Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Werich a Vlastimil Brodský v magické pohádce o tom, co bylo i nebylo, ale zejména o tom, co by mělo být. Dnes již legendární český film Až přijde kocour režiséra Vojtěcha Jasného z roku 1963, v němž hlavní dvojroli nenapodobitelným způsobem ztvárnil Jan Werich, je moderní pohádkou pro dospělé. Její děj se odehrává v malém městečku, které jakoby samo bylo z pohádkové říše. Přijíždí sem kouzelník s krásnou dívkou Dianou a kouzelným kocourem. Kocour má na očích brýle a když mu je někdo sejme, lidé se pod jeho pohledem zbarví podle svých charakterů a skutků. Lháři a farizejové zfialovějí, zloději zešedivějí, nevěrnice a nevěrníci zežloutnou – a zamilovaní zčervenají jako vlčí mák. Je jasné, že kocoura mají rádi jen ti poslední. A samozřejmě – děti...
Jan Werich měl v šedesátých letech žalostně málo hereckých příležitostí. O to s větší chutí si v „Kocourovi" zahrál role kouzelníka i vypravěče. Společně s Vojtěchem Jasným se podílel i na dialozích. Film byl oceněn mimo jiné Zvláštní cenou poroty na MFF v Cannes. Vojtěch Jasný dostal také v roce 1963 Trilobit za režii, Jaroslav Kučera za kameru a Svatopluk Havelka za hudbu. (Česká televize)

(více)

Recenze (216)

Kybela 

všechny recenze uživatele

Tak tohle už není pro mě. Jako těsně předrevoluční dítě jsem přesycena tím, jak se neustále připomíná, jaké to za komunistů bylo...Já to nezažila, proto se dívám na filmy z té doby z pohledu, zda mi ten film něco dá i dnes. A tento - sice nápaditý - film mi jen způsobil bolest hlavy, protože skoro celou dobu tam divně poskakovali barevní lidé na ozřesný zvuk trubky. Námět je skvělý, ale provedení se mi nelíbí, nudilo mě to. Možná jsem zmlsaná všemi vymoženostmi moderní kinematografie, možná jsem to pořádně nepochopila, možná ale jen tento film patří do doby, kdy byl natočen. Dvě hvězdičky hlavně kvůli panu Werichovi. ()

Johnysman 

všechny recenze uživatele

Jako veliký klad u tohoto snímku je nadčasové zpracování, především kolorizace postav. Jako film doplňující výuku psychologie barev si myslím, že svou úlohu plní nadprůměrně. V tomto případě jde o samotnou uchopitelnost a rozplizlost filmu, která mé hodnocení sráží až na 3 hvězdy. Prvních 40 minut film působil zajímavě, ale jak stopáž postupovala dále, začínal jsem se neúprosně nudit a říkal jsem si, kdy už to může skončit. Myšlenka a nápad rozhodně zaujme, ale na film o délce 100 minut bohužel nestačí. Co se týče výkonu hvězdného obsazení, na to si nemohu stěžovat. Výkony byly parádní, profesionální. Škoda, stačilo málo, které by z nudnějšího filmu mohlo udělat větší zábavu. ()

jessic 

všechny recenze uživatele

Pohádková moralita, trošku průhledná, ale díky pohádkovosti tady sedí i Werichovo mudrování. Místy trochu zdlouhavější a přežitá satirická kritika, ale poetické zobrazení, herecké výkony jsou skvělé. Kouzelnická show je nesmrtelná. ()

lukas11the 

všechny recenze uživatele

Film plný skvělých a slavných herců. Werich ve dvojroly. Dobře provedené trikové záběry. Ústřední melodie uchu lahodící. Přesto mě ten film nebavil. Zvažoval jsem 3 - 2 hvězdičky. A i za ten nápad, a moudré věty Jana Wericha. Tři. ()

pold 

všechny recenze uživatele

Buď to člověku připadne jako obehrané a vyšumělé, nebo ho to nadchne. Mně to napoprvé naprosto oslnilo. A znovu se nato nikdy dívat nebudu abych si nezkazil ten dojem (vím že by nevydržel). ()

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

Barevně odlišené lidské charaktery. Moc se mi líbilo.Dneska hodit kouzelného kocoura do dnešní společnosti,asi bychom se hodně divili. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Jeden z klenotů zlaté éry naší kinematografie, který opravdu vůbec nestárne. Nádherná poetika s hvězdným obsazením včele s překrásnou mladou Emílií Vašáriovou v hlavní roli. A ta hudba. 5/5 "Aj... ta byla krásná, když byla mladá.... ale co to povídám, vždyť ona je pořád krásná a mladá... " ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych číslo na dealera pana Jasného, protože to musel být solidní materiál. Kouzelnické představení a následné sundání brejlí kocourovi jsou NEUVĚŘITELNÉ. Zbytek však už pokulhává a stopáž je přemrštěná. Ale vizuál je na tu dobu i ve světovém měřítku bombastický. 55% ()

Caj 

všechny recenze uživatele

Jasně, "poselství" je pohádkově jednoduché, ale (audio)vizuálně je ten film i po letech natolik strhující - pokud se strhnout necháte -, že to skoro vůbec nevadí. ()

maarr 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně krásný lidský film. Spíše taková pohádka o lidech a jejich špatných vlastnostech. Mistrovský výkon mistra Wericha je pro film klíčový. Jeho mluvený projev, jeho gesta to je prostě nenapodobitelné, originální. Velmi dobrou roli hraje Jiří Sovák, jeho úlisný ředitel školy, který je "nejpočestnější" ze všech občanů je výborný. Velmi krásný film, který neprávem leží v archivu a tak nějak se na něj zapomnělo. Myslím že TV Barrandov pochopila, že reprízování takovýchto málo vysílaných ale přesto výborných filmů je cesta správným směrem. ()

TomDolly 

všechny recenze uživatele

Až přijde kocour ďalší film do krásnej zbierky filmov 60. rokov. Pán Brdečka, Jasný a Werich sú proste pánmi Československej tvorby. Plus do tej celej atmosféry a úžasného námetu skvelá a krásna Emilka Vášáryová, jeden z najlepších filmov týchto rokov. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Film patřící do mých TOP 10. Nekonečně krásná a ušlechtilá Emília Vášáryová s nepatrným slovenským přízvukem dává této fantazii a alegorii na špatné a naopak na ty nejlepší lidské vlastnosti podobu, při níž se srdce místy zastaví a slzy stoupají dojetím do očí. Krásnou hudbu pasáže, kdy si milenci do dna vychutnávají poháry svojí lásky a vznáší se k výšinám až po chvíli, kdy se za ranního úsvitu budí na žebřiňáku se senem, bych mohl poslouchat neustále.... ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

Krásný poetický vtipný film...nebo mám spíš napsat umělecké dílo?... plný počet bodů nedám protože ty hudebně-tanecni pasáže jsou opravdu velmi dlouhé...film plný narážek nejspíš nešel do trezoru jen kvůli tomu milionu cen,co všude vyhrál,jinak si to neumím vysvětlit.. ()

skok01 

všechny recenze uživatele

Film sice pěkný, milý, zajímavý. Dětem se líbil. Má dobré herecké obsazení a výkony (Brodský, Menšík, Bohdalová...). Ale bohužel se zde až příliš jasně a nesmazatelně podepsal režim a doba ve které byl film natáčen. Toto poznamenání bohužel neplatí automaticky u všech filmů, některým se to vyhlo (A´t žijí duchové...), ale u některých je zase poznamenání a zásah doby o to větší a markantnější a to je bohužel hlavně asi tento film. Ještě že tam zasahuje a situaci zachraňuje v zajímavé dvojroli p. Werich. ()

J.CTORN 

všechny recenze uživatele

I když je to krátký film celkem se plouží ale to je snad jediné negativum. Musíte se nějak připravit víc na umělecké dílo té doby a hledat v každém momentě nějakou myšlenku ohledně lidí. Samozřejmě že by se tu dalo hrát na temnější notu ale kámo je to film ze socialismu a je i dost pro děti. Každopádně Werich je samozřejmě záruka kvality a samotný nápad je dost zajímavý. Na to jak je to starý film tak tu pracují s barvami lépe než když v dnešních sci-fi filmech není vidět nic. Fajn film pro zamyšlení nad sebou samým/samou. 7,5/10 ()

Související novinky

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

16.11.2019

Ve věku 93 zemřel český režisér a scenárista Vojtěch Jasný. Mezi jeho nejznámější díla patří snímky Všichni dobří rodáci s Radoslavem Brzobohatým nebo Až přijde kocour s Janem Werichem. Jasný… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

30.09.2014

Berlín, Benátky, Cannes – tři prestižní mezinárodní filmové festivaly, které každoročně přináší divákům to nejzajímavější ze současné filmové tvorby. Společnost Film Europe Media Company přinese… (více)

Reklama

Reklama