Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (CinemArt)

(více)

Recenze (146)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je tu naozaj vsetko. Krásna princezná, zákerný princ, hlupák čo ma veľa stastia i nejaká ta čarodejnica či ohava s dlhým nosom. Scenéria bola prenadherna i tá komedialna stránka ma bavila, len to bolo strasne predvídateľne. Ale napríklad také triky sa vydarili, to naozaj chválim, Ale v tejto dobe, táto rozpravka uz tak nenadchne. Keby bola z 90 rokov, to by bol iný poprask. Slabé 4* a idem i na ďalšiu časť. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tématika trollů mě až tak nebaví, ale například v našem českém rybníčku by mohla být velmi osvěžující. V norské produkci mě až tak nepřekvapí, ale i tak pro mě působí v pohádkovém žánru celkem svěže. A snaha o jisté fantasy dobrodružství ve spojitosti s pohádkovostí tady určitě byla a mohu říct, že jsem určitě viděl tak trochu netypickou pohádkou. Ale zároveň musím dodat, že originální formě trochu chyběl šmrnc ve zpracování a tak byl výsledek takový průměrnější. Mohla to zachránit hezká milá princezna místo toho emancipovaného cosi. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* tak jsem letošní vánoční pohádkové žně zakončil dvěma norskými pohádkami, které jsou součástí plánované trilogie. A mě to jen potvrdilo známé rčení "Nejlepší nakonec". My máme za hrdinu hloupého Honzu a Norové asi nešikovného Espena. Hlavní roli tu kromě herců má krásná příroda, úchvatné norské scenérie, ale můžeme se pochválit i za hezké české lokace. Ale i tak mám pocit, že s mnohými záběry jim dost vypomáhaly počítače, jak jsou neskutečné. Vždycky však stojí pohádka na příběhu a když jsou všechny téměř na jedno brdo, tak hodně záleží na pojetí. Této docela sluší moderní háv a naštěstí její atmosféra neztrácí na kouzlu, i když si čeští diváci musí zvyknout na drsnější pojetí. V prvním dílu - Cesta za králem trollů je to vesměs o Espenovi a jeho cestě za záchranou princezny (a nebo kvůli zlaťákům?). Nebylo to špatné, jen trošku jednotvárné, ale chyběl tam ten ženský element, který se projevil až v Cestě za živou vodou (druhý díl). Ta mě bavila už o stupeň víc a jak jsem psal na začátku, tak to byla ta pomyslná třešnička na dortu - teda když počítám jen ty moderní pohádky. Takže za mě palec nahoru. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Norové jsou převážně známí svým tvrdým přístupem a temnou atmosférou. Miluji od nich seriály a i několik krimi filmů. Když se k nám dostala pohádka, docela mě to překvapilo, ale na druhou stranu proč ne. Může být zajímavé vidět, jak se s tím poprali. A musím říci, že se jim to krásně povedlo. Je to sice typická šablonovitá pohádka, ale potěšila. Je to krásně barevné, má to humor, myšlenku. Musíte se naladit na vlnu rodinného filmu (pohádky) a bude se vám to líbit. Oproti české tvorbě je toto skoro oscarový snímek. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Poučný příběh o tom, že nemusíte být chytří, abyste udolali trola a získali princeznu. Můžete být i solidní debil. Hlavně když inteligence vašich protivníků lehce olizuje nulové hodnoty a navíc po cestě v pustém lese najdete spoustu předmětů, které se mohou hodit. Pohádku o tom, kterak blbý, blbější a nejblbější ke štěstí přišli lze doporučit do každé rodiny. I když ten překlad názvu krutě vyignoroval pana Griega, hrdina se nejmenuje Pír, o Gyntovi ani nemluvě, čtvrtou hvězdu přidávám za identifikaci Jana Pavla Filipenského. No dobře, nejen za něj. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Pokud k tomu přistoupím jako k oddychovce pro děti, pak se mi to moc líbilo. Na druhou stranu, co jiného od toho taky čekat, že jo? Parádně udělané, vtipné, místy i napínavé, s pěkným příběhem, archetypy dobra a zla - tohle jsou podle mě základní atributy kvalitní pohádky. Nenáročným divákům můžu jenom doporučit. 90% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná, ač ne příliš originální pohádka, která se ale podle mě svou severskou mytologií, českým prostředím a maskami musí českému publiku hezky zavděčit. Je tu tak nějak všechno, co si na klasické pohádce můžete odškrtnout. Výhodou tu jsou i sympatické postavy a humorem to taky plní očekávání. Že na ty pohádky ale zas tak nejsem, tak dávám tři úctyhodné hvězdy. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

No, když pominu, že jsem se nechal asi jako spousta jiných ošálit tou nálepkou fantasy, tak uznávám, že pohádka to nebyla úplně špatná. Překvapivě v ní byla spousta prvků, které známe z našich pohádek a kdyby jste trola změnili na obra, umím si představit, že by něco takového vypotil i Troška na svém tvůrčím vrcholu. Princezna, která se nechce vdávat, tři bratři, jeden packal, zlý princ a jeho poskokové, čarodějnice(huldry)... . Pokud něco z toho, nač jsme zvyklí z českých pohádek chybělo, tak infantilní vtip a ten pohádkový patos, alias gold happyend. PS: české skály bych v norském filmu nečekal...mají tak krásnou přírodu a nenašli doma něco, jako naše Prachovky? ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

klasická rozprávka o obrovi, trochu namyslenej princezne, chudobnom chlapcovi a zákernom kralovičovi. Super hudba (aj na zaver) so skvelými sláčikmi... naviac užasná kamera a krajina. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Na nórsky rozprávkový fantasy film je to veľmi slušné. Príbeh banálny, nič prevratné, ale nuda sa nedostavila a to je hlavné. Herci na dané pomery asi celkom fajn. Troll vyzeral celkom dobre a celkový vizuál filmu veľmi pekný. Nie je to na opakované zhliadnutia, ale menšie publikum bude mať film zrejme rado, no u mňa priemer. 55% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připomnělo O statečném kováři, snad to, že pořád někam šli. Jinak je ale ta naše pohádka mnohem lepší než ta norská. Špatná není, ale čekal jsem víc. Tentokrát seveřané spíš zklamali. 60,% ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Docela fajn pohádka s neprovařenou norskou mytologií. Vážně se to točilo u nás? To Norové nemají hezkou přírodu? Ale nedá mi to, si nerýpnout ohledně docela do očí bijícího zákysu. SPOILER --- Pokud hlavní hrdina zvedne ruku se zrcátkem, aby posvítil na Trolla "prasátkem" z vycházejícího slunce, jak je možné, že Troll stojící ve stejné rovině jako hrdina, dávno neschytal sluneční světlo přímo od slunce, když byl o hodně vyšší? Bylo tak těžké, aby hrdina byl na nějakém vyvýšenějším místě, třeba na stromě? ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Nejlepší na této pohádce je, že je neotřelá. Není prostě jako klasická česká pohádka, kterých je v televizi kupa. Tohle má něco do sebe a to oceňuji. Ale nejvíce jsem si stejně užíval úžasnou skandinávskou hudbu. Za to největší plus. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tato norská hororová pohádka nebo lépe řečeno ponurý dobrodružný příběh mne zklamal. Ve srovnéní s našimi pohádkami, které jsou mnohem veselejší a laskavější, mne potěšilo, že tentokrát jsme v něčem lepší. Herci docela nesympatičtí, příšerky ušly a jediné, čím si mne příběh získal, byla příroda, ve které se děj odehrával. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná pohádka pro děti i dospělé, ve které hraje prim severská mytologie a norská příroda. Skvělá zábava. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Norci by se měli držet krimi žánru, kterým umí zaujmout a ledově paralyzovat diváka. Pohádkově ho uječet není to pravé ořechové. Když k tomu přidám odfláknuté efekty a originální příběh bez jasně předvídatelného závěru, vychází mi jasná trojčička ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka hlavně s nádhernou norskou krajinou a ponaučení z toho plyne, že si nikdy v lese neberte jablíčka od cizích ženských. Dávám 50% ()

Reklama

Reklama