Reklama

Reklama

David Attenborough: Rajští ptáci

(TV film)
  • Velká Británie Attenborough's Paradise Birds (více)

Obsahy(1)

Rajky, žijící takřka výhradně na Nové Guinei v Tichém oceánu, patří k nejkrásnějším ptákům světa. Do 19. století je nikdo, kromě domorodců, živé neviděl. Prvním Evropanem, který je spatřil, byl v roce 1854 britský přírodovědec Alfred Russell Wallace... David Attenborough představuje vlastní teorii k mystériu a odhalení, posedlosti a vědeckým zjištěním, které obklopují nepolapitelné rajské ptáky. Osobně strávil celý život jejich natáčením a často se mu podařilo zachytit je při některé činnosti vůbec poprvé. Zároveň se věnoval výzkumu rajských ptáků v přirozeném prostředí jejich domova v nitru těžko přístupného pralesa i pozůstatků jejich exemplářů ve sbírkách evropských muzeí. Sir Attenborough přibližuje vášeň a nadšení vyvolané rajskými ptáky v mnoha lidských srdcích, od sběratelů přes malíře až po přírodovědce a dokumentaristy. Odhaluje skutečnou, vědecky prověřenou podstatu života těchto exotických opeřenců. Dokazuje, že nejde o žádné náboženské ikony, jejich evoluci naopak popohnal dopředu sex. A nakonec díky nečekanému zvratu událostí vyrazí do katarské pouště, kde v nejmoderněji vybaveném zařízení žije největší skupina těchto ptáků na světě – jako součást soukromé sbírky katarského šejka. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pohled do života rajek, opět tak, jak to umí jen David Attenborough. Zábavně, zajímavě, s epickými záběry, skvělou kamerou a maximem informací. Na ty úplně nejlepší dokumenty to sice samozřejmě nemá, ale i tak je to obrovský nadprůměr a nepochybná kvalita. 85%. ()

Naushika. 

všechny recenze uživatele

Sir Attenborough jako vždy úžasný, ale tentokrát mě trochu zklamal poměr "mluvících hlav" a actual záběrů z přírody. Historický kontext a vývoj zvěstí o tajuplných rajkách, o kterých se v Evropě toho času věřilo, že nemají nohy a křídla a jen se étericky vznáší na nebesích, je samozřejmě nesmírně zajímavý a klidně bych se podívala na dokument, který by se věnoval jen a jen tomu, ale od tohoto projektu a filmu jsem prostě čekala trochu míň vysušených rajek v přírodovědeckém kabinetu a trochu víc živých rajek v pralese. I tak je to ale super film o nádherných a morfologicky a etologicky absolutně ujetých zvířatech, který vřele doporučuji. ()

Zetwenka 

všechny recenze uživatele

Dokument ukázal rajky od jejich tajemných začátků, opředených legendami (od r. 1522 v rámci zámořských objevů -jen preparáty), setkání prvních Evropanů (1862 -2 dovezeny živé) s nimi (postupné opravování nepřesností, jak používají rajky svá křídla/pera apod.) až po odhalení detailů, které vyniknou ještě více technologiemi našeho věku (ani sebelepší malba nevydala plné tajemství /to se prostě muselo natočit aby se pochopilo/ ) Jak různé se mění barevné spektrum peří - úhly, nastavení  až po tance před samičkami a to co bylo  jen pro jejich oči, vidíme  pomoci kamer i my.  A jak hodně daly/ávají rajky  vědcům zabrat ohledně (i natáčení)  předvádění a používání svých per. (např. rajka papuánská, nádherná, queenslandská, královská atd...) K tomu skvělý  průvodce David, který  také si zavzpomínal na první setkání s nimi od archivních záběrů a po nejnovější, které natočili jiní). Nezměrné desetileté úsilí natočit veškeré známé druhy samečků rajek v jejich tancích, které se snažil jeden tým zachytit ve volné přírodě Nové Guiney. )+ zajímavosti o chovné stanici v Kataru) A kdo by chtěl odlehčení a  vtipné průpovídky  k daným záběrům může mrknout třeba sem Když ptáci tančí (2019) ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Chovná stanice pro rajky uprostřed katarské pouště, vybudovaná místním miliardářem... někdy fakt zírám, co je vlastně možné. ()

Reklama

Reklama