Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze (167)

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný kraj se pyšní malou vesnicí pojmenovanou Břeh a největší koncentrací sériových vrahů ve střední Evropě (možná na světě?). Krom toho vyniká obzvláště vlezlým dramatickým podkresem a celou skvadrou postav v různém stádiu unylosti. Příběhy jsou dost nešťastně rozpůleny, nezřídka se pravý pachatel objeví až v závěru. Asi nejvíc mě bavila figura Slámy, který jako jeden z mála nepřehrával a byl zábavný. Skoro mi to připadá, že si Roman Kopřivík sednul s Romanem Mrázkem a řekli si ! Čím bychom mohli zvednou sledovanost?Teď jsou v oblibě kriminálky a s nádechem tajemna, koukaj na to hlavně ženský, tak tam dáme něco dojemnýho, třeba by mohl hlavní hrdina na něco umírat (ale pak se musí samozřejmě uzdravit, to by nám divačky neodpustili!), přidáme něco roztomilého, nejlépe nějaké zviřátko, co třeba pejska ...? "Protřepat, nemíchat ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Temný Kraj se mi líbil o něco více než Policie Modrava, na níž mě zaujalo pouze prostředí, v němž se příběhy odehrávaly. V případě tohoto počinu se mi líbil nápad se specialistou na sériové vraždy, jenž prakticky umírá na nádorové onemocnění. Odstěhuje se tedy na venkov a jen vypomáhá tamní kriminálce a též kolegovi z Prahy. Pochválit mohu atmosféru některých dílů, které svědčí zdařilá hudba a také zaujatost jednoho z policistů venkovskými pověstmi a povídačkami, jež mají vždy nějakou spojitost s daným případem. Jednotlivé díly nemají moc spád, což je dáno tím, že jsou děleny na dvě části. Je tomu tak pravděpodobně proto, aby se mohl více řešit i osobní život hlavních hrdinů. Vše, co je na tomto seriálu dobré a zasloužilo by si vyšší hodnocení, pohřbívá občas do očí bijící nelogičnost, naivita, herecké výkony některých kriminalistů a zejména pak finální záhadný lék na léčbu Petra Kraje. Závěrem bych ještě pochválil Lukáše Vaculíka, který mi na svoji roli perfektně pasoval, ale také Martina Trnavského, jenž tu i přes menší prostor předvádí slušné představení. Dávám 3* stejně jako Policii Modravě či Mordpartě, které však řadím o stupínek níž, byť dát jim 2* nebo Temnému Kraji 4* se mi nechce. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 5/10 Hudba 7/10 Scénář 4/10/// PLUS: rozhodně Lukáš Vaculík a sympatický Egon (ale žádný komisař Rex z něho není), líbil se mi herecký projev Martina Trnavského a věší role pro Kristýnu Novákovou (kde jen jsou ty Pelíšky), občas dobrá atmosféra a celkově hodně oddechová a nenáročná záležitost MÍNUS: některé postavy spíš nesympatické karikatury (Jan Teplý ml.), spousta berliček a kliček ve scénáři, často nepřekvapivé, nelogické./// Shrnutí: čekal jsem víc a začátek vypadal slibněji, ale postupně seriál zabředal a "rodinných" problémů a jako kriminálka moc nefungoval a ani se o to nesnažil. Často hodnotím dost nadsazeně, takže pokud už dávám průměrné hodnocení, je to vážné slabé./// Celkem 54%/// ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Totální ujeťárna. Prima to zase přestřelila. V severních Čechách to asi není žádná sranda. Nejlepší je Lukáš Vaculík, který si povídá se psem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál má chvílemi skutečně dobrou atmosféru, genius loci fary taky zpočátku funguje, a dokonce i některé případy byly zajímavé. Ale vztahy postav jsou skutečně jen nahozené (co se vlastně dozvíme hlubšího a bližšího o Vaculíkovi? Co o zvěrolékařce kromě toho, že má manžela v cizině a nyní se vrací? Co o dědovi, kromě toho, že chlastá? Co o policajtovi - spisovateli, kromě toho, že furt žere a žena mu zahýbá?), nabízející se určité mystično (strýc, stará fara a "poklady" v ní, temná minulost hrdinů, větší propojení a sepětí legend a případů), to zde nijak rozvedeno není. A u spousty případů policisté přehlížejí důležité stopy, jen proto, aby se každý případ mohl roztáhnout na dva díly. Nebýt tady ta skvělá kamera, výborně zvolené lokace, charismatičtí Trnavský s Vaculíkem (i když občas nemají co hrát a jen se tedy alespoň charismaticky tváří) nebo zajímavá Nováková-Fuitová, tak je to vážně hodně mizerné. ()

Tommassi3

všechny recenze uživatele

Koukám, že nám Lukáš Vaculík tahá Mirku pěkně za culík..;) Spáčilovou samozřejmě !! To její smířlivé hodnocení totiž jen dokazuje, proč jsem se Temného kraje tak bál, a navíc potvrzuje, že přední - Pokud tedy předkem myslíme to, nad čím koni vyrůstá ocas.. - tuzemská filmová kritička opravdu tápe.. Prej žánrová ozvláštnění !! To musel bejt ale matroš, panečku !! ;) Jeden se může smíchy potrhat.. Čarodějnické tvůrčí duo, zde naprosto mimo mísu, milovníky primáckých vztahových telenovel důvěrně zvané El Barto, bude zřejmě naopak milovníky krimi strašit ve spánku ještě dlouho poté, co Temný Kraj(íček) upadne v zapomnění a nahradí ho nějaká další podobně trestuhodně ambiciózní zhovadilost.. Další pseudokrimi jen pro VIP.. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Spojit lidové pověsti s vyšetřovanými zločiny není vůbec špatný nápad a kdyby opravdová mysteriózní atmosféra nebyla přítomna jen ve sporadických záchvěvech, venkov nebyl zobrazen jako poněkud svérázné panoptikum a prostor dostaly také jiné typy pachatelů než jen samí vraždící maniaci, bylo by to mnohem příjemnější. Nicméně, nemůžu říct, že by mě to nebavilo, především asi díky zajímavé hlavní postavě a jejímu představiteli, který má charisma. 55 % ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ač byl avízován seriál plný záhad a mystičnosti, dodali nám řekla bych průměr. A nakonec jsem zjistila, že seriál byl zřejmě pojmenován podle nádoru Petra Kraje, který měl v hlavě. Doktor, mimochodem manžel jeho milenky, řekl, že je tam temný kraj nádoru. Takže za mě celkem zklamání. A teď, po shlédnutí pěti dílů z 2. série, musím konstatovat, že první série byla ještě o dost lepší, než druhá. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Tak ne. Uvažoval jsem i o **, ale ten poslední díl, to byl vrchol diletantství snad na všech frontách. Sestry Bártů by se měly navzájem oběsit ve prospěch zdraví divákových mozkových buněk, jež samy postrádají. --- Temný kraj a jeho lehce příliš okatá inspirace Temným případem, hlavně co se úvodních titulků týče. Navíc hudba mi přespříliš připomíná právě Temný případ a navíc se k tomu naprosto nehodí, to si někdo fakt spletl českou vesnici s bažinami Louisiany :D --- Lokální policajti jsou jeden jako druhý idioti. Repliky Vaculíka, ohlašujícího sériové vraždy, nutí k smíchu. Výsledek ale k smíchu není, raději se to mělo jmenovat "Smutný kraj". Vaculíkova postava totiž temná není, takže se ani nemusel jmenovat Kraj. Zahozená možnost, další česká škoda. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Lukáše Vaculíka mám radá, ale nechápu, proč vlezl zrovna sem, do tohoto nového městečka Midsomer a řeší zde jeho vraždy. Proč mám pocit, že se seriál natáčel ve Středních Čechách a ne někde na severu republiky? Já se toho dojmu nedokážu zbavit. Lidové pověsti jsou zde úplně zbytečné, nicméně, chápu ten policajtův koníček. Každý máme něco, v čem se realizujeme, co nás baví a naplňuje. Vadilo mi rozdělovaní příběhu na dva díly. To mělo být jako originální? Neokoukané tváře byly moc dobrý tah. Jednotlivé případy jsou jistě zajímavé. Vycházejí určitě z těch skutečných, ale jejich zpracování působí poněkud ospale a nudně. Lukáš Vaculík mi na Petra Kraje pěkně sednul. Zbytek je ale bohužel spíše do počtu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Seriál má potenci, ale je odbytý. 1) Vyšetřování všech případů probíhá vždy podle stejného schématu. První hodinu může divák klidně vypustit, podezřelí jsou nevinní. Až ke konci se objeví pachatel - většinou podle pravidla deus ex machina._____ 2) Policejní postavy jsou více karikatury než skutečné postavy - k práci nepříliš tečná (netečná) šéfová, na nervy jdoucí salámista a snaživý frajírek._____ 3) Linka Kraj - zvěrolékařka - její manžel neuspokojí asi nikoho._____ 4) A tak mě nejvíce zaujal již 41letý Jan Teplý ml. (snaživý policista Coufal), který ve svých džínách a ve své roli na mě působil neobyčejně sexy a tuším, že labrador Egon, kterého bych chtěl domů._____ 5) 28.10.2019. Druhá řada je ještě horší. Nudná, neskutečně pomalá, samé klišé, opakuje stále těch pár zajímavých nápadů z dřívějška. 1* ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Snaha dodat do prostředí českého venkova jakési mystično se děvčatům Bártovým moc nevyvedla. Asi největším problémem jsou doslova tragičtí kriminalisté (nebo raději karikatury na kriminalisty) v podání Zimy a Teplého. Na Vaculíka s Trnavským se ale koukalo celkem hezky a některé případy byly opravdu zajímavé (i když nepotřebovaly natáhnout do dvou epizod). A nebudu lhát, na třetí hvězdičku to docpal pejsek Egon ;). Druhá řada ovšem znamenala fatální kvalitativní sešup ve všech směrech, hlavní postavy se nepochopitelně odklonily od svých vybudovaných charakterů a přibyl další problém - Rosťa Osička v podání Davida Suchařípy, jehož projev by v zahraničí jistě aspiroval na nějakou televizní anticenu. Další řadu už prosím ne. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný český seriál. Z tohoto prostředí máme určitě lepší díla. Herci mi zde sedí, to musím uznat, ale ty blbiny okolo. Největší zapadákov a jedna vražda za druhou, okres si vybírá případy, protože to na kraji nestíhají, tajné spisy se pokládají před dveře atd. Kdyby to tak bylo trochu více napínavé. Každým dílem se to přesouvá z kriminálky na seriál o životě v Břehu a mezilidských vztazích. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holky Bártů vymyslely nový žánr. Romantické telekrimi. Hloupost policistů mě opravdu uzemňovala, venkov je v očích "pražand" opravdu svérázný (nikoli reálný), ale na obrázky z krajiny kousek za Prahou a herce se docela hezky koukalo. Jak jsem ale několikrát konstatoval, o krimi jde až na posledním místě a čtení pověstí není mysteriózno. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Temný kraj měl u mě velké ambice. Pana Vaculíka mám rád, takže jsem mu v této roli fandil. ALE! Co se týká autorské dvojice Bártů, tak to je katastrofa!!! Ono nestačila Rodinná pouta a VKVéčka, která splodila, ale ona je Prima zaměstnala i do krimiálního žánru! S přibývajícími díly jsou dialogy a chování ústředních postav směšné a přehrávající. Člověk by se poblil při sledování takového hnusu! Proto po 4.díle končím, protože na tohle nemám nervy a svoje varlata mám rád (málem mě přítelkyně vykastrovala za to, na co se dívám)! 10% ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jestli první série byla docela originální konceptem a zpracováním, ta druhá je přehlídkou naprosté scénáristiké bezradnosti. Otřesné dialogy, oslí můstky, nikam nevedoucí dějové linky. Policisté v mnoha případech myslí tak pomalu, že Poirot by mezitím sepsal svoje memoáry ke všem svým uzavřeným případům. K tomu přidejte naprosto otřesné herecké výkony, kde nečestnou zmínku věnuji Suchařípovi, protože to co on předvádí, se jen tak nevidí (a doufám, že už taky dlouho neuvidím). ()

Reklama

Reklama