Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (3)

Temný Kraj (2017) 

Seriál má chvílemi skutečně dobrou atmosféru, genius loci fary taky zpočátku funguje, a dokonce i některé případy byly zajímavé. Ale vztahy postav jsou skutečně jen nahozené (co se vlastně dozvíme hlubšího a bližšího o Vaculíkovi? Co o zvěrolékařce kromě toho, že má manžela v cizině a nyní se vrací? Co o dědovi, kromě toho, že chlastá? Co o policajtovi - spisovateli, kromě toho, že furt žere a žena mu zahýbá?), nabízející se určité mystično (strýc, stará fara a "poklady" v ní, temná minulost hrdinů, větší propojení a sepětí legend a případů), to zde nijak rozvedeno není. A u spousty případů policisté přehlížejí důležité stopy, jen proto, aby se každý případ mohl roztáhnout na dva díly. Nebýt tady ta skvělá kamera, výborně zvolené lokace, charismatičtí Trnavský s Vaculíkem (i když občas nemají co hrát a jen se tedy alespoň charismaticky tváří) nebo zajímavá Nováková-Fuitová, tak je to vážně hodně mizerné. ()

Čarodějnice (2017) (S01E01) 

Ok, beru, že je to půlka jednoho dílu, ale přece jen bych čekal, že se v něm něco stane. Jedna vražda na začátku, druhá uprostřed, třetí na konec jako cliffhanger. Přesně podle kurzu tvůrčího psaní scénářů. Mezitím se plácá jeden polda - učitel s krvácením z nosu, který chlastá a hulí a o jehož diagnóze nevíme nic. Jen je přepracovaný nebo tak něco. O vraždách taky nic - policisté nevyšetřují: za celou dobu jen jednou zajedou na benzínku zeptat se dvou lidí na zavražděnou. Nikde žádná pitevní zpráva, žádné zkoumání okolí mísa činu, žádné pátrání po pachových stopách, otiscích, žádné hledání v kartotéce, žádné využití pouličních kamer - jen rodinné problémy a náznaky, ale skutečně jen náznaky, nějakého možného mysteriózna v pozadí. Líbila se mi výprava, stará fara, ale to je tak všechno. Dialogy - hlavně u doktora nebo v hospodě - jsou životné asi jako sto let starý koňský salám. ()

Zjevení pokračování (2017) (S01E12) odpad!

Igor Bareš jako psychopat je sice dokonalý, ale vyloženě nesnáším, když ze mne jako diváka dělají tvůrci idiota. Tam běhá celá tlupa elitních policajtů celý den po hřbitově a nikoho fakt za tu dobu nenapadlo se podívat do márnice? Až jim pes milostivě v noci přinese botu? Kde ji mimochodem vzal? Celou dobu se mluví o pohřbívání a holka je ve vzdušné bedně, kde se nikdy prostě udusit nemůže? Bareš Trnavskému v podstatě říká, že holku pohřbil, a elitní polda to po celodenním výslechu okomentuje slovy, že jen plácá a vytahuje se? A ten cliffhanger na možnou druhou sérii - jako fakt jde elitní policajtka na sraz se zločincem bez zálohy, ale služební zbraň si nezapomene vzít? A kolikrát během tohoto dílu policajti řekli, že něco udělají, a pak seděli a žrali koblihy? Nebo že "tohohle chlápka jsem viděl v Panenském Týnci", a pak sedí a čekají, až tam zajede náhodou někdo jiný nebo to Vaculíkovi "geniálně" dojde v nemocnici? Fuj, jak by řekl Nero Wolfe. Ale toho tvůrci asi nemůžou znát. ()

Reklama

Reklama