Reklama

Reklama

Malý les

(festivalový název)
  • Jižní Korea Liteul poleseuteu (více)

Obsahy(1)

Příprava jídla se v tomto poklidném korejském filmu stává rituálem, který pomůže zahojit rány minulosti a odhalit krásu současnosti. Hjewon, na kterou – podobně jako na velkou část mladých Korejců – dopadá stres velkoměstského života, řeší problém přesunem do rodné vesnice, kde skrze rodinné recepty prozkoumává vztahy se zmizelou matkou, bývalými spolužáky i vlastní krizí. Klíčová osobnost korejské nové vlny, režisérka Yim Soon-rye, obratně pracuje s až niterným klidem venkova. Vyprávění se dělí do ročních období, přičemž každé z nich postrádá výrazný konflikt. Důsledkem toho sledujeme citlivé, vtipné a přirozené dialogy dokonale odpozorovaných postav, do kterých se vcítí nejenom mladší publikum. (Korejský filmový festival)

(více)

Recenze (14)

Fleinka 

všechny recenze uživatele

Balzám na duši a zároveň odpočinek od chrlícíh akčních snímků poslední dobou...Avengers, Star Wars, Ready Player One. Někdo by mohl namítat, že je to prázdný film, co se jen tak vleče ve střídajícíh ročních období. Já jsem tenhle fim potřebovala, jako sůl...vypnout, nechat se unášet a zároveň přemýšlet, zdali shon dnešní doby je to pravé ořechové. Mladí lidé, co se navracejí k přírodě a do poklidného plynutí času s jedinou starostí, zavčas zasadit cibuli. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla, co Tae-ri Kim předvedla v Komorné, okamžitě jsem se do ní platonicky zamilovala a místo v TOP 10 si nadosmrti zabrala i kdyby do konce života točila už jen reklamy na vložky. Díky Buddhovi se ale už nemusím bát, že by Komorná byla její jedinej povedenej film. Little Forest je nádherná ukázka toho, jak "tupej vesničan" může mít X krát plnohodnotnější život než kdejakej "cool měšťák". Stačí si v životě srovnat priority a já sama jsem se, během sledování Tae-ri (Buddho jak ona je úžasná !!) cítila jako totální blbka, která maká 16h denně na kompu místo, aby v poklidu a míru sázela cibuli, žrala kaštany a jídlo si natrhala na zahradě a vykouzlila z něj mňamku (navíc spoustu těch jídel umím, heč! ). Ne, nezbláznila jsem se, nevylila jsem se jak váza ani jsem se nesjela jak sáně a koment k filmu nepíšu s cizí pistolí u hlavy. Prostě jen na plnou hubu uznávám, že radši bych žila jako ona, než dál byla otrokem plastový bedny (bo z čeho ten můj noťas soukmenovci dělali). Takže až se mi v tý mojí žlutý palici jednou skutečně rozsvítí, sbalím si svejch pět švestek a přesunu se na asijskej venkov a to i s Alíkem, jen co tam zařídím posilovnu, tak. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Aj takéto filmy treba. Na prvý pohľad síce určite zamrzí absencia plnohodnotného príbehu, nejaký tu síce je, ale prišlo mi, že vždy, keď film nadobudne nejaký výraznejší prvok a začne to vyzerať, že sa mu začne dej viac venovať, hlavne ohľadom rôznych vzťahov, či už s mamou a podobne, tak to rýchlo skončí a film si ide stále len to svoje. Ale ani to vôbec nie je zlé, väčšinou to síce vyzerá, že film je len o varení a poľnohospodárení, ale aj tak je hlavne o tom pokojnom živote, kedy sa netreba nikde ponáhľať a užívať si každú maličkosť, pričom túto skvelú atmosféru sa plne podarilo preniesť aj na diváka. A tak aj keď ma v priebehu predsa len trochu mrzelo, že som sa o niektorých veciach nedozvedel trochu viac, asi by som chcel najviac rozviť práve ten vzťah s matkou, ktorý je tu len načrtnutý v línii z minulosti, pozeralo sa mi na to aj tak viac, než dobre a určite som sa ani chvíľu nenudil. K tomu sympatické obsadenie v zložení pár mladých ľudí a postavy matky, ktorú hrá moja obľúbená Moon So-Ri a atraktívny vizuál, v ktorom sa prestriedajú všetky ročné obdobia. Takže to síce až tak nenadhodnocujem, ale páčilo sa mi to a filmu sa podarilo presne to, čo aj mal v pláne. 65% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám líbila Komorná, koukněte na tohle! ■ Primárně jsem si pustil, protože znám japonský originál. Korejský remake je kompaktnější (což má logiku, protože japonský jsou dva filmy), od úvodu víc zaměřený na logiku děje, ale přesto se tam objevuje magie vaření (magie přírody a magie kamery bohužel trochu méně). Jak říkám, pustil jsem si, protože znám originál, ale následně zjistil, že v tom hraje Kim Tae-ri, kterou znám z asi pětkrát viděné Komorné (méně magická, ale roztomilejší, než Ai Hashimoto). Fajn :). Osobně si myslím, že tahle holka je zrovna pro tuto roli hodně dobrá volba. Celkem doporučuju. ■ Trailer https://www.youtube.com/watch?v=Go47q5Rrsdk ■ Moment s pikantním pokrmem je docela funny :). ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo pro mne zklamáním. Tenhle kousek má i trochu smůlu, že následoval hned po velmi zdařilém filmu Jen můj svět, takže v přímé konfrontaci ten večer neobstál. Jakožto masožravec jsem půvaby a kreativitu příprav bezmasých pokrmů docenit nedokázal, ač mnozí příznivci v sále u některých scén povzdechli touhou :-) Téma konfliktu života ve velkoměstě a na vesnici je tu očividné, přesto jsem celou dobu čekal, až se začne opravdu něco dít - a nedočkal se. Snímek sice nakousne mnoho témat (přátelství, láska, rodina, příroda a zemědělství), žádné však nerozvíjí takovým způsobem, aby dokázalo více upoutat. Rovněž nutno podotknout, že Kim Tea-ri není herečka takového kalibru, aby svým výkonem tento průměrnější kousek dokázala vytáhnout o chlup výše. Viděno v rámci Korejského filmového festivalu. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (1)

  • Původním autorem knižní předlohy, nebo tedy spíše japonské manga předlohy, prvně vydávané od roku 2002, je velmi ceněný japonský manga spisovatel Daisuke Igaraši ('Children of the Sea', 'The Adventures of Kabocha'). Za eponymní komiksový námět byl dokonce nominován na prestižní cenu Tetsuka Osamu Culture Award, kde se umístil v první desítce nejlepších. Dílo se stalo filmovým námětem už v roce 2014, kdy vyšla první část japonského filmového snímku nazvaného Little Forest: Summer/Autumn. Druhá část pak vyšla o rok později, její název zní Little Forest: Winter & Spring. (Conspi)

Reklama

Reklama