Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý zelený baret Louis Stephens bojoval jako příslušník speciálních amerických jednotek proti drogové mafii v Brazílii. Jako bývalý absolvent navštíví po návratu do Miami svého bývalého učitele pana Kerrigana, zoufalého ze situace, ve které se škola nachází. Na chodbách se volně prodávají drogy, jak se ostatně Louis mohl sám přesvědčit, řádění drogových dealerů a různých gangů je na denním pořádku. Louis se rozhodne do své bývalé školy vrátit a učit děti brazilskému bojovému umění capoiera, které připomíná spíš zvláštní druh tance. Nejen proto, aby se mohly bránit násilí, ale také proto, že je to podle něj cesta k vzájemné úctě, respektu, sebekázni a tedy možnému řešení letitého problému většiny podobných škol. S pomocí Kerrigana a své bývalé lásky Dianny si Louis vybere dvanáct nejhorších studentů, které začne trénovat. Je zcela jisté, že se tak dříve nebo později střetne s místním vůdcem miamských gangů Silveriem Alivarezem a značně kříží plány většině gangů, které na školách řádí. Jak jde čas, získává si Louis úctu svých studentů a dosáhne i toho, že začnou respektovat jeden druhého. To se pochopitelně Alivarezovi příliš nelíbí a tak je rozhodující střetnutí jen otázkou času. Americký akčně pojatý film o problémech současného amerického školství vznikl v roce 1993, kdy ho natočil režisér, scenárista a příležitostný herec Sheldon Lettich (Leon, Krvavý sport). V hlavní roli Louise Stevense se představí Mark Dacascos (Double Dragon, Americký samuraj), skutečný mistr bojových umění a hvězda akčních béčkových videofilmů. V dalších rolích se objeví Paco Christian Prieto jako Silverio, Stacey Travisová (Hardware, Phantasm 2) jako Dianna, Todd Susman (Šišouni v New yorku, Policajt v Beverly Hills 3) jako Cochran, Geoffrey Lewis (Maverick, Tango a Cash, Pink Cadillac) jako Kerrigan, Richard Coca jako Orlando, Ryan Bollman coby Donovan a další. Ve filmu, který jistě potěší příznivce bojových umění, bezpochyby stojí za pozornost nápaditá a mistrovsky zpracovaná choreografie bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Sám se tomu divím, ale tenhle film Marka Dacascosa nejen že není úplně hloupý, ale navíc je i fajn natočený. Jsem v pokušení dát čtyři! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Megabomba. Koukali sme na to kdysi na základce, ale nestihli jsme to dočumět :) Tak jsem si to před pár dnama koupil v trafice za pade a furt dobrý. Capoeiry je ve filmech málo, takže je zábava koukat na Marka Dacascose, když mlátí lidi zase trochu jinak. A navíc je tam fakt dobrá ta hudba. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Harvey W. Mason: 1. Paranue - Serapis Bey [3:10] ,2. Miami Boyz - Miami Boyz [3:51] ,3. Zoom-Zoom-Zoom - Serapis Bey [2:53] ,4. Comin' Together - Scott G./Iki Levy [1:37] ,5. Babalu Bad Boy - Mellow Man Ace [3:43] ,6. Swang Da Funk - New Version Of Soul [4:17] ,7. Donovan's Mix - Stuart Shapiro [2:55] ,8. Olele, O'lala - Sehapis Bey [3:09] ,9. Enter The Dojo - Scott G./Iki Levy [3:22] ,10. Only The Strong - Marcel Branch/Patrick [4:10] ,11. Only The Strong [3:04], ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I po letech neuvěřitelně příjemná akční bojová oddechovka. Pohodový příběh se ze začátku brzy mění ve vyhrocený vztah vysloužilého příslušníka zelených baretů, který ovládá capoeru, s gangy ve městě kam se vrací. Výuka žáků je fajn, poslední třetina je ale náramná řežba, která se mi velice líbila. Prostřihy soubojů, kopů a úderů sice jsou a je jich spousta, polovinu dynamiky a techniky soubojů sice právě dělá střih ... ale čert to vem, dojem to zase tak moc nekazí, někdy i zlepšuje. Vymlácení garáže je perfektní, následné souboje v nočních uličkách ještě lepší. Nářez s hlavním bossem na konci filmu docela taky. Film má ale zejména hlavní kvalitu v počáteční a závěrečné exhibici opravdových mistrů capoery, což je pastva pro oči. Jeden z nich přímo trénoval Decascose, který trénuje bojová umění od 4 let a je mistrem mnoha východoasijských stylů. Tato průprava mu pro trénink capoery viditelně pomohla. I tak se ale původním mistrům nemůže v lehkosti a plynulosti rovnat. Ale i tak, Decascos je super, je to jeden z mých nejoblíbenějších akčních "bijců". ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Zaprvé: nejsem učitel (zatím), zadruhé: mám opravdu mizernou náladu (učím se právě na zkoušku ze zoologie) a zatřetí: budu si říkat, co budu chtít, takže ačkoliv dost lidí řadí tento snímek do šedi průměrnosti, já (jakožto aktivní capoeirista) ho vyzdvihuji. Ne až tak kvůli ději či napumpovaným bicepsům Marka Dacascose, spíše kvůli netradičnímu, efektivnímu a efektnímu stylu pouliční capoeiry, která je zde hojně praktikovaná a kterou v takové míře v žádném jiném filmu neuvidíte. Příběh nijak neoplývá originalitou, ale komu by to vadilo, když se v rytmech berimbau doplněných o Brahmsovy předtočené vzorky, reverby a dealeye parta kluků oddává netradičním technikám brazilské capoeiry. Dacascos opravdu umí, což dokazuje ve spoustě akčních scén, kterým na atraktivnosti přidávají akrobatické finty. Úvodní a závěrečná část filmu patří především capoeiristům skupiny Capoeira Batuque Cesaru a Claudiu Carneirovým a mistru Joselitu Amen Santovi, zejména závěrečné vystoupení způsobuje syndrom dočasně vykulených očí. Skvělý soundtrack, dynamické provedení a dvojitý horizontální vrut, co víc dodat?? Kultovní snímek capoeiry. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vychádzajúca akčná hviezda Mark Dacascos, ktorému sa ale nikdy nepodarilo skutočne preraziť spojil v týchto začiatkoch svojej kariéry sily so Sheldonom Lettichom, ktorý už s akčným žánrom mal svoje skúsenosti a to hlavne s podobne ladeným Van Dammom a tak očakávane vznikol nadpriemerný a pritom vôbec nie zameniteľný akčný film. Talentovaný Dacascos sa rozhodol západnému divákovi lepšie predstaviť exotickú capoeiru, ktorá síce nepatrí medzi moje vyhľadávané bojové umenia, na to mi príde málo drsná a nie moc efektívna v skutočnom boji, ale na tú ladnosť a pohyblivosť sa aj tak pozerá veľmi dobre. Len by to asi skôr chcelo tradičný akčný scenár, v ktorom ide hlavný hrdina po celý čas tvrdo po nejakej organizácii, jednoducho ako vo väčšine akčných filmov tej doby, toto je predsa len až moc výchovné a na môj vkus mierumilovné, ale aj toto má niečo do seba. Hlavne celá prvá polovica sa nesie v úplne pohodovej atmosfére, kedy sa inštruktor Mark Dacascos snaží beznádejných stredoškolákov priviesť na správnu cestu, ale aj na toto sa pozerá viac než dobre, táto tématika ma tiež vždy bavila, no v tej druhej pribudnú nové problémy, konečne už začne ísť aj trochu o ten život a tak sa musí Dacascos vysporiadať s drogovým gangom, čo je hneď trochu atraktívnejšie. Obsadenie ale mohlo byť aj o trochu lepšie, ako som spomínal Mark Dacascos je tu výborný po všetkých stránkach, bavil ma aj jeho priateľ Geoffrey Lewis a ani hlavný záporák nie je zlý, pôsobí správne démonicky a v akcii má tiež čo predviesť. Ale ten zvyšok už nie je zlý, ale ani ma moc nezaujímal, priateľka hlavného hrdinu je nudná, medzi študentami som si tiež nenašiel nejaký zaujímavý charakter a hlavný záporák tiež mohol mať nejakých výraznejších poskokov. Dosť spokojný som ale po stránke akcie, toto je jednoducho čistá prezentácia capoeiry v rôznych spôsoboch, žiadne prestrelky, naháňačky a ani explózie sa tu nenájdu. Väčšina súbojov je len v športovom duchu, takže v nich nikto nechce nikomu ublížiť, ale aj tak sú veľmi dobre natočené a na tú lahodnosť pohybov je radosť pozerať, no viac mi sadli práve tie trochu drsnejšie súboje z druhej polovice, ktoré už sú aj napínavejšie a nápaditejšie, len škoda, že hlavný hrdina aj tak nikoho nezabije. Najviac sa mi páči celá akcia v autodielni, ale na všetky súboje sa dobre pozerá. Režijne tu v rámci žánru nemám problém, ale to ma ani neprekvapuje, Sheldon Lettich to ovláda. A k tomu ešte tá domorodá hudba. Takže kvôli výchovnej zápletke pre mňa Majster neznámeho boja nie je až taká žánrová klasika, ako z mnohých iných akčných filmov tej doby, ale aj pre takéto filmy mám slabosť a Mark Dacascos je môj obľúbenec, takže si ho občas pozriem. 75% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Nádherný filmík, ktorý schová do kapsy skoro všetky "vandamovky a seagalovky". Nielen že bezchybne funguje ako žánrová mlátička, ale je dodnes najlepším filmom, ktorý prezentuje capoeiru. Predsudky nabok, toto je klenot béčkových "kick ass" filmov. Aká škoda že famózny Mark Dacascos nemá vo svojej filmografii viac takýchto filmov (Bratstvo vlkov buď ďalším skvelým prikladom). Dacascos je jeden z najvačšich talentov v bojových umeniach na filmovom plátne, ktorý nikdy tak celkom nebol objavený. A ešte je to aj desný sympaťák :). (10/10) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Brazilská Capoeira vypadá skvěle. Mark Dacascos připomíná trošku Van Damma a to hlavně skladbou těla. Tančí mu to na jedničku. Potěší v jednom souboji kdy uvalí facku dvojníkovi Buda Spencera, zmlátí v garáži nějakého bláznivého zámečníka v kukle, který se ohání švajcem, a ke všemu nám tady hraje hudba alá Sepultura z doby kdy nahráli album Roots. Choreografie soubojů je daleko zajímavější než ve VanDammovkách. Celé je to ale tak trošku naivně dětské. 60% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vcelku klasický akční film o vychovávání mladých sígrů pomocí bojového umění + nějaký ten souboj s padouchy, scénář zkrátka není nic světoborného. Herecké výkony slabší, režie neinvenční, hudba převážně v latinskoamerických rytmech... Hvězdičku nad průměr dávám za efektní capoeiru, na kterou se jednoduše dobře dívá:-). 51% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak mi ten film natočili rodice na video, protože asi před deseti lety jsem totálně žral všechny bojový filmy. Měl jsem z toho druhý vánoce a to bylo poprvé, co jsem se dostal ke kapoeře. Potom jsem to zkoušel na naše děcka ve škole, ale celkem neúspěšně :-))) ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Film kvete všemi možnými klišé filmů o napravených nenapravitelných středoškolácích novým učitelem a filmů o bojových sportech. Pro neználka jako jsem já, je capoeira zajímavá tak na jedno podívání, protože mi připadá trošku moc stereotypní a bez nápadů. Možná to tak nebude a bude to spíše chyba choreografa bojových scén. Jinak scénář je naprostá pitomost (absolutně jsem nepochopil motivaci hlavního záporáka), o nehereckých výkonech se nemá cenu vůbec bavit a nejhorší na tom je, že studentíci koukají na nového učitele capoeiry jak na zjevení z jiné planety, ale přitom je, jen tak náhodou, celá čtvrť prolezlá capoeiristy více než kanály pod VŠB v Ostravě potkany. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Atmosféra mého dětství byla přímo nabitá béčkovými filmy točícími se kolem různých bojových sportů, takže tento film o brazilské podivnosti zvané Capoera mé pozornosti uniknout nemohl. I v rámci svého žánru však Mistr neznámého boje zaostává a dokáže zaujmout leda tím nepříliš známým bojovým uměním... ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tak i po patnácti letech se dá na to dívat:-) a vím jistě, že v té době bych neváhal s plným hodnocením. Ještě nyní mám v živé paměti vzpomínky na učitele capoiery a "výchovu" studentů. Dnes, po tolika letech jsem si je znovu připomněl a až na menší naivitu a trochu opatrné souboje, se jedná o příjemnou podívanou. 70% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kedysi legendárny Lettich natočil jeden z najvýnimočnejších martial arts filmov. Hlavnú zásluhu ma však na tom samotná capoeira a skvelý Dacascos (a jeho protivník). Moje nadšenie trochu tlmil výchovný podtón filmu, ale toto treba vidieť... ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Minimum akce, ale příběh mě upoutal a bylo to super. Hlavní hrdina Dacascos sympaták a ostatní taky dobrý. Kdo má rád capoieru, tak by se mu to mělo líbit. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

tak tenhle filmek mám hodně moc rád,jako malej sem to zbožnoval.teď nedávno sem našel ve skříní starou vhs,hned sem to šoup do videa(musel sem otřít velkou vrstvu prachu)a byl sem spokojenej,až dojatej.pananavuéééééééééé ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Mark Dacascos (ve svém prvním velkém filmu) ve vrcholné formě, v béčkovém a silně zastaralém akčňáku, který měl dát divákům odpočinek od přejedených Van Dammů a jemu podobným. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Chlápek, co divně skáče a přitom kroutí zadkem. Tímlhe odrovnal všechny protivníky...Kroutit tam tím zadkem Jessica Alba, tak hodnotím určitě lepšejš... ()

Reklama

Reklama