Reklama

Reklama

Jak se stát Alfa samcem?

  • Uruguay Manual Del Macho Alfa (více)
Uruguay, 2014, 80 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

S nadsázkou zpracovaný filmový příběh s lachtany jihoafrickými, od nichž se na jedné straně tolik lišíme a na druhé s nimi máme tolik společného... Jeden samec pro deset samic a devět samců nemá nic. Život lachtanů není férový. To je výchozí bod tohoto dokumentu, který s humorem proniká do nejhlubších sfér života mořských savců. Ostrov lachtanů je místem, kde se shromažďuje k rozmnožování nejvíc jedinců lachtana jihoamerického. Každý rok se jich tu usazuje 200 000. Jen několik málo tvorů na naší planetě ztělesňuje boj o přežití tak, jak se o něm píše v knihách, jako samci tohoto druhu. Každý den se tu odehrávají komedie i tragédie ve své nejryzejší podobě.

Dokument zachycuje s ironizujícím nadhledem životní příběh lachtana, který se snaží stát jedním z privilegovaných samců, neboť jen ti si každoročně mezi sebou rozdělí všechny samice. Budeme ho sledovat od narození až do dospělosti, a seznamovat se tak s mechanismy přirozeného pohlavního výběru. Pobavíme se rozporem mezi antropomorfní vizí a rádoby objektivitou některých dokumentů až na samou hranici, kde se fiktivní dělicí čára mezi člověkem a zvířaty vytrácí. Drsná krása zrození, něžnost kojení, matka nucená opustit své mládě, aby ho nakrmila, smrtící půst a zvláštní násilné chování dospělých jedinců mění savce s obyčejným životním příběhem v tvory, od nichž se na jedné straně tolik lišíme a na druhé s nimi máme tolik společného. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

maoc 

všechny recenze uživatele

Šmrncovní dokument o lachtanech jihoamerických. Ti byly v dokumentu silně antropomorfizováni, včetně jmen po řeckých božstvech a titánech a jejich chování přirovnáváno a zobrazováno vedle sexuálního, obzvláště námluvného chování lidí. Prohřešek proti dokumentaristické etice? Who cares. Žádné porno nečekejte, ale lechtivé záběry z atlantických jihoamerických plážích se objevily, ty "lidské" ovšem hned na začátku. Šteindlerův komentář dodává filmu ty správně ujeté grády a nebýt upadajícího tempa v druhé polovině a useknutého konce, dal bych i plné hodnocení, protože mně to dokázalo udržet u TV obrazovky i pozdě večer, i když už jsem chtěl jít dávno na kutě. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na pozici alfa samce se bez výchovného výprasku dá dostat jen stěží." O pozici alfa samce vím teoreticky úplně všechno, ale až nyní jsem zjistil, že jsem se na ni nikdy nedostal proto, že jsem byl v mládí málo bit. To už asi nedoženu, takže se spokojím s konstatováním, že lachtani mě tradičně bavili, ale na násilnosti mezi těmito "legračními" tvory jsem patrně nebyl úplně připraven. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama