Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý zelený baret Louis Stephens bojoval jako příslušník speciálních amerických jednotek proti drogové mafii v Brazílii. Jako bývalý absolvent navštíví po návratu do Miami svého bývalého učitele pana Kerrigana, zoufalého ze situace, ve které se škola nachází. Na chodbách se volně prodávají drogy, jak se ostatně Louis mohl sám přesvědčit, řádění drogových dealerů a různých gangů je na denním pořádku. Louis se rozhodne do své bývalé školy vrátit a učit děti brazilskému bojovému umění capoiera, které připomíná spíš zvláštní druh tance. Nejen proto, aby se mohly bránit násilí, ale také proto, že je to podle něj cesta k vzájemné úctě, respektu, sebekázni a tedy možnému řešení letitého problému většiny podobných škol. S pomocí Kerrigana a své bývalé lásky Dianny si Louis vybere dvanáct nejhorších studentů, které začne trénovat. Je zcela jisté, že se tak dříve nebo později střetne s místním vůdcem miamských gangů Silveriem Alivarezem a značně kříží plány většině gangů, které na školách řádí. Jak jde čas, získává si Louis úctu svých studentů a dosáhne i toho, že začnou respektovat jeden druhého. To se pochopitelně Alivarezovi příliš nelíbí a tak je rozhodující střetnutí jen otázkou času. Americký akčně pojatý film o problémech současného amerického školství vznikl v roce 1993, kdy ho natočil režisér, scenárista a příležitostný herec Sheldon Lettich (Leon, Krvavý sport). V hlavní roli Louise Stevense se představí Mark Dacascos (Double Dragon, Americký samuraj), skutečný mistr bojových umění a hvězda akčních béčkových videofilmů. V dalších rolích se objeví Paco Christian Prieto jako Silverio, Stacey Travisová (Hardware, Phantasm 2) jako Dianna, Todd Susman (Šišouni v New yorku, Policajt v Beverly Hills 3) jako Cochran, Geoffrey Lewis (Maverick, Tango a Cash, Pink Cadillac) jako Kerrigan, Richard Coca jako Orlando, Ryan Bollman coby Donovan a další. Ve filmu, který jistě potěší příznivce bojových umění, bezpochyby stojí za pozornost nápaditá a mistrovsky zpracovaná choreografie bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Derek 

všechny recenze uživatele

sheldon lettich bol na zaciatku 90. rokov "on fire". jeho rezisersku karieru mu pomohol odstartovat van damme s jeho lion heartom a double teamom a sam lettich sa snazil nakopnut akcnu karieru marka decascosa (ktory uz mal za sebou americkeho samuraja) inak byvaleho gymnastu ale i ucenca roznych bojovych stylov (muay thai, wu shu) a na capoeirae postavili celeho "mistra neznameho boja" (zaujimalo by ma ako prisli na tento napad ze ide o neznamy boj, lebo vo filme kazdy vie ako sa capoeira vola). pribeh je mix klasickych arenoviek a skolskej dramy, kde prva polovica slusne odsypa (zblizovanie sa so studentmi, lamanie ladov a tak) ale druha zacina trocha drhnut (hlavne podpalenie skoly je dost nelogicke) a zachrani ju az zaverecny suboj... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Brazilská Capoeira vypadá skvěle. Mark Dacascos připomíná trošku Van Damma a to hlavně skladbou těla. Tančí mu to na jedničku. Potěší v jednom souboji kdy uvalí facku dvojníkovi Buda Spencera, zmlátí v garáži nějakého bláznivého zámečníka v kukle, který se ohání švajcem, a ke všemu nám tady hraje hudba alá Sepultura z doby kdy nahráli album Roots. Choreografie soubojů je daleko zajímavější než ve VanDammovkách. Celé je to ale tak trošku naivně dětské. 60% ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Podobne filmy nemam rad, ale toto se pres vsechna ta tisickrat videna klise docela povedlo - na podveceni podivani, kdy davaji v TV nejake stupidni finale ve fotbale vice nez potentni ;]] A ten bojovy styl je docela zajimavy, prestoze predvadene bojuvky toho kombinuji vic, nez se da vymlatit z jihomaricke capoeiry... ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nejen, že je dle mého nejlepší co Dacascos natočil o bojovým umění, ale je i o stylu Capoeira, díky kterému film je opravdu zajímavý a na oko působí fakt dobře, kamera je taky skvělá a celkově je to povedeně natočený. Příběh se taky vyskytuje, i když ten už je typický pro 90.tkové martial arts, učitel učí delikventy, aby byli lepší a přijde záporák a začne tóčo, klasika, ale to já mám rád. Rozhodně stojí za doplnění vzdělání. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Zaprvé: nejsem učitel (zatím), zadruhé: mám opravdu mizernou náladu (učím se právě na zkoušku ze zoologie) a zatřetí: budu si říkat, co budu chtít, takže ačkoliv dost lidí řadí tento snímek do šedi průměrnosti, já (jakožto aktivní capoeirista) ho vyzdvihuji. Ne až tak kvůli ději či napumpovaným bicepsům Marka Dacascose, spíše kvůli netradičnímu, efektivnímu a efektnímu stylu pouliční capoeiry, která je zde hojně praktikovaná a kterou v takové míře v žádném jiném filmu neuvidíte. Příběh nijak neoplývá originalitou, ale komu by to vadilo, když se v rytmech berimbau doplněných o Brahmsovy předtočené vzorky, reverby a dealeye parta kluků oddává netradičním technikám brazilské capoeiry. Dacascos opravdu umí, což dokazuje ve spoustě akčních scén, kterým na atraktivnosti přidávají akrobatické finty. Úvodní a závěrečná část filmu patří především capoeiristům skupiny Capoeira Batuque Cesaru a Claudiu Carneirovým a mistru Joselitu Amen Santovi, zejména závěrečné vystoupení způsobuje syndrom dočasně vykulených očí. Skvělý soundtrack, dynamické provedení a dvojitý horizontální vrut, co víc dodat?? Kultovní snímek capoeiry. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Väčšina deja sa odohráva na Lincolnovej strednej škole, ale logo na palubovke basketbalového ihriska je v podobe veľkého M. (beso74)
  • Na filme sa spolupodieľal aj Frank Dux (ako bojový choreograf a koordinátor kaskadérov), ktorého životné osudy sa stali námetom pre snímku Bloodsport (1988) v titulnej úlohe s Jean-Claude Van Dammom. (beso74)

Reklama

Reklama