Reklama

Reklama

Legendy kriminalistiky

(seriál)
Česko, (2017–2022), 15 h 38 min (Minutáž: 29–31 min)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Cyklus půlhodinových dokumentů nabídne pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz, například orlických vražd, Biedermanova gangu nebo sériových vrahů manželů Stodolových. Spolu s tvůrci se diváci podívají na práci různých policejních složek od psovodů přes detektivy až po vyjednavače a seznámí se také s méně známými, ale o to děsivějšími případy vražd v kruhu rodiny. O případech budou hovořit vyšetřující policisté, příbuzní obětí, ale také samotní vrazi. Díky exkluzivním archivním materiálům z policejních rekonstrukcí pak budou mít diváci možnost podívat se skutečným zločincům do tváře a zjistit, jak se ve skutečnosti chovají a jak přemýšlejí. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

rigby 

všechny recenze uživatele

Úchvatný dokumentární seriál, pokud se to vůbec dá takto napsat. Po prvních dvou dílech jsem měl totiž na dlouhou dobu dost a hledal jsem v sobě sílu se koukat dál. Tak syrové a působivé byly záběry z ohledávání místa činu i záznamy z rekonstrukce. Je to něco jiného než sledovat Případy 1. oddělení, které jsou proti tomuto jenom pouhý čajíček. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární pořad věnující se největším (či nejzapeklitějším) případům naší historie mám natolik ráda, že si pamatuji díl od dílu skutečně nazpaměť. Je velmi konstruktivní, mnohdy zaujatý ale přes to si nechává určitou tajuplnost do mrazivého závěru. Přišel mi zajímavý skutečně každý díl včetně např. "dodávky". Pan Vaňura má velmi příjemný hlas, který dodává dramatičnosti jednotlivým záběrům. Slabší mi paradoxně přišel díl o Orlických vraždách, kdy nešel tolik do hloubky, jak jsem zvyklá. Pro ty, které zajímají například výše zmiňované Orlické vraždy doporučuji spíše dokument "Až na dno Orlíku", který je mnohem podrobnější a opírá se o výpovědi vyšetřovatelů, ale i obviněných. Co se týče  Legend České kriminalistiky, velký potlesk si zaslouží díl "Dahlgren", který je velmi kvalitně zpracován. Dala bych 5 *, nicméně 30 minut mi přijde jako velmi malá minutáž na některé případy, pro člověka, který se historií kriminalistiky nezabývá dobré - ale pro někoho, kdo sbírá informace, kde to je jen možné, je to mnohdy velmi povrchní. ()

Reklama

pursulus 

všechny recenze uživatele

Tolik na okraj.¬         Profesionálně, zručně natočený dokumentární cyklus. "Divoká" 90. léta, hromadné vraždy, "necitelnost" vrahů, neskrývané emoce účastníků, nenápadné, ale účinné hudební pozadí a archivní záběry vytvářejí směsku, které podlehne 90 % populace, čehož výsledkem je zcela nepřiměřeně vysoké průměrné hodnocení seriálu jako celku. "Zručné natočení" neznamená totiž výjimečný počin, ve většině takových případů — a i v tomto — jde o běžné, nijak výjimečné pojetí thematu, čemuž samozřejmě odpovídá škatulka "dobrý nadprůměr". Ovšem chápu, že lidé-diváci zvyklí na podprůměrné sračky toto obdivují jako něco výjimečného a že je to výjimečně zasáhne; žiju-li v jumpě pod deklem, chovám se jinak než v baseinu s čistou vodou obklopen vodními rostlinami.¬                 Já sám jsem byl v minulém životě odsouzen v sousedním Německu na doživotí za totéž, co udělal český "nebohý" vrah; totiž, zabil jsem svůj majetek, který chodil za jiným mužem; děti jsem ušetřil, poněvadž za nic nemohly a já jsem normální, ale přesto mne justice odsoudila k trestu nejvýše možnému i za tu jedinou podle nich vraždu. Vím proto zcela jistě, že náš "nebohý" vrah, kdyby věděl, že může svůj majetek zabít beztrestně, by své děti nezavraždil; touto prolitou krví je vinna jen a jen justice obhajující ženské cizoložství. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrazivý dokument, ktorý podáva svedectvo o tých najšokujúcejších zločinoch, čo sa odohrali v Českej republike. Naturálna televízna rekonštrukcia strašlivých udalostí. Prevažne sa jedná o surové vraždy. Šialené, bezcitné skutky, ktoré dokážu spáchať len tie najväčšie ľudské beštie. Svojou temnou témou a znepokojujúcou autentickosťou je to veľmi pôsobivé dokumentárne dielo. Silnou inšpiráciou pre tento krimi cyklus boli "Najväčšie kriminálne prípady Slovenska". **** ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pevně věřím, že když už se ČT po letech podaří něco zajímavého, tak dojde i na další řadu. Jedná se především o případy z první dekády pro revoluci a jde skutečně o svinstva nejhoršího kalibru. Mnozí lidé si tady vyložili příchod demokracie a kapitalismu opravdu svérázným způsobem. Pojmy jako Orlické vraždy, Kolínský gang, Stodolovi nebo Roubal rezonují společností i po letech a při sledování záběrů rekonstrukcí z místa činu mrazí. Výpovědní hodnotu o stavu doby mají však i tématické díly o vraždách policistů či rodičů. Rozhodně by stálo za úvahu pokračovat i s méně známými případy. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (3)

  • Pavel Peca mohol v roku 2013 požiadať o predčasné prepustenie, avšak zomrel 24.5.2012, pravdepodobnou príčinou smrti bola rakovina. (Game90)
  • Při nahraných záběrech/dramatizaci z nemocničního prostředí by vrah měl vstřikovat heparin do infuze nebo přímo do žíly, ovšem v záběrech ho aplikuje do nádoby s vodou, která se používá ke zvlhčení prodávaného kyslíku. Pokud by to tak vrah ve skutečnosti dělal, pacient by heparin inhaloval. (Veronixxx)

Reklama

Reklama