Reklama

Reklama

Alžběta II. - 90 let v 90 minutách

(TV film)

Obsahy(1)

Život a doba nejdéle vládnoucí britské panovnice prostřednictvím dosud nezveřejněných archivních záběrů, očima jejích nejbližších i očima filmového štábu, který ji směl natáčet i v soukromí... U příležitosti 90. narozenin královny Alžběty II. odvysílala britská veřejnoprávní stanice BBC dlouho očekávaný celovečerní dokument, který sliboval průlomový pohled do jejího soukromí a rozhovory s členy královské rodiny. Dnes mají možnost tento nevšední film zhlédnout i čeští diváci. Televizní štáb strávil s Jejím Veličenstvem běžný pracovní den, byl u jejích všedních povinností, zúčastnil se porad, ale sledoval ji také při některých slavnostních příležitostech a při charitativních slavnostech. Bonbónkem je královnina účast na slavnosti ženské organizace Women's Institute, kde, jak se mnohé služebně nejstarší členky shodnou, může být Alžběta sama sebou. Při každoročních oslavách v místní organizaci v Sandringhamu, kde je oficiálně zapsaná, se jí prý dokonce jednou stalo, že ji někdo označil za milou paní „mimořádně podobnou královně". O životě vedle této osobnosti promluví její nejbližší – princové a princezny se svými rodinami. Chybět nebudou samozřejmě ani nejpopulárnější z nich – William a Kate, jejichž vřelá slova diváky odzbrojí svou upřímností. Dozvíte se například, jaký byl Katin první vánoční dárek pro královnu. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Průlomový pohled do soukromí Alžběty II., ve kterém se divák přesto vůbec nic nedozví o její reptiloidní formě, shape-shiftingu, existenci krvavých rituálů či obětovaní dětí? Průlom se evidentně nekonal, ba naopak. Vyznění tohoto dokumentu se totiž zcela rozchází i s pouhým mainstreamovým vnímáním Alžběty II. a dochází zde k její nekritické idealizaci, až téměř zbožtění. Chvíli jsem dokonce uvažoval, jestli se ze strany tvůrců náhodou nejedná o důmyslnou satiru. Bohužel nikoliv, takže nelze ohodnotit jinak než odpadem. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

No no... Takhle oslavný dokument o sobě nemají ani Ježíš s Jánošíkem dohromady. Jakoby se snad Británie krom vystoupení z EU měla i potopit, kdyby někdo o Jejich Veličenstvu prozradil, že si po večerech kouše nehty. Takováhle jednostrannost mě neba. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný (a hlavně lidský) průřez životem a aktuálními povinnostmi jedné obdivuhodné dámy. Ač má dokument pouze 90 minut, nechybí ani pár osobnějších informací. ()

Marze odpad!

všechny recenze uživatele

Pro mě dokument o zdegenerované zemi a královně.Že bych také omdlel když Alžběta předstoupí? ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Úhledně zabalený dárek v podobě 90 oslavných minut, plných obdivu a úcty. Jasnou oblohu nekazí ani nepatrný mráček křivého slůvka nebo kritiky, je to koneckonců televizní birthday party a devadesátiny jsou devadesátiny. Také mám v povaze chronické remcalství, ale na druhou stranu: ráda se budu 90 minut dívat na dobře vypadající, kultivované a reprezentativní britské modrokrevníky, než 9 vteřin na českou Jeho Veličenstvo Popelníčka I. Ovara Lihoviče, z vůle lůzy vládce. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Hezký, nijak pro mě extra zajímavý, s pár novými záběry, které nebyli ještě ukázány, ale že by to bylo nějak průlomové - to se říct nedá. Na sobotní odpoledne u kávy se sušenkou - jako dělané :) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pekne natočený medailón o kráľovnej aj v neformálnych situáciách a s rodinou, s komentárom veľkého spektra osôb, obsahujúci pár zaujímavých záberov, hlavne z jej úplného detstva. Ale keďže nie som jej poddaný, mimoriadnym nadšením ma to nenapĺňa. V komentároch sa tu dokonca našlo pár exotov, ktorí od dokumentu BBC pri príležitosti deväťdesiateho jubilea očakávali otváranie kontroverzných tém kráľovskej rodiny alebo niečo podobné. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Her Majesty je naprosto dokonalá a to od holčičky! Takto nějak si přestavuji hlavu státu... Na netu je mnoho oficiálních pořadů pojednávající o královské rodině (mají i webovky) – dost na nich ulítáváme! :-) Docela rád bych byl poddaným jejího veličenstva... Až se Kate stane „paní královou“ bude se sice na co dívat, ale to charisma tam (při vší úctě) nejspíš nebude. Holt rasu ničím nenahradíš... ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavý co se královských povinností týče. Ovšem to zbožnění a žádná kritika či alespoň náznak něčeho špatného. To tomu chybí. ()

Arutha8 

všechny recenze uživatele

Zajímavé záběry z veřejného i soukromého života královny. Průřez dějin z perspektivy stárnoucí dámy, která dál vykonává svou službu, zatímco svět se za těch 60 let neuvěřitelně mění. Místy je to příliš oslavné a chybí např. její kontroverzní vztah s princeznou Dianou. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Dokumenty z produkcie BBC, ostatne ako ich všetky ostatné programy, sú zárukou kvality. A ak BBC spraví dokument o osobe, ktorú si na Britských ostrovoch vážia najviac, je jasné, že dozaista nesklame. Nesklamal, ale na druhú stranu ani toľko nenadchol. Pohľad do vnútra fungovania a života britskej kráľovskej rodiny je v tomto prípade naozaj zaujímavý a jedinečný, keďže výpovede o osobe Kráľovnej nezaznievajú len z úst "obyčajných" ľudí, ale aj priamo od rodinných členov monarchy. Budúci dediči trónu, šľachtici a vojvodovia vynášajú Kráľovnú do nebies, velebia ju, ale to je práve to, čo samotnému dokumentu najviac škodí. Je síce zrejmé, že film, ktorý sleduje 90 rokov jej života nebude rozoberať škandály kráľovského dvora a ich rôzne aféry, ale malý kúsok sebakritiky by dozaista nezaškodil. Takto je Kráľovná prezentovaná možno len z jednej strany a tá druhá ostáva mierne zahalená. Our Queen at Ninety nie je dokonalou záležitosťou, ale čo sa jedinečnosti týka, tak určite áno. Rozhovory s Royal Family znejúce z obrazovky televízoru vo vašej obývačke je zaujímavé počúvať a sledovať, hoci sú trošku podfarbené jednostrannosťou. Keď si to však odmyslíme a zameráme sa na druhú stranu dokumentu, tú vizuálnu, je to ešte lepšie. Kvalitné zábery z kráľovských sídiel a palácov a pohľad do ich vnútra ocenia nielen milovníci Britského impéria, ale aj bežní diváci, ktorí možno vidia monarchistický štýl vládnutia v 21. storočí ako prežitok minulosti. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Spíš než dokument je to oslavný portrét. Vcelku zajímavý a nenudící. Každopádně je to neuvěřitelně vitální paní s milým úsměvem ()

Slahy94 

všechny recenze uživatele

Tak především to není dokument. Jde spíš o velmi zploštěný a zidelizovaný pohled na královnu, ve kterém se člověk o královně, o její minulosti, o jejích hodnotách, postojích, názorech dozví velmi málo, což je dáno asi tím, že sama královna (jak má ve zvyku) v dokumentu téměř nepromlouvá. Je pozoruhodné, jaký respekt a úctu, hraničící až s úctou náboženskou, královna vyvolává v očích (nejen) britské veřejnosti, ale pokud danou osobu takhle vnímáte, stěží o ni můžete natočit seriózní dokument. Je až úsměvné, s jakou urputností se tvůrci snažili vyhnout jakékoliv ožehavé politické otázce, nebo nedejbože princezně Dianě, a aspoň malý náznak kritiky v tomto filmu nemá co dělat. Prostě o tom tenhle film není. Dostane se vám jen portrét pozoruhodně vitální ženy a náhled do jejího soukromí plného neskutečně nákladných banketů, slavností, ceremoniálů a taky projevů její královské rodiny nešetřící chválou a superlativy na ni. Z hlediska politického je opravdu zajímavé, že i ve 21. století má monarchistická královská rodina v demokratické společnosti stále takovou úctu a podporu. Možná k tomu přispívá to, že sama královna má na změny v Británii jen minimální vliv, všechna špatná rozhodnutí tedy padají na hlavu vlády a ministerských předsedů a královna z toho vychází nedotčena. Díky tomu symbolický institut královny přežívá dál. 40 % ()

Pignon 

všechny recenze uživatele

Nejsympatičtejší na snímku byla lidská stránka prince Harryho a princezny Beatrice. Ostatní jenom emitovali bláboly a celé to bylo blbě natočené i sestřihané. Pusťte na to Sommerovou, jinak to vypadá jako levné propagandistické video o dlouhověké ženě bez vlastností. ()

Reklama

Reklama