Reklama

Reklama

Případ Nile Hilton

(festivalový název)
  • Švédsko The Nile Hilton Incident (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Thriller odehrávající se na pozadí revoluce v Egyptě v roce 2011. V ulicích Káhiry to začíná vřít, křesla elit režimu budou brzy povážlivě vratká a detektiv Naredin je přivolán k vraždě krásné zpěvačky. V průběhu vyšetřování se stále těsněji zaplétá do nepřehledné hry nejvyšších pater egyptské politiky, starým ani novým spojenectvím nelze věřit a na své misi je čím dál osamělejší. Tarik Saleh ve svém filmu rekonstruuje revoluční Káhiru, živé a dusivé místo zároveň, je to chaos apokalypsy, ve kterém se hrdina snaží udělat správnou věc, získat spravedlnost pro oběť vraždy, i kdyby ho to mělo stát život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (52)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Moslimský noir? Prečo nie? Skorumpovaný, ale ešte nie celkom ľahostajný egyptský policajt (ako vždy výborný Fares Fares) vyšetruje vraždu speváčkurvy počas pádu Mubarakovho režimu. Zápletka jednoduchá, ale depresívna atmosféra bez štipky humoru super ťaživá. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Globalizované umění - egyptská neo-noir detektivka pocházející ze Skandinávie, navíc na pozadí Arabského jara. A nejde ani tak o samotnou detektivní rovinu, ta je od začátku víceméně jasná (zápletka v podstatě průhledná), jako o fascinující zprávu o celospolečenské škodlivosti korupce a její prorůstání do všech pater (egyptské) společnosti...(i obecně zemí Blízkého východu a arabského světa) Zajímavá kombinace vjemu naprosté autenticity tamního prostředí a zároveň autentického noir feelingu upomínajícího k atmosféře amerických noir detektivek 40. a 50. let...nečekané prolnutí dvou zcela nesouvisejících světů... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Salam alejkum noir, aneb brát vše včetně tvárnic.. Nepříliš veselé vykreslení praktik egyptské policie při naceňování spravedlnosti, vše zasazeno do kontextu revolučních vášní a univerzálnosti lidských charakterů napříč světem a náboženstvím. V krámu, kde jde koupit důstojnost, o ctnost není zájem a na silnici schoulený detektiv Mostafa to dobře ví.. Úplatek protislužbou není zločin. Slepé střevo brát taky! ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Faresa pomerne dosť žeriem už od Oddelenia Q a v thrilleri Nile Hilton bol azda ešte o kus výraznejší. Skvelá atmosféra ťažiaca z odlišnej, nám veľmi vzdialenej kultúry, no taktiež z korupcie, ktorá bohužiaľ hýbe aj krajinami východnej Európy, Slovensko nevynímajúc. Na filme ma mimo iného mimoriadne zaujalo, že sa narozdiel od väčšiny kriminálneho žánru na prvom mieste nezaoberal samotným vyšetrovaním, ale práve spomínaným systémom nenažraného úplatkárstva, kde má dokonca aj ľudský život svoju cenu. A nie príliš veľkú. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Fares si od odložených případů odskočil do Egypta, aby tam s neúprosnou zarputilostí vyšetřil případ vraždy zpívající konkubíny. Samotná kriminální linie není příliš zásadní, film se mnohem více soustředí na temnou tvář egyptské policie. S naléhavostí větší, než se podařilo mnoha italským filmům, ukazuje dosah jednoho chapadla chobotnice po druhém. Nar není rytíř na bílém koni, sám bere úplatky, neštítí se okrást mrtvou, ale zatím má své hranice. Hranice, které již někteří jiní posunuli mnohem dále. Naredin se musí rozhodnout, jak daleko chce ve své prohnilosti zajít a zda rozpoutá egyptskou válku prohnilých proti prohnilým. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že filmom sa tu pre zaradenie neo-noir pravidelne prilepšuje. Exotické prostredie a cool herec, len mňa tieto smrteľne vážne veci trochu nudia. 70% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Špinavosti z rúk polície, štátnej bezpečnosti a z rúk vysokopostavených funkcionárov, plus pár vrážd nevinných, no a ku tomu exotické prostredie, ponurá atmosféra a jeden detektív, ktorý si na malú chvíľku myslel, že zmení svet. 3,5* ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Možná by mě to celkem bavilo, kdyby měl hlavní protagonista pořádné charisma nebo alespoň uměl zaujmout i něčím jiným, než rekordním počtem vyhulených cigaret během filmu. Možná by se mi to i trochu líbilo, kdybych neznal tvorbu J-P. Melvilla a různé krimi thrillery s neo-noirovou příchutí a zároveň společenským přesahem z francouzské či americké produkce 60.–70. let. Jenomže Melville nebo Friedkin natáčeli filmy s vlastním osobitým rukopisem, pohrávali si ojedinělým způsobem s atmosférou, vkládali do filmů originální nápady, přicházeli s často detailně promyšlenými scénami a taky měli po ruce herce, s nimiž se mohli spolehlivě pustit do různých dlouhých pomalých scén. Zatímco Tarik Saleh se přesně tento styl snaží pouze za každou cenu kopírovat, snaží se vytvářet atmosféru dlouhými záběry v nočních ulicích či na utrápeného detektiva čumícího s cigaretou do prázdna, ale většinou mu to v jeho provedení příliš nefunguje. Alespoň na mě ne. Nudí mě to, těmi enormně nataženými scény, které často nemají co nabídnout, kopírují Melvilla a hrají se na bůhvíjaký hluboký art, to bije strašně do očí a jednoduchý příběh o vraždě a korupci se rozpadá na únavné 2 hodiny. Když pominu netuctové egyptské prostředí, dohromady Případ Nile Hilton vážně nepřináší ohledně překorumpovanosti velkoměstské policie nic tak objevného, abych nadhodnocoval kvůli tématu. Ale tak, chtěl jsem už déle vyzkoušet něco ze současných severských krimi thrillerů, když už z nich poslední dobou tolik lidí šílí... inu, tak mi třeba. Chtěl jsem původně kromě tohoto neo-noiru zkouknout alespoň jeden film z obecně hodně oblíbené série z oddělení Q, ale vzhledem k tomu, jak mě „oslovil“ dvojitý Fares zde, asi se na to teď vykašlu a nebudu dalším filmem tohoto typu ztrácet čas. [40%] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Politický thriller podle skutečné události v noir stylu. Atmosféra marnosti podplácení a podezřívavosti . Ošuntělá a zároveň přitažlivá atmosféra Káhiry. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Detektiv vyšetřuje vraždu ženy, ale vzhledem k tomu, že v případu figuruje člověk z vyšších míst, je tu doporučení se v případu příliš nerýpat, což pochopitelně vede k pravému opaku. Zápletka je tedy poněkud ohraná, ale produkce vsadila na specifické prostředí revolučního Egypta a to docela vyšlo. Všudypřítomná korupce, špína a ledabylé postupování policie, to všechno působilo hodně sugestivním dojmem. Podpořil to i výborný Fares Fares v hlavní roli. Kámenem úrazu je, že stejně jako asijská kinematografie má i ta arabská svá specifika, která mohou ne každému úplně sednout. U mě to bylo tak napůl a občas jsem měl problém i s pomalejším tempem vyprávění. Ale jinak to bylo celkem příjemné žánrové osvěžení, které se dá s lehce přivřenýma očima doporučit. 65% ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Možná kdyby film nepůsobil tak chladně, nevýrazně a utahaně, nějak bych se do toho dostal. Je to audiovizuální odyssea a třetí hvězdici dávám za Faresa (i když je znát, že plnovous mu sekne víc), a za odvahu Tarika Saleha přijít s takovým "provokativním" tématem, které je stále aktuální a rozumim co se filmem snaží říct. Celé podání je však minimalistické a chybí určitý ikonický prvek, kterej by děj trošku nakopl. Akce je jen naznačená v podobě střelby a ani pocit survivalu se vůbec nedostavil. Každopádně pokud dojde na výstřel z bouchaček, ozvučení je fakt bestiální. Řemeslně je ten film opravdu špičkovej, fantastická technická práce, místy to působí celkem depresivně, zároveň mě však tahle minimalistická pouť nemohla strhnout, chybí tomu nekompromisní tah na branku a je to prostě roztahaný, čekal jsem něco trošku jiného. Je zde i plno exteriérů a interiérů a některé pěkné záběry na město. Kvůli tomu však na detektivní thrillery nekoukám. A Fares zde hulí jak fabrika. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Miluji, když mi film ukáže bez příkras nějaké prostředí, město, profesi.. Příběh odehrávající v období "Arabského jara" má až magickou atmosféru. Detektiv Naredin je sám zkorumpovaný a na své místo dosazený díky strýcovi. Ovšem člověk tak nějak chápe, že takhle to v Káhiře prostě chodí a není jiná možnost. Policie je zamořená korupcí a případy jsou politicky ovlivňované. Jednoduchý případ vraždy se tak mění v boj s větrnými mlýny. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Opravdu fajn noirovka z egypta. Jede se sice v ramci v ramci zanru po zajetych kolejich, ale hlavni hrdina spolecne s prostredim egypta z toho tlaci stavu na max ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

V Nile Hiltonu, luxusním hotelu v Káhiře, najde pokojská zavražděnou mladou zpěvačku a uvidí i jejího vraha. V tom okamžiku jí jde o život. Na policii se dostaví další zpěvačka, která hledá svou kamarádku. Tu zavražděnou samozřejmě. Sblíží se s vyšetřovatelem Naredinem a představí ho vysoké společnosti, se kterou se stýkala i její kamarádka. Patří vrah mezi egyptskou smetánku nebo jím je někdo z podsvětí? Umírají ale podezřelí a mrtvých stále přibývá. Nakonec jde o život i samotnému Naredinovi. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to má tu správnou, temnou pouliční atmosféru, do toho ještě celkem dobré zachycení prostředí a doby, která tedy není tak vzdálená, ale především Fares Fares ukazuje, jak je dobrým hercem a že patří k těm nejzajímavějším, jaké neanglicky mluvící Evropa v současné době má k dispozici. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Příběh detektiva, který není zrovna vzorem ctnosti (což v daném prostředí asi ani nejde) a který odkrývá pozadí zločinu v nejvyšších politických sférách. Nebyla jsem uchvácena, ale v závěru mě docela zamrazilo. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Bezskrupulózní úplatkářské prostředí egyptských policajtů v kontrastu s propukajícím arabským jarem. Nechtěl bych tam žít, zlatá Evropa. Za mě kolem 3,5 hvězdy. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Prvních 5 minut mou mysl zaměstnávala úvaha, odkud pana detektiva znám. A po propojení se severskými titulky mi svítilo - dánské detektivky a Fares Fares. Ze zajímavého prostředí s výraznými prvky - korupce, súdánský chudáci, egyptská revoluce. Navíc s dějovými zvraty a koncem ne zcela čekaným. Rozhodně spokojenost. ( 52. KVIFF ) ()

Reklama

Reklama