Reklama

Reklama

The Backwards: Příběh košických brouků

  • Slovensko The Backwards: Príbeh košických chrobákov

Unikátní filmové zpracování jednoho dne a zároveň dvaceti let působení košické revivalové kapely. Čtyři chlapci, zapálení pro hudbu legendární skupiny The Beatles, kráčeli už od svého prvního veřejného vystoupení v roce 1996 za svým snem. Stát se věrnými interprety skladeb liverpoolské čtveřice. Tvrdá práce a pevná vůle jim přinesly mnohé úspěchy na domácí i zahraniční scéně, včetně dvojnásobného vítězství za nejvěrnější image a zvuk na mezinárodním New York Metro Beatlefestu v letech 1998 a 2003. Dokument ukazuje osobnostní a hudební vývoj jednotlivých členů, jak se z mladých chlapců stali uznávání profesionálové. Doplněn je o dosud nezveřejněné záběry ze soukromí. Zároveň sleduje jeden den v životě kapely – od příchodu na koncert, přes zvukovou zkoušku, až po samotný koncert. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

progression 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o revivalové skupině, která ač její členové jsou o dvě generace mladší a k "novému repertoáru" je přivedli víceméně rodiče. Jejich velká muzikálnost (geny ?), skvělé vokály a hlavně maximální nadšení pro to co dělají, je přivedlo až na "výsluní" revivalové hudby a možná (vzhledem k fenoménu Beatles) ještě o něco výše. Dokument střídá dvě časové roviny - historii kapely od úplných počátků včetně hodně zajímavých nahrávek i záběrů a v druhé rovině přípravy na jeden ze současných koncertů. Kapela upoutává v první řadě výborně sladěnými vokály (vždyť Beatles v rané tvorbě "prorazili" v první řadě kvůli skvěle sladěným vokálům). částečnou podobností některých členů vzhledem k originálům i třeba obráceným gardem baskytaristy. Díky nesporným hudebním kvalitám, nadšení a samozřejmě i "trošce štěstíčka" při zprostředkování první návštěvy za oceán, kde na festivalu naplno zabodovali, dosáhli met, o kterých se jim na počátku kariéry určitě ani nesnilo. Po letech a v silnější konkurenci prvenství obhájili a hodně moc zaujali i v jiných místech - včetně kolébky Beatles Liverpoolu, Londýně a v mnoha dalších. Já samozřejmě také dávám přednost originálu, ale vzhledem k tomu, že koncertní kariéra Beatles skončila dost brzy, další období bylo spíše studiové (ale vznikly opravdu skvělé desky), a po smrti Johna (a posléze Georgeho) bylo jasné, že už žádný "návrat" nebude, beru tento hodně kvalitní revival jako "pokračování" koncertní štafety do budoucnosti a pro mladší generace. Beatles byli samozřejmě jedineční a neopakovatelní a předběhli dobu, ale doba jde dále a vzpomínky zůstávají. A je moc dobře, že nám je Backwards stále připomínají a navíc opravdu kvalitně. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Osobně mi vyhovuje originální tvorba, ale ten dokument o mlaďoších, co se zhlédli v Beatles a dotáhli to daleko. Jejich nadšení je nakažlivé. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

kdo by byl řekl že nejlepší revival legendárních Chrobáků bude pocházet z takový řitě světa jako jsou Košice. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chlapci boli a aj sú dobrí v tom, čo robia, ten Beatles im musí žrať úplne každý, vrátane Mira Žbirku. Aj dokument dokonale splnil účel, dozvedel som sa všetko podstatné v celkom modernom balení. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

K revivalům mám docela despekt, tohle ale můj názor zvládlo lehce přehodnotit. Chlapci sympaťáci, nadšení pro Beatles fakt nakažlivé, jejich job rozhodně žádný čaj s medem (viz "turné" na Mallorce? kde vlastně neměli volný večer). Každopádně byli fakt dobří, hlasově perfektní a to sebeobětování (musíš se naučit hrát na kytaru na opačnou stranu - protože Paul..). Navíc i tady, jako v každé skupině, která spolu defacto žije, vznikají neshody. Za mě hodně fain. 8/10 ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Hošani jsou dokonalí! Je veliká makačka kohokoli „imitovat“ a v případě Bítlsáků to hraničí s drzostí, ale Backwardsům se to báječně podařilo, tedy všechny palce nahoru! Příjemný kulturní zážitek. Kolega progression to sepsal vyčerpávaljícně. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Proč ne, Beatles mám opravdu velmi rád. Občas je i zábavné podívat se na nějakou jejich kopii. Ale točit o sobě celovečerní film, to už je snad trochu moc, ne? ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a potřebný dokument, o téhle slovenské "díře do světa" by měli Češi vědět. Přijde mi úžasné, jak věrně své vzory imitují - vzpomněl jsem si na čínské opisovače kaligrafií, jejichž díla jsou ceněna stejně jako originál. Jak řekl jeden jejich anglický fanoušek: je dobře, že tu jsou, protože díky nim je hudba Beatles stále živá. Přitom ti kluci se nezcvokli, mimo podium se chovají normálně, žijí své životy. ()

Reklama

Reklama