Reklama

Reklama

Ztraceni v Česku

(seriál)
Česko, 2017, 4 h 4 min (Minutáž: 39–42 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Může se to stát i vám. Míša netušila, že se ocitne na ulici, Jiří zůstal sám na dvě malá vnoučata, Bahjat Sido s rodinou usiluje o azyl a Lucie má pádný důvod dostat se z vězení. Dokumentární seriál o lidech, kteří se snaží znovu normálně žít... Šestidílný cyklus Ztraceni v Česku sleduje osud čtyř respondentů (i rodin), kteří se vlastním i cizím zaviněním ocitli na společenském, psychickém i ekonomickém dně. Proč? Protože čtyřicet procent občanů ČR má nedaleko k chudobě a motá se v dluhové pasti. Každý druhý z nás má k pádu jen krok. Monitorovali jsme široký profesionální i občanský mechanismus případné pomoci i to, zda funguje „pomož si sám". (Nefunguje) Nový formát Ztraceni v Česku životy respondentů nefinancoval, ale členové štábu byli praktickou oporou. Zkusili jsme do hry vrátit obyčejnou lidskou pomoc, zájem a doprovod. Výsledek? Tři ze čtyř respondentů se vyhoupli znovu do normálního života. Čtvrtá si ještě chvíli počká, ale minimálně záznam její snahy jí další kroky v životě ulehčí. Žádná z cest nebyla přímá a jednoduchá. Ale může být vodítkem pro další, kteří se v cyklu částečně, či cele najdou. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

zette 

všechny recenze uživatele

Koncept, ktery nejen diky Trestikove je kazdemu znamy a je velmi vdecny. Snad az na dedu, ktery ma v pestounske peci vnoucata jde jen tezko s nekym nejak moc sympatizovat. Zajimave to ovsem je... ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Další sociálně angažovaný dokument / reality show, který se ČT vymkl z rukou. Po Paterčatech, kde hlavní romská "hrdinka" působila místo oběti jako arogantní, věčně ublížený lenoch, který se nechá obskakovat, ale za nic neděkuje a po pořadu Příběhy obrácení, kde do dialogu mezi mladými věřícími různých náboženství hodila vidle neustále dotčená a pyskující muslimka, která z pořadu rychle zdrhla a před "nevěřícími" se uzavřela do ghetta, je tohle další podobný kousek. Místo aby ČT ukázalo utrpení muslimských "uprchlíků" v Česku, což mělo jistě v plánu, ukazuje rodinu, které prostě nejde pomoct. A na to přijdou docela rychle, když hlavě rodiny není nic dost dobré, protože v Sýrii prý byli někdo. Z jejich kritiky české pomoci uprchlíků, pod kterou si zřejmě představují zámek se služebnictvem a doživotní rentu, by praskla žilka snad i "ombudsmance" Šabatové. Nabízenými byty i prací prostě opovrhuji a nakonec radši zdrhnou zpět do toho proklínaného uprchlického tábora... Jednoduše mazec. Ale u těch třech ostatních už lze doufat, že jestli opravdu chtějí, tak se z toho vyhrabou. Zvlášť děda samoživitel, tomu nejde nedržet palce. ()

Simomon 

všechny recenze uživatele

Nenapadny, ale o to pusobivejsi dokumentarni cyklus. Ztraceni v Cesku sleduje casosbernym zpusobem osudy bývalé alkoholičky, uprchlické rodiny, dedy s osvojenymi vnoucaty a trestankyne. Dokumentu se dari nevstupovat do děje a hlavne nepredkladat zadny svuj nazor (coz je potreba ocenit predevsim v pribehu uprchliku). Vytknul bych asi jen mozna nekdy zbytecne dlouhe epizody a prilis omezeny koncept casosbernosti- 1 rok je proste málo. POSLEDNI SLOVO: Pokud bude ČT dal vytvaret takovyhle alternativnejsi obsah, budu s radosti platit konc. poplatky! 4/5* ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument. Děda pečovatel, bezdomovkyně alkoholička, zadlužená "prostě" vězenkyně, kurdská rodinka. Děda s homelessačkou zaslouží uznání, ostatní moc ne. ()

Reklama

Reklama