Reklama

Reklama

Příběh se odehrává od počátku 50. do poloviny 60. let 20. století a sleduje mladou ženu, která vstoupila do noviciátu a nyní prožívá svou první lásku k Bohu. Cathleen vyrůstala na venkově v Tennessee se svobodnou matkou, která ji vychovala jako nevěřící. Díky stipendiu na katolické škole však dívka brzy pronikne do tajů a romantiky života zasvěceného Bohu. S koncem éry druhého vatikánského koncilu ohrožují život řeholnic změny v římskokatolické církvi. Cathleen se postupně mění z novicky v jeptišku a její víra je zkoušena drsnými a nelidskými podmínkami života Boží služebnice. Musí se vyrovnat s otázkami víry, sexuality i nedávných změn v římskokatolické církvi... (Cinemax)

(více)

Recenze (16)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Novitiate" otvára môj filmový marec 2018 a môžem povedať, že som nakoniec s celkovým výsledkom viac-menej spokjný. Mám pocit, že Margaret Qualley je dobrou hlavnou hrdinkou, film má v sebe dobré momentky a trošku nám ukáže kultúru katolíckej cirkvi z obdobia 60-tych rokov. A celkom to funguje. A práve ta kultúra ma dokázala najviac asi pri filme udržať. Osobne mám pocit, že prvá polka filmu je trošku rozbitá. Je tu niekoľko dejových línii, ktoré buď nevedú nikam, alebo nerozumiem ich pointe. Okrem toho mám tiež pocit, že sa sústredíme na niekoľko rôznych postáv a nedávame ani jednej dostatok priestoru na to, aby sa nejako prejavila. V druhej polke sa to trošku upraví a dokonca mám pocit, že sa veci niekam aj dostali a dalo sa to lepšie sledovať. Minimálne sme sa už k niečomu dostali, niečo sme načrtli a dávalo to viac zmysel. Plus aj naša hlavná hrdinka sa stala skutočne hlavnou hrdinkou a začal jej film venovať potrebnú dávku pozornosti. Vizuálne je tu pár skvelých momentov. Najmä, keď majú mladé mníšky postupovať na vyššiu úroveň. Je to pekne spracované. Herecké výkony sú fungujúce, kultúra je fungujúca, atmosféra je dobrá a plus je dostatočne aj okorenená kostolnou hudbou, ktorá je tu neustále prítomná. Alebo minimálne chorály. Neviem, či je to film, ktorý by som dokázal aj odporúčať, ale na jedno pozretie si myslím, že stačí. A je to dobré otvorenie nového filmového mesiaca. Hodnotenie: B ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý film o tvrdosti pravidiel a nemožnosti ich prijať sa otočil na propagáciu perverznosti a ospravedlňovanie zvrhlosti. Hlavná hrdinka mohla kedykoľvek odísť, mohla sa ukojiť sama, nájsť si chlapa, vysrať sa na to. Ale nie, ona radšej lesbizmus. Iná možnosť nebola. Čiže výstupom filmu je, že v kláštoroch žijú pod vládou diktatúry pošahané lesby. A aj tie vlastne potom odchádzajú. ()

KrestanFilms odpad!

všechny recenze uživatele

Dívka, která díky katolické škole uvěřila v Boha. Dívka, která se upřímně hledajíc Boha rozhodla pro klášterní život. Dívka, jíž náboženství doslova ničí. Dívka, která se pár minut před koncem svlékne donaha a na kameru ukáže své "panenské" tělo. Dívka, která se následně rozhodne, že chce něco mnohem víc, než být jeptiškou (v opravdu dobrém slova smyslu). Zajímavý mix, což? Fakt nevím, pro koho to vlastně bylo natočeno?!? Nedoporučuji, ztracený čas... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je dobrý hlavně proto, že ukazuje, jak pošahané mohou řády také být, pokud mají členy, kteří jsou magoři. A je jedno, jestli je to řád sester, anebo jsou to kněz a jeho ovečky mužského pohlaví. Dejte lidem moc a dogmata a budou ovládat druhé jako šílenci. Bohužel ti druzí se nechají, což je to nejsmutnější. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! Tento film kladie otázky a nedáva odpovede, hoci na ne navádza. Každý dospelý kresťan je konfrontovaný s podobnými otázkami ako Cathleen. (vzťah k Bohu, poslušnosť voči cirkevnej autorite, sexualita - hriech alebo nie? atd.) Ako katolíka ma film nepohoršil, nezdá sa mi útokom proti Bohu. Je to len ďalší z dlhého radu polemických príspevkov na tému "pred a po 2. Vatikánskom koncile". Ten proste bol, a každý katolík sa s ním musí vyrovnať po svojom. Posolstvom filmu je, že vstúpiť do rehole má človek až potom, keď je s Bohom, sám so sebou aj s druhými vnútorne vysporiadaný. Noviciát podľa mňa dokonca v istých ohľadoch prekonáva svoj vzor Příběh jeptišky , nielen polemicky, ale aj v explicitnosti istých scén. Taká je dnes doba, asi sa tomu nedá vyhnúť. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Nabudúce poprosím niečo o teplých bratoch a prefiknutých miništrantoch, o ktorých sa jaksi Druhý vatikánsky koncil zabudol zmieniť... -Podívejte, slečno... -"Matka." Nebo "Matka představená".-Madam, já vám nebudu říkat Matko! ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, že to bude film o náboženstve a nejakom zneužívaní alebo týraní záujemkyň o povolanie budúcich Kristových manželiek, a pritom to bol film o dospievaní, spoznávaní seba samej, vlastnej sexualite a trochu aj prostredia kláštorov a razantnej zmene fungovania cirkvi v 60-tých rokoch 20. storočia. Film ale príjemný a celkom ma potešilo, že nikomu nebolo (minimálne telesne) ublížené. Viac ma bavila časť, kedy si dievčatá prechádzali rôznymi skúškami na ceste za cieľom stať sa celoživotnými manželkami Boha, ale aj zvyšok filmu vedel zaujať a bolo tam načrtnutých pár zaujímavých príbehov, ktoré ale nie úplne boli dotiahnuté do konca. 6,7/10. ()

Tipko odpad!

všechny recenze uživatele

Film sa mi nepáčil, lebo je útokom proti Bohu, morálke a zdravého rozumu a okrem toho je to propagácia perverznosti! Neodporúčam to pozerať, strata času... ()

hrdygay 

všechny recenze uživatele

nezaujimavy film o dospievajucich mniskach, s najlepsou scenou az na konci filmu, v nej sa jebacka margeret qualley ukazala uplne naha (kozy aj picu), mala ju oholenu, musel som si vyhonit na nej, vo filme hrala aj dalsia jebacka dianna agron 3/10 ()

NikaIn 

všechny recenze uživatele

Ja sa vždy tak strašne rozčúlim keď vidím film s tématikou náboženstva,ten fanatizmus ma privádza do šialenstva.A vraj cirkev je dobro,milosrdenstvo a láska,pri tom v kláštoroch kúska lásky nebolo,len ponižovanie,trestanie ach. Film nebol zlý ,ale mám jasnú predstavu ako by mohol byť zaujímavejší. ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Děj: Na počátku šedesátých let minulého století a v době druhé Vatikánské konference se mladá žena, která se chtěla stát jeptiškou, potýká s otázkami víry, měnící se církve a sexuality. Po zhlédnutí: děj filmu je jasný, trochu mi vadilo, že tam hrály herečky, které znám z jiných romantických filmů, ale je to jen film. Celkově je námět zpracován velmi citlivě, s vkusnou a zapadající hudbou. Mně spíš, jako věřícího, který svoji víru opírá o Písmo, zajímaly odpovědi na otázky PROČ? Přece jako věřící člověk musím mít svoji víru postavenu na slově Božím, jinak je to slepá víra a to si pak můžu věřit čemu chci? Proč museli kněží a jeptišky nosit hábit a po nějakém koncilu už nemuseli? Proč se říká představené kláštera Matko? Proč velké a malé ticho /podobně to mají kněží/, když jsme byli stvořeni se schopností mluvit a tím se odlišujeme od zvířat? Proč uzavření do kláštera a sebezapírání, když Ježíš řekl: "Jděte ke všem národům a čiňte mi učedníky" /stejně jako to dělali on i jeho následovníci/? Proč se mladá novicka směla sejít s matkou jen přes pletivo, nebo nešla na pohřeb otce, když Písmo praví Cti otce svého a matku svou? A mnoho dalších otázek /vyznávání "hříchů" před ostatními, "pokání" plazením se po podlaze /co by asi museli dělat pedofilní kněží?/ které mě utvrzují v tom, že "vymývání mozků" nebo sektářství /ve smyslu uzavřené společnosti odtržené od ostatních/ skutečně existuje, ale svědkové Jehovovi to nejsou. Skutečně obdivuji věřící lidi, kteří mají takovouhle víru v Boha! Jak se píše v Bibli: „mají horlivost pro Boha, ale ne podle přesného poznání“. (Římanům 10:2) , nebo Ježíšova slova u Jana 8:32: "poznáte pravdu a pravda vás osvobodí.“ Více o otázkách víry a biblické odpovědi na ně zde: jw.org. Tohle je můj nejdelší komentář zde, tak děkuji všem, kdo jste ho dočetli až sem. ()

Lucy39 

všechny recenze uživatele

zajímavý pohled na dobu těsně po druhém vatikánském koncilu v návaznosti na jakousi modernizaci církve a zjm. odebrání speciálního statutu jeptiškám - ze kterých se stal "katolík jako každý druhý", který může nosit "šaty jaké chce".. očima mladé hezké a hledající novicky - situace celkem dost k nezávidění... Zejména když i stará scvrklá matka představená leží v takové chvíli na zádech pod křížem a mluví se svým "manželem" , kterého nikdy neviděla, o tom, že ji opustil, ale že mu zůstane věrná... V takové chvíli může být opravdu více uspokojivé vzít někoho živého za ruku... Herectví nepřestřelené a výprava i hudba přesně jakou čekáte a jaká tam patří.. za mne **** ()

novembrs 

všechny recenze uživatele

Film rozprávajúci príbeh o láske, sexualite a dospievaní v prostredí, do ktorého bežný človek nevidí, a navyše ešte inšpirovaný skutočnými udalosťami z histórie katolíckej cirkvi (Vatikán II). Aj napriek tomu, že môj vzťah k organizovanému náboženstvu je poväčšine negatívny, tomuto filmu sa podarilo ma dojať k slzám a počas celých dvoch hodín jeho trvania som sa ani nepozrela na mobil (je to pravdepodobne vďaka veľmi silnému scenáru). Celkovo veľmi silný zážitok a jednoznačne si ho pridávam na zoznam najobľúbenejších filmov. ()

Reklama

Reklama