Reklama

Reklama

Baletky, které musí předčasně ukončit svou kariéru, to nemají jednoduché. Celý svůj život do té chvíle věnovaly jen tanci a jejich příprava na skutečný život není dokonalá. Až na maximální sebekázeň a vůli dohnanou až do krajnosti. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) navíc žije v dnešním Rusku a se svou matkou čelí bezútěšné a nejisté budoucnosti. Díky tomu se stává snadnou kořistí ruské tajné zpravodajské služby a dostává se do jejího kurzu, v němž školí „volavky“. Zde probíhá tvrdý výcvik, jehož cílem je naučit své „žákyně“, aby v roli profesionálních svůdnic využívaly své tělo a mysl jako dokonalé zbraně. Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku je Dominika jako nejnebezpečnější volavka nasazena na Nathaniela Nashe (Joel Edgerton), důstojníka CIA, který řídí jednoho z nejdůležitějších špiónů v Rusku. Dominika s Nathanielem vede souboj silných vůlí plný špionských triků, nedůvěry, ale především vnitřně bojují s nevyhnutelnou vzájemnou touhou. Dokáže ji Nathaniel přesvědčit, že je právě on tou jedinou osobou, které může věřit? (CinemArt)

(více)

Recenze (586)

tynuska37 

všechny recenze uživatele

Baletka ze zlého a zvráceného Ruska je po absolvování mini-kurzu s dost pochybnou akreditací jako "top agentka" nasazena na jiného agenta z dobré a zářící Ameriky a protože je tak moc dobrá a má za ušima, dokáže vykejvat s každým kolem. Většinu filmu moc nechápete, co se to tam vlastně děje a proč se to děje a co to má mít za cíl. Na konci vás místo velkého "wow" čeká krátká chvilka "wtf", protože zase - nevíte, co se to sakra děje a proč. A jak se hlavní postavy můžou cítit jako kingové, když jim něco vyjde, to taky nechápu, protože fakt, že jim něco vyjde, je jen milodarem od scénáristů, v realitě je to všechno tak na hlavu a nespolehlivé a divné, že by z toho mračna asi vážně nezapršelo. Závěrečným poučením je, že Rusko je zlé a když vám nevyjde kariéra podle vašich představ, nezbyde vám, než věnovat tělo režimu a veřejně si to rozdávat před přísnou paní učitelkou a zbytkem třídy. Prostě jiný kraj... ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Jako já chápu, že ve filmu o dvojitých agentech bude motivace postav nejasná. Ale prosil bych aspoň trochu držet návaznost mezi scénami a dobře předkládat příběh. Je docela zajímavé, že člověk nechápe, proč se co děje, ve filmu, kde se skoro nic neděje. Vzhledem k digitálnímu ksichtu na baletce ani nevěřím těm full frontalům. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Z elitní primabaleriny elitní špionkou, která (miniSPOILER) si podá i elitního zabijáka a přechčije nejednoho (ne nutně elitního) soka či spojence (KONEC miniSPOILERU), snadno a rychle. Jakkoli je to v tomhle ohledu poněkud tupé, tak je to chca nechca zábavné (rozuměj bez problému koukatelné) a na rozdíl třeba od Atomic Blonde to netrpí stylovou roztříštěností a jede si to celou dobu v rovině vizuálně chladného, pomalu plynoucího "novostudenoválečného" špionážního dramatu, kde do poslední chvíle jakože tak úplně nevíte, kdo s kým hraje (i když to nejspíš víte). ()

Bezda22 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání proběhlo, ale to z chvílema nudnýho příběhu. Jennifer Lawrence je fakt krásná a potěšilo těch pár záběrů. Na závěr celkem překvapení, ale film postrádá nějakou atmosféru a napětí. Chladný, stejně jako chladná hlavní postava. 65% ()

Najt 

všechny recenze uživatele

Přítelkyně četla knihu, film viděla v kině a byla nadšená. Mě to minulo, vůbec jsem ještě donedávna nevěděl, že tento film existuje. Tak mi o něm pověděla a podívali jsme se spolu. Nejdříve, že proč ne, ale když jsem si přečetl o čem to vlastně je, né že bych se na to podívat nechtěl, ale říkal jsem si, že je plno jiných filmů, který mě zaujmuly na první pohled více, ale slíbil jsem ji to, tak jsme se podívali na volavku, no a nakonec jsem byl příjemně a mile překvapen. I když má tento počin poměrně jednoduchý a předvidatelný příběh a celkem se místy táhle, i když 140 minut považuji dnes už za standard, některé scény mě uchvátily, a celkový vyprávěčský pohled na věc byl zábavný. Jenny to zahrála nekompromisně a atmosféra byla, ač přes lítostný příběh, celkem pozitivní. Na druhou stranu, chybělo napětí a akce, na to, že se nic moc neděje jsou ty 2 a půl hodiny moc. Kdyby se Francis trošku inspiroval M. I. nebo Jasonem Bournem a namíchal silnější a napínavý koktejl, byl by to bez pochyby jeden z nejlepších špionážních filmů poslední doby. Takhle to je "jen" opravdu dobrý film. 75% ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Why are Russian women so sexy? All the men look like toads.“ Volavka nebo vrabčák, Jennifer Lawrence to jako Bournovi v sukni zatraceně sekne. A že si tvůrci dali záležet na její garderóbě, ta opravdu bere dech. Jenže to je na skoro dvě a půl hodiny málo. Bohužel jinak je tato špionážní pohádka na hony vzdálená jakékoliv uvěřitelnosti. Bournovým kvalitám to nesahá ani po kotníky. Výcvik agentů se snaží vypadat drsně, přes to jsem měl pocit lehkého zklamání, jak povrchně byl zpracován. Agentské rejdy se pak ale rozjedou ve velkém, trojití, čtveřití agenti všude možně, až jsem se v tom přestával orientovat a vůbec jsem netušil, proč postavy dělají, co dělají. Navíc mi přišlo, že na to, že se mělo jednat o naprostou špičku, dělali spoustu chyb a logických nesmyslů. Také množství násilí a týrání bylo značně přes míru, film by se bez toho určitě obešel aniž by musel ztratit něco na atmosféře. Red Sparrow je chladný, odtažitý, nekonzistentní, dlouhý a docela nudný film. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

45% - komentář 20ti slovy: Špionážní film, kde se "nic" neděje, s jakože "wau" koncem. Více mě bavila výcviková část a intriky, než hlavní dějová linka. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Francis Lawrence je pre mňa režisérskou záhadou. Veď ako môže génius, ktorý natočil Constantine a Ja, legenda spáchať rituálnu samovraždu tým, že natočí Nenažrané hry a ešte ku tomu tak zdrvujúco špatne a dokonca opakovane. Červená volavka úplným vykúpením rozhodne nebola. Lawrence si zvolil nesmierne tvrdý materiál s jasným R-kovým potenciálom a do hlavnej úlohy si vybral herečku, ktorá sa vie pred kamerou vyzliecť (súkromná epizóda so semenom medzi lopatkami ju k tomu predurčovala). Napriek tomuto spojeniu to nezafungovalo ako som bol dúfal. A teraz k deju. Spoiler. Matička Rus sa nezastaví teda pred ničím. Berie bezmocných a robí z nich stroje bez dôstojnosti a bez práv, aby sa totálne obetovali za vlasť. Bývalá balerína starajúca sa o svoju chorú matku je po ťažkom zranení poslaná svojim strýkom do ruskej školy pre k***y, pardón pre agentov. Úspešne “študuje” a ide do akcie ...... i keď akcia je skôr silné slovo v tomto prípade. Bohužiaľ, filmu chýba niečo ako šťava. Násilie tam bolo výrazné (scéna s mučením je famózna), ale chcelo to ďaleko viac sexu, lepšiu hudbu, a napriek tomu, že mám rád oboch hlavných protagonistov, sem sa nehodil ani jeden z nich. Chémia medzi nimi bola na čistej nule. Na tento film som sa tešil dosť dlho, o to väčšie sklamanie som utŕžil. No aj tak chápem, že to má svojich fandov. Najmä teda asi honičov nad Jennifer. Ja mám pre túto zaslúžnú činnosť iné pohyblivé či statické obrázky a tým pádom dávam len tri sklamané za celý priebeh, ALE KRÁSNYCH 5 za mučenie a vynikajúci záver. Škoda, lebo toto mohol byť masaker. ()

rezzzy 

všechny recenze uživatele

Není to přímo vada filmu, spíš otázka obsazení hlavní role. Jak už zaznělo přede mnou, "Jennifer Lawrence tu měla hrát naprosto nekompromisní vražednici bez špetky emocí. Škoda ale, že ona je taková ve většině filmů" (Malarkey). Tak jsem se pod to jen chtěla veřejně podepsat. Ne, že by to téhle roli nesedělo, ale je to zase jen úplně stejná Jennifer jako vždy a všude. A možná mám i pocit, že nehraje, nýbrž jen nechává předvádět samu sebe. (Taková Sasha Luss v Anna nabídla mnohem víc.) ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Rusko-anglický masterpiece.. Film dlouhý jak guma od vytahaných tepláků, ale nenudící! Kredity samozřejmě nutno připsat i Jenni Lawrencové za bezchybné producírování kolem bazénu jakož i za bezostyšný skok na katedru s Y který tvořily její nohy v rouše Evině :D Film ubíhá celkem a na tempo si nemohu stěžovat. Špionské napětí by se dalo krájet - zkamenělost ruského protekčního aparátu se střetává s ostrou americkou CIAovostí přesně na pomezí Budy a Peště rozseknutých studeným Dunajem :) Volavka rozhodně překvapí, nadchne, zainspiruje a zamotá hlavu těžce promakanýma zápletkama. Cloud atlas to není, ale pětku tasím jasný pane..! Bravo ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Hned poté, co byl Ondráček zvolen do čela komise pro kontrolu GIBS, jsem dostal palčivou chuť na něco echt rudého... Naštěstí kolem letěla tahle volavka. Žel, víceméně jen proletěla – párkrát však krásný hrudník hrdě vypjala (ta ženská – Jennifer Lawrence – je zatraceně sexy, jeden z toho má rudo....i před očima), v letu špiónsky střídala kontra úder křídel za kontra úderem, až nakonec naposledy ta rudá volelávka zaskřehotala svým sexy hlasem pár posledních replik a zmizela kdesi za horizontem, aniž by se člověk tak nějak výrazněji do filmu či dalších postav zamiloval. Trochu pachuť. A není to jen tím Ondráčkem... ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Vlastne ani neviem čo by som sem mal napísať v rámci siahodlhého a ospevujúceho slohu o tomto filme. Tak to skrátim na tri slová: za mňa spokojnosť :) ()

Romeroo 

všechny recenze uživatele

Poctivé drama, které nemá problém udržet diváka v sedačce předřazeného kina i přes dvouhodinovou stopáž. Některé scénky se divákovi hezky vyryjí pod kůži. Konec celkem očekávaný. Jennifer zvládla svou roli naprosto bez problémů. Slušná práce. ()

estik97 

všechny recenze uživatele

Komentář zcela upraven: Jelikož mám velmi ráda Jennifer Lawrence, chtěla jsem se na volavku podívat znovu. Po prvním zhlédnutí jsem dala dvě hvězdičky a z filmu jsme měla špatný dojem. Po dnešním opakování mám na film zcela odlišný názor. Pochopila jsem děj více, spojily s emi věci, které mi chyběly předtím. Chválím scény, kde masakrujou lidi, hudba super, ústřední herci skvělí. Určitě se budu k filmu ještě vracet. ()

Joedas 

všechny recenze uživatele

Ty dráždivý momenty (brutální likvidace, vůbec celej výcvik, nahota) tomu hodně pomáhaj, jenže pár týdnů po projekci si kromě nich nic jinýho nepamatuju. Chce se to člověku dostat pod kůži, šokovat a vůbec nejradši by film byl, kdyby vám po něm v krku zůstal Fincherovskej knedlík, to by ho ovšem musel David taky režírovat, že jo. Ne, že by byl Lawrence neschopnej, jeho druhý Hunger games byly fajn, tady si to s tou látkou ale nesedlo. Jím nastavená atmosféra a budovanej pocit bezvýchodnosti pak v příšerně přetaženym finále přijdou vniveč. Mít to konec coby nevyhnutelný vyústění souboje baletka versus ruská tajná služba, bylo by to pro mě o stupeň lepší. ()

XXXXXXXX 

všechny recenze uživatele

K unudĕní nerozeznatelné od knižní předlohy. A stejně jako tam, i tady prostředek filmu můžete klidně použít místo rohypnolu! ()

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama