Reklama

Reklama

Baletky, které musí předčasně ukončit svou kariéru, to nemají jednoduché. Celý svůj život do té chvíle věnovaly jen tanci a jejich příprava na skutečný život není dokonalá. Až na maximální sebekázeň a vůli dohnanou až do krajnosti. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) navíc žije v dnešním Rusku a se svou matkou čelí bezútěšné a nejisté budoucnosti. Díky tomu se stává snadnou kořistí ruské tajné zpravodajské služby a dostává se do jejího kurzu, v němž školí „volavky“. Zde probíhá tvrdý výcvik, jehož cílem je naučit své „žákyně“, aby v roli profesionálních svůdnic využívaly své tělo a mysl jako dokonalé zbraně. Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku je Dominika jako nejnebezpečnější volavka nasazena na Nathaniela Nashe (Joel Edgerton), důstojníka CIA, který řídí jednoho z nejdůležitějších špiónů v Rusku. Dominika s Nathanielem vede souboj silných vůlí plný špionských triků, nedůvěry, ale především vnitřně bojují s nevyhnutelnou vzájemnou touhou. Dokáže ji Nathaniel přesvědčit, že je právě on tou jedinou osobou, které může věřit? (CinemArt)

(více)

Recenze (586)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Brutalna Nikita na rusky spôsob. A aj ked sa film odohrava v sucasnosti, tak lokacie pôsobia strasne retro. Keby tam nebol obcas zaber na nejaku sucasnu technologiu, tak by som mal pocit, ze stale naplno prebieha studena vojna. Cenim si, ze v dnesnej dobe v ktorej sa tocia CGI tupe PG-13 vyplachy sa niekto pokusi natocit retro spionsky film so zmysluplnym pribehom a v nekompromisnom R-kovom prevedeni. Jednym z hlavnych dôvodov vdaka ktoremu takyto dnes netradicny film vznikol, bola urcite starpower Jennifer Lawrence. Takze aj ked ju nemusim, tak si zasluzi vdaku. A zaroven obdiv za to co fyzicky vytrpi a ake odvazne sceny predvedie. Bohuzial jednym z dvoch hlavnych problemov toho filmu je hlavna postava, ktora je napisana strasne odtazito a necitatelne. Divak nema sajnu o jej zameroch nielen v druhej polovici filmu, ked meni strany ako ponozky, ale ani v tej prvej, ked absolvuje tvrdy vycvik v ktorom sledujeme jej zrod v trvdu agentku. Cely cas len monotonne a uplne bez emocii pozera do blba. Dokonca ani v sceny v ktorych ju mucia vo mne nevyvolali ziadne emocie. Kedze vyzerala, ze to ma na haku, tak som to mal na haku aj ja. Tie sceny zaujmu iba explicitnym znazornenim mucenia. Duhym hlavnym problemom je stopaz. Aj keby hlavna postava poriadne fungovala, tak zapletka nie je natolko nosna, aby utiahla taku dlzu stopaz. Kludne by sa to dalo skratit aj o 40 minut. Medzi klady by som zaradil vedlajsie postavy, ktore vdaka spickovym a charizmatickym hercom funguju aj v tomto nemasnom neslanom filme. Ci uz slizky Matthias Schoenaerts, sympaticky hrdina Joel Edgerton, general Jeremy Irons alebo roztomilo zmätena Mary-Louise Parker. Vo finale sa dockame aj pointy, ktora tentokrat dava zmysel, vdaka comu ma neprekvapila. Ale stale lepsie jak nejaka blbost vycucana z prstu na poslednu chvilu. Takze film by som odporucil maximalne tak fanusikom komixov, aby videli jak vyzera oldschool film a ked sa im to bude pacit, tak si potom môzu pustit aj nejaky kvalitny oldschool film. 4/10. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Prirodzene sa ponúka porovnanie s Atomic Blonde. Na úvod prásknem, že vo všetkých smeroch Rudá volavka prehráva. Atomic Blonde bola síce predovšetkým skvelo vyzerajúca dizajnovka, ale bavila, bola akčná a hlavná hviezda pasovala ako Rus do liehovaru. Rudá volavka viac vsádza na príbeh a menej na akciu. S príbehom by problém nebol. Zaujímavé zápletka a prostredie. Problém tvoria postavy a ich vzájomné vzťahy. Nejako medzi nimi nevzniká nič, čo by všetko okolo robilo uveriteľným. Film, ktorý celú dobu tak nejako len predstiera, že je väčším a lepším, než v skutočnosti je. Nemám pocit, že by sa našiel dôvod vidieť znova. Keby pridali akciu a ubral minutáž, možno by uvedený problém nepôsobil až tak okato. Už len dodám, že Jennifer Lawrence mi druhý raz po sebe (predtým v matka!) nevadila, čo je v jej prípade z môjho pohľadu zásadný posun. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Na filme sa nemilosrdne podpísala jeho minutáž. Nič nieje lepšie, ako špiónsky snímok bez akčných scén ( a to doslova ) vrhnuť na hodinku aj pol pred divácku obec. Tu nastal pravý opak, dívať sa takmer dva aj pol hodiny na niečo, čo proste v tomto rozsahu nebýva tak ako by malo, je tristné. Jennifer je v každom prípade sexy ( aj stými blbými účesmi ), snímok je výpravný a epický, ale tento štandard hollywoodskych filmov už začína unavovať. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Protiruský špionážní film, ve kterém jeden z hlavních padouchů vypadá jako Putin? Count me in! Red Sparrow na diváka velice rychle dýchne chladnou a surovou atmosférou nemilosrdného špionážního světa, beroucí si inspiraci z příběhů z dob studené války. Velice hezky natočené, plus s často dobrou dávkou napětí. Jennifer Lawrence navíc opět skvělá a i dost sexy. Posílám velký STFU osobě, která mi kdysi řekla, že je ošklivá. Nicméně i když její výkon byl skvělý, s její samotnou postavou se člověk příliš nemohl ztotožnit. Film se totiž v určitých částech snažil být až přespříliš moc chytrý, tudíž docházelo k určitému zmatku mezi postavami a jejich motivy, díky čemuž se i samotnému ději krapet bortila konstruktivita. Ovšem na novodobý špionážní thriller drama rozhodně zajímavé a velice watchable. Snímek samozřejmě vyvolal mezi některými lidmi pobouření, protože prý "neprávem ukazuje Rusko ve špatném světle", což je zas dle mého názoru naprosto v pořádku, protože zrovna Rusko si nic jinýho nezaslouží. God bless America! 🇺🇸 Slabší 4* ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Pecka! Divím se pouhým 71%. Já se za celých 140 minut ani na chvíli nenudil. Má to spád, napětí, akci a zajímavý námět. Zvolil jsem CZ dabing a naprosto v pohodě. 80% (with J.) ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Do studených barev laděný příběh dívky hozené do bezskrupulózních vod sto let pilovaných (post)sovětských špionážních praktik. Jako správná sportovkyně ovšem Dominika chytne tempo, že se leckterý báťuška nestačí divit. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Chápu, že špionážní tématika je těžké řemeslo, protože postavit příběh tak, aby byl atraktivní pro diváka, jenž by mohl držet krok se všemi informacemi, které je potřeba neustále vyhodnocovat a přehodnocovat, neztratit se a neztratit přitom také dech - to není úplně snadná látka. Proto spousta takových filmů balancuje na pomezí nudy a rutiny. Rudá volavka z takového konceptu nevybočuje, jen si přimyslete celý věrtel neuvěřitelnosti, neboť příběh o tom, jak se z talentované baletky stane elitní ruská špiónka a to v podstatě přes noc, to už chce hodně odvahy. A to i přesto, že Jennifer Lawrence je poslední dobou velmi přesvědčivá herečka - viz. její koncert ve filmu Mother!. Je zajímavé, že film spadl do podobné dějové šablony jako jiný špionážní thriller Atomic Blonde, ve které se také nic moc něděje, člověk sotva drží pozornost, pak ke konci jedna přísná rubanice a šmitec. Kdyby byl film prošpikován podobnou akcí, chrochtal bych si blahem, ale takhle bohužel musím konstatovat cosi a o nevyužitém potenciálu dvou a půl hodin diváckého času. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je asi pravda, že bez Lawrencové, která se mi jako ženská líbí, by mi to v hlavě asi nezůstalo, ale fakt, že se nekonají žádné zběsilé autonaháněčky, manýrické přestřelky a skoky z baráku na barák a na místo toho jde o čistou špionážní hru na kočku a myš (s tím, že se neví kdo je kočka a kdo myš a o kolik tahů kdo před kým je) , je mi vlastně krajně sympatický. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Film, který trpěl jednou věcí: stopáží. Fakticky se s těmi 140 minutami zbláznili, tohle mělo mít maximálně o 30 minut méně. Jinak se ale jedná o vydařený film, Francis Lawrence je řemeslně zdatný režisér (Constantine se mi z hlavy už nevymaže) a zde to opět ukázal. Jasně, mohlo to být více vygradované, malinko akčnější, to ve výsledku zamrzelo, ale sázka na Jennifer Lawrence se vyplatila. Vždy mi přišla jako herečka s minimem vykazovaných emocí a na tuhle chladnou postavu se to hodilo. Nepříjemných scén (mučení se škrabkou na kůži, to bylo silné sousto i na mě) a erotiky se film nebojí, méně výrazná hudba Howarda se sem taktéž hodila. I ten konec mě zaujal. Tak proč tak nízké hodnocení ? Příběhově to obsahuje dost nepodstatné vaty, kterou bych, jak jsem dříve zmiňoval, vyškrtl. Takto jen 6,5/10. I tak bych filmu dal šanci :) ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak nakonec Volavka vyjebala (skoro) se všemi. Klasické špionážní drama v maďarských kulisách, kde by nechtěl žít vůbec nikdo. Lawrence skvělá, stejně tak jako Edgerton. Režie sice možná občas tápe (v jiných rukou by to mohla být ještě o chlup větší pecka), ale jinak v zásadě velmi příjemný thrlller, i přes tu úmornou stopáž, jíž by občas neškodilo někde ubrat. 70% ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Na filmu se líbí hned tři věci. První je ta, že se tvůrci nesnaží z Dominiky udělat nadčlověka. Jak hlavní postava, tak vedlejší fungují uvěřitelně. Druhá věc která mi hrozně sedla je, že vás to celé drží v nejistotě na které straně Volavka vlastně je. Jasně tušíme a téměř víme, ale ruku bych za to do ohně v určitých částech filmu nedal. Navíc jako bonus zde není 11 zvratů na 10 minut, což je jev, který mě v poslední době nesmírně vytáčí. No a konečně tu máme poslední věc. Závěrečné rozuzlení má hlavu i patu. Žádná "fantazmagórie". Vyzdvihnout musím i herecké umění zúčastněných, ne jen Jennifer. Sice možná zbytečně dlouhé, ale atmosféru budující drama, které mi sedlo. 80 procent. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

"O hodném strýčkovi Váňovi a velmi schopné možná všeho schopné, chytré a ambiciózní Dominice 😎. Velmi dobrý film za mě by měl mít tak o 5 - 10% víc. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Když, já nevím, děcka. Jako je to fajn a jako inteleguánně nenáročná hra na volavku a na myš je to slušné. Navíc to má docela slušnou psychologickou váhu (sice to není psychologicky bůhvíjak vyspělé, ale svými tématy, nápady a téměř naturalistickými scénami se to rozhodně nebojí pohrávat si s duševními stavy diváka). Jenže ten scénář je fakt na palici. Kdyby se to odehrávalo v 90. letech, tak bych to i jakž takž odpustil, ale i tehdy by mě prakticky 100% absence jakýchkoli odposlouchávacích zařízení v bytech a šatech a autech a ... špionů štvala. Tady mě vyloženě srala. Dominika je tak chytrá jen proto, že jsou její soupeři tak neschopní a chovají se jako naprostí amatéři. O těch otřesných pokusech o ruský přízvuk, (jako, hergot, tak buď se na to vyseru úplně jako ve Valkýře, nebo se do toho pořádně opřu, anebo ještě líp obsadím Rusy, ale plácnout tam Jeremyho Ironse i s jeho typickou anglogermánskou dikcí a dělat, že to je ruský generál, to už je moc) a faktu, že jestli Lawrencka na něco nemá postavu, je to balet (což je ale pochvala, nutno dodat), radši ani nemluvím. Škoda, no. Příště si radši znovu pustím Jeden musí z kola ven. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Taky jsem si všiml, že v tom filmu všichni vypadají, že tam hrajou za trest. Asi to mělo být syrové a kontroverzní, ale vyšel z toho skrz naskrz průměrný špionážní film, který lehce nadzvedává slušná kamera, hudba a Jennifeřin cecek. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem nevěděl, co pořádně čekat, nakonec jsem dostal celkem suchý, bezemoční příběh, kde jsou docela fajn herecké výkony, hlavně camea ve vedlejších rolích. Myslel jsem, že to bude akčnější, ale ono je to spíše thrillerové, téměř psychologické, což podle mě ale tolik nefungovalo. Nějak to se mnou nic nedělalo. ()

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama