Reklama

Reklama

Cizinec v ráji

(festivalový název)
  • Nizozemsko Stranger in Paradise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Co od Evropy vlastně chcete? Jsme pro vás jen rajská zahrada, jejíž plody můžete ve velkém otrhat? Podobné otázky slýchávají vyčerpaní imigranti, kteří právě překonali moře a připluli k evropským břehům. Hlavní postavou dokumentu o dilematech migrace je belgický herec Valentijn Dhaenens, který v úloze mentora na svých přednáškách konfrontuje imigranty s modelovými reakcemi Evropanů na jejich příchod. Varovat před problémy, nebo podpořit sny o lepším životě? Kdo dostane šanci v Evropě zůstat a na základě jakého klíče ho vybrat? Jisté je jedno: o vstupu do „ráje“ rozhodují daleko složitější mechanismy než pouhé odhodlání a vůle cizinců. Podle kterého scénáře se sehraje jeden z největších příběhů naší doby – příběh o migraci, naději a deziluzi, ve kterém jsou všichni nuceni hrát nějakou roli? (Jeden svět)

(více)

Recenze (6)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý koncept, občas by to chtělo vybroušenější střih, al jinak asi tak dobré, jak jen může dokument o téhle všudypřítomné tematice být. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Divím se, že v Nizozemsku mohl takovýto dokument proti převažující multikulturalistické ideologii vzniknout. Občas jsem se srdečně zasmál i když je to spíše k pláči jak evropské hodnoty našich předků nějak mizí a Evropa s minimální porodností se časem stane muslimská a my se snad nějak přizpůsobíme. Jak zaznělo v dokumentu, měli by spíš doma pomáhat svým komunitám, zvláště když jsou v rozkladu. Další téma dokumentu peníze - třeba v Rakousku dostávají stejnou podporu jako zdravotní sestra důchod po třiceti letech práce. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Prekrásne koncipovaný dokument o utečenectve a migrácii, ktorý, hoc neprináša návod či riešenie (o čo sa, samozrejme, ani nemal ambíciu pokúsiť), dozaista danú tému pre nezainteresované publikum skrz nápadité poňatie matérie aspoň čiastočne približuje či vysvetľuje. Najmä však krásne scitlivuje, čo je, vzhľadom na väčšinové nastavenie spoločnosti - a teda nepochopiteľný odpor voči akejkoľvek inakosti a úplná absencia tolerancie či solidarity -, v dnešnej dobe priam nutné, nakoľko to, čo sa v súčasnosti o migrácii väčšinovo šíri a traduje (t.j. vyvolávanie priam absurdnej hystérie a nenávisti), je vo svojej podstate obludnosť neuveriteľných rozmerov. Suma sumárum za mňa teda fantastický dokumentárny počin, ktorý vrelo odporúčam a ktorý vo mne rezonoval ešte veľmi dlhú dobu po projekcii samotnej. Videné v rámci filmového festivalu Jeden svet. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Asi málokdo by očekával, že dokumentární film o tak rozdelujicim tématu, jako je migrace, bude spojovat. Každý dokument musí působit jako dílo z jedné nebo druhé strany. A ..., tady to myslím neplatí a na film se budou moct dívat ti i ti. Silná a chytrá věc, která sleduje spíš Evropany a migranti jsou tam vlastně jen na okraj. ()

Matthew013 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, co se ve světě děje. Všechny války a krveprolití a násilí. Přesto je většina lidí z evropy zaslepených a nedokážeme si jako lidstvo navzájem pomoci, obzvlášť ťem co to potřebují nejvíc a těm jejichž země naše národy vyrabovali. Kapitalismus je u nás nová víra a tu si musíme za každou cenu chránit.. (snad se tahle mentalita změní) ()

Reklama

Reklama