Reklama

Reklama

Na konci světa

  • Velká Británie God's Own Country (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Johnny Saxby (Josh O’Connor) pracuje od rána do večera na zastrčené farmě svých rodičů. Frustraci z osamělosti si vybíjí destruktivní konzumací alkoholu v místní hospodě a příležitostným sexem. Ve chvíli, kdy se na farmu dostává atraktivní rumunský pomocník Gheorghe (Alec Secareanu), začíná být Johnny konfrontován s emocemi, které nikdy dříve nepocítil. Během sezóny jehňat spolu oba dva začínají pracovat stále intenzivněji a stejně intenzivně se začíná vyvíjet jejich osudový vztah, který může oběma navždy změnit život. Na konci světa je podmanivým a tísnivě krásným debutem Francise Leeho, který je zasazen do prostředí rurálního Yorkshiru. (AČFK)

(více)

Recenze (80)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

V některých momentech silné melodrama, které se ze žánrové škatulky sice vymaňuje minimálně, ale rozhodně nenudí. Pozitivní atmosféra, schopní (a obětaví) herci a především suverénní režie pak tuhle gay romanci posouvají do výrazného nadprůměru. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krásný film, jemuž herecky vévodí Josh O'Connor, jehož ugly/beauty face vyzní ještě více opravdověji ve spojení s jeho charakterem. Johnny Saxby chodí po večerech chlastat, dopřává si jednorázovky s neznámými muži, a přes den tvrdě pracuje na farmě. Neschopen citu a prostého lidského doteku tak prožívá každý den. Jeho rutina je narušena příjezdem rumunského fešáka jménem Gheorghe, který má na farmě zastat pomocnou ruku. Alec Secareanu je po SebaStanovi dalším rumunským zázrakem. Přináší zde mlčenlivý typ s dobrým srdcem, který dokáže říct mnohé pouze pohledy, či gesty (černé obočí, vlasy, oči, a ten svetr!:). Ale když na to přijde, dokáže i z ničeho nic ukázat svou sílu. Ve filmu toho dohromady namluví snad ještě méně, než Ryan Gosling v Drive. Říkala jsem si, kdo by se do něho nezabouchnul? Vůbec se Johnnymu nedivím, že po něm tak brzo vyjel:) Naučí Johnnyho opravdovým citům a ukáže mu krásu doteku. Inspirace Zkrocenou horou je zde především zhruba v první hodině více než očividná. V jednotlivých scénách i ve vývoji příběhu. První sexuální kontakt je čistě živočišnou záležitostí a dochází k němu někde nad ránem v bahně. Scéna, k níž pak dochází v chajdě je nádherná, prosycena sexualitou, něžností a prvotním poznáním, dosud nepoznaných pocitů. Johnny poprvé poznává, jaké to je být v intimní blízkosti jiného člověka, aniž by záměrem bylo pouze ukojení zvířecích pudů. Začíná cítit, vnímat, toužit, milovat. Srdce buší tam, kde bylo předtím prázdno. Při této scéně mě polévalo horko. I při pouhém pomyšlení na ni. Uvědomila jsem si, že jsem na tom podobně jako Johnny. Jaké to je být vedle člověka, k němuž něco cítím a který mě naučil, co dokáže lidský dotyk? Já to totiž asi také neumím... Až na to, že já neprožívám ani ty jednorázovky. Já radši neprožívám nic. Chráním se tak před tím, co může být krásné, ale stejně dokáže bolet. Protože lidi nakonec odejdou a nechají nás jen tak. Zlomené, ztracené. Jsme sami. Zase. Pořád. Nádherná příroda a lokace. Dočetla jsem se, že sám Francis Lee je gay a natáčelo se na farmě, kde bydlí. Herci zde počas natáčení i pobývali a pracovali se zvířaty, tak jak vidíme ve filmu. Rodina Aleca Secareanu též pochází z farmy. V God's Own Country se střídají citlivě a mlčenlivě natočené záběry (ošetření pořezané ruky, oblečení ponechaného Gheorghova svetru) s těmi drsnými a realistickými (porod jehňátek, práce s ovcemi, umývání nemocného otce). Ve snímku je zhruba jen okolo 300 dialogů. Slova v tomto příběhu vlastně ani nejsou potřeba. You just have to look and feel. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Konečně už taky začínají vznikat queer filmy, které nejsou jenom o coming outu a dramatech, která z něj vyplývají nebo o promiskuitě, HIV či drogové závislosti. Univerzální love story z vřesovišť, která některými scénami řekne tolik, i přes to, že v nich nepadne ani jedno slovo. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Filmařsky velmi vyzrálý debut bývalého herce Francise Lee. Velmi drsná, machistická a místy až naturalistická gay romance. Primární je zde především vývoj hlavní postavy, ke které si divák většinu filmu hledá cestu. Charakter vztahu ústřední dvojice je zároveň podpořen nehostinným prostředím anglických plání. Na rozdíl od Zkrocené hory, ke které bývá film od loňského Sundance hojně přirovnáván, nemá tragické hrdiny. Na konci poskytuje hrdinům naději do budoucna. Skvělé jsou postavy otce a babičky, hrané Gemmou Jones a Ianem Hartem, přinášející téma mezigeneračního napětí. Na první pohled drsný, uvnitř však citlivý a autentický pohled na gay vztahy mimo prostřední velkých měst. Film nabourává vžité stereotypy o gayích a zároveň posouvá celou tématiku o level výš, jak dokládá konec snímku. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Drsné drama z farmy, kde se jakoby zastavil čas. Pro nedotčené hospodařením je to zajímavá exkurze, kde se stanete svědky porodu jehňátka i výroby ovčího sýra. Zaujal mě způsob, jak zařídit, aby opuštěné jehně odkojila cizí ovce.... A pak je tu samozřejmě příběh dvou mladých lidí. Sex je spojen s láskou, avšak láska stojí mnohem výše, což Johny pochopí, když ji ztratí. Napínavé je čekání, jak se vše skončí, protože ze dvou možností se ta jedna těžko odhaduje. Herecké výkony bezchybné, jelikož z valné části jde jen o pohledy, mimiku a gesta, což by herecké prkno rozhodně nezvládlo. Pochvalu zaslouží i Gemma Jonesová, jenžto ona nehraje, ona prostě svoji roli žije, stejně jako Ian Hart - tu mrtvici jsem mu zkrátka věřil. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jeden z nejlepších filmů letošní LFŠ. Syrové drama s neschematickým scénářem a famózním herectvím ústřední dvojice, především Josh O'Connor předvádí fantastický výkon._________Druhá projekce, tentokrát na Mezipatrech, mi potvrdila skutečnost, že Na konci světa je FILM ROKU 2017. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, úžasná chemie mezi oběma hlavními herci, plus výborné, herecké výkony. Tohle mi dnes bohatě stačilo. Už dlouho se mi tenhle film válel na disku a jsem nakonec moc rád, že jsem ho nesmázl jako mraky jiných a pěkně si ho vychutnal. Pokud ho máte někde taky, neváhejte, rozhodně stojí za to. I s tím koncem, který já bych udělal trošku dramatičtější, ale to vem dneska čert, jinak fakt nemám vůbec co vytknout. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Dialogy pátým kolem u vozu. Postavy hovoří výlučně prostřednictvím gest a pohledů a nutno dodat, že to funguje. Charakter hlavní postavy vystihnut bezchybně jakožto i melancholické prostředí, kde se film odehrává. Prostá, leč účinná sonda do farmářského života, v němž ústřední dvojice provádí inseminaci nejen na zvířatech... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V tomto malém tajemném filmu nenajdete mnoho slov. O'Connor a Secareanu předvedli rozbolavěné představení a jejich romance působila věrohodně. Je to univerzální pohádka o podlehnutí lásce přes to, že je někdo beznadějně zlomený. Režisér a scénárista než začal pracovat ve filmovém oboru vyrostl na farmě práce v hrabství Yorkshire. Atmosféra kombinuje venkovskou zemitost s jímavostí. Britská bezlesá věčně deštivá, vlhká a větrná krajina na mě působila jako vždy nepříjemně. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Niekto to tu nazval novodobým westernom. Takže novodobý western znamená, že si na ženské, ale zrazu sa v tebe niečo pohne a odrazu si nevieš vybrať či ťa viac priťahuje ovca alebo ten kolega pastier. Homo scény sú na grc a hodnotenie tohto filmu je vysoké len preto, že dúhoví libtardi sa chcú tváriť, ako sú moderní a že toto je umenie. Ale keby to bol príbeh o heterákoch, tak tomu dajú odpad lebo je to totálna mega nuda, ktorú bežne vysielajú na Hallmarku. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na konci světa v některých momentech hodně připomíná Zkrocenou horu: Dvojice na první pohled rozdílných mužů, kteří se starají (nejen) o ovce, se do sebe zamilují. Musí však čelit faktu, že se nachází na venkově daleko od civilizace, kde se dívají skrze prsty na kohokoli, kdo se jen trochu odlišuje. Film vyniká civilními výkony hlavních, ale i vedlejších aktérů, kteří toho sice moc neřeknou, což však jen dotváří celkovou komornost a syrovou atmosféru. Zaujalo mě, že se film nezaobírá čistě jen gay tematikou, ale problematizuje i otázku národnostních menšin a téma rodiny. Film má sice pomalejší a delší rozjezd, takže jsem přemýšlel i o třech hvězdičkách, avšak pak dojde k dějovému zlomu, přičemž závěr byl naprosto skvěle podaný a zahraný. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Konečne záver podľa mojich predstáv, i keď si viem predstaviť aj jeho lepšie spracovanie. Film určite splnil moje očakávania, ale osobne ma viac oslovilo Call me by your name síce časopriestorovo vytrhnutým z reality a takmer rozprávkovo pôsobiacim dejom avšak so záverom až príliž reálnym. Tu bol naopak dej po celú dobu veľmi reálny avšak záver dosť rozprávkovo pôsobiaci... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

V některých ohledech jsem měl téměř pocit, že nejde ani tak o film podobný Zkrocené hoře, ale o její parodii (viz například Johnnyho dojmutí se nad visícími montérkami). Obecně vzato mi ale nejvíc vadilo jak je to celé prvoplánové a doslovné a jak to ničím nevybočuje z očekávané dějové linky. Snad jedině vývoj samotné hlavní postavy snese v mých očích nějaká větší kritéria. Změna ze zakomplexovaného kreténa na normálního, sebe i ostatní respektujícího kluka je fajn. Celkově však mnou film prošuměl, aniž by mi ta hodina a půl zablácených mužských zadků dala něco víc. 5/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Snachu si asi táta s babičkou představovali jinak. Ale když se nad tím v klidu zamysleli, muselo jim dojít, že líp vlastně dopadnout nemohli. Vnoučat ani pravnoučat se sice nedočkají (ale to není jisté nikdy), zato získají na farmu mladýho kluka, který je silný, chytrý, práce ho baví, rozumí jí, je trpělivý a oddaný. Nádavkem je ještě milý a hezký a ke všemu má doopravdy rád i to jejich ušaté hovado a dokáže s ním vyjít. _______  Romance mezi dvěma farmáři je málomluvná, ale oplývá citem. Vedení herců je na výbornou, z náznaků, kradmých pohledů i letmých dotyků se dá pochopit víc než z nějakého mnohoslovného dialogu. Opravdu se mi líbí, jak film pracuje s detaily, třeba záchrana jehněte je nenápadnou, přesto jednoznačnou ukázkou, jak je Gheorghe trpělivý a vytrvalý, což se mu v následujícím vztahu bude hodit. Protože John je přesně takové ztracené jehně, nejspíš se vidí jako oběť pro kterou už život bude mít jen nekonečnou samotu a dřinu na farmě a on dopadne jako jeho otec: udřený a sám. A když si otec nedokázal na farmu sehnat manželku, jak by on mohl doufat, že někoho k sobě najde, když je na kluky? Proto ty výbuchy vzteku, proto opíjení se do němoty, aby tohle všechno aspoň na chvíli zapomněl. Protože koho by napadlo, že nově najatá síla může nejen pomoct s prací na farmě, ale taky dodat vzpruhu a odhodlání k jednomu velmi neokázalému coming outu. _____  Je to nádherná romance, z krásného a drsného prostředí, u které se nemusíte bát, že by byla sladká, zato se dokáže dotknout srdce. SHRNUTÍ: Kterak vlídnost rumunského pomocníka v zemědělství dokázala zklidnit jednoho neusazeného britského farmáře. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Ačkoli opravdu nejsem fanda podobných nezávislých filmů, na tohle se koukat dalo. Nějak však stejně netuším, co by mě jako mělo na tomto snímku více zaujmout. Je to takovej ten typickej pomalej artovej LGBT film. Občas hluché místo, občas nějaká ta kontroverzní scéna na vyvážení, ale mě to nějak ze židle nezvedá. Hlavní postava navíc docela na facku, takže jsem absolutně neměl důvod ji nějak fandit. Jako celek obstojný, ale to je všechno. Slabé tři. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Neoriginálne v téme, osobité v prístupe. Odvážne v erotike, zaujímavé vo vývoji intimity. Ukončil by som to pohľadom z autobusu, posledných 10 minút som Gheorghe-mu ani trocha neuveril. Vzhľadom na jeho integritu počas príbehu mi záver nesadol. Škoda - herecky ale skvelé, do jedného. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak měla vypadat Zkrocená hora - bez vší té uměle působící vypjatosti a zdánlivé lyričnosti. Na konci světa působí syrově, realisticky a přesto jde o skvěle natočenou a zahranou (dokonale uvěřitelnou) romanci. Jen místo obvyklého vztahu muž - žena jde o dva chlapy. Snad jen konec nemusel být tak sladkobolný. Ale můj zážitek to významně nesráží. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

A refreshing queer love story without the tragic queer narrative and rural stereotypes. Ooh la la, tak na tohle mě bavilo koukat! (Jak banální tvrzení a jak málokdy ho lze říct!) Pro mě originální příběh, nádherně nasnímaný, plus neuvěřitelný herectví. Parádní ilustrace toho, jak bohatá je filmová řeč a co všechno lze říct obrazem bez tun textu. Jo a Josh O'Connor je pro mě objev. PS: Pokud by někdo namítal, že je to nějaké prvoplánové a že kdyby to bylo ve straight verzi, nikdo si toho filmu nevšimne. S tím nesouhlasím, ono si stačí všimnout už jen toho, jak když jsou v gay filmu sexuální scény, jak se o tom pořád mluví. To je zábavný/otravný, protože bejt tohle příběh o chlapovi a ženský, nikoho by ani nenapadlo ty scény zmiňovat... A navíc do tohohle příběhu ten sex zapadá, posouvá děj dál, není to jen samoúčelná vějička do traileru. A Francis Lee nám servíruje neotřelej pohled na queer love. Žádnej coming out, žádná homofobní venkovská rodina nebo spolužáci, žádná nelegální homosexualita. Kromě trochy bahna tu mnoho společného s Brokeback Mountain nehledejme. PPS: Už teď se k tomu filmu rád vracím a mám ho v hlavě. Tohle teda jen tak neprošumělo. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

V podstatě taková britská verze Zkrocené hory, akorát místo majestátního Wyomin-gu tu diváka uvítá chladný a pustý venkov. Film je to setsakramentsky pomalý, ale ti Angláni to prostě umí. Atmosféra surového venkova, kde bych si asi, jakožto rozmazlený měšťáček, konstantně kousal nehty frustrací, je zde vyobrazena citlivou, hrubou, ale zároveň velice realistickou a natolik podmanivou formu, že i přes opravdu malé množství dialogů v téměř dvouhodinové stopáži, dokáže snímek udržet divákovu pozornost. Chemie mezi dvěma hlavními aktéry je také zvládnuta slušně, klobouk dolů za těch pár opravdu odvážných scén, to teda jako fakt. I přestože film postrádá určitý pořádný emoční nakopnutí jako zmíněná Zkrocená hora, svým skromným podáním a působivým audiovizuálem si to však slušně vynahrazuje. Ovšem na Call me by your Name to furt nemá ani náhodou. (Ano, furt z toho filmu mám ještě takovou menší emocionální kocovinu. Ale už fakt jen malou!) Průměrné 4* ()

Související novinky

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

16.11.2017

Třetí ročník UK/UH: Dnů britského filmu a kultury v Uherském Hradišti se po sekci věnované britskému post-koloniálnímu filmu letos zaměří na The Troubles (česky Nepokoje), jak se označuje severoirský… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama