Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klasický severský thriller je zasazený do dalekého Norska, kde se odepsaná novinářka snaží informovat o tom, co se zpočátku jeví jako důlní neštěstí. Čím hlouběji se však do případu noří, tím naléhavěji zjišťuje, že jsou jeho okolnosti mnohem složitější a nebezpečnější, než dosud předpokládala. Snímek KINGS BAY je inspirován skutečnými událostmi, k nimž došlo v roce 1962, kdy tragický výbuch v uhelném dole zabil 21 lidí a následný skandál zapříčinil pád norské labouristické vlády. Novinářka Harriet Hansenová se ve snaze vzkřísit svou kariéru začne šťourat v padesát let starém případu. Během svého vyšetřování mimo jiné narazí na staré ruské kazety, které odhalují temnou pravdu. Co když to, co se stalo na Špicberkách, nebyla nehoda? Co když vláda dostala varování, že se něco stane? (HBO Europe)

(více)

Recenze (20)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Slabší rozjezd, ale silnej dojezd. Atmosféra nepříjmně severeská, politici jako vždy a všude, stejný zmrdi. Filmu prospěla krátká stopáž ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ešteže sa tento konšpiračný triler odohráva v Nórsku a má tak tú správnu chladnú atmosféru, kde sa vyšetruje v čapiciach a rukaviciach a to teplo, kedy postavy vstúpia do interiéru a idú si dať kafe cítite aj vy. Inak sa tu dozvedáme informácie, ktorých odhalenie by spôsobilo dnes v spoločnosti tak maximálne pokrčenie plecami, že v studenej vojne sa predsa robili svinstvá a 21 obetí v prorovnaní s vojnami je nič a čo dnes s tým, ale možno to v Nórsku berú inak a je to samozrejme len dobre. Novinári sa rozprávajú o tom, že sa im podarilo oddajniť nahrávky s pomocou jednej osoby, ktorá úplne náhodou zomrela na infarkt. Investigatívcov akosi nenapadne hľadať súvislosti. Dej sa odvíja pomerne predvídateľne až do konca, ten ale nepôsobí ako predpokladaný pravý hák do divákovho oka. Asi preto, že sme to už videli inde, viac menej očakávali a nakoniec ani nevyznieva vzhľadom na okolnosti príliš logicky, aspoň pre mňa. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovia politicky investigatívnej žurnalistiky si prídu možno na svoje. Bežného diváka to môže trochu nudiť. Pointa je ale jasná, novinár je len malý pán a určite by sa nemal stavať veľkému Rusku alebo všemocným Spojeným štátom americkým. Štýl je typicky škandinávsky, pomalý, niekedy akoby bez života, orientovaný čisto na prípad. Nestrhne, len poučí a informuje. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ta zvědavější část publika vydrží až do konce. Moc zajímavý způsob vyprávění to není. Zvlášť expozice - úvod je moc dlouhá. Až později se dostaví nálada kriminálek. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Severská dráma o novinárke a starom prípade z roku 1962, ktorý ututlala nórska vláda. Slušná hudba, temné spracovanie. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Typicky mrazivá severská atmosféra dává zapomenout na spíše televizní look i fakt, že se toho ve filmu zase až tak moc neděje. Nebo děje, ale drtivá většina příběhu je o dialozích a novinářském pídění. Nic proti tomu, ale mě tady chyběla gradace a trocha napětí. Pokusy tu sice jsou, ale vyznívají nijace. Ale přesto mě film donutil vydržet až do konce, protože i přes nedostatky příběh budí zvědavost. A líbil se mi i projev hlavní hrdinky. Český dabing tradičně žádná hitparáda, takže pokud máte možnost a schopnosti, zkuste to třeba s anglickými titulky. 60% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Má to sice severskou atmosféru,zase se mi při odkrývání politickýho hnusu zvedal kufr,ale jinak žádná sláva to není.A prakticky ten konec vyzní jako "rychle pryč vod toho,a domu do sprchy".Tohle dosáhlo na tři hvězdy jen hodně těsně.50%. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

norové fakt politiku točit umějí a šťourat do vosího hnízda je opravdu nebezpečné.kolkrát jsem se až oklepala jak byl ten film autentický.Chlad z něj přímo čišel.Pokud chtěli tvůrci zabrnkat divákovi na emoce tak u mě se jim to povedlo ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Nebýva pravidlom, že zvyknem sledovať filmy v TV. Štvú ma reklamy každý 15 minút alebo to, že môj systém mi nedovoľuje napr. na HBO si dať pauzu a skočiť si dať cígo na balkón. Lenže keď sa jedná o škandinávsky thriller tak je to obrovská výnimka. Preto som bol rád, keď som pri prepínaní narazil na tento film, ktorý akurát začínal. Vonku zúrila parádna búrka a to je ideálna atmosféra na sledovanie práve tohto žánru. Zo začiatku to začína ako klasa z prostredia krajiny vikingov. Krásne prostredie nórskeho Tromso ju počiarkovalo hlavne okolitou prírodou, ktorú kamera síce moc často nezaberá, ale každý záber stojí zato, Jedine čo som nevedel, bol ten pocit, že som nevedel daný film podľa žánru zaradiť. Divák to spozná až po cca. 40 minútach (to myslím spozná dokonale). Ide o investigatívnu žurnalistiku a tú som si hlavne pri filme Spotlight fakt obľúbil. Dvojica miestnych novinárov sa ponára do vyše 50 ročnom prípade nešťastia, ktoré sa vláda snažila a aj snaží ututlať. Fakt po čase to človeka dostane a dokonca si tú šialenú samotársku novinárku aj obľúbi. Škoda, že film má strašne rýchly koniec, z ničoho nič BOOM a THE END sa objavilo na obrazovke, čo bola škoda. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Absolútne pozitívne prekvapenie zo severu! Celkom premyslený a sfilmovaný príbeh, ktorý je spracovaný na základe osvedčených postupov. Avšak s opatrnými hereckými výkonmi (na všetkých stupni). Pomalšie tempo tu nevadí, divák sa nenudí. Záver veľmi silný a bolestivý. Osobné hodnotenie: 83% (****) ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Začíná to jako komornější televizní film, ale postupem času se atmosféra zahušťuje a napětí vzrůstá. Scénář je dobře postavený, divák zůstává hodně dlouho v očekávání, než se odkryje celé pozadí. Pak už to za nic nestojí a závěr je vyloženě nepovedený. 3+ ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Poměrně dost nudný politicko-novinářský thriller, věnující se snaze o zveřejnění staré události. Klady: tak by to opravdu skončilo. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Typický severský snímok, ktorý však neponúka príliš veľa strhujúcich momentov, preto len priemerné hodnotenie. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Má to atmosféru a příběh, který ukazuje na to, že od časů "Tří dnů Kondora" se moc nezměnilo, když jde o vládní zájmy a dělení nerostných bohatství... ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o novinářích, kteří se chytí případu, který si ale norská vláda nepřeje zveřejnit. Ačkoliv se to nezdá, tak v tomto jde opravdu do tuhého a když už se nakonec zdá, že vše vyjde na jevo, tak přijde zrada z vlastních řad. 55% ()

Mark1983 

všechny recenze uživatele

Svou atmosféru to bezpochyby má, i když se zpočátku někomu může zdát film nudný, ale pravda je, že začátek nijak zvlášť zaujatelný není, ale s postupem času se film vydá zajímavějším směrem. Přesto doporučuji neočekávat neočekávané, aby nenásledovalo zklamání z pocitu obyčejnosti. ()

durkes 

všechny recenze uživatele

Severský pokus o investigatívno-politický thriller, ktorý ani neurazí, ale ani nenadchne. Záver odkukaný od Polanského Muža v tieni, ktorý je najlepšou časťou celého filmu. ()

Reklama

Reklama