Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý zelený baret Louis Stephens bojoval jako příslušník speciálních amerických jednotek proti drogové mafii v Brazílii. Jako bývalý absolvent navštíví po návratu do Miami svého bývalého učitele pana Kerrigana, zoufalého ze situace, ve které se škola nachází. Na chodbách se volně prodávají drogy, jak se ostatně Louis mohl sám přesvědčit, řádění drogových dealerů a různých gangů je na denním pořádku. Louis se rozhodne do své bývalé školy vrátit a učit děti brazilskému bojovému umění capoiera, které připomíná spíš zvláštní druh tance. Nejen proto, aby se mohly bránit násilí, ale také proto, že je to podle něj cesta k vzájemné úctě, respektu, sebekázni a tedy možnému řešení letitého problému většiny podobných škol. S pomocí Kerrigana a své bývalé lásky Dianny si Louis vybere dvanáct nejhorších studentů, které začne trénovat. Je zcela jisté, že se tak dříve nebo později střetne s místním vůdcem miamských gangů Silveriem Alivarezem a značně kříží plány většině gangů, které na školách řádí. Jak jde čas, získává si Louis úctu svých studentů a dosáhne i toho, že začnou respektovat jeden druhého. To se pochopitelně Alivarezovi příliš nelíbí a tak je rozhodující střetnutí jen otázkou času. Americký akčně pojatý film o problémech současného amerického školství vznikl v roce 1993, kdy ho natočil režisér, scenárista a příležitostný herec Sheldon Lettich (Leon, Krvavý sport). V hlavní roli Louise Stevense se představí Mark Dacascos (Double Dragon, Americký samuraj), skutečný mistr bojových umění a hvězda akčních béčkových videofilmů. V dalších rolích se objeví Paco Christian Prieto jako Silverio, Stacey Travisová (Hardware, Phantasm 2) jako Dianna, Todd Susman (Šišouni v New yorku, Policajt v Beverly Hills 3) jako Cochran, Geoffrey Lewis (Maverick, Tango a Cash, Pink Cadillac) jako Kerrigan, Richard Coca jako Orlando, Ryan Bollman coby Donovan a další. Ve filmu, který jistě potěší příznivce bojových umění, bezpochyby stojí za pozornost nápaditá a mistrovsky zpracovaná choreografie bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

claudel 

všechny recenze uživatele

Dávno je tomu, kdy jsem sledoval akční filmy, ale na tenhle si pamatuji. Nebyl vůbec špatný a myslím, že bych se na něj klidně podíval i nyní. Zdejší hodnocení tomu odpovídá. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Nikoliv Mark Dacascos, ale brazilská CAPOEIRA hraje hlavní roli v tomhle sympatickém béčku, které potěší oko divákovo především výbornou choreografií akčních scén. K tomu sem tam vtipná hláška, slušný záporák a taky Geoffrey Lewis v roli "nadšeného" učitele občanské nauky. A když si nebudete lámat hlavu s šíleně předvídatelným a jednoduchým příběhem, určitě si tuhle pohádku plnou chytlavých rytmů a ladných pohybů užijete. Pro fanoušky capoeiry naprosto zásadní, dost možná kultovní záležitost. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taký nesúrodý mix filmu v ktorom sa učiteľ snaží napraviť problémovú mládež a bitkárskeho béčka. Jeden štýl nesedí s druhým. Vážne scény sú vďaka béčkovému pojatiu skôr k smiechu. Bývalý zelený baret napraví mládež vďaka capoeire a na konci asi tiež vďaka nej všetci nejakým zázrakom aj odmaturujú. Hm, no proste hahaha. Záporák tiež klasicky démonicky prehráva. No a na bitky si kvôli tej serióznej dejovej omáčke musíme nejaký čas počkať. Ale keď už na ne dôjde, tak stoja za to. Sú dynamické, pôsobia kontaktne a keďže sa v nich naplno využíva capoeira, tak po choreografickej stránke pôsobia neopozerane. Najviac ma bavila klasicky Seagalovská scéna v ktorej Dacascos vymláti celú miestnosť plnú zloduchov. Čo sa týka bitiek, tak je to rozhodne top Lettichov film. Fakt je škoda, že sa z Dacascosa nestala hviezda aspoň na Van Dammovej úrovni. Biť sa vedel fenomenálne, dokázal predviesť rôzne štýly, charizma mu nechýbala a aj hranie mu celkom išlo. Snáď ho tretí Wick zase trochu nakopne. Na tajtrlíkovanie s Něvskim je ho škoda. Only the Strong je jeden z tých Dacascosových filmov, ktoré sa oplatia vidieť, napriek spomenutej nevyváženosti. Myslím, že o capoeire dodnes lepší film nevznikol. P.S: Celý čas som tam podvedome hľadal Lateefa Crowdera, ale v tej dobe bol ešte mladé ucho. :) 6/10. ()

cjmafia 

všechny recenze uživatele

Docela se divím, že jsem na tento snímek nenarazil ve svých mladších letech, kdy jsem ve videopůjčovnách kroužil v sektoru akčních filmů. Naštěstí se ke mě tento snímek dostal nyní a já musím napsat, že jsem se bavil náramně. S tímto Brazilským bojovým uměním jsem se ve filmu snad ještě nesetkal, nebo možná ano, ale už si na to nevzpomínám, takže jsem se kochal skvělou choreografiií soubojů. Plusem je sympatické obsazení a nadupaný soundtrack. Co se týče příběhu, tak je to old-school jako prase, ale to mi vůbec nevadí a je možná škoda, že se dnes už tyto bojovky točí v menším množství, než předtím. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Výborný Martial Art filmek, kde se jede jeden styl. Příběh je jednoduchý a ničím nepřekvapí. Akční scény jsou zde pěkné a hlavně choreografie stojí za to. Film má i spoustu parádních hlášek a patří pro mě k nejoblíbenějším filmům vůbec. Kdo má rád Capoeiru, neměl by si nechat tento film ujít. 100% :) ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Nevím zda je to béčko nebo céčko, ale to bych mohl tvrdit i u mnou oblíbených filmů jako Americký Ninja, Karate tygr apod. Každopádně to zapadá do právě této škatulky. Prostě zde zvítězí dobro nad zlem a cesta k tomu je místy složitá jindy naivně přímočará. Každopádně souboje jsou určitě fajn a dokoukat se to dá. A ten ústřední song je šíleně chytlavej. 63 procent. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Podobne filmy nemam rad, ale toto se pres vsechna ta tisickrat videna klise docela povedlo - na podveceni podivani, kdy davaji v TV nejake stupidni finale ve fotbale vice nez potentni ;]] A ten bojovy styl je docela zajimavy, prestoze predvadene bojuvky toho kombinuji vic, nez se da vymlatit z jihomaricke capoeiry... ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Jak to asi v 90. letech překládali? "Hmmm, capoeira, to není z Asie, nikdo to tady nezná a neumí to vyslovit. Tak dáme radši Mistr neznámého boje. To zní tajemně!" ___ Jinak je vlastně fascinující, že většina těchhle filmů o dětech z ghetta vždycky ukazuje, že když máte nějakej vzor, tak se dokážete nad tristní životní podmínky povznést a vystoupit z kruhu chudoby a násilí. Většina podobných filmů nepřemýšlí nad tím, jak chudobu a vysokou kriminalitu změnit systémově, ale spíš reprodukuje (dnes už) pohasínající ideál amerického snu, že každý Američan má na to se vyzdvihnout nahoru nezávisle na životních podmínkách. Což je samozřejmě blbost. Ale možná o tom je zase ten originální název "Only the Strong". ()

Derek 

všechny recenze uživatele

sheldon lettich bol na zaciatku 90. rokov "on fire". jeho rezisersku karieru mu pomohol odstartovat van damme s jeho lion heartom a double teamom a sam lettich sa snazil nakopnut akcnu karieru marka decascosa (ktory uz mal za sebou americkeho samuraja) inak byvaleho gymnastu ale i ucenca roznych bojovych stylov (muay thai, wu shu) a na capoeirae postavili celeho "mistra neznameho boja" (zaujimalo by ma ako prisli na tento napad ze ide o neznamy boj, lebo vo filme kazdy vie ako sa capoeira vola). pribeh je mix klasickych arenoviek a skolskej dramy, kde prva polovica slusne odsypa (zblizovanie sa so studentmi, lamanie ladov a tak) ale druha zacina trocha drhnut (hlavne podpalenie skoly je dost nelogicke) a zachrani ju az zaverecny suboj... ()

peto12 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku ma to moc trochu nebavilo, ale potom ma to začalo nejako baviť, až to bol nakoniec výborný kapuerský akčňák. I Mark D. tu predviedol dosť dobré kúsky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticky film o tom, ako sa mladik /Dacascos/ rozhodol cvicit miestnych chlapcov, ktori nemaju dohromady nic na praci. Studium capoeiry /bojove umenie vzniknute v Brazilii od ciernych otrokov/ je zaujimave, k tomy Dacascos sice nevie hrat, ale vsetko zachranuju suboje. A tie su natocene tak, ze kvalitne. 76 % ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Nějak zvlášť jsem tyhle bojové akčňáky nemusel, ale tohle má v sobě něco víc. Nejsem rozhodně odborník na capoeiru, ale scény jsou moc pěkně natočené a příběh i když je totálně prosťoučký, nepůsobí křečovitě. Navíc učitel v podání Geoffreyho Lewise je výborná postava. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu mi přišli nejlepší ty exhibice na začátku a hlavně na konci. Děj je ucházející (na béčko) a je to i velmi pěkně natočeno, sice kotel klišé, ale co od toho chcete, když se koukáte na takovej film. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Coach Carter v kombinaci s Karate Kid a Mistr neznámého boje je na světě. Takových filmů jako je tento bylo natočeno bezpočet. Hafo borců s pěknými postavami snažící se o poučný děj. ()

Reklama

Reklama