Reklama

Reklama

Recenze (3)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že to nieje veľmi rozsiahly pohľad na legendárny príbeh a pôsobí len ako nejaká rýchlovka ( 63 min ), má predsa len čo ponúknuť, teda hlavne pre tých divákov, ktorý nepohrdnú rannými filmovými dielami, ktoré v tej dobe jednoznačne pôsobili spektakulárne. Tak, ako tento. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Film, který vedl k prvnímu filmu společnosti Disney „Sněhurka a sedm trpaslíků“ (1937). Příběh pochází z pera bratří Grimmů, takže je trochu jiný než verze, kterou známe z adaptace Walta Disneyho. Tato raná filmová verze je nejstarší dostupná, protože ty ještě starší jsou bohužel považovány za ztracené, vychází z divadelní hry, v níž Sněhurku hrála Marguerite Clark, která byla tak úspěšná, že zákonitě dostala roli i v tomto filmu. Děj jako takový je spíše dobrodružnou fantasy, ale o pohádkově romantické jádro rozhodně ochuzen není. Při dnešním pohledu je pro nás české diváky nejzajímavější, že hned na začátku filmu rozpoznáme ve scéně v kuchyni motiv z pozdějšího českého filmu „Princezna se zlatou hvězdou na čele“ (1959) a celá scéna pojednávající o královském plese je totožná se scénou ve filmu „Tři oříšky pro Popelku“ (1973). Ovlivnila tedy tato klasická Sněhurka také české filmaře? Kromě příběhu je povzbudivá i výprava. Sídlo zlé královny a později i vnitřek chaloupky sedmi trpaslíků se samozřejmě natáčelo v ateliérech, ale jinak je přítomno hodně exteriérových scén, což celé vyprávění pozvedá. Co se týče kostýmů, jsou úžasné, ale dobově jsou takový zvláštní mišmaš. Ale to stejně diváci nepoznají, takže je to jedno. Další zajímavostí jsou pozdější převleky královny ve scénách, kdy se snaží zničit samotnou Sněhurku. Jeden takový převlek hraje herec Richard Barthelmess. Inu, když jde o dokonalost, dělají se proto věci neobvyklé. I přes své značné stáří je film stále kouzelný a plně překonává i mnohé Sněhurky pozdější. Ano, dnes se na to můžeme dívat všelijak, ale ve své době to byla skutečná filmová pecka. ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení! Klasická pohádka je ozvláštněna přidáním prostoru řadě postav (lovec, princ, královna, čarodejnice). Tohle pozadí jim sice nepřidá na hloubce, ale osvětlí jejich motivace a místo v příběhu. Film je to statický. Zaujme ovšem poměrně vyspělou strukturou vyprávění, kdy například jedna drobná událost ovlivní další o desítky minut později. Anebo uvedení jedné nevýznamné postavy z kraje filmu, poslouží k vysvětlení nestandartní situace na hradě posledních let. Škoda zbrklého závěru. Údajně jde o první film, který kdy viděl Walt Disney. Těžko tomu věřit, bylo mu tehdy už patnáct. Inspiraci zde ale hledal a našel určitě. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama