Reklama

Reklama

Rána

  • Jihoafrická republika The Wound (více)
Trailer 1
Jihoafrická republika / Německo / Nizozemsko / Francie, 2017, 88 min

Obsahy(1)

Oceňovaný celovečerní debut režiséra Johna Trengovea Rána zkoumá tradice a sexualitu v rámci jihoafrického kmene Xhosa. Každý rok se mladíci z moderních měst vydávají ke kmeni žijícímu na osamoceném místě ve skalách v provincii Eastern Cape, aby prošli starodávným iniciačním rituálem a proměnili se v muže. Tichý a citlivý tovární dělník Xolani dostane za úkol doprovázet Kwandu, městského chlapce z Johannesburgu, který byl vyslán svým otcem, aby se prostřednictvím přechodového rituálu zocelil. Zatímco se Kwanda v homofobním prostředí vzpurně vypořádává se svou homosexualitou, rychle odhalí povahu Xolaniho vztahu s dalším opatrovníkem Vijou. Tři muži se vrhnou do nebezpečného tance se svými touhami a hrozba odhalení záhy vyšponuje napětí na hranu únosnosti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vhled do exotického a přitom nám tak podobného světa. 1) Samotný příběh není nijak zvláštní. Unikátním ho dělá prostředí 8miliónového národa Xhosů, resp. jejich stále živých zvyků. Chlapecký iniciační rituál ulwaluko se zde propojuje se světem homosexuálů ve velmi bizarní podobě._____ 2) Pro 39letého homosexuálního režiséra z JAR Johna Trengovea se tento debut stal vstupenkou do filmového světa. K lednu 2018 film získal 19 ocenění na celkem 44 filmových festivalech po světě._____ 3) Režisér o smyslu filmu: I think that is what this rite of passage is really about — realigning the identity in a community of men. The thing for me that is so potent about Xolani’s experience is that he occupies this strange double standard — he is accepted and integrated in the patriarchal organism, but is also oppressed and ostracized by it. Those contradictory things sit together in an unspoken way. If Xolani doesn’t express his inner life and feeling or say certain things or feelings, his homosexuality is tolerated. A blind eye is turned. When the ideas start finding expression, the system can no longer hold and he is ostracized._____ 4) Režisér o autenticitě: ...every person we cast was a first-language Xhosa speaker with their own first-hand experience of the initiation._____ 5) An uncircumcised Xhosa man is a contradiction in terms, napsal Nelson Mandela, který jako 16letý xsošský chlapec prošel rituálem, for he is not considered a man at all, but a boy. A boy will cry, but a man conceals his pain._____ 6) Pěkný rozhovor s režisérem o filmu zde a ještě tady _____ 7) 29letý homosexuální zpěvák, multiinstrumentalista (hraje na trombón, klavír, bubny, marimba, kytaru), autor písní a spisovatel, Nakhane Touré (Xolani) ve svém hereckém debutu předvedl část svého všestranného talentu. Rovněž fešný 22letý otevřený gay Niza Jay Ncoyini (novic Kwanda z Johannesburgu) je zajímavý. Rozhovor s ním zde. Poslední do trojky je straight Bongile Mantsai (Xolaniho milenec Vija)._____ 8) JAR je jedinou africkou zemí, kde je legalizováno manželství mezi muži. Nicméně zvláště v tradičních společenstvích je často homosexualita tabuizována a odmítána. Přehledně o tématu zde ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Snímek, pojednávající o složitém hledání vlastní sexuality v těžce tradičním prostředí nepřejícím odlišným orientacím, je nakonec zajímavý především tím prostředím afrického kontinentu, který nám je svou mentalitou pořád dost vzdálený. Jinak se jedná o příběh tak řka tradiční - dva kluci, nebo spíše: jeden kluk a jeden (mladý) muž postupně objevují svůj vztah jeden k druhému i k sobě samým. Je to syrové, je to kruté, je to živelné. A je to zvláštní; možná poučné. ()

Reklama

Galerie (20)

Reklama

Reklama