Reklama

Reklama

Legendy kriminalistiky

(seriál)
Česko, (2017–2022), 15 h 38 min (Minutáž: 29–31 min)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Cyklus půlhodinových dokumentů nabídne pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz, například orlických vražd, Biedermanova gangu nebo sériových vrahů manželů Stodolových. Spolu s tvůrci se diváci podívají na práci různých policejních složek od psovodů přes detektivy až po vyjednavače a seznámí se také s méně známými, ale o to děsivějšími případy vražd v kruhu rodiny. O případech budou hovořit vyšetřující policisté, příbuzní obětí, ale také samotní vrazi. Díky exkluzivním archivním materiálům z policejních rekonstrukcí pak budou mít diváci možnost podívat se skutečným zločincům do tváře a zjistit, jak se ve skutečnosti chovají a jak přemýšlejí. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele SOLOM. k tomuto seriálu (24)

Legendy kriminalistiky (2017) 

Skutečně ponurý až mrazivý dokumentární počin Mirka a Dany Vaňurových, který nás seznámí s mnoha otřesnými případy, které se staly v naší republice a zástupem sériových, bezcitných, psychopatických vrahů – vraždících matek či prostě jen lidí kteří měli v daný okamžik zkrat a zabíjeli. Většina jejich obětí však před svou smrtí neskutečně trpěla a doslova si prošli peklem – než přišla smrt. Za což taky někteří dostali doživotí, jiní velmi vysoké tresty, ale životy to už nikomu nevrátí… ()

Série 1 (2017) (S01) 

Mirek Vaňura se pustil do opravdu „smělého“ projektu, kde nás seznámí s množství nechutných vražd a samotných vrahů, které proběhly na území naší republiky (ve většině případů po slavné revoluci). Rozhovory s vyšetřovateli, autentické videa rozhovory s vrahy, rekonstrukce vražd – to vše v půlhodinových epizodách, které byly vcelku vyvážené a určitě zajímavé. ()

Stodolovi I (2017) (S01E01) 

V prvním díle (no spíše dvoj-díle) se podíváme blíže na případ chladnokrevných manželů Stodolových – psychicky narušených – bezcitných vrahů, kteří nejprve z velké lásky k sobě zapírali vinu toho druhého (hlavně tedy Stodola to bral všechno na sebe a jeho stará ze sebe taky dělala nevinou), ale zanedlouho jejich „láska“ mizí a hází špínu jeden na druhého…Zajímavá byla ta rekonstrukce z místa vražd se Stodolou… ()

Stodolovi II (2017) (S01E02) 

Kydání hnoje na druhého a postupné odkrývání osudných okamžiků několika brutálních vražd a loupení téhle povedené dvojice. Druhá část nám ukazuje chladnokrevnost a vypočítavost obou pachatelů i částečnou pokoru a lítost ze strany Stodoly. Oba dva by však každopádně měli shnít v base na doživotí, nebo ještě lépe dostat ihned trest smrti – ať je nemusíme živit. Bohužel ten je u nás zrušen. ()

DNA: Odložená spravedlnost (2017) (S01E03) 

Na každou svini se vaří voda a tenhle chlapík si zasloužil rovnou oddělat na místě, když ho chytli. Několikrát trestaný za loupež, znásilnění, jinou trestnou loupež – tohle má žít mezi námi…Chudáci ty tři holky / ženy, které onoho večera zabil a znásilnil jen proto, že ho vyhodili z vlaku a on nevěděl kde je a jak se dostat zpátky…Hnus fialový a díky policistům, že to ani po letech nevzdali, aby ho dopadli… ()

Já, nebohý vrah (2017) (S01E04) 

Vůbec první věc, kterou jsem letošní rok viděl a zase taková humusárna…Trojnásobný vrah, který doslova sekyrou zmasakroval svou rodinu (manželku a dvě dcery) si nezasloužil a nezaslouží žádný soucit a doživotí bylo málo. Chtělo to u té cesty kulku rovnou do hlavy. Peca, jenž zabíjel ožralý a hlavně ze žárlivosti a sobeckosti sice ve vězení umřel, ale i tak měl za své činy mnohem více. Antl i ten doktor to popsali velmi dobře…Tohle prostě nebyl člověk a už vůbec s ním necítili nějakou lítost… ()

Smrt ve službě (2017) (S01E05) 

Smrt při výkonu služby – toho se asi bojí každý policista, přesto denně nasazují své životy. Určitě si každý mrtvý polda zaslouží uznání a tato dokumentární série nezapomněla alespoň na některé z nich. Na jednu stranu je dobře, že se policejní výbava neustále vylepšuje, na tu druhou vždy mezi námi budou žít různí jedinci, kteří budou vraždit dál. ()

Orlické vraždy (2017) (S01E06) 

Je pravdou, že už jsem viděl více dokumentů o Orlických vraždách a pár jich bylo ještě na lepší úrovni zpracování, ale tady se museli tvůrci vlézt do půlhodiny trvající stopáže a tak vybrali ve stručnosti to nejdůležitější, doplnili to výpovědí Karla Kopáče a vyšetřovatelů + archivními videi a fotkami. Na Orlík bych se však raději nešel koupat ani dnes, kdo ví, jestli tam ještě někde v hloubce pár sudů neleží… ()

Vražda nadvakrát (2017) (S01E07) 

Zbytečně zmařený mladý dívčí život, která se v opilosti vydala se známým do lesíka kvůli sexu a ON jí za to následně zabil – a hned „dvakrát“. Nikdy nepochopím, jak takoví magoři dostanou jenom cca 14 let a stejně je ještě pustí dřív za dobré chování…Prý díky spolupráci…Defakto zničil celou rodinu, několikrát lhal policajtům a nyní si žije na svobodě… ()

Kolínský gang (2017) (S01E08) 

Na vraždu v hotelu Apollo si pamatuju ještě velmi dobře. Chodil jsem v té době do sedmé třídy a Valašské Meziříčí je od nás jen coby kamenem dohodil. Bylo z toho tehdy „velké haló“…Co se Kolínského gangu týče, je jen dobře, že je všechny pozavírali a Oto Biederman dostal doživotí. Takové chladnokrevné zrůdy nemají mezi námi co dělat. Až jsem seděl s otevřenou pusou a poslouchal je, když spolu se Šťastným dělali rekonstrukce vražd a bez emocí mluvili o zabíjení… ()

Roubal (2017) (S01E09) 

Ivánek Roubal už to má pár roků za sebou, ale zůstala tady po něm řada nezodpovězených otázek a pohřešovaných lidí. IQ měl sice velké, ale nakonec dostal, co zasloužil a ten soudce co ho svým omylem pustil, měl ihned přijít o místo a ne že dostane jen pokutu. Se pak divíme, že podobě svině běhají mezi námi na svobodě. To uškrcení sebe samého muselo být pěkný hnus… ()

Rodiče na obtíž (2017) (S01E10) 

Hodně lidem jistě alespoň jednou v životě probleskla v hlavě bláhová myšlenka – zabít rodiče, nebo jim přát smrt – hlavně ale v okamžicích, kdy vás něco zakázali, proběhla ostřejší hádka atd…Jen minimum z nich by však skutečně něco takového dokázalo, což je samozřejmě dobře, ale existují mezi námi tací, kteří své rodiče – prarodiče skutečně zabili. Ať už kvůli penězům, nebo právě nějakému zkratu – ovšem i z chladnokrevné vypočítavosti. První příběh o chlapci co zabil matku, bratra a nevlastního otce si pamatuji již z Případů 1 oddělení (Klíčový důkaz) – druhý o mladé Anně jsem dnes slyšel poprvé. Oba dva jsou už z vězení dnes asi venku, dostali za své činy směšné tresty… ()

Torzo (2017) (S01E11) 

Ale není možné, dokonce i ROM vraždil? A experti se posmívali jeho nízkému IQ? Jak toto mohla ČT pustit do éteru? Ne samozřejmě je dobře, že byl tenhle exot dopaden. To že se vymlouval na fet a chlast mu nějak nepomohlo, ale stejně je to humus – člověka zabiješ, pak ho ještě rozčtvrtíš a následně vymyslet, kde a jak se zbavit těla. I vzhledem k tomu, že byl už několikrát trestaný, měl dostat doživotí… ()

Série 2 (2019) (S02) 

I druhá řada tohoto kriminalistického „seriálu“ nám nabídla řadu otřesných případů, které se odehráli v naší republice a jenž museli řešit kriminalisté a odborníci. Člověk vážně nestačí zírat, co „to“ žije mezi námi. Některé případy sice měli trošku „slabší zápletku“, ale tento pojem (označení) u vražd je zcela zcestné a nekorektní. Tudíž budu hodnotit stejně, jako tomu bylo u první série… ()

Heparinový vrah (2019) (S02E01) 

A pak se běžte léčit do nemocnice, nebo se třeste strachy o své blízké, když tam dělá podobný dobytek a vražedný psychopat jako je teplý Zelenka. Tohle je přesně ten typ magora, který dostal sice doživotí, ale správně měl skončit s kulkou v hlavě nebo oběšený. ON prý vraždit nechtěl, jen chtěl dokázat, že je lepší než doktoři a ještě si k tomu vybíral nemohoucí lidi, nejčastěji po operaci. ()

Dodávka (2019) (S02E02) 

V nesprávnou chvíli na nesprávném místě kápl na zfetovaného zloděje aut. Tomu se říká vážně pech a bohužel pro mrtvého ho ten zrzavý maník ještě úmyslně přejel jeho vlastní dodávkou. Je jen dobře, že mu ty jeho kecy nikdo nevěřil, stejně jako tvrzení že necítil, že by někoho přejel. 18.5 roku je adekvátní trest, ovšem za cenu lidského života. ()

Novoroční vražda (2019) (S02E03) 

Bohužel i v tomto případě sehrály podstatnou roli shoda náhod, být ve špatný čas na špatném místě, alkohol a setkání se sadistickým deviantem. Kdyby již tak podnapilá žena zamířila po stopování rovnou domů a ještě nezašla „na chvíli“ na zábavu kousek od baráku, mohla dnes žít. Jenže se seznámila s Antonínem, který ji zmlátil, škrtil a strčil petardu do pochvy – aniž by ji znásilnil…A právě ta petarda jej usvědčila – jen nevím, jestli v tomto případě kastrace mohla následně pomoci, aby to už nikdy neudělal… ()

Dahlgren (2019) (S02E04) 

Smrt a čtyřnásobná vražda přátelské rodiny z Ivanovic rukou Kevina Dahlgrena – na tu si dobře pamatujeme asi všichni, protože je to ještě celkem „čerstvá událost“. Chladnokrevnost a surovost mladého Američana jej sice poslala na doživotí, ON však zvolil sebevraždu. Jediné pozitivum na celé této kauze vidím v tom, že USA svolila k jeho převozu a odpykání trestu v ČR. Jinak jedna velká tragédie… ()

Velký bratr (2019) (S02E05) 

Dvě loupežné vraždy – dvě nesmyslně zabité ženy – obě ubodány romskými výtržníky a vrahy. Policajta v ústeckém kraji bych tedy rozhodně dělat nechtěl, stejně jako bych tam nemohl dělat číšníka, obsluhu na benzínové pumpě nebo taxikáře. Kudlu tam snad nosí každý, kriminalita snad kromě Prahy nejvyšší v republice…a jen kvůli pár drobákům, nebo cigaretám. ()

Lesní vrah (2019) (S02E06) 

Výhra 320 000 v soutěži Chcete být milionářem, byla pro Viktora Kalivodu málo. ON se potřeboval pořádně zviditelnit a navíc se mu v osobním životě moc nedařilo, přestože měl vysoké IQ. Za vyhranou částku si mimo jiné pořídil i dvě zbraně GLOCK a s jednou z nich následně zastřelil tři lidi. Plánoval vystřílet celý vůz (vagon) v metru, ale k tomu se už i díky policistům nedostal. Magor – šílenec, jenž se inspiroval Olgou Hepnarovou dostal doživotí a po pěti letech v base spáchal sebevraždu. Lítost nikdy neprojevil a vlastně ani nikdy neřekl, proč to udělal… ()

Reklama

Reklama