Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soused najde učitele Marka Kyliána u něho v bytě zastřeleného jeho vlastní zbraní. Nejprve to vypadá jako sebevražda, ale ukáže se, že tomu tak není. Specialisté mají brzy i přiznání. K vraždě se přihlásí Kyliánova kolegyně Věra Lorencová. Oba patří k scientologické církvi a spojuje je i působení na scientologickém vzdělávacím institutu, zaměřeném na přípravu studentů k maturitě. Zdá se, že Lorencová Kyliána zastřelila proto, že chtěl scientologii opustit a začít proti této organizaci veřejně vystupovat. Dostal totiž rakovinu, a ta by se měla někomu, kdo je scientolog, který dosáhl stupně "clear", vyhnout. Vypadá to logicky i pravděpodobně, ale Specialistům, zvláště majoru Strouhalovi, se na Věřině přiznání něco nezdá... (TV Nova)

(více)

Recenze (8)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Natočené je to dobře, což o to, když tedy pominu, že asi moc scientologů u nás nebude, aby měli takový vliv a organizaci, ale možná se mýlím. Struktura shrnutí případu s retrospektivami taky vypadá poutavě, takže si divák sám může skládat střípky a zkoušet hádat. Jenže by nesměl dostávat falešné střípky. Nahodíte informaci, že ta, která se k vraždě přiznala, věděla vše, co vrah. Posléze vypustíte informaci, že oběť v sobě měla alkoholu jako jeden z policistů na vánočním večírku. Těšíte se, že na této drobnosti, o které údajná vražedkyně vědět měla, ale nevěděla, ji policisté utočí. A ono - to nehraje žádnou roli, nijak se s touto informací dál nepracuje, a i když asi v té krabici, co přinesli, byla jedna láhev, určitě by po ní učitel nebyl opilý jak někdo na vánočním večírku. Plus samozřejmě zpětně člověk odhalí pár dalších logických nesmyslů (třeba časovou posloupnost, dopisy v obálce, ale údajně psané v počítači, zjevný agresivní psychopat mezi scientology apod.). A Dejdar tedy hraje taky nějak na půl plynu, a nikdy nevím, jestli chce být děsně vážní, nebo občas i vtipný. Nejlíp tady nakonec zahrál Jan Kolařík. ()

sorrow 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zabít někoho jen proto, že mě už nechce připravovat k maturitě a že už nechce být Clear? Velice nepravděpodobné. Kde vzali ti tři pobertové zbraň, přece nemohli vědět, kde ji má Kylián uschovanou. Určitě by všichni měli žaludek na to, jen tak zabít člověka, to je přece naprosto běžná věc, jako zajít koupit rohlíky do sámošky. Lorencová jen tak vezme vraždu na sebe a půjde si odsedět 10 let, a to z nějakého sentimentu kvůli své zemřelé dceři, opět nepravděpodobné. Pokud samotná vražda je hloupost, pak i vyšetřování vypadá hloupě. Navíc mě osobně vůbec nezaujalo toto pátrání, kdy Specialisté celou hodinu mudrují u stolu a v poslední vteřině si samozřejmě Strouhal konečně něčeho všimne a vše bravurně vyřeší. ()

Peabody

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějaké rané díly jsem výživně poplival, ale ono se to nějak zvedlo (nebo že bych vyměkl?). Tak základ zlepšení je podle mne ve scénářích, které šly nahoru a i když nejsou zcela čisté co do logiky nabízejí zajímavé a nezvykle zápletky, navíc pominuly takové ty strašné náhody a kraviny co byly na začátku seriálu časté. Oceňuji tady navíc nelineární vyprávění s retrospektivami, toho se jiné komerční seriály bojí jako čert kříže. Jako oddech to docela jde. Pan Dejdar je navíc výrazně lepší herec než pan Prachař (genetika herectví negarantuje, jak je vidět i na Hrušínských, ve třetí generaci obou rodin už je to skoro nula). Scientologů u nás asi není moc, ale obávám se, že sílu zde popsanou mohou mít. Asi uvidím, jak to půjde dál. ()

Reklama

Reklama