Reklama

Reklama

Legendy kriminalistiky

(seriál)
Česko, (2017–2022), 15 h 38 min (Minutáž: 29–31 min)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Cyklus půlhodinových dokumentů nabídne pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz, například orlických vražd, Biedermanova gangu nebo sériových vrahů manželů Stodolových. Spolu s tvůrci se diváci podívají na práci různých policejních složek od psovodů přes detektivy až po vyjednavače a seznámí se také s méně známými, ale o to děsivějšími případy vražd v kruhu rodiny. O případech budou hovořit vyšetřující policisté, příbuzní obětí, ale také samotní vrazi. Díky exkluzivním archivním materiálům z policejních rekonstrukcí pak budou mít diváci možnost podívat se skutečným zločincům do tváře a zjistit, jak se ve skutečnosti chovají a jak přemýšlejí. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající dokument, jehož síla tkví jednak v tématu samotném, tak i v použití dobových reálných záběrů. Největší slabina je nízký počet dílů a některé případy bych do legend asi neřadil, zejména díly 7 a 11, které mi přišly slabší. Se vší úctou k obětem i pozůstalým, mi to přišlo jako "standardní" vraždy. Na případnou druhou sérii toho ještě zbývá až až, namátkou Winkelbauer, Lesní vrah, Heparinový vrah či Fabiánová (dodatek o 2 roky později: dva tipy mi vyšly!) . Samozřejmě chybí největší legenda jménem Kajínek, ale to je jenom dobře, protože ta osoba i ten případ je už dostatečně provařený. Nejlepší díly jsou dle mého hned ty první dva, a nejmrazivější vraždy v dílech 3 a 4. Šestý a osmý jsou největší naše krimi klasiky a díly 5 a 10 jdou hlavně po tématu a vybraly dobré příklady. Naopak jsem se těšil na devátý díl s Roubalem, a ten mě zklamal, nebot mě důkazní materiály vůbec nepřesvědčily o jeho vině a celé mi to přišlo dost na vodě, a něco podobného by asi nutně muselo vzniknout i v případě Winkelbauera či Kajínka. 90. léta totiž byla nejen plná vrahů, ale nejspíš i plná prapodivných odsouzení. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Velice nepříjemná nálož těch nejbrutálnějších zločinů/vražd v historii Čr. Výpovědi pozůstalých, znalecké posudky soudních lékařů a psychologů, reálné a dosud neviděné záběry z míst vyšetřování, komentáře vyšetřujících kriminalistů a do toho samozřejmě i výslechy samotných vrahů. Po shlédnutí dílu - Já, nebohý vrah a Dahlgren, mi bylo sakra, že úzko a nepříjemně. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Výborná rekonstrukce nejslavnějších případů vražd v ČR. Každá kauza je za použití archivních záběrů představena jako příběh s vlastním vývojem. Jak již název napovídá, seriál se soustředí na sbírání důkazů, resp. na získání klíčového důkazu, nikoli např. na provádění důkazů před soudem. Zdá se mi, že Legendy kriminalistiky v mnohém konkurují Případům 1. oddělení, akorát namísto snahy o realističnost zobrazují realitu samotnou. :) Někdy těch 30 minut na díl je trochu málo, neb se často přeskočí rovnou k tomu, jak byl případ objasněn. Tím chci říct, že se diváku určité kauzy mohou zdát jednoduché, ale vsadím se, že to bylo právě naopak... 8/10 ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument, který ukazuje: 1. jak velmi je pro ochranu společnosti potřebný trest smrti, 2. jak byla 90. léta divoká, 3. jak byla policie často neschopná při vyšetřování a soudy neschopné udělit adekvátní trest, 4. co způsobily Havlovy amnestie, 5. co zbude z lidského těla po roce v zemi, v jímce nebo v louhu. Rozhodně není pro slabé povahy a žaludky, přestože je většina obětí a jejich zranění rozkostičkována. Vytkl bych pouze, že některé případy nejsou příliš přehledně vyloženy (skáče se na časové ose střídavě dopředu a dozadu), takže jsem se v uváděných jménech a místech chvílemi ztrácel. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pevně věřím, že když už se ČT po letech podaří něco zajímavého, tak dojde i na další řadu. Jedná se především o případy z první dekády pro revoluci a jde skutečně o svinstva nejhoršího kalibru. Mnozí lidé si tady vyložili příchod demokracie a kapitalismu opravdu svérázným způsobem. Pojmy jako Orlické vraždy, Kolínský gang, Stodolovi nebo Roubal rezonují společností i po letech a při sledování záběrů rekonstrukcí z místa činu mrazí. Výpovědní hodnotu o stavu doby mají však i tématické díly o vraždách policistů či rodičů. Rozhodně by stálo za úvahu pokračovat i s méně známými případy. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (3)

  • Při nahraných záběrech/dramatizaci z nemocničního prostředí by vrah měl vstřikovat heparin do infuze nebo přímo do žíly, ovšem v záběrech ho aplikuje do nádoby s vodou, která se používá ke zvlhčení prodávaného kyslíku. Pokud by to tak vrah ve skutečnosti dělal, pacient by heparin inhaloval. (Veronixxx)
  • Pavel Peca mohol v roku 2013 požiadať o predčasné prepustenie, avšak zomrel 24.5.2012, pravdepodobnou príčinou smrti bola rakovina. (Game90)

Reklama

Reklama