Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (146)

Raest 

všechny recenze uživatele

Zdejší komentáře mě od sledování tohoto filmu trochu odrazovali, ale nakonec byla tato norská pohádka lepší než jsem čekal. Příběh vychází z motivů starých norských pohádek (Norske folkeeventyr), které v 19. století (obdobňe jako v Německu bratři Grimmové) sesbírala dvojice Asbjørnsen a Moe, kde často vystupuje Askellad Espen a jeho bratři Per a Pål. Takže bych to jako vykrádání cizích pohádek nepovažoval. Taky mne potěšilo, že v jednu chvíli použili ve filmu hudbu z Pera Gynta (konkrétně známou I Dovregubbens hall od Edwarda Griega) i když název filmu trochu vykrádačka tohoto díla. Potěšili i příjemní herci (z nějakého neznámého důvodu mě celkem fascinovaly zuby herce, který hrál price Frederika) filmové efekty a příroda (i přesto, že zčásti česká). Některé vtipy se docela povedly, jiné zase tlačily až moc na pilu, ale celkový dojem je víc než kladný. Určitě si film rád znova někdy pustím. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si říkal, proč Norové jedou natáčet pohádku k nám do Čech a během sledování mi to dalo smysl. To co tam mají oni v přírodě, my nemáme a to co máme my, oni nemají. Kombinace skalnatých údolí a nádherných hor tu prostě sedí. Pohádka jak se patří. Skoro si říkám, jestli jsou Seveřané na takové pohádky zvyklé. Je to od nich trošku nezvyk. ()

Reklama

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Jako u mě dobrý. Ne vážně, Cesta za králem trollů je podle mě hodně fajn pohádka pro celou rodinu, která má svou specifickou a příjemnou severskou atmosféru a i díky ní vypadá film opravdu kouzelně. Navíc pro mě to bylo poprvé, co jsem sledoval film v norštině a pro mě to svým způsobem přidalo na té již zmíněné kouzelnosti a kdybych se díval na české znění, tak bych pravděpodobně neměl stejný názor jako mám nyní. Samozřejmě jak už je u tohoto žánru zvykem, tak se i tady ke konci sklouzávalo spíše ke klišé, ale mě to pro tentokrát nijak nevadilo a po delší době jsem tedy opět mohl vidět dobrou pohádku. 70% ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Zábavná rozprávka, čo si vie zo svojich postáv pekne vystreliť. Hlavný hrdina je tu tak za dementa, čo si spáli vlastný dom a tvárou v tvár nepriateľom je schopný sám seba omráčiť. Hlavný záporák a jeho parta je tiež veľmi zábavná zostava, pričom sa mi rátalo, že ich vyobrazenie nikdy neskĺzne do detinskej paródie. Výprava a triky sa nedajú porovnávať s hollywoodom, na pomery rozprávok sme na tom ešte veľmi dobre. Ak by sme niečo takéto dokázali natočiť u nás, môžeme si gratulovať. 7-/10 ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Když už sem předevčírem viděl 2.díl, tak sem si včera střihnul i jedničku. No a sem z ní stejně nadšenej jako z dvojky. Škoda, že tady taky nebyl ten animovanej začátek, kterej byl to nej na celý dvojce. Jako, tady je uplně radost sledovat jednotlivý záběry kamery na krásy přírody, je to fakt jak z nějakejch dokumentárních filmů. Do toho uhrančivá melodie houslí... A neokoukaná pohádka je na Světě. Líbí se mi, že se to natáčelo (celkem dost) v čechách. Co mě ba, tak prachovský skály, kde to tak trošičku znám a bylo fakt zajímavý sleddovat jak se tam procházej borci :o). Co mě hodně pobavilo, tak 3 čarodějky, který pro kluky vypadaly jako kočandy. Pravda a láska! :o) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)
  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)
  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)

Reklama

Reklama