Reklama

Reklama

OA

(seriál)
  • USA The OA
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (2016–2019), 14 h 43 min (Minutáž: 31–71 min)

Hrají:

Brit Marling, Will Brill, Emory Cohen, Patrick Gibson, Brendan Meyer, Ian Alexander, Scott Wilson, Robert Eli, Marcus Choi, Chloe Levine, Nikolai Nikolaeff (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Sedm let po svém zmizení se mladá žena vrací se záhadnými novými schopnostmi a společně s pěti neznámými se vydává na tajnou misi. (Netflix)

Recenze (132)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Parádní a správně podivná záležitost. Na jeden zátah jsem to nakonec nedala, přece jen je to místy natolik ujeté, že to člověk potřebuje nechat uležet, ale to vůbec není na škodu. Seriál sází hlavně na pečlivě budovanou atmosféru a téma, se kterým si tvůrci opravdu vyhráli. Do značné míry artová záležitost, kterou samozřejmě ne každý konzument stráví. Pro ty, kteří mají rádi neotřelá díla, je to ale vyložená lahůdka, a to i po herecké stránce. Vedle spolutvůrkyně Brit Marling, jež je v hlavní roli zkrátka úžasná, stojí za zmínku i Jason Isaacs, který se opět vrací k záporáckým rolím. 1. série - 100% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Já vím, že podle filmového vkusu se lidé nemají a nedají soudit v dalších nesouvisejících ohledech, ale jsem si takřka zcela jistý, že s osobami, které nějak výrazněji uchcávají z tohoto seriálu, bych nemohl být dobrým kamarádem. Protože se patrně jedná o divnolidi provozující jógu, nežeroucí maso, vnucující svůj otravný alternativní styl všem ostatním atp. :D The OA je veledůležitě se tvářící, extrémně iritující, směšný, ezoterický BLÁBOL. Blábol, který by chtěl pojednávat o všem, ale přitom není schopný vytvořit jedinou postavu, která by se chovala jako jako ČLOVĚK. Takže o čem to pak vypovídá? O dění na planetě Kvak? O vzduchoprázdnu v mozkovnách autorů? Patrně tak. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Astrální výlet do dimenze, kde hrdinové postrádají sympatie a tvůrčí proces logiku. To new age tajtrlíkování s anděly a estetikou autistické jógy mi vlastně vadí o něco méně, než to, že vyprávění stojí na vachrlaté režii, která neumí pracovat s napětím a vše vrší do zpočátku nezajímavého a ke konci směšného celku, který má tak vratký základ, že pointu málem přehlédnete a u finálního gejzíru se už vyloženě za tvůrce stydíte. Míň vážně se berou i ty ezo vědmy ve dvě ráno na Barrandově. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 100% - Je náramně snadné vzít koncept mírotvorné hlavní hrdinky a začít se smát ezoterickým významům, militantním veganům a vůbec vyrábět další prvoplánové humory. Protože jsem podobným směrům slušně vzdálený, troufám si říct, že se stačí jen na chvíli zastavit a snad každému musí být jasné, že OA žádný podobně návodný příběh nevypráví. Jako někdo, komu vadí, když se něco až moc snaží vymezit proti ostatním a být extra alternativní, rád vidím, že tohle je pravý opak. Seriál plný emocí, nenásilných zvratů a napětí tím tíživějšího, čím dál seriál postupuje a paradoxně i čím nenápadněji se tváří. 2. série - 90% - Od první do poslední epizody nevím, jaké hodnocení mám pokračování dát. Na začátku diváka až provokuje tím, že ničím neodpovídá na konec minulé sezóny a místo toho vrší lavinu dalších otazníků, později jen velmi neochotně pojí tři dějové linky k sobě, občas na diváka pomrkne (kapesní miniroboti), občas ho až zkouší z toho, co vydrží (Nina na pódiu v klubu), ale nikdy neucouvne před dalším možným krokem vstříc originalitě. Měl jsem tenhle seriál rád nejen proto, že byl jiný, to na mě ne vždy funguje. Ale že se rozvíjel do čím dál širších osnov a mrzí mě, že mohu jen slepě hádat, kde by časem skončil. Už to, jak drzým způsobem mi chrstl scénář do tváře poslední minuty sezóny a tím pádem i celého počinu, je tak trestuhodné a přitom odvážné, že doteď nemám slov. Brit Marling je osobnost o to větší, že věřila, že takhle neuchopitelný seriál by sledovala víc než jen hrstka věrných. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

(Po prvním dílu.) No jestli se tam rychle aspoň jedna postava nezačne chovat jako člověk, tak budu mít asi problém. (Po druhém dílu.) Musím říct, bez jakéhokoliv pokusu o snahu o to být racionální, že ve mně tenhle seriál vzbuzuje silné antipatie. (Po třetím dílu.) Dojem se trochu spravil, už to není obludně urážlivá ztráta času, ale celkem průměrný thriller. (Po čtvrtém dílu.) Je fascinující, jak málo jde do hodiny seriálu nacpat. Už to není otravné, trochu se to našlo, ale je to tak strašně neobjevné a vyprázdněné! (Po páté epizodě.) OK, už je to zase směšný. A ten silný potenciál zlomení úplně nevyužitý. (Po šesté epizodě.) Nebudu lhát, už to spíš jen tak projíždím, než že bych na to koukal. Čas je na tohle moc vzácný. (Po sedmé epizodě.) Ježiš, to musí bejt všechno tak doslovně vyžvaněno? Jakýkoliv náznak kvality je ubitý miliony slovy. Zas jednou seriál, který absolutně nevěří svým divákům a má je za idioty, kterým musí bejt všechno vyhláskovaný. A to ani neberu v potaz, o jaký žvásty jde. (Po osmé epizodě.) Díky bohu konec. Jinou myšlenku nemám. Když budu chtít zážitek v kostce, najdu si na youtube sestřih Vlasty Plamínka. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

The OA je něco jako skupinová terapie, jejímž cílem je vyrovnání se s vlastním zlomeným nitrem. Těch osm sezení pod vedením Brit Marling a Zal Batmanglije je něco, co z hlavy jen tak nedostanu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Myšlenka rozhodně ucházející (ni novátorská), ale bohužel s tím končím PO 4. DÍLE, protože ve mně The OA nedokáže vzbudit permanentní zájem. Spousta scén působí nechtěně směšně až parodicky, a nemůžu si pomoct nevidět v tom nic lepšího než jakési "The Leftovers pro slabomyslné". Snaze navzdory existují poutavější seriály. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

V nemocnici je hospitalizována mladá žena Prairie Johnson (Brit Marling), která byla sedm let pohřešovaná. Pozornost vzbudí také to, že se jí vrátil zrak ztracený v dětství... Pro diváky zajímavou postavu hraje Jason Isaacs jako Dr. Hunter Aloysius "Hap" Percy. Od finální epizody jsem čekal asi úplně něco jinýho. S případnou další sérií v tuhle chvíli nepočítám. Zhlédnuto 8 epizod z 1. sezóny. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Začalo to veľmi zaujímavo, páčil sa mi nápad ako i hlavná pointa. Tiež oceňujem tých pár myšlienok, ktoré tu zazneli. Ale absolútne ma neoslovilo, akým smerom sa to nakoniec začalo vyvíjať. A na tej poslednej časti som sa leda ak tak zasmial, čo určite nebolo zámerom, keďže malo ísť o vážnu vec. To ako sa nakoniec všetci postavili a začali pred tým útočníkom tancovať.... no čo vám poviem, trápnosť nad trápnosť. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pamätám si omámenie na konci prvej časti prvej série. Ten pocit už sa nevrátil. Musím si nejak v hlave usporiadať, či to vlastne chcem ešte ďalej sledovať. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál vyžaduje hodně tolerance a některé scény větší dávku shovívavosti. Buď se vám znechutí anebo vás strhne, nadchne. Mě naprosto dostal, i když mi taky chvilku trvalo naladit se na jeho poetiku a na to, že je tak trochu zahleděný sám do sebe.Ale když vás v dnešní době ještě dokáže něco překvapit, je to velký plus. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže sme sa dozvedeli, že seriál zrejme ďalej pokračovať nebude, ale osobne stále nestrácam nádej. Netflix asi ťažko mohol od takto odvážneho a výsostne autorského projektu očakávať vysoké čísla. Dočkali sme sa tak dvoch sérií, ktorá je každá iná, pretože sa Brit so Zalom zrejme rozhodli, že tak trochu zmenia žánre v žánri. Prvá séria je asi ucelenejšia a kompaktnejšia, tá druhá má ale lepšie tempo, je viac istejšia vo všetkých smeroch a tak trochu sa začne zamotávať sama do seba, čo ale môžeme považovať za dôkaz toho, že sa rátalo so sériou číslo tri. Krátko zhrnuté, nič podobné sme tu v seriálovej podobe už dlho nemali, milovníci komplikovaných puzzle a šifrovania obrazových metafor nemajú nad čím váhať, toto je seriál presne pre nich. Radím sa tiež medzi podobne "postihnuté" publikum. VIDENÉ ZNOVA: Ako celok za plný počet, druhá séria posunula celý príbeh na novú úroveň. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"You have to pretend to trust me until you actually do.". Seriál, kterýmu když dáte šanci a naladíte se na stejnou frekvenci, dostanete psychologickou nálož protkanou vším - od základních životních pravd až po největší mystéria vesmíru. Odvážný, skvěle natočený a ve finále zdrcující (v záplavě současný seriálový tvorby působí OA hodně jinak). Pokud vás ale nechytne hned první epizoda, ať už pro pomalý tempo, nebo na seriálový poměry těžkou stravitelností (nebo prostě z ignorace), budete seriál nenávidět. Společně se Stranger Things největší seriálový překvapení roku! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

OA je seriál jaký tady možná ještě nebyl. Ne dokonalý, ale přesně ten, u kterého dáte všech 8 dilů za sebou. Ze začátku vlastně moc ani nevíte, o co jde a když se dodíváte, tak si říkáte, to už je vážně konec? Všechno zahaleno tou správnou dávkou tajemna, v čele s Brit Marling, jejíž role byla víc, než přesvědčivá. PS. skoro poslední scéna, na tu jsem čekal vlastně už zhruba od první třetiny. Jedním slovem perfektní. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se takových ujetých seriálů netočí víc. Ono, když si čtu recenze zdejších hodnotitelů, tak mně to přesvědčuje o tom, že i když se lidi koukají na ten samej seriál, tak každej vidí úplně něco jinýho, což je přesně tenhle případ. I když mně to tak složitý nepřipadalo a náramně jsem se bavil, tak někteří dobrodruzi to fakt nepochopili, což  jsem se přesvědčil v jejich napsaných recenzích. Ona je totiž pěkná blbost hodnotit celý seriál po první sérii, která má ještě k tomu otevřený konec. To je něco jako, kdyby jste otevřeli jogurt nepromíchali ho, začali ho jíst a to nejlepší by vám zůstalo na dně, ale vy byste to nezjistili, protože byste to ani nedojedli a předčasně byste ho vyhodili a pak byste ještě všude chodili a rozhlašovali, že to je ten nejhorší jogurt na světě. Přiznávám, že tento seriál není pro každého a že to chce značnou dávku trpělivosti, ale když se přes to všechno překousáte a zkousnete pár těch teplejch momentů, který jsem automaticky přeskakoval anebo jsem přivíral oči jako, že je nevidím, tak vám potom všem přeskakováním v různých časových dimenzích zůstane huba otevřena a vy si řeknete, že jste udělali dobře, že jste se na tento seriálový počin vydrželi dívat až do konce. První série byla taková něco jako rozjezdy pro hvězdy a my jsme se seznamovali s životním příběhem hlavní hrdinky, která to v životě neměla jednoduché a která tento svůj příběh vypráví pěti vyvoleným po kterých bude něco v budoucnu potřebovat. Pro někoho je tato ženština blázen, pro někoho vizionářka a pro někoho hrdinka. Příběh v první sérii nám toho moc nenapoví, protože to si musíme počkat do druhé série, která se rozjede na plné obrátky a musím se upřímně přiznat, že vždycky, když už jsem si myslel, že vím o co jde, tak mně tvůrci pěkně vyvedli z omylu a musel jsem si počkat až do konce, kde bylo skoro vše zodpovězeno. Některé díly druhé série mi silně připadali jako některé díly mého oblíbeného seriálu Městečko Twin Peaks, protože ty různé někdy až fantasmagorie můj mozek prostě najednou nepobral, ale když jsem si počkal až do konce, tak jsem si to puzzle plné různých rébusů, hádanek a nejasností krásně pospojoval a myslím si, že by vůbec neškodila ještě jedna série na vyjasnění pár drobností a nezodpovězených otázek, které jsem tam nedohledal anebo je taky dost možný, že jsem je v té přemíře nadpřirozených událostí nějakou nešťastnou náhodou přehlédl. Je pravdou, že to má občas pomalý tempo a že se zdá, že jsou tam nějaký ty věci navíc, ale to k tomu přece patří, zblbnout nějak toho diváka, aby si myslel, že všechno je to jinak než to vypadá a nééé to všechno naservírovat v prvních dílech a vyžvanit tu pointu třeba hned na začátku. Nenadávám lidem, kterým se to nelíbí, na to mají plné právo, ono to opravdu není pro každého, je to možná jen pro určitou skupinu lidí, ale aby tady nějakej retardovanej dement s IQ houpacího koně s miliony body na zdejší databázi psal po dvou dílech, že tohle se může líbit jen retardovardovanejm dementům, tak to teda potěš koště a upřímně takových intelektuálů z pomocné školy upřímně lituji. Za nevšední a myslím si, že i ojedinělý zážitek ve kterém jsem se na chvíli ocitl v zajímavých paralelních světech musím dát zasloužených 90% a doufám, že se dočkáme možné třetí série. Nikdy neříkej nikdy!!! () (méně) (více)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Místo zábavné žánrovky, podivný art s nesympatickými hrdiny a takřka neúnosně táhlou režií odnikud nikam. Asi se do toho dá proniknout, mně se to ale nepovedlo a protrpěl jsem 3 díly, než jsem to vzdal. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

OA považujem za jeden z najlepšie rozbehnutých seriálov, ktorý skončil (respektíve prvou sériou ani neskončil) v podstate tragicky. Po prvých veľmi kvalitných častiach, ktorá nastolí otázniky a prekvapenia, príde časť tretia, ktorá je jednou z top seriálových dielov, aké som za posledný rok videl. A od štvrtej časti som sa nestačil čudovať, do akej ezoterickej hatlaniny sa to celé posunulo. Čím bližšie ku koncu, tým horšie. A čo je tiež neuspokojivé je nerovnomerná stopáž jednotlivých častí. Na začiatku majú cez hodinu, ku koncu okolo polhodiny. Absolútna nevyváženosť vo všetkom a s ohľadom na to, čo som videl, mám pocit, že tvorcovia písali scenár pod vplyvom. Vyzdvihujem ale skvelý výkon Jasona Isaacsa a čo musím dať dolu je zas netflixovské podprahovky, ktoré pôsobia ako päsť na oko. V prvej časti to bol takmer explicitný sex dvoch hercov, ktorých vzťah sa nijako neodvíja, ich pomer nemá žiadnu súvislosť s dejom, proste šlo o to len ukázať niečo ako soft-porno... Ale na čo? ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Nečekané překvapení na konec roku. The OA se zpočátku prezentuje jako mysteriózní seriál o zmizení, následně však překlene ve velice spontánní hru s možnostmi televizního formátu a serializovaného vyprávění, mimo jakékoliv škatulky. Zároveň ukazuje, že i při znalosti fungování žánrových schémat lze stále přicházet s něčím novým, co není jen zdařilou, byť falešnou ozvěnou minulosti (viz Stranger Things). Dokonale funkční pocitovka, která na plné čáře vyhrává se zcela výjimečným, kontroverzním závěrem. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Bacha na MEGASPOILERY. :-) Hovorí vám niečo meno Silvia Šuvadová? Ak nie, odporúčam jej videá na you tube. Nebudete chápať. Verte mi. Ale poskytne vám to istý uhol pohľadu, akým môžete nahliadať aj na tento (ten nový pubertálny výraz ma fascinuje, tak ho musím tiež použiť) mindfuck. Kým INÁ ZEM bola ešte vo svojom vyznení pomerne konzistentná, tu sa hlavná hrdinka naozaj rozbehla vo veľkom štýle a servíruje divákom posmrtnú jazdu do iných dimenzií (v nich napríklad môžete vidieť akúsi indickú bosorku, ktorá si sedí kdesi v okolí Aldebaranu alebo Orionu a oslepuje nebohé dcéry láskavých ruských oligarchov). Vodí za nos FBI a navyše (!) dokáže diabolskou choreografiou vyviesť z rovnováhy aj neboráka školského strelca. Ale budem spravodlivý a musím udeliť aspoň 3 liečivé pohyby. Režijne je totiž tento post new age mix zvládnutý na výbornú. A Isaacs je ako vždy bezchybný. Apropo porovnávať toto s nepomerne dokonalejšie zvládnutými a aj prepracovanejšími LEFTOVERS je absolútny (a zasa to musím napísať) mindfuck. (5.1.2017) ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Těžce se mi to hodnotí. Knihy Raymonda Moodyho jsem kdysi četla s nadšením, takže jsem si u OA do třetího dílu libovala, ale jakmile došlo na první "vysvětlení" a "učení se pohybům", šlo se s kvalitou dolů. Tvůrci si nabrali moc velké sousto a nevěděli, jak z toho ven, protože tak nedůstojné a nedotažené zakončení si to opravdu nezasloužilo. Po skončení jsem o tom ještě dlouho přemýšlela a čím dál tím víc jen kroutila hlavou nad všemi možnými logickými nesmysli, které nám to nabídlo. Podle mě z toho měli udělat jen čtyřdílnou sérii a více se soustředit na experimentální a vězeňskou složku, parta puberťáků s divnou učitelkou byla naprosto zbytečná. ()

Reklama

Reklama