Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze (167)

blekekeke 

všechny recenze uživatele

V prvním díle jedna věta. Vražda, tady u nás? A pak to byl jeden sériový vrah za druhým ... a k tomu jim hrála hudba jak z kovbojky. A navrch jedna neuvěřitelnější postava za druhou ... v ještě neuvěřitelnějších příbězích. Ani ty "Stodolovi" na to neměli. Takže nakonec z toho nejlépe vybruslil Egon a Jan Novotný. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holky Bártů vymyslely nový žánr. Romantické telekrimi. Hloupost policistů mě opravdu uzemňovala, venkov je v očích "pražand" opravdu svérázný (nikoli reálný), ale na obrázky z krajiny kousek za Prahou a herce se docela hezky koukalo. Jak jsem ale několikrát konstatoval, o krimi jde až na posledním místě a čtení pověstí není mysteriózno. ()

Reklama

panMartin 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný český seriál. Strašně jednoduchý a nedomyšlený seriál, který ani není vtipný. Dialogy někdy úplně pitomé ,někdy standartní, ale nic vyjímečného. Vše je daleko od profesionální práce. Případy jsou jednoduché celkem je dobrá temná atmosféra. Celé je to točené klidným tempem. Za dvě a to jen díky Vaculíkovi a jeho psu, jinak bych s tím ani neztrácel čas. Velmi to připomíná levné krimi seriály komerčních televizí ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál má chvílemi skutečně dobrou atmosféru, genius loci fary taky zpočátku funguje, a dokonce i některé případy byly zajímavé. Ale vztahy postav jsou skutečně jen nahozené (co se vlastně dozvíme hlubšího a bližšího o Vaculíkovi? Co o zvěrolékařce kromě toho, že má manžela v cizině a nyní se vrací? Co o dědovi, kromě toho, že chlastá? Co o policajtovi - spisovateli, kromě toho, že furt žere a žena mu zahýbá?), nabízející se určité mystično (strýc, stará fara a "poklady" v ní, temná minulost hrdinů, větší propojení a sepětí legend a případů), to zde nijak rozvedeno není. A u spousty případů policisté přehlížejí důležité stopy, jen proto, aby se každý případ mohl roztáhnout na dva díly. Nebýt tady ta skvělá kamera, výborně zvolené lokace, charismatičtí Trnavský s Vaculíkem (i když občas nemají co hrát a jen se tedy alespoň charismaticky tváří) nebo zajímavá Nováková-Fuitová, tak je to vážně hodně mizerné. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný kraj má skvělou atmosféru, vynikající interiéry i exteriéry, úžasnou citlivou kameru a slušnou režii i herce, ovšem s výjimkou Suchařipy, který místo aby záporáka hrál, tak ho paroduje. Scénáře jednotlivých epizod jsou kolísavé kvality, druhá série je o dost slabší než ta úvodní. Většinou se tu hemží velký počet mrtvých a je dosti těžko uvěřitelné, že venkovští policajti, kteří jak sami zdůrazňují nemají pro takovou práci kompetence ani kvalifikaci, vyšetřují neuvěřitelné množství většinou vícenásobných vražd. Možná se na celý seriál podívám ještě jednou bez zvuku, budu sledovat jen ty skvělé záběry! Také tím vypnu hudbu, která všech 26 dílů omílá jen tři motivy (titulky je označují jako country, hezkou a dramatickou až velmi dramatickou). Jo a v Břehu někdo plete moc pěkné šály! ()

Galerie (323)

Zajímavosti (33)

  • Filmovalo se v obcích Horní Kruty, Konojedy, Zásmuky a zámku Štiřín. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Temný venkovský kraj se nachází poblíž Prahy, protože fara, kam se Petr Kraj (Lukáš Vaculík) nastěhoval, stojí u kostela v obci Konojedy na Praze-východ, jižně od Kostelce nad Černými lesy. Vesnice Břeh jsou tedy ve skutečnosti Konojedy. (rakovnik)
  • Natáčeno v Konojedech a Praze - Holešovicích. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama