Reklama

Reklama

A Plastic Ocean

(festivalový název)
Trailer
Hongkong / Velká Británie, 2016, 102 min

Obsahy(1)

Každý rok ľudstvo vyprodukuje 300 miliónov ton plastového odpadu, z ktorého väčšina končí v pôde a oceánoch. Dokument rozpráva príbeh novinára Craiga Leesona, ktorý pri pátraní po modrej veľrybe objaví množstvo plastového odpadu plávajúceho na hladine. Craig preto spojí svoje sily s medzinárodným tímom výskumníkov a ekologickou aktivistkou Tanyou Streeterovou, aby spoločne preskúmali krehký stav oceánov. Okrem alarmujúcej pravde o plastovom znečistení však snímka ponúka aj viaceré riešenia, ktoré môžu oceánom a najmä zvieratám v nich žijúcich výrazne pomôcť.
(whack)

(více)

Recenze (32)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Na tohle by se měl podívat každý a trochu popřemýšlet. Mě nejvíc zaujala část s ptáky. Tolik plastu v jejich žaludcích jsem nečekala. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Přál bych tomu drajv Phoenixových Earthlings, ale bohužel tam není. Díky za dobrý příklady, ale chtěl jsem víc naléhavosti a akutnosti. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je podobný jako titul Oceán plastů (Francie, 2009, dokumentární). Po devíti letech se situace díky reklamnímu triku o rozložitelnosti plastů v oceánech ještě zhoršila. Dokumenty o oceánu mě moc nebaví, ale tento šokující dokument funguje spíše jako osvěta. Oslovil tolik lidí , kteří se domnívají , že na další generace se můžeme vykašlat jen proto, že mikroplasty v oceánu ohrožují je samé a jejich děti. Je to další náznak toho, že neregulovaný kapitalismus je sám sobě nebezpečný a je nás a planetě již moc. A příští rok přibude dalších 200 miliónů lidí. Příští světová válka má být prý o jídlo - pokud se jí s těly plnými toxinů z mikroplastů, barviv z šatů apod. z moře dožijme. Řešení pochopí i člověk s IQ mořské želvy , která nemůže plavat, protože jí v žaludku nadnáší plasty - neházejme plasty do oceánů (daň na plasty, zálohování, dotace na recyklaci...). Dojímací závěr keců světových celebrit k lepším zítřkům a nesnesitelně přesládlá píseň naznačují pokračování dalšího, ještě děsivějšího dokumentu za dalších 9 let. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek hodnotím vysoko proto, že se zabývá tématem, které je dle mého hodně důležité. Nepoukazuje na to, že je zde problém s opadem, ale je zde problém s lidmi, kteří jsou natolik bezohlední k přírodě, že ani vlastně nevidí, jak ničí sami sebe. Jen další silná ukázka toho, jak smrtící je člověk pro tuhle planetu. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Predstavy o tom, že plastové tašky a obaly nahradia papierové nie sú reálne, lebo papier nie je vôbec odolný. Vystlal som kôš v kuchyni papierom, namiesto plastovej igelitky. Po 4 dňoch, keď bolo treba kôš so zbytkami potravy vyniesť sa ukázalo, že papier sa roztrhal a čiastočne rozpustil, čo spôsobilo, že steny koša boli úplne celé špinavé a zvyškami vlhkého papiera sa živili nejaké larvy. Odvtedy dávam do koša vždy len plastové igelitky. Chcel by som vedieť, koľko by vážil celokovový notebook a skúste vyrobiť trebárs papierový vákuový obal. Plasty nás raz asi privedú do hrobu, ale ak by sa dnes prestali vyrábať, nemáme adekvátnu náhradu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Oceán plastů byl posledním filmem letošního "dětského festivalu", a navíc neplánovaný, jejich rodiče dostali covid a jsou tak v "karanténě". Já jsem s touto problematikou již dobře obeznámen, pro mou osmi a jedenáctiletou vnučku to však byl přímo šok. Nejen vizuální, ale i sociální a morální. Diskuse druhý den při snídani však byla i pro mě náročná. Zuzanka (ta mladší) se ptá: Dědo, proč má ten tvůj papírový sáček s pečivem průhled z plastu; vždyť je možné se do něj podívat svrchu? ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Velmi znepokojivý působivý dokument o bezohlednosti a debilnosti lidí, kteří nevidí, že neničí jen přírodu a naši krásnou planetu, ale taky sebe. Po nás potopa. Ať jde celý svět do prdele, já si na něm užil. Takhle uvažují miliardy lidí a neberou ohled ani na budoucnost svých dětí.Ono to není jen o oceánech, stačí se podívat na pole, podél silnic, do lesů. Lidi jsou hovada a nechápu proč poctivě třídím. Má to vůbec smysl? Pomohu tím něčemu jako jedinec kromě čistého svědomí? Jako velkého milovníka přírody a vášnivého cestovatele se mě to velice dotýká. Doporučuji podobný dokument od Leonarda di Capria „Před potopou aneb Je s námi konec?" ()

domkis 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch filmů, které by měli pouštět v rámci vyučování snad na každé škole. Otevřelo by to všem lidem oči ohledně toho, jak se k naší planetě chovat a že nemáme žádné právo ji takhle ničit. Skvělý snímek. Doporučuju pustit a zamyslet se sám nad sebou hlavně!! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Za me jeden z tech nejlepsich EKO dokumentu, ktery jsem v posledni dobe videl. At uz nametem, zpracovanim, tak i vire ci naznaku, ze vede cesta ven... Ale veri ji alespon tvurci tohoto dokumentu? Ja totiz ne. Povinny snimek do skol, verim, ze minimalne tretina Cechu netusi ani v naznaku, jak je situace vazna, i kdyz...., resilo by to neco? ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

'' Svět plastů je všudypřítomný, přesto je ale jeho přítomnost varováním pro budoucí svět. Naše děti uvidí trochu z toho světa a naše vnoučata nedohlédnou jeho konce. '' 85% ()

koxin 

všechny recenze uživatele

K dokumentu o tak závažném a mně blízkém problému jsem měl velké očekávání. Marketing takového rozsahu jsem u dokumentů neviděl už dlouho, tak to přece musela být pecka. Po konci snímku jsem si však uvědomil, že jsem se nedozvěděl nic nového, co se této problematiky týče jsem viděl už mnohem působivější a přesvědčivější záběry a docela jsem se nudil. Což mě tak mrzelo, když se jedná o téma, kterým se zabývám téměř každý den. Film negraduje, je těkavý, přebíhá z místa na místo a nechává nedořešené otázky, opakuje furt to stejné dokola, všechny pokusy o citové působení jsou chabé... A já celou dobu jen vzpomínal na bravurně natočený a dokonalý Before the Flood od DiCapria, který by měl lidem z Plastic Oceanu asi trochu více objasnit, jak udělat dokument, kterým se hýbou masy. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Až příliš konvenční dokument, který většinu diváků ani nešokuje a ani nezasáhne na pravém místě. Tohle téma by si zasloužilo jiný přístup... 6/10 ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Fakta, která dokument zdůrazňuje, jsou znepokojující a nutí k zamyšlení, ale když zhodnotím tenhle film po stránce nějaké zábavnosti, tak bohužel musím konstatovat, že mě to spíš nudilo. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Kapitalismus a demokracie jsou sice prospěšné pro určitou část lidské populace, jsou ovšem zároveň rakovinou pro tuto planetu. Budoucnost tkví v regulacích a minimalismu. ()

Randwulf 

všechny recenze uživatele

I když by mi v některých částech, možná vyhovovala jiná forma, myslím, že hlavní poserství tohohle dokumentu je dost jasný a naléhavý. Jsme hovádka... Přes bžilióny tun naskakující s každou vteřinou dokumentu, pro mě ale bylo asi nejdůležitější zjištění, že jsme hovádka, který dokážou v Kanadě vymyslet ultra-mega-oheň rozkládající vše na samotnou podstatu - aether či chcete-li apeiron. Že na Haiti můžu vyměnit bordel za uhlí nebo že, když si budu chtít v Německu koupit krabicák, můžu posbírat na ulici pár petek a zanést je do Lajdlu. Že na světě jsou blázni, který den co den sbíraj slepicje plný plastů, blázni, který udělají maximum pro to, aby se jedna kareta mohla v klidu vyprázdnit. Jako nenapravitelnej idealista jsem v tom všem zkrátka zahlídl naději, což asi pan režisér chtěl a já mu za to děkuji. :) ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Dokumentární úroveň za 4, ale prostě ten přesah a  "must see" - tomus e musí dávat plný počet. Nejsilnější střed snímku, ten začátek je trošku mimo.. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

„Teprve až pokácíte poslední strom, až otrávíte poslední řeku, až ulovíte poslední rybu, přijdete na to, že se peníze nedají jíst," prorokovali indiáni kmene Cree už více než století nazpět. Takových snímků vzniká příliš málo, zájem o ně je pramalý, zatímco stupidních blockbusterů je jako těch plastů a kina mají plná. Svět se v prdel obrací, ale já chci poděkovat za každý takový film, jen houšť! I kdyby nahlodal ke změně jen hrstku diváků, hrstka k hrstce... 5 *****. ()

Lasombra 

všechny recenze uživatele

Máme tady na světě opravdu Velký problém....plast nás všechny jednou zahubí, pokud s tím budeme dále pokračovat tímhle tempem. Nejvíce mě překvapily ty mikroplasty v oceánech. Lidstvo-styď se. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

První polovina extrémně nudná a o ničem. Druhá polovina se už celkem rozjede, ale i tak je to celkově pojaté tak nějak znuděně a chybí tomu pořádný drive, aby ten dokument měl pořádné koule a netočil se pouze kolem stokrát omílaných obrazů a frází. Chybí tomu určitá dravost, útočnost proti těm, co tohle peklo způsobují a pojmenování konkrétních problémů. Přesto si myslím, že by tento dokument měl vidět každý, kdo je ještě zcela nepolíbený touhle problematikou a snad to každému trochu otevře oči. K dokonalosti tomu ale krapet schází. 8/10. ()

Reklama

Reklama