Reklama

Reklama

Legendy kriminalistiky

(seriál)
Česko, (2017–2022), 15 h 38 min (Minutáž: 29–31 min)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Cyklus půlhodinových dokumentů nabídne pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz, například orlických vražd, Biedermanova gangu nebo sériových vrahů manželů Stodolových. Spolu s tvůrci se diváci podívají na práci různých policejních složek od psovodů přes detektivy až po vyjednavače a seznámí se také s méně známými, ale o to děsivějšími případy vražd v kruhu rodiny. O případech budou hovořit vyšetřující policisté, příbuzní obětí, ale také samotní vrazi. Díky exkluzivním archivním materiálům z policejních rekonstrukcí pak budou mít diváci možnost podívat se skutečným zločincům do tváře a zjistit, jak se ve skutečnosti chovají a jak přemýšlejí. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Dan9K k tomuto seriálu (3)

Legendy kriminalistiky (2017) 

Vynikající dokument, jehož síla tkví jednak v tématu samotném, tak i v použití dobových reálných záběrů. Největší slabina je nízký počet dílů a některé případy bych do legend asi neřadil, zejména díly 7 a 11, které mi přišly slabší. Se vší úctou k obětem i pozůstalým, mi to přišlo jako "standardní" vraždy. Na případnou druhou sérii toho ještě zbývá až až, namátkou Winkelbauer, Lesní vrah, Heparinový vrah či Fabiánová (dodatek o 2 roky později: dva tipy mi vyšly!) . Samozřejmě chybí největší legenda jménem Kajínek, ale to je jenom dobře, protože ta osoba i ten případ je už dostatečně provařený. Nejlepší díly jsou dle mého hned ty první dva, a nejmrazivější vraždy v dílech 3 a 4. Šestý a osmý jsou největší naše krimi klasiky a díly 5 a 10 jdou hlavně po tématu a vybraly dobré příklady. Naopak jsem se těšil na devátý díl s Roubalem, a ten mě zklamal, nebot mě důkazní materiály vůbec nepřesvědčily o jeho vině a celé mi to přišlo dost na vodě, a něco podobného by asi nutně muselo vzniknout i v případě Winkelbauera či Kajínka. 90. léta totiž byla nejen plná vrahů, ale nejspíš i plná prapodivných odsouzení. ()

Dahlgren (2019) (S02E04) 

Nedovedu si představit typičtějšího příslušníka FBI, než byl ten týpek u letadla (je i v galerii), to jsem měl pocit, jak z hollywoodského filmu. ()

Série 3 (2022) (S03) 

Z prvních tří řad jednoznačně nejlepší, zejména z důvodu největšího množství autentických záběrů, dobových svědectví, rekognicí, dobových či současných rozhovorů s pachateli a tak dále. S výjimkou prvního a posledního dílu zde nejsou všeobecně známé případy, což lze brát tak, že už zkrátka došly. Jejich zpracování je ale obecně ve třetí řadě nejlepší. Zatímco například v první sérii byl podobně kvalitně zpracován jen úvodní díl se Stodolovými, v této série je to vlastně každý díl. Kaňkou tak je snad jen fakt, že některé díly jsou zpracovány a vyprávěny trochu zmateně a divák tak třeba moc nechápe o co vlastně pořádně jde a vyjasní se to až ke konci. Patrně jde o záměr tvůrců neříct všechno hned na začátku, důsledek je ale takový, že se divák moc nechytá. Polovinu dílů taky obvykle tvoří zmatené a velmi výrazně roztřesené kamerové záběry pro jakési dokreslení tajemné atmosféry, což bych asi mít nutně nemusel. ()

Reklama

Reklama