Reklama

Reklama

Rádio Kobaní

(festivalový název)
  • Nizozemsko Radio Kobanî
Trailer
Nizozemsko, 2016, 69 min

Režie:

Reber Dosky

Scénář:

Reber Dosky

Kamera:

Nina Badoux

Hudba:

Juho Nurmela
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladá kurdská reportérka Dilovan zakládá rádiovou stanici v syrském Kobaní, které se dokázalo ubránit ofenzivě tzv. Islámského státu. Jak se město po drastických útocích vrací k životu? Rádio Kobaní se díky Dilovan stalo nejen zdrojem informací, ale i energie a pocitu stability v obdobích války i klidu. Bez senzacechtivosti poskytuje rozhovory s místními uprchlíky, vojáky i novináři, kteří často přicházejí rovnou z míst střetů. Dokument představuje snahu vzdorovat extrémní situaci civilním přístupem. Dilovan není pouhou reportérkou, je především dívkou, která na pozadí válečného konfliktu prožívá své lásky a přátelství. Film, jenž se nevyhýbá ani explicitním záběrům na oběti násilí, se stává průvodcem po městě na prahu nového života. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Válka na mě působila hodně zblízka. Akce připomínala paintball až do zásahu stíhačky F1. Odklízení mrtvol bagrem na začátku naznačí, že nepůjde o divácky vstřícný dokument. Arabové , které zdegenerované země jako Nizozemsko, Belgie, Francie, Švédsko přijali jako náhradu za přestárlé obyvatelstvo vždy říkají "tohle není ten pravý islám". Ale kde je ten pravý islám? Pravý islám je ten v Iránu? Ten podle Talibánu? Ten v Saudské Arábii? Na to evropští muslimové řeknou "oni islám neznají". Odpovídám "Dobře ho znají, protože ho praktikují do písmene". V dokumentu nastanou i chvíle , které připomínají mírový život, než na ulici vybuchne další raketa. Ve studiu se objeví zajatec , který jediný přežil z 33 zabitých bojovníků IS boj o elektrárnu na přehradě. Slyšíme , že vraždil "protože jsem chudý". Všichni protagonisté dokumentu si zaslouží uznání, že z města před IS neutekli a postavili se za svou komunitu. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Člověk odkojený americkými akčními a válečnými filmy si válku představuje velmi zkresleně. Střílí se přesně, umírá rychle. Dokument ukazuje válku jinak a v přípradě Rádia Kobani je válka ztělesněna nekonečnými sutinami města, v nichž jsou uvězněna torza lidských těl, jež čekají na ty, jejichž údělem je město obnovit za cenu děsivých nálezů, jež se jím vpálí do duše snad navěky. My lidé máme tendenci vidět svět černobíle, Bůh si však nevybírá strany, když jeho děti proti sobě bojují.To vše a především pak naději ukazuje tento film, když se život pozvolna vrací do zpustošené země a každý hledá svůj způsob, jak žít dál. A v tom jsou na tom stejně jako my. Dnes je vše jinak než v roce 2016, kdy dokument vznikl. Ještě před pár lety oslavované kurdské bojovnice a bojovníci, jsou dnes napadání tureckou armádou za podpory západních mocností. Proč? Že by byl kurdský postoj k právám žen a demokracii pro Turecko ohrožující? A Turecko aktuálně pro Západ silnější spojenec než Kurdové bez ohledu na jindy tolik propagované hodnoty?Jež se tak mění v prázdná slova, hodí se, když potřebujeme soudit, zapomínáme, když se nám to hodí a bývalé spojence hážeme přes palubu... ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama