Reklama

Reklama

Legendy kriminalistiky - Série 2 (2019) (série)


Okno (S02E08)

(epizoda)
Česko, 2019, 30 min

Hrají:

Mirek Vaňura (moderátor)

Obsahy(1)

Dnešní epizoda ukáže, jak je důležité při nejasnostech provést vyšetřovací pokus, který slouží k prověření výpovědi svědka, podezřelého či obviněného člověka. Vyšetřovací pokus totiž může odhalit, že například domnělý svědek události nebo zločinu může být ve skutečnosti úkladný vrah. V říjnu roku 2000 narušil poklid obyvatel pražského motolského sídliště tlumený výkřik a následující dutá rána. Dole pod okny jednoho z panelových domů zůstalo ležet v trávě ženské tělo. Žena však i přes pomoc záchranářů na následky pádu umírá. Policejní hlídka z místního oddělení začíná úmrtí řešit jako nešťastnou náhodu, kterou potvrzuje i přímý svědek pádu, bývalý manžel zemřelé ženy Václav R. Žena prý chtěla za oknem v kuchyni natáhnout nové prádelní šnůry, nebylo jí dobře a vypadla. Tento případ se dostal na stůl kriminalisty Josefa Mareše, který si po prostudování dokumentace a fotografií bytu, odkud žena vypadla, rozhodl ještě zaměřit chybějící přesnou vzdálenost od stěny domu a dopadu těla. Obešel i svědky z domu a z okolí a zastavil se i u bývalého manžela ženy, od kterého uspokojivé vysvětlení ohledně pádu nezískal a ještě několikrát se k němu v následujících dnech vrátil. Proto se rozhodl provést vyšetřovací pokus ohledně pádu zemřelé ženy, kde v úvahu připadaly tři varianty – nešťastná náhoda, sebevražda nebo vražda … (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česká verejno-právna televízia vyprodukovala projekt "Legendy kriminalistiky". Je to séria zhruba polhodinových dokumentárnych filmov, ktoré podávajú svedectvo o tých najšokujúcejších a najbrutálnejších zločinoch, čo sa odohrali v Českej republike. V poradí ôsma epizóda z druhej série nesie názov "Okno". Je to rekonštrukcia prípadu, ktorý sa odohral v októbri roku 2000 na pražskom sídlisku Motol. Zo siedmeho poschodia panelového domu vypadla päťdesiat ročná žena, keď naťahovala nové šnúry na vešanie vypratého prádla. Členovia kriminálneho oddelenia pod velením vyšetrovateľa Jozefa Mareša dostali za úlohu objasniť túto udalosť. Na základe precízne prevedenej rekonštrukcie sa im podarí usvedčiť invalidného dôchodcu, bývalého manžela obete, zo spáchania úkladnej vraždy. **** ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chceš-li se zbavit svojí staré, určitě ji nevyhazuj z okna…Starý napůl ochrnutý cca padesátník v zápalu vzteku nejspíš do své manželky žduchl, když napínala novou šnůru na prádlo, nikdy se ovšem ke svému činu nepřiznal. Pořád tvrdil, že vypadala, nebo skočila sama. Vyšetřovatel Mareš byl ale vyčůraný a dokázal mu opak – i když jen formou řady nepřímých důkazů + usvědčujícím detektorem lži. Já se přiznám, že ač nemám strach z výšek, rozhodně bych figuranta v těchto případech – kdy se studuje a měří pád z oken, dělat nechtěl… ()

Reklama

Reklama