Reklama

Reklama

Dej mi své jméno

  • USA Call Me by Your Name (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Když si rodiče sedmnáctiletého Elieho pozvou do své velké italské vily na léto hosta, jejich syn z toho není vůbec nadšený. Zpočátku se zdá, že toho s pohledným americkým 24letým studentem Oliverem nemají mnoho společného, když však spolu začnou trávit více času, začne mezi nimi vznikat něco mnohem hlubšího než je přátelství... (Falcon)

(více)

Recenze (494)

dawnie 

všechny recenze uživatele

Hezky to plyne, celé drama se vrtí pod povrchem, což je ve své podstatě docela osvěžující. Co mě ale dostalo nejvíc (možná proto, že venku je zrovna -10°C), je atmosféra rozpáleného lenivého léta, kterou film dýchá a příjemná multi-kulti. ()

Terminer 

všechny recenze uživatele

(Zlaté glóby/ Oscar 2018) Několik kulturních směrů v jednom filmu: Anglie, Francie, Itálie,... Vizuálně úžasné, Italská krajina, ale i architektura jsou nádherné. Dějově pomalejší, bez velkých dějových akcí a zvratů. K tomuto filmu se nicméně to pomalé tempo hodilo a i díky tomu si zde zprostředkuje umělecký zážitek. Díky méně výraznému ději také vynikli herecké výkony. Především Michael Stuhlbarg zde měl dobrou roli, i když nedostal tolik prostoru, kolik by si zasloužil. Témata řešená v tomto filmu by sice šlo využít i lépe, ale mě tento film mile překvapil, a tak jsem spokojený. ()

hamir0 

všechny recenze uživatele

Vcelku tuctová, byť příjemná, letní bromance, kterou z průměru bezpečně dostává především posledních 10 minut. Otcovský monolog a titulkový pohled do ohně zanechaly opravdu silný dojem. ()

crap 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím.. takové jalové mi to přišlo. Rozhodně né že by to stálo úplně za nic, ale ten "emoční boom", který mi hlásali ostatní, se u mě nedostavil. Soundtrack každopádně skvělý. ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Tento film bude mať pre mňa navždy zvláštne miesto v srdci. Čítal som najskôr knihu a potom videl film. A musím povedať, že filmu veľmi prospieva, ak si ho pozrie divák, ktorý si knihu neprečítal - je totiž omnhoho lepší. Pôvodný text pôsobí ako letné čítanie, ktoré si zo seobu zoberiete na pláž a po literárnej stránke je to skôr priemer, zato na filmovom plátne to pôsobí sviežo - letmé náznaky a nedopovedané veci tu pôsobia oveľa prirodeznejšie, než na papieri. A ak sa vám náhodou bude zdať, že sú tam nejaké nedovysvetlené veci, nenamáhajte sa - v knihe nie sú vysvetlené tiež (otvorené na intepretáciu) :) No a Slufjan Stevens hudba je ňuňu. ()

JimDeNiro 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi jako jeden z Oscarových unikl, takže jsem se k němu dostal až teď. Musel jsem zkusit, jak moc se chvalozpěv a nadšené ovace na snímek minou účinkem. Neminuly. Dlouho jsem rozmýšlel, jaký napsat komentář. Píšu ho z odstupem několika dní. Film mi stále, stejně jako originální hudba rezonuje v hlavě. Luca Guadagnino dokázal natočit tak křehký a skoro rodinný film, s čímž myslím málokdo počítal. Vynikajícím způsobem zvolené italské sídlo na venkově, horké léto na vás sálá skrz obrazovku a vy si připadáte, že jste společně s herci v dění filmu. Vůbec se s tím režisér nepáře a hned v úvodu nás vtáhne do děje, do roku 1983 do Itálie a my sledujeme příjezd staršího Olivera. Elio má vůči němu spousty předsusků, ale to ještě netuší, že se zamiluje. Ale bude i Oliver opětovat své city ? Film plyne pomalu a je mu vytýkána velká stopáž, mě ba naopak nevadila. Dokázal bych sedět další dvě hodiny a sledovat osudy Elia a Olivera, jejichž čas je omezen pouze na několik týdnů, a ke konci se snaží dohnat vše, co zameškali. Líbí se mi proměna sedmnáctiletého Elia, kterak graduje ke konci filmu. Nechápal jsem tu chemii mezi oběma hereckými představiteli, něco takového jsem ještě neviděl. Je to čistá lovestory, jedno, že mezi dvěma muži, i kdyby jednoho z nich nahradila žena, je to naprosto uvěřitelný snímek, čistý, smyslný, erotika je také zastoupena v hojné míře, natočena s citem, explicitní je scéna s broskví, ale dojem mi nekazila. Režisér také někdy místo slov spoléhá na zachycování gest, pohledů, doteků. Film působí idylicky, velice reálně. Žádné předsudky okolí, o homosexualitě se nemluví. Co je ale nejvíc jsou herecké výkony ústřední trojice. Timothée Chalamet, Armie Hammer a Michael Stuhlbarg. Ale obzvláště Chalamet je naprosto brilantní, umí pouhým pohledem přenést na vás emoce, které cítí a to i fyzicky. Budu spoilerovat. Happyend se nekoná, film mě rozstřelil, jak málo co. Bylo mi smutno, katarze se dostavila a přiznám, že slzy ukáply. Rozhovor s otcem, nebo respektive jeho monolog, je to nejlepší, co jsem na plátně mohl doposud vidět a telefonát a závěrečná scéna s krbem velice bolí. Brilantní. Hned je film v mé TOP10. Těším se na pokračování. A určitě se na film podívám znovu a znovu a znovu... Už teď mě zajímá kniha. Doufám, že ji již někdo přeloží do češtiny. Škoda, že Timothéemu nevyšel Oscar. Zasloužil by, za to, co ve filmu předvedl. A nakonec, písně Vision of Gideon a Mystery of Love od Sufjana Stevense se maximálně hodí a jsou přímo krásné... 100% ()

emkon 

všechny recenze uživatele

Film do zlatého fondu světové kinematografie. Režiséru Guadagninovi se podařil natočit velmi silný příběh nečekané lásky dospívajícího Elia, a studenta jeho otce Olivera, který přijel na šestitýdenní pobyt do letního sídla Eliových rodičů na ospalý italský venkov. Děj je zasazen do roku 1983 s pečlivým výběrem lokací, a je podbarven podmanivou hudbou Sufjana Stevense. Tempo příběhu je záměrně zpočátku hodně pomalé, aby vás to dokonale vtáhnulo do děje. Abyste se ztotožnili s hlavním hrdinou, se kterým si užíváte a zároveň trpíte. Přísun emocí postupně graduje, a závěr filmu je naprosto zdrcující. Jeden z nejemotivnějších filmů, co jsem kdy viděl. Skvělý příběh, skvělá hudba, skvělé herecké obsazení, skvělá kamera. Skvělý Michael Stuhlbarg netradičně s plnovousem. Jeho závěrečný monolog do kamene vytesat. A samozřejmě fenomenální Timothée Chalamet. Tohle byla jeho životní role. Bez debat. ()

The.Splash 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má prostě perfektního genia loci. Ať už jde o vykreslení poklidného italského léta na riviéře nebo života v osmdesátých letech. Stačilo jen prvních pár záběrů abych se do filmu naplno ponořil a na dvě hodiny se sám vydal na italské dobrodružství. Film vyprávějící neskutečně krásný a dojemný příběh plný bezmezné lásky a oddanosti. O tom jaké to je zažívat obrovské štěstí ale i strach z první lásky, jaké to je jít do lásky poprvé a naplno. O těch ryzích emocích, které mají to štěstí že nejsou opotřebované. To všechno dokáže snímek Call Me by Your Name perfektně zachytit. Ať už jde o naprosto excelentní herecký výkon Timothée Chalameta, díky kterému mi na konci příběhu slza ukapávala spolu s ním, nebo o perfektní režii se smyslem na detaily s dost osobitým využitím hudby. To vše pomáhalo utvořit, za mě, jeden z nejlepších romantických filmů, které jsem kdy viděl. A za který jsem moc vděčný, že jsem ho viděl. ()

fellaZ 

všechny recenze uživatele

Nejpravděpodobněji společně s "Before" trilogií nejlepší romantický film všech dob. Dokonalá definice renesance: krásní herci, herečky, hold filozofii, architektuře, umění samotnému... Jeden z minima snímků, kde je důležitější vzájemný pohled hlavních postav, než co si obsahově sdělí. Absolutní vize nepřekonatelného obrazu, který v každé scéně ví, co chce zobrazit, a hlavně ví jakým způsobem. Filmový skvost, který nebude blízké budoucnosti ničím překonán. Film dekády. ()

PhoenixSwan 

všechny recenze uživatele

Svojí obyčejnost dokáže vykreslit v neobyčejnost, kdy italské prostředí osmdesátých let vypráví mlčky svůj příběh. Pomalu se rozvíjí, až propadne okamžiku, stejně tak jako snad každý člověk propadnout chce, když pozná zaplesání srdce. Je těžké se tomu bránit, když jste toho plní. Ty okamžiky jsou vzácné, jedinečné a do konce života. Osud i láska však mají jedno společné, dokáží ubližovat. Ačkoliv to tak ze začátku nevypadalo Call Me by Your Name mě chytlo za srdce až jsem nucena přemýšlet o jeho nenucenosti, přirozenosti a sexuálním napětí, které se dokázalo krásně rozpustit či zhmotnit, když bylo třeba. "...just remember, our hearts and our bodies are given to us only once. And before you know it, your heart is worn out, and, as for your body, there comes a point when no one looks at it, much less wants to come near it." ()

elimS 

všechny recenze uživatele

20% - komentář 20ti slovy: Dva zmatení heterosexuální homosexuálové. Letní romantika jak cyp. Nějaké to pokouřeníčko, "broskvování" a prázdná, "artová", utahaná a pseudointelektuální nuda. Typická "oscarová sračka". ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Nezatloukám že jsem velká milovnice gay filmů. Rámuji například filmy úplné zatmění, Sbohem Berlíne a Oscar Wilde. Ale tady tohle je katastrofa. Mladý kluk se vychrápe s holkou, pak jí dá kopačky a začne randit s mužem a ani není schopen té holce sám od sebe říct pravdu? Jeden z mála gay filmů u kterého jsem se nudila a maličko mi to připomíná film Setkání v červenci který byl taky dosti trapný. Opravdu nechápu proč má tahle blbost 78 %. ()

V1ctor_ 

všechny recenze uživatele

Takhle skvostné dílo, jenž by si nezasloužilo 5/5 jen z jednoho prostého důvodu? Tento umělecko-dramatický film určitě není tak obsahově jednoznačný, aby byl koukatelný vstříc všem vrstvám diváků. Film, který si žádá více než jen pouhou zálibu uživatele. Nýbrž však schopnost ocenit a citově rozpoznat děj prolínající postavy stejných i opačných zájmů. Nutno podotknout, že to byli právě herci a zvolené prostředí, kteří tento snímek jen doprovázejí v již tak dobře našlápnuté pěšince. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Celkom majstrovský kúsok. Zdá sa, že ospalé letné dni chcel Guadagnino vyjadriť dĺžkou filmu, no skrátenie by mu divák bezpochyby odpustil. A záver v štýle "čo by ste chceli vedieť od svojho rodiča, ale nepovedal vám to". ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z dalších top gay movies, tipnul bych. Zaplaťpánbůh, že první teplá scéna přijde asi až v 80.minutě, ikdyž náznaky jsou tam samozřejmě mnohem dříve. Film je to ale velmi dobrý. Kdo by nechtěl žít v tak krásném prostředí Itálie se skvělou sečtělou, inteligentní a evidentně za vodou rodinou? Navíc sedneš na kolo a jedeš do města, kde po tobě holky šílí. Já bych teda vyjel po mamině - to je rajda jak pes:) Velkým příslibem je mladý Chalamet. Byl skvělý v Duně i v Kingovi. Něco jak kdysi Gosling. Nechť se mu daří. PS:Někteří otcové by asi nepřežili, že je jejich syn teplý. Berou to totiž jako jejich vlastní selhání. Většinou jsou to alkoholičtí chudáci a "macho-meni" v zaplivané knajpě do 100 m od vlastního rozpadlého baráku, který zdědili od stejně ubohých předků na úrovni trepky z kmene nálevníků. A to jsem je ještě upgradoval. Do Prokaryot nemají daleko. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Roky jsem se na to chystal, vždy jsem to odsunul za něco jiného. Musím se trochu odkopat, protože prostě mi vadí filmy o klucích na kluky. Když přijde na lámáni chleba, nerad se dívám zejména ta vyvrcholení sbližování. To nic ale nemění na tom, že v celé té problematice, jsem na jejich straně a chtěl bych, aby měli všechna práva jako ostatní. Tolik k trochu moralistickému odbočení. Strašně krásný film, se strašně krásnou atmosférou, prostředím. Itálie je pro mě prostě srdcová záležitost. To režisérská vize a vědění, co chci sdělit, je dokonalé. Má to skvělé tempo, skvělé napětí a Timothée je za poslední roky pro mě mladý herec č. 1. Vy, co se díváte na MZ Live, když Cival vždy ukazoval plakát z toho filmu a chtěl tím dokumentovat, jak má vypadal skvělý film, dokonale jsem to nechápal. Teď už ano. ()

Související novinky

Chalamet bude Willy Wonka

Chalamet bude Willy Wonka

25.05.2021

Hvězda filmů Dej mi své jméno a Duna Timothée Chalamet získal po předchozích spekulacích hlavní roli v nadcházejícím prequelovém filmu o Willy Wonkovi. Snímek od studia Warner Bros. pojmenovaný… (více)

Nový thriller od tvůrců Dej mi své jméno

Nový thriller od tvůrců Dej mi své jméno

26.04.2019

John David Washington (BlacKkKlansman), Alicia Vikander (Tomb Raider), Boyd Holbrook (Logan) a Vicky Krieps (Niť z přízraků) si zahrají v novém thrilleru Born To Be Murdered od tvůrčího týmu zpoza… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama