Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový barevný český film, který vypráví dobrodružní příběh mladého vojáka, svobodníka Milana Pazdery. Na večírku se zamiluje do krásné mladé dívky, která o sobě tvrdí, že je na venkově na zdravotní dovolené. Jak se pozná, je to nebezpečná špionka, která se snaží pomocí Milana, který je písařem na velitelství vojenského tábora, získat hovorové tabulky. Zásluhou nadporučíka Lišky a zásluhou Milanových kamarádů, kterým se Milan svěří, je celý případ odhalen. Helena - špionka Irena Vágnerová - i její spojka Krejza jsou zatčeni. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (44)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Oj, to je roztomilý film! A s tak krásným poselstvím: Neboj se, soudruhu, udat ani vlastní milenku - i ona by mohla být špionkou. Buď vždy věrný straně, neboť ta jediná je neomylná. Pamatuj, že presumce neviny je překonaná buržoazní koncepce - vždyť sám soudruh nejvyšší prokurátor Sovětského svazu Vyšinský nás učí, že vina je kategorií objektivní: Kdo se stýká s někým, o němž strana prohlásila, že je špion, je sám špion. A nejsou-li věcné důkazy? Ale vždyť víš, co soudruh Vyšinský napsal: Třídní nepřítel je příliš rafinovaný než aby po sobě zanechával důkazy. Jediné podstatné je jeho doznání - ale to už je práce soudruhů z StB. Ty buď hlavně ostražitý a dávej pozor, abys někde nevyzradil důležité státní informace. Víš přece jaká je doba. Reakce nikdy nespí, jak říkal soudruh prezident Gottwald. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Smutný začátek tvorby Kachyni a Jasného. Ani mi tak nevadilo, že je to dobová propagačně tendenční agitka. To jsem věděl. U toho se člověk někdy alespoń zasměje. Ale ono to navíc bylo nudné, bez jiskry, bez napětí. Přitom je u toho filmu označení dobrodružný, drama. To pozdější Král Šumavy má také podobné hrdiny - chrabré pohraničníky a zlé agenty převaděče, ale tam je skutečně i to dobrodružství i drama. Tohle bylo dost unylé. ()

Reklama

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Krásně naivní, avšak pevně a bezelstně v lepší zítřky věřící Josef Vinklář je konfrontován s vypočítavostí a prohnaností cynické špionky Evy Kubešové. Můj úžas nad iracionalitou příběhu, v kterém Československo zřejmě představuje strategický modus operandi každého správného špiona, je střídán dětským nadšením ze skutečnosti, že Eva Kubešová má ve své ložnici stejné bakelitové rádio značky Talisman jako já. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Takové filmové lahůdky už se dneska nedají natočit. Proto je dobře, že máme CS film a FilmCS, co nám je servírují a jsou opakem dnešních tragicky nudných seriálů a filmů. Inu byla to velká doba, takže v ní o velké činy nebyla nouze. A při velkých činech vzniká i spousta chaosu, a nedorozumění.***Dva velcí režiséři se dobře při režii doplňovali, a potom si mohli spokojeně říct, něco se nám zase povedlo. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Svorně natočený debut dvou pozdějších významných českých režisérů zaujme především osobitým filmovým viděním třetího debutanta – režiséra Jaroslava Kučery, tvůrce, který během šedesátých let nenatočil jediný průměrný film a který se i toto začátečnické tendenční dílko, nenapínavé a nedobrodružné, plné patetických figur a papírových dialogů, pokusil povýšit na umělecký film. Žel jeho lyrické scény k příběhu nepřiléhají – potenciální napětí včas zřeďují, hrdiny zastiňují působivou venkovskou atmosférou plnou teplých barev, milostným dilematům konkurují bystrými studiemi pleti a osvětlení. A tak zatímco dva umanutí zelenáči oslavují bojeschopnost armády a přátelství ve zbrani, tak třetí nejzralejší básní krystalicky čistá haiku, která by se mohla zaskvět kdekoliv jinde, jen ne v tomto filmovém polotovaru z produkce Československého armádního filmu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Hovorové tabuľky, ktoré chcela Helena od Milana, boli špeciálne vojenské pomôcky, ktoré slúžili na šifrovanie obsahu správ, rozkazov a inštrukcií pri vojenskej komunikácií. (Dajman)
  • Jedná se o první hraný snímek obou režisérů. Brzy se však každý vydal zcela jiným směrem. (hippyman)

Reklama

Reklama