Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přání k mání poetickou, hravou a humornou formou vypráví příběhy několika podob lásky: o trampotách náctiletého Alberta, který je až po uši – a hlavně neopětovaně – zamilován do sestry svého nejlepšího kamaráda, o lásce mezi Albertovými rodiči, tedy o varietním kouzelnickém duu prožívajícím krizi středního věku, a také o lásce rodičovské, kdy se floutek a lamač dívčích srdcí Bosák junior snaží získat pozornost a lásku svého otce, mocného hoteliéra. Albert a všichni ostatní nakonec přijdou na to, že ke štěstí není zapotřebí kouzel a magie, ale hlavně odvaha věci kolem sebe změnit k lepšímu. To ovšem neznamená, že opravdová kouzla a čáry neexistují... (Česká televize)

(více)

Recenze (159)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Nekřečovité, zábavné, navíc je potěšující vidět Vítězslava Jandáka po trapčení v politice v pořádné roli. Vizuálních nápadů jako blázen, což je možná škoda, bylo by lepší dělat věci z větším rozmyslem, ale aspoň to zakryje, jak je snímek dějově řídký. Plusy filmu doplňuje netradiční pár Čvančarová a Myšička, kteří si spolu normálně nezahrají. Opatrných 70%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TO JE TĚŽKÝ… BUĎ TO PŘÁNÍ PROMRHÁŠ, NEBO SI S NÍM NEVÍŠ RADY…“ /// Českej vánoční film s pokusem o obrázkovou poetiku alá Jean-Pierre Jeunet. To jako vážně? Ok, proč ne, vždyť na to nemá monopol… Rodinnej film. V hlavních rolích samej parchant a kouzelný přání. Dospěláci jsou tady vod toho, aby bylo vidět, jak je na světě lásky málo. Zato Albert má lásky… chudák Johana. Tahle dětská láska je votravná a vyplňuje půlku filmu. Takže film vo lásce. Tu druhou půlku zaplní zjištění, že jedno kouzelný přání je málo, ale zároveň strašně moc – což je fajnová myšlenka. A je dobře, že ji napasovali na tu vánoční dobu. Ale jinak je to spíš trapný, než abych u toho trávil Vánoce. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám přání. 2.) Chcu docenit Trpaslíka. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Bez výjimky špatní dětští herci, nekonečná tragicky nesoustředěná expozice (ještě dvacet minut po začátku není jasné, o kom a o čem ten film je), svět založený na budování a potvrzování stereotypů a nekoherentní scénář (děti se jednak opíjejí a řeší koukání na zadky spolužaček, zároveň ale neironicky oslovují rodiče "maminko" a "tatínku"). Uznávám, že si filmaři vyhráli s rekvizitami víc, než je u televizních pohádek běžné (byť následný přesun do kin za nutný nepovažuju), ale jinak pozitivní pověst tohohle filmu považuju spíš za následek toho, že není tak nesnesitelný jako tradiční české pohádky, ale jen obyčejně polovičatý. 50 % ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi milé a pěkné překvapení! Být tento počin "emérické" produkce od režiséra typu Tim Burton nebo Wes Anderson, určitě by se pohyboval v červených číslech, případně na jejich hraně. Tím, že to není Tim (snaha o rým), je dle mého už a priori předurčen k nízkým hodnocením a předsudkům. Zbytečně. Přání k mání je hezkým vánočním příběhem, ne možná zcela originálním, ale na české poměry jistým zjevením určitě. Herci hrají skvěle, hudba funguje, efekty jsou lákavé a efektní (od toho jsou to efekty, že?), nechybí tu humor i zjevná nadsázka, takže suma sumárum jde o snímek, který dětského diváka musí dostat a dospělého rozhodně neurazit. Objektivně bych dal 4*, ale vzhledem k nízkému procentuálnímu hodnocení přihazuji i pátou a Karasův počin zařazuji do svého tradičního (viz můj Deníček) pro letošek nově započatého seznamu "Nejlepší filmy (největší filmové zážitky) zhlédnuté v roce 2021" jakožto první položku. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vít Karas zabalil do vánočních balíčků vánoční kouzlo, přidal na amerických ozdobách i vzorech, nebál se být dárečkem plným překvapením, aby pak jeho vánoční představení doskotačilo do křečovitých morálních mantinelů. Celý film je v podstatě postaven na jednom jediném nápadu - školák Albert má o Vánocích po vykonaném dobrém skutku možnost vyslovit své jakékoliv přání a to bude splněno. Zatímco jeho dva kamarádi ta svá neuváženě promrhají, on s ním nakládá velmi bedlivě. Záležitost se donese až k zákeřnému Vincentovi, synkovi bohatého grandhoteliéra Bosáka. Vrstevník chce po něm, aby kouzlo převedl na něj, vše bude mít i právně podloženo. Film se zaklesne v jednom bodě, z něhož vystoupí jen velmi málo. Řídký dějový syžet ale osvěžují různé eskapády. Albertovi rodiče zažívají manželskou krizi, může za to tloušťka maminky a následné ukončení dlouholetých společných kouzelnických výstupů ve varieté, načež své sehraje i žárlivost na novou atraktivní asistentku. Martin Myšička a ceckatá Jitka Čvančarová byli fajn pár. Albert sní o rande se školním idolem a zároveň sestrou svého nej kámoše Johanou, do toho strojí úklady Vincent v záporném podání dospívajícího Jana Maršála, který tímto definitivně opouští dětské role. Co upoutá v prvé řadě, je výprava, která je staromilská, absence moderních atributů jako je internet, mobily a jiné, přičemž vzniká rozpor, do jaké doby je příběh zasazen. Připomíná to reálný socialismus, načež lidé žijí v poměrně skromných až nuzných poměrech. Světlou výjimku tvoří jen hoteliér Bosák, který je obklopen luxusem. Ke všemu se v mnoha ohledech jeví, že město (totalitně) ovládá, lidé jsou mu podřízeni a vše podtrhuje kandidaturou na prezidenta. Role je návratem Vítězslava Jandáka k herectví, nevedl si špatně, zajímavému nápadu se ale děj po nějaké chvilce odmítal podrobněji věnovat. Prim hrají dětští hrdinové, respektive Filip Antonio a spol. Herecky trochu prkenní, nicméně snesitelní. Podstatné ale je, že filmu nevydrží jeho mysteriozní a zábavná aura. Ke konci příběh rezignuje, až se rozpadne na laciný přerod záporných charakterů na kladné, načež morální přesah je nucený v rámci zachování vánočního období, kdy jsou lidé na sebe hodní. Jedním z problémů je si film užít i mimo vánoční období. Veskrze se mně líbil novátorský přístup a v českém filmu nevídané provedení s (téměř) pohádkovým nádechem. 7/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak "Přání K Mání si ešte zapamätám na dlho. Asi to chce talent hľadať takto otravný film s Vianočným duchom, ktorý dokáže z človeka vysať energiu a nechať ho absolútne iritovaného, zúfalého a prosiaceho, aby konečne film skončil a mohol sa posunúť k niečomu inému. Michaela Pecháčková je podľa mňa strašne otravná. Jej postava Johana (pardón - Žohan) ma vytáčala do vývrtky a za všetko mohli blbo napísané dialógy pre ňu. Spôsoby akými sa správa k Albertovi sú strašné, všetko je viac-menej z jej strany nasilu a ku koncu máme jej vzťahu s Albertom fandiť. Popravde som chcel, aby ostala sama. Podľa mňa bola hrozná. Jej brat je na tom podobne. Veci čo v tomto filme povie nie sú len hnusné, ale skutočne by som zvažoval, či človek čo je schopný povedať také veci je skutočne niekoho skutočný kamarát. Nebudem to komentovať, ale pôsobia mnohé scénky neúprimne z jeho strany. A vysoko neúprimne. Potom je tu Bosák junior, ktorý je ako mix Justina Biebera s kravaťákovským mafiánom. Ani jedna scénka s jeho super prečesanými vlasmi ma nebavila, všetky scénky s ním sú divné, jeho dialógy otrasné a má pôsobiť ako padouch, ktorý na konci ukáže srdce, no reálne to je ten hlavný problém filmu. Všetko sa na konci potrebuje nejako happy-endovo uzavrieť a všetci si zoberú do života ponaučenie, no všetko to pôsobí narýchlo zbúchané, nasilu a vôbec to nevytvára nejaké emócie. Napríklad záverečná scénka medzi starým a mladým Bosákom, kde si otec uvedomí, že jeho syn je dôležitý. Ale ako to k tomu viedlo mi je absolútne nejasné a nie je to vôbec vysvetlené. Proste sa to len stane. Jedinou postavou, ktorú som nemal chuť vyraziť bol pre mňa hlavný hrdina Albert a je tu pekná scénka, kde vzal Žohan na rande na ruské kolo, no neviem čo viac na filme pochváliť. Je to otravné, je to predvídateľné, je to absolútne nedopracované, zle napísané, prvá polka filmu je absolútne tragická a druhá polka sa začína zdvíhať, no je to plné klišé. Ohromne otravný film, ktorý nechcem už nikdy vidieť. Hodnotenie: D- ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vánoční rodinná komedie zasazená do vlastního kouzelného světa mimo náš prostor a čas. Režisér si dobře pohrál s mnoha drobnými detaily, takže mě film až nečekaně chytil. Jestli na to nepoužil nějaké kouzlo, tak klobouk dolů (70%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné. Je to hovadina, obsazení některých herců považuju za přítěžek (Babčáková, Šteindler, Vondráček, vyžranej Jandák!). Ale naopak některé herecké výkony jsou skvělé, svoje si hraje Antonio, místo Míši Pecháčkové mohli obsadit někoho hezčího, Jan Maršál už v minulosti přesvědčil o svém talentu, ale já jsem byl nejvíc potěšen přirozeností Albertova kamaráda, Emana (Lukáš Březina, ale dá to práci najít, protože tvůrci ani v žádné databázi se neobtěžují všechny postavy vypsat). Ten kluk je skvělej herec. Je tam pár lepších nápadů (rande), pár horších momentů (většina filmu). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Mnoho motivů seskládaných dohromady. Výchovně únavné s trapnou zápletkou. Naleštěné světly a barvami. Láska je nade vše jako v každém rodinném filmu. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Docela blbost, ale mé desetileté dcery prohlásily, že to de. Pár použitelných míst. Některé vizuální nápady zajímavé, ale celkově to příbehově mělo být mnohem lepší. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Martina Myšičku i Jitku Čvančarovou mám moc ráda, ale "Přání k mání" mě neoslovilo. Celkem mě překvapuje, že tento film má celkové vyšší hodnocení než novácký "Přijde letos Ježíšek?", který mi ve srovnání s tímto přijde jako šperk. Však proti gustu... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ani humor, ani fantasy prvok sa mi nezdal nejak dobre prepracovaný. Jasné, že nejde o film s americkým rozpočtom, ale radšej nerobiť nič než to nerobiť poriadne. Každopádne v porovnaní s Řachandou a inými novodobými rozprávkami to nie je až tak úbohé. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Příjemné zjevení. Už od premiéry filmu jsem na Přání k mání slýchával opatrné chvály, kterým musím dát teď za pravdu. Film to není sám o sobě perfektní, má spoustu pasáží, které jsou slabší, nepříliš vysoký rozpočet je chvílemi zdát a děti ve vedlejších rolích jsou občas prkenné až běda. Ale. Přání k mání se v českých podmínkách poměrně úspěšně pokusilo o nemožné a vytvořilo svůj vlastní fikční svět s atmosférou na pomezí magického realismu a vánoční verze Karlíka a továrny na čokoládu. To vše s příměsí českých měst a reálií. A ono to kupodivu funguje. V momentech, kdy není výtvarná stránka mizanscény tolik ovlivněná nastaveným rozpočtem je vidět, jak dobře Vít Karas pracuje s prostorem a výtvarně vizuálním pojetím (dovedu si tím pádem představit, že by s vyšším rozpočtem dosáhl ještě lepšího výtvarného výsledku). Dialogy nejsou "po česku" pitomé (naopak, třeba herecké kreace Myšičky, Čvančarové i Jandáka ukazují, že umí bez problémů přirozeně hrát), děj je celkem smysluplný a atmosféra je osobitá a sympatická. Jak jsem řekl na začátku, Přání k mání má své chyby a není bezchybným filmem. Současné hodnocení (54 %) si ale podle mě rozhodně nezaslouží a klidně si ho dovedu za pár let představit v pravidelném vánočním televizním programu. 6/10 ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Konečně čeští tvůrci přišli s novým nápadem. Za to je chci moc pochválit, protože tento film se úplně odlišuje od ostatních novodobých českých filmů. A díky tomu se mi to také líbilo, děj mě zaujal a udržel mou pozornost až do konce. Dokonce mi ani nikdo z herců nevadil, jak to bývá u českých filmů. Tady mi přišlo to obsazení dobré. Jinak u Martina Myšičky jsem si po celou dobu myslel, že je to Ivan Trojan. :D Jediné, co mi trhalo uši, byla čeština Ivana Romančíka st., já ho neznám, ale dle výslovnosti se jedná o Slováka, který poprvé v životě mluvil česky. To byl hrozný přízvuk. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za Vítězslava Jandáka, který je tak trochu parodií sebe samého. Čekal jsem úplně něco jiného a ne zběsilou dětskou honbou za přáním ve stylizovaném a překombinovaném bezčasí. Hodně nepovedené s minimálními pozitivními střípky. A neměl jsem nějak výrazně pocit, že by se jednalo o vánoční příběh. ()

Thomick odpad!

všechny recenze uživatele

Retro oblíkaný a dle veškerých (retro) stereotypů vychovávaný děcka chodí na zumbu a nadávají si do dementů. Tak jo. Možná kdyby se old schoolově taky castovaly všechny ty dětský role, bylo by to sice pořád děsivě přeplácaný, ale zároveň třeba aspoň na nějaký úrovni snesitelný. Takhle se i zde pokračuje v současnym trendu dávání rolí (nejspíš protekčnim) spratkum beze špetky nadání pro herectví, ba základní frázování, a to se holt potom nedá svítit... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Běžně se rodinným filmům vyhýbám velkým obloukem, tentokrát jsem to nezvládl, předpokládám, že skupina mých slabých a vyřazených mozkových buněk využila chvilkové nepozornosti svých elitních kolegyň, zmocnila se na chvíli kormidla, a přestože byla vzápětí přemožena a uvržena zpět do temného podpalubí, kolizní kurz se nepodařilo změnit včas. No, zpět k filmu. Nejsem si úplně jistý, pro jakou cílovou skupinu byl určen, příběh byl tak divný, že jsem to prostě nedokázal rozluštit. Předpokládám, že by se měli u snímku sejít rodiče s dětmi, ale pro teenagery byl jistě trapně lamácký a pro ty menší nevím, nevím... Pobavila mě jen gazela nadýchaná. ()

Reklama

Reklama