a dynamické době, že pokoušet se jeho život vměstnat do slabých čtyř hodin se jeví jako pokus o vtip. Ale tomuto dokumentu se to celkem povedlo. Stále je se na co koukat, stále je možné být překvapen a fascinován. Já osobně bych klidně pár dílů přidala a více se věnovala jednotlivým Disney dílům, protože to zrovna MĚ baví neskutečně! To, jak jednotlivé filmy vznikali, pozadí doby... V tomto dokumentu se nejvíce pár minut věnují prvnímu celovečernímu filmu a to Sněhurce a sedmi trpaslíkům. Je to začátek druhého dílu, který se mi líbil nejvíc. Koukat, jak film vznikal a jaké bylo jeho pozadí je fascinující. Líbí se mi představa pana Disney chodícího po studiu, přehrávajícího svým zaměstnancům jednu scénu a postavu po druhé. Tak moc byl nadšený! Tak dalece měl tento projekt v hlavě a nechtěl na něm šetřit, ani ho uspěchat. A na Sněhurce to jde sakra! vidět. Z dalších byl větší prostor (no zase pár minutek) věnován "problematickému" Pinokiovi, napůl hranému/animovanému filmu Song of the South s afroameričanem v hlavní roli, který nesměl díky rasové segregaci na premiéru, Popelce, kterou si Disney sice vydupal, ale nakonec se na tvůrčím procesu téměř nepodílel a Mary Poppins. Nic ale bohužel nejde do hloubky. Takže pokud byste měli tip na dokument o filmech z Disney dílny, tak šup s ním ke mně do zprávy! Děkuji :-) ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Perfektné! Krásne spracovaný životopis Walta Disneyho so záznamami z jeho života, rôznymi zaujímavosťami atď. Veľmi sa mi páči postup a systematickosť s akou k tomu pristupovala režisérka Sarah Colt. Skutočne veľmi vzácne dielo, ktoré mi pomohlo dozvedieť sa mnoho o asi najlepšom animátorovi 20. storočia. ()

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Skvělý a obsáhlý dokument s pohádkovým příběhem o jednom velkém dítěti a jeho splněných snech, které přinesly radost milionům dalších dětí po celém světě. ()

niks 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument! Tak to má vypadat a takový si Walt zaslouží :) A všechna čest českému dabingu (Jitka Ježková tuším?) - úžasně se to poslouchá.. kouzelné jako Disneyho příběhy. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Standardní dokument s žádnou extra přidanou hodnotou. Ale život Walta Disneyho byl dostatečně zajímavý na to, aby i v obyčejném dokumentárním zpracování diváka upoutal na čtyři vyučovací hodiny. ()

Reklama

Reklama