Reklama

Reklama

Legendy kriminalistiky

(seriál)
Česko, (2017–2022), 15 h 38 min (Minutáž: 29–31 min)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Cyklus půlhodinových dokumentů nabídne pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz, například orlických vražd, Biedermanova gangu nebo sériových vrahů manželů Stodolových. Spolu s tvůrci se diváci podívají na práci různých policejních složek od psovodů přes detektivy až po vyjednavače a seznámí se také s méně známými, ale o to děsivějšími případy vražd v kruhu rodiny. O případech budou hovořit vyšetřující policisté, příbuzní obětí, ale také samotní vrazi. Díky exkluzivním archivním materiálům z policejních rekonstrukcí pak budou mít diváci možnost podívat se skutečným zločincům do tváře a zjistit, jak se ve skutečnosti chovají a jak přemýšlejí. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

H34D 

všechny recenze uživatele

Výborná rekonstrukce nejslavnějších případů vražd v ČR. Každá kauza je za použití archivních záběrů představena jako příběh s vlastním vývojem. Jak již název napovídá, seriál se soustředí na sbírání důkazů, resp. na získání klíčového důkazu, nikoli např. na provádění důkazů před soudem. Zdá se mi, že Legendy kriminalistiky v mnohém konkurují Případům 1. oddělení, akorát namísto snahy o realističnost zobrazují realitu samotnou. :) Někdy těch 30 minut na díl je trochu málo, neb se často přeskočí rovnou k tomu, jak byl případ objasněn. Tím chci říct, že se diváku určité kauzy mohou zdát jednoduché, ale vsadím se, že to bylo právě naopak... 8/10 ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pevně věřím, že když už se ČT po letech podaří něco zajímavého, tak dojde i na další řadu. Jedná se především o případy z první dekády pro revoluci a jde skutečně o svinstva nejhoršího kalibru. Mnozí lidé si tady vyložili příchod demokracie a kapitalismu opravdu svérázným způsobem. Pojmy jako Orlické vraždy, Kolínský gang, Stodolovi nebo Roubal rezonují společností i po letech a při sledování záběrů rekonstrukcí z místa činu mrazí. Výpovědní hodnotu o stavu doby mají však i tématické díly o vraždách policistů či rodičů. Rozhodně by stálo za úvahu pokračovat i s méně známými případy. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrazivý dokument, ktorý podáva svedectvo o tých najšokujúcejších zločinoch, čo sa odohrali v Českej republike. Naturálna televízna rekonštrukcia strašlivých udalostí. Prevažne sa jedná o surové vraždy. Šialené, bezcitné skutky, ktoré dokážu spáchať len tie najväčšie ľudské beštie. Svojou temnou témou a znepokojujúcou autentickosťou je to veľmi pôsobivé dokumentárne dielo. Silnou inšpiráciou pre tento krimi cyklus boli "Najväčšie kriminálne prípady Slovenska". **** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající dokument, jehož síla tkví jednak v tématu samotném, tak i v použití dobových reálných záběrů. Největší slabina je nízký počet dílů a některé případy bych do legend asi neřadil, zejména díly 7 a 11, které mi přišly slabší. Se vší úctou k obětem i pozůstalým, mi to přišlo jako "standardní" vraždy. Na případnou druhou sérii toho ještě zbývá až až, namátkou Winkelbauer, Lesní vrah, Heparinový vrah či Fabiánová (dodatek o 2 roky později: dva tipy mi vyšly!) . Samozřejmě chybí největší legenda jménem Kajínek, ale to je jenom dobře, protože ta osoba i ten případ je už dostatečně provařený. Nejlepší díly jsou dle mého hned ty první dva, a nejmrazivější vraždy v dílech 3 a 4. Šestý a osmý jsou největší naše krimi klasiky a díly 5 a 10 jdou hlavně po tématu a vybraly dobré příklady. Naopak jsem se těšil na devátý díl s Roubalem, a ten mě zklamal, nebot mě důkazní materiály vůbec nepřesvědčily o jeho vině a celé mi to přišlo dost na vodě, a něco podobného by asi nutně muselo vzniknout i v případě Winkelbauera či Kajínka. 90. léta totiž byla nejen plná vrahů, ale nejspíš i plná prapodivných odsouzení. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Česká odpověď na největší kriminální případy Slovenska dopadla velmi slušně byť pár výhrad by se našlo. Jsou tu určitě perfektní díly. U Stodolových jsem nechápal neschopnost středočeské policie. Zaujal mě i ten případ kdy ta vypočítavá mladá kunda odpravila svou máti a shodila to na naivního blba kterej vyfasoval dvacet let a ona už je dávno venku a vysmátá. No a největší magor byl suverénně Dahlgreen. Tenhle export z USA se moc nepovedl. Trochu víc jsem čekal od zpracování Klučova což je můj top případ a pár dílů je slabších a taky chybí oproti SK verzi Maštalíř a jeho charizmatický hlas. Přesto na domácí poměry určitě vydařená záležitost.80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je pořad, který jsem v českém prostředí postrádal. Svým pojetím to sice není tak působivé jako NKPS (Největši kriminální případy Slovenska), ale i tak dokáže Vaňurův počin vyvolat husí kůži či dojmout, jako např. epizoda Smrt ve službě. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Silný kafe, jeden díl jsem nedokoukal (Matky vražedkyně), jeden díl mi udělal nevolno (Já, nebohý vrah). Největší psycho byl díl Torzo s vymatlancem, jehož existence na konci 20. století je až překvapivá. Asi nejosobnější byl díl Lesní vrah s kriplem na přesdržku, který kousek od mého bydliště zastřelil jen tak z plezíru naše známé. Díl s Dahlgrenem byl taky velmi nepříjemný. Témata jsou zpracována výborně, žádné trapné filmové rekonstrukce, ale naopak výpovědi vyšetřovatelů a znalců, autentické záběry a sympatický komentář Mirka Vaňury. Velmi dobrý počin. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov Legiend kriminalistiky by som odporučil aj slovenský variant Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. Tie sa môžu oproti českému dokumentárnemu seriálu pýšiť pútavým prejavom rozprávača Tomáša Maštalíra, no Legendy naopak obsahujú väčšie množstvo záberov z miesta činu a rekonštrukcií vrážd. Niektoré epizódy sú slabšie a nebude to čistých 5/5, ale zaokrúhlene bez problémov. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z tohto žánru u neprekonateľné Najväčšie kriminálne prípady Slovenska s dokonalým komentárom Tomáša Maštalíra a charizmatickou atmosférou, ktorá spája to hovorené slovo s fotografiami. Toto je tiež dobré, len je to poňaté trocha iným spôsobom, tak ľahšie, ale niektoré časti sú ozaj špičkové. Ako plus ale chválim to, že sú zaznamenané rozhovory páchateľov s políciou a že vlastne oni sami často rekonštruujú daný prípad. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutečně ponurý až mrazivý dokumentární počin Mirka a Dany Vaňurových, který nás seznámí s mnoha otřesnými případy, které se staly v naší republice a zástupem sériových, bezcitných, psychopatických vrahů – vraždících matek či prostě jen lidí kteří měli v daný okamžik zkrat a zabíjeli. Většina jejich obětí však před svou smrtí neskutečně trpěla a doslova si prošli peklem – než přišla smrt. Za což taky někteří dostali doživotí, jiní velmi vysoké tresty, ale životy to už nikomu nevrátí… ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál, který se zabývá těmi nejzajímavějšími případy z české kriminalistiky, přibližuje tehdejší dění a do podrobna odhaluje vyšetřovací techniky, postupy a názory zúčastněných stran. Žádné extra veledílo, ale na českou tvorbu nadstandartní a informačně přínosné. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborný pohled a zároveň nepříjemný pohled, dobře natočené, skutečně záběry jsou silné. Dokument skvělý. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Nic jiného než syrový, mrazivý, brutální a zároveň vynikající dokument. I otrlý divák, jako já, jsem musel párkrát přivřít oči či provést znechucený pohled. Bravo ČT! ()

Reklama

Reklama